MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΤι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας
Image by Mystic Art Design from Pixabay Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας

Τι προκαλεί η απώλεια της βιοποικιλότητας Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας

Τα φυτικά και ζωικά είδη εξαφανίζονται με έναν ταχύτερο ρυθμό λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ποιες είναι οι αιτίες και γιατί έχει σημασία η βιοποικιλότητα;

Η βιοποικιλότητα ή η ποικιλία όλων των ζωντανών πραγμάτων στον πλανήτη μας μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση γης, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

“Τροφή-Φάρμακο”: Πιθανόν να διανύουμε μία περίοδο κλιματικής αλλαγής. Προς στιγμήν δεν έχω πειστεί πως για την ενδεχόμενη αλλαγή του κλίματος ευθύνονται οι άνθρωποι και πως δεν είναι μία ακόμη φυσιολογική διαδικασία της Φύσης όπως άλλωστε έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε πως θα αλλάξει και στο μέλλον!

Στις 16 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την επίτευξη νομικά δεσμευτικών στόχων για την παύση της απώλειας βιοποικιλότητας που θα συμφωνηθεί σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) στην Κίνα τον Οκτώβριο.

Η διάσκεψη συγκεντρώνει μέρη στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα του 1993 για να αποφασίσει για τη στρατηγική της μετά το 2020. Το Κοινοβούλιο θέλει η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο διασφαλίζοντας ότι το 30% της επικράτειας της ΕΕ αποτελείται από φυσικές περιοχές μέχρι το 2030 και λαμβάνοντας υπόψη τη βιοποικιλότητα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.

Τι είναι η βιοποικιλότητα;

Η βιοποικιλότητα ορίζεται παραδοσιακά ως η ποικιλία της ζωής στη Γη σε όλες τις μορφές της. Περιλαμβάνει τον αριθμό των ειδών, τη γενετική ποικιλομορφία τους και την αλληλεπίδραση αυτών των μορφών ζωής μέσα σε σύνθετα οικοσυστήματα.

Σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2019, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα εκατομμύριο είδη – από τα εκτιμώμενα συνολικά οκτώ εκατομμύρια – απειλούνται με εξαφάνιση, πολλά μέσα σε δεκαετίες.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι είμαστε στη μέση του έκτου μαζικού γεγονότος εξαφάνισης στην ιστορία της Γης. Τα προηγούμενα γνωστά μαζικά εξαφανίσεις εξαλείφθηκαν μεταξύ 60% και 95% όλων των ειδών.

Χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψουν τα οικοσυστήματα από ένα τέτοιο γεγονός.

“Τροφή-Φάρμακο”: Και να που η… “πράσινη” ανάπτυξη, μάλλον παραμένει πράσινη μόνο στο χρώμα των χρημάτων, Αιολικά πάρκα: Άμεσος ο κίνδυνος για βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα 

Γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα;

Τα υγιή οικοσυστήματα μας παρέχουν πολλά απαραίτητα που θεωρούμε δεδομένα. Τα φυτά μετατρέπουν την ενέργεια από τον ήλιο και τα καθιστούν διαθέσιμα σε άλλες μορφές ζωής. Τα βακτήρια και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί διασπούν την οργανική ύλη σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν φυτά με υγιές έδαφος για να αναπτυχθούν.

Οι επικονιαστές είναι απαραίτητοι στην αναπαραγωγή των φυτών, εξασφαλίζοντας την παραγωγή τροφίμων μας. Τα φυτά και οι ωκεανοί λειτουργούν ως σημαντικοί καταβόθρες άνθρακα.

Εν ολίγοις, η βιοποικιλότητα μας παρέχει καθαρό αέρα, γλυκό νερό, καλής ποιότητας έδαφος και επικονίαση των καλλιεργειών.

Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες 

Μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος και να την προσαρμόσουμε και να μειώσουμε τον αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων.

Δεδομένου ότι οι ζώντες οργανισμοί αλληλεπιδρούν σε δυναμικά οικοσυστήματα, η εξαφάνιση ενός είδους μπορεί να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην τροφική αλυσίδα.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι συνέπειες των μαζικών εξαφανίσεων για τον άνθρωπο, αλλά γνωρίζουμε ότι προς το παρόν η ποικιλομορφία της φύσης μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής: Το θαύμα της Φύσης: Πως οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον 

Κύριοι λόγοι για την απώλεια της βιοποικιλότητας

  • Μεταβολές στη χρήση γης (π.χ. αποδάσωση, εντατική μονοκαλλιέργεια, αστικοποίηση)
  • Άμεση εκμετάλλευση όπως το κυνήγι και η υπεραλίευση 
  • Κλιματική αλλαγή 
  • Ρύπανση 
  • Ξηρά ξένα είδη 

Θλιβερές αλήθειες ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ: 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο
και Τοξικά και δηλητηριώδη ξενικά είδη έχουν εισβάλει στις Ελληνικές Θάλασσες~Συνέπειες 

Ποια μέτρα προτείνει το Κοινοβούλιο;

Οι ευρωβουλευτές ζητούν νομικά δεσμευτικούς στόχους τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να ενθαρρυνθούν πιο φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της διατήρησης και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

Οι φυσικές περιοχές πρέπει να καλύπτουν το 30% της επικράτειας της ΕΕ έως το 2030 και να αποκατασταθούν τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση, το Κοινοβούλιο προτείνει το 10% του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ να αφιερωθεί στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τότε μήπως θα πρέπει να συμπεριλάβουν στους λόγους υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και τις ανεμογεννήτριες; Αιολικά πάρκα: Άμεσος ο κίνδυνος για βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα 

Αιολική ενέργεια: Δεν είναι ανανεώσιμη ενώ συμβάλλει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πηγή: www.neapaseges.gr  

Παγκόσμιος συνασπισμός για την προστασία της βιοποικιλότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στο Μονακό ένα νέο παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιοποικιλότητα.
Με την εν λόγω εκστρατεία επικοινωνίας, η Επιτροπή ζητά την ενίσχυση της κινητοποίησης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας.

Πριν από την κρίσιμη συνάντηση της 15ης Διάσκεψης Κορυφής για τη βιολογική ποικιλότητα τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή απευθύνεται σε όλα τα εθνικά πάρκα, ενυδρεία, βοτανικούς κήπους, ζωολογικούς κήπους, μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη φυσική κρίση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevi?ius δήλωσε:

«Η κρίση της βιοποικιλότητας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αλλαγής του κλίματος. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας όχι μόνο θα διασώσουν τη φύση για τις μελλοντικές γενιές αλλά και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αποτρέψουν αρνητικές συνέπειες για το φαγητό, την υγεία και την οικονομία μας.

Πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικά, η μοναδική μας ευκαιρία να δούμε τη φύση είναι στους ζωολογικούς κήπους και τους βοτανικούς κήπους.

Αυτή θα ήταν μια αποτυχία της ανθρωπότητας.

Με τις συλλογές τους, τα προγράμματα εκπαίδευσης και συντήρησης, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία της επιστήμης και της φυσικής ιστορίας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης της βιοποικιλότητας.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους μεμονωμένους πολίτες να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην ευαισθητοποίηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (CoP 15).

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου 15, τα 196 Μέρη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης, που είναι τόσο αναγκαίο όσο και η Συμφωνία του Παρισιού που επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη για το κλίμα.

Μετά τη Διάσκεψη Κορυφής, το επίκεντρο του συνασπισμού για τη βιοποικιλότητα θα είναι οι συντονισμένες δράσεις με απτό αντίκτυπο που στοχεύουν στην κάμψη της καμπύλης της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι συνεπής και πλήρως σύμφωνη με άλλες πρωτοβουλίες και συνασπισμούς, όπως ο συνασπισμός υψηλού φιλόδοξου με την Κόστα Ρίκα.

Ιστορικό

Ο παγκόσμιος συνασπισμός για τη βιοποικιλότητα θα συμπληρώσει τον εξαιρετικά επιτυχημένο συνασπισμό των «Παγκόσμιων ενυδρείων #ReadyToChange to #BeatPlasticPollution» που ξεκίνησε το 2017 και συγκέντρωσε περισσότερα από 200 ενυδρεία σε 41 χώρες για να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα των θαλασσών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια σε λίγα χρόνια  

Το ωκεανογραφικό μουσείο του Μονακό φιλοξένησε σήμερα μια τελετή που σηματοδότησε τόσο την εκτόξευση όσο και την παράδοση της κατεύθυνσης του συνασπισμού ενυδρείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο πλαίσιο της εκστρατείας Clean Seas.

Αργότερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, περιγράφοντας λεπτομερώς τη φιλοδοξία της ΕΕ για το CoP15 για τη βιοποικιλότητα.

Μια σημαντική εκδήλωση δημόσιας δέσμευσης, η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, θα στοχεύσει επίσης στην κινητοποίηση της κοινωνίας για τη φύση και τη βιοποικιλότητα από τις 1-5 Ιουνίου 2020, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και μια διάσκεψη στη Λισαβόνα και τις Βρυξέλλες.

“Τροφή-Φάρμακο”: Ωχ! Με αυτά που βλέπουμε και ακούμε, όταν βαπτίζουν κάτι “πράσινο” αρχίζω και ανησυχώ. Εύχομαι από καρδιάς να κάνω λάθος:

Τί σόι “πράσινη ανάπτυξη” είναι αυτή που καταστρέφει το περιβάλλον;

Μια έκθεση 2019 της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων IPBES δείχνει ότι η φύση μειώνεται παγκοσμίως με ρυθμούς άνευ προηγουμένου στο ανθρώπινο ιστορικό.

Ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών επιταχύνεται, με έως και ένα εκατομμύριο είδη να αντιμετωπίζει την εξαφάνιση και με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι τα οικοσυστήματα δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν την ανθρωπότητα παρέχοντας νερό, τρόφιμα, καθαρό αέρα και ξυλεία και θα επηρεαστούν σοβαρά οι υπηρεσίες της επικονίασης, της ρύθμισης του κλίματος, του σχηματισμού του εδάφους και της ρύθμισης των πλημμυρών.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει» 

Βότανα: Χαρακτηριστικά του ελληνικού οικοσυστήματος τα «αναγκάζουν» να αποκτούν φαρμακευτικές ιδιότητες 

Μέλισσες~ΥΠΌ ΕΞΑΦΆΝΙΣΗ τα πλέον σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη 

ΝΌΜΟΣ ΤΗΣ ΦΎΣΗΣ: Όσο λιγότερο επεμβαίνουμε τόσο καλλίτερα για όλη την έμβια (και όχι μόνον) ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπότητας: Επίγειος παράδεισος περιοχή της Ινδίας που απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα 

Εάν εμείς δεν προσέξουμε ό, τι μας περιβάλλει, θα μας το επιβάλλει η Φύσις Επιστήμονες προειδοποιούν: «Έπονται και άλλες επιδημίες εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής» 

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε πως είμαστε μέρος του Πλανήτη και όχι το κέντρο 

Πηγή www.neapaseges.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια