Το γάλα και τα γαλακτοκομικά σαν φάρμακα

to-gala-kai-ta-galaktokomika-san-farmaka

Μυζήθρα 
Τη μυζήθρα πού γίνεται από το τυρόγαλο (το νερό πού στραγγίζει από το φρεσκοπηγμένο τυρί) την έχουν για φάρμακο όσοι υποφέρουν από τη χολή τους, τρώγοντας κάθε μέρα μετά το φαγητό τους από 25-50 δρ. μυζήθρα, αλλά δεν πρέπει η μυζήθρα να είναι παχιά.
Δείτε Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα.
και Μήπως έχετε πέτρες στη χολή; Συμπτώματα, διατροφή και θεραπεία!

Ξινόγαλο (Οξύγαλα) 
Το ξινόγαλο, που γίνεται από το κοπανισμένο γάλα όταν το αποβουτυρώνουν, το έχουν για το καλύτερο απολυμαντικό φάρμακο του εντερικού συστήματος, οπότε δίνουν στον άρρωστο να πιεί 2-3 ποτήρια του νερού ξινόγαλο την ημέρα και από το ξινόγαλο και το στομάχι απολυμαίνεται και τα αέρια φεύγουν.
Το ξινόγαλο ωφελεί στις ζαλάδες, τους πονοκεφάλους, και τη χρυσή (ίκτερο). Το πολύ όμως ξινόγαλο φέρνει ευκοιλιότητα.
Δείτε και Ξινόγαλα: Πως φτιάχνεται και γιατί να το προτιμήσεις

Βούτυρο 
Το φρέσκο και ανάλατο βούτυρο το χρησιμοποιούν στην αλλαγή των πληγών από σπυριά ή από εγκαύματα και ιδιαίτερα στον πυοφήτη (στα σπυριά πού βγάζουν τα μικρά παιδιά στο κεφάλι τους και τρέχουν πύο), οπότε βάζουν επάνω στις πληγές ή στα σπυριά βούτυρο, το σκεπάζουν με λαχανόφυλλο ή κισσόφυλλο και το αλλάζουν κάθε 4-5 ώρες. Το βούτυρο που βγαίνει από το τηγανισμένο χλωρό τυρί, το μεταχειρίζονται σαν αλοιφή στα λιοκάματα (εγκαύματα από τον ήλιο) και στις λειχήνες.
Δείτε και Βούτυρο το παρεξηγημένο: Αποδεδειγμένα η υγιεινότερη δυνατή επιλογή

Γάλα 
Στους πόνους των ματιών ή των αυτιών των μικρών παιδιών, η μητέρα τους βάζει τη θηλιά (ρόγα) του μαστού της επάνου από το μάτι ή το αυτί του μωρού, πιέζει τη θηλιά και στάζει μέσα στο μάτι ή το αυτί 2-3 σταγόνες γάλα και αυτό γίνεται πρωί και βράδυ επί 2-3 ημέρες.

Στους μεθυσμένους δίνουν να πιουν ένα ποτήρι γάλα κρύο για να ξεμεθύσουν.
Στις δηλητηριάσεις δίνουν γάλα κρύο για αντίδοτο.
Στους φθισικούς και ατούς αναιμικούς δίνουν γάλα γαϊδουρίσιο (όνου) για δυναμωτικό.
Δείτε και Γαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό!

Στα καψίματα (εγκαύματα) μεταχειρίζονται το κρύο γάλα για αποτελεσματικό φάρμακο κατά τον έξης τρόπο. Βουτούν το καμένο μέρος μέσα σε ένα δοχείο με γάλα κρύο και το αφήνουν επί 4-5 λεπτά της ώρας. ‘Ύστερα αλλάζουν το γάλα αυτό με άλλο κρύο κατά τον αυτόν τρόπον επί μίαν έως δύο ώρες και το έγκαυμα δεν προχωρεί άλλο ο δε άρρωστος ανακουφίζεται από τούς πόνους.

Και φουσκάλες να έχει το έγκαυμα, με το κρύο γάλα χάνονται και οψιάζει το μέρος πού κάηκε. Πρέπει όμως ή θεραπεία μας με το γάλα να γίνει πριν περάσουν δυο ώρες το πολύ από την ώρα πού κάηκε ό άνθρωπος. Αν το έγκαυμα είναι σε μέρος του σώματος που δεν μπορεί να βουτηχτή το μέρος αυτό σε γάλα, τότε βουτούν μέσα σε κρύο γάλα ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι ή ένα πανί βαμβακερό στο γάλα και βάζουν επιθέματα στα εγκαύματα, αλείφοντας αυτό κάθε 3- 5 λεπτά της ώρας ώσπου να καταπραΰνουν οι πόνοι. Το γάλα το κρύο είναι το καλύτερο φάρμακο για τα εγκαύματα και ιδιαίτερα το άβραστο γάλα.
Δείτε Γιατί να προτιμήσεις το Κατσικίσιο Γάλα
και Κατσικίσιο γάλα: Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών, μυικού συστήματος

Γιαούρτι (Οξύγαλα πεπηγμένο) 
Αλείφουν τα εγκαύματα με γιαούρτι τρεις τέσσερις φορές την ημέρα για να τραβήξει τη φλόγα και δροσισθεί το καμένο μέρος.
Όταν ο άρρωστος έχει πίεση (υπέρταση) κόβει τη γιαούρτη (που είναι πηγμένη σε δοχείο) σε κομμάτια και την αφήνει στο δοχείο αυτό το βράδυ ως το πρωί και το πρωί πίνει ο άρρωστος νηστικός, από το νερό που έβγαλε το γιαούρτι ένα ποτήρι του κρασιού. Αυτό γίνεται τακτικά ώσπου να πέσει η πίεση.
ΠΡΟΣΟΧΉ: Άλλο γιαούρτι και άλλο επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία βλάπτουν 
Γιαούρτι ή Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων – 29 λόγοι για να το τρως

Τυρόγαλο (Υγρό εκ του αποστάγματος του τυροπήγματος)
Τυρόγαλο λέγεται το υγρό (νερό) πού βγαίνει από το φρέσκο τυρί όταν το βάζουν στις τσαντήλες για να στραγγίσει και αυτό.

1) το πίνουν φθισικοί (τρία ποτήρια του νερού την ημέρα προ του φαγητού), γιατί παραδέχονται πώς από τα πολλά χόρτα πού τρώγουν τα ζώα, θα βρίσκεται και το χορτάρι πού θεραπεύει τη φθίση αφού όλα τα φάρμακα γίνονται σχεδόν από χόρτα.

2) τυρόγαλο δίνουν και στους μεθυσμένους να πιούν για να ξεμεθύσουν γρήγορα.

“Τροφή”: Εδώ ας θυμηθούμε και τον άξιο πρόγονό μας, Θεόφραστο όπου διαβάζουμε την πληροφορία ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας κατά την εποχή της ανοίξεως δεν έπιναν φάρμακα αλλά μόνο γάλα -«γαλακτοποτείν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- και τούτο διότι το γάλα περιείχε όλες τις ουσίες από τα βότανα -μεταξύ αυτών και πολλές τσουκνίδες -που τα ζώα έτρωγαν την περίοδο της ανοίξεως…

Έτσι, όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα ισχύουν για το πραγματικό γάλα, όπως ήταν κάποτε πριν υποστεί όλες αυτές τις επεξεργασίες, είτε το ζώο, είτε το παράγωγό του. Δηλαδή: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής 

και Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!

Πηγή: Τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Λαογραφία)/Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1961
www.ftiaxno.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *