MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΤερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση

Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση

Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση

Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση

Αλήθεια, τι είναι αυτή η περιβόητη τερηδόνα στα δόντια μας που μας ταλαιπωρεί, πως δημιουργείται και γιατί κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια μας; Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση

Τι είναι η τερηδόνα;

Αρχικά να αναφέρουμε πως το δόντι, μέσα στα ούλα, έχει μία μεγάλη ρίζα που το συγκρατεί σταθερό. Τερηδόνα, είναι μία “νόσος” επάνω στα δόντια, η οποία δημιουργείται από κατάλοιπα οξέων που παράγονται από βακτήρια του στόματός μας, προκαλώντας ζημιά στους σκληρούς ιστούς των δοντιών:

  • αδαμαντίνη (σμάλτο),
  • οδοντίνη και
  • οστεΐνη. 

Συγκεκριμένα, είναι η απώλεια αλάτων από τις επιφάνειες των δοντιών που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος. Αν δεν επιδιορθωθεί (με κάποιο σφράγισμα), είναι ικανή η τερηδόνα να ανοίξει τρύπα στο δόντι και να φτάσει σε σημείο να το καταστρέψει, με συνέπεια την απώλειά του.

Στα αρχικά στάδια σχηματίζονται λευκές κηλίδες πάνω στα δόντια, συχνά κοντά στη γραμμή των ούλων, που είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει η απώλεια αλάτων από τα δόντια. Σ’ αυτό το στάδιο, η αρχική αυτή τερηδονική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε τα άλατα συνεχίζουν να χάνονται και σχηματίζεται κοιλότητα (τρύπα), η οποία μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με σφράγισμα.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η έναρξη αλλά και ο ρυθμός εξέλιξης της τερηδόνας οφείλονται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων.

Οι κυριότεροι παράγοντες είναι:

  • Τα βακτήρια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια (πλάκα)
  • Η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών
  • Η ανθεκτικότητα αυτού του ίδιου του δοντιού

Σμάλτο

Το σμάλτο είναι η ουσία – το “υλικό”, που καλύπτει όλο το δόντι γύρω γύρω και είναι ουσιαστικά το ορατό μέρος του δοντιού.
Είναι ο πιο σκληρός ιστός που υπάρχει επάνω στο ανθρώπινο σώμα. Το σμάλτο είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο.

Οδοντίνη

Μόνο το ορατό μέρος του δοντιού είναι στερεό και περιέχει σμάλτο. Μέσα όμως από το σμάλτο καθώς και σε ένα μεγάλο μέρος τις ρίζας, υπάρχει μία ουσία η οποία λέγεται οδοντίνη.
Αυτή, δεν είναι ιδιαίτερα σκληρή όπως το σμάλτο. Μέσα από την οδοντίνη, υπάρχουν τα νεύρα.

Οστεΐνη

Η οστεΐνη είναι μία πολύ λεπτή στρώση, η οποία αγκαλιάζει τη ρίζα των δοντιών. Είναι υπεύθυνη για να συγκρατεί ας το πούμε έτσι απλά, το όλο σύστημα (δόντι-ρίζα) στη θέση του.

Πως δημιουργείται η τερηδόνα;

Η τερηδόνα δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αφαλάτωση.
Η αφαλάτωση δοντιού, είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται σταδιακά διάφορες ουσίες ζωτικής σημασίας από το δόντι (σμάλτο, οδοντίνη, οστεΐνη), όπως το ασβέστιο.

Πως όμως γίνεται αυτό;

Αυτό γίνεται με τη συνεχόμενη και παρατεταμένη έκθεση των δοντιών σε κάποια οξέα.
Τα οξέα αυτά, παράγονται από κάποια συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία ζούνε στο στόμα μας και συγκεκριμένα επάνω στα δόντια μας.

Αυτά τα βακτήρια, ζούνε κανονικά όπως ζούμε κι εμείς! Όταν τρεφόμαστε με φαγητό, τρέφονται κι αυτά, έπειτα αποβάλλουμε τα κατάλοιπα από τον οργανισμό μας, ακριβώς το ίδιο κάνουν κι αυτά.

Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, τρέφονται ας το πούμε έτσι απλά, με σάκχαρα (γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη, τη λακτόζη, ή βρασμένα άμυλα). Έτσι, κατά τη χώνεψή τους, αφήνουνε κατάλοιπα. Τα κατάλοιπα αυτά, είναι ένα οξύ το οποίο, όσο μένει επάνω στο δόντι, δημιουργεί συνεχόμενα αφαλάτωση. Ή πιο απλά, αρχίζει να το “τρώει” λίγο λίγο και σιγά σιγά.

Γι’ αυτό λοιπόν με τα γλυκά χαλάνε πολύ γρήγορα τα δόντια μας. Γιατί περιέχουν τεράστια ποσότητα σε διαφόρων τύπων σάκχαρα, τρέφουν με μεγάλες ποσότητες τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και παράγεται από αυτά τα βακτήρια μεγάλη ποσότητα οξέως από τα κατάλοιπά τους!

Να ξέρετε πως και το απλό φαγητό (που δεν είναι γλυκό) περιέχει σε πολύ μικρότερες ποσότητες σάκχαρα, που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Μέσα σε λίγα λεπτά μετά το φαγητό, ξεκινάει η ζημιά από το οξύ. 

Η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών είναι κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη, όπως: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ σκευάσματα τύπου COLA
“Τροφή”: Επίσης, το σώμα “κλέβει” ασβέστιο από τα δόντια (και τα οστά) στην προσπάθειά του να διατηρήσει την οξεοβασική του ισορροπία, γι’ αυτό καλά είναι να το βοηθάμε καταναλώνοντας περισσότερα αλκαλικά τρόφιμα, από όξινα: 17 Σημάδια ότι το Σώμα σας είναι Όξινο: Τρόποι Αλκαλοποιήσης 

Γιατί κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια;

Η ζημιά που προκαλεί η τερηδόνα, είναι μόνιμη. “Σκάβει” το δόντι και το κομμάτι που λείπει, δεν αναπληρώνεται.

Αν το αφήσουμε έτσι, συνεχίζει να “σκάβεται” το δόντι ακόμα πιο βαθιά, με αποτέλεσμα με τα χρόνια, να φτάσει τόσο βαθιά που θα αχρηστέψει το δόντι και παράλληλα θα επεκταθεί και σε γύρω περιοχές του δοντιού: “τρώγοντας” στην ουσία όλο το δόντι!

Έτσι, για να αποτρέψουμε αυτό, κάνουμε σφραγίσματα. Με το σφράγισμα, αναπληρώνουμε το χαμένο μέρος του δοντιού.

Ξαναγεμίζουμε το σημείο που μας έφαγε η τερηδόνα, αφού διώξουμε τα βακτήρια και τα οξέα από την περιοχή που πρόκειται να επικαλύψουμε, και έτσι αποτρέπουμε το περαιτέρω “φάγωμα” μέχρι τα βάθη του δοντιού!

Σοβαρές οι επιπτώσεις της τερηδόνας

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δόντια με τερηδόνα μπορεί στην πορεία να σημαίνουν πόνο, μόλυνση, απουσία από τη δουλειά ή από το σχολείο, καθώς και πιθανό πρόβλημα ανάπτυξης για ένα παιδί. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί το δόντι να χρειαστεί σφράγισμα ή να εμφανιστούν ουλίτιδα, αποστήματα κ.α.
“Τροφή”: Και αυτά αφορούν το στόμα, το θέμα είναι πως υπάρχουν και “παράπλευρες απώλειες”: Στοματική υγιεινή και συνολική υγεία.
Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο 

Συμβουλές για την πρόληψη της Τερηδόνας

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο ίδιος μας ο οργανισμός: άλλοι έχουν πιο γερά δόντια με αποτέλεσμα να “αργεί” να δημιουργηθεί τερηδόνα και άλλοι λιγότερο γερά με αντίθετο αποτέλεσμα.

1) Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τη δημιουργία της τερηδόνας.
Απαλλαχτείτε από πλάκα και πέτρα δοντιών με ένα απλό συστατικό

2) Οδοντικό νήμα. Χρησιμοποιείτε πάντα οδοντικό νήμα για να καθαριστούν τα ενδιάμεσα των δοντιών.

2) Επίσης, τρώγοντας λιγότερα γλυκά και μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βοηθάμε σημαντικά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τερηδόνα.

3) Υποκατάστησε τη ζάχαρη με στέβια (Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε ροφήματα και γλυκά. 1 κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 1 φλυτζάνι ζάχαρη). 

4) Ρόδι. Το ρόδι έχει στυπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες τέτοιες που βοηθάει τα ούλα παραμένουν σφιχτά και ταυτόχρονα προλαμβάνει την εμφάνιση της τερηδόνας.
Οι 15 λόγοι για να αρχίσετε να τρώτε ρόδια

5) Βελανιδιά. Η βελανιδιά είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα συστατικά τα οποία βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση δυνατών δοντιών και τη πρόληψη της τερηδόνας.

6) Βαλσαμόχορτο. Το βαλσαμόχορτο έχει εξαιρετικές αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που συμβάλλουν πολύ σημαντικά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

7) Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία διαφορετικά αφεψήματα για μπουκώματα. Aπό μύρρο ή θούγια, που έχουν αντιμικροβιακή δράση, ή από σύμφυτο, που θρέφει ούλα και δόντια. Eυεργετικό είναι και το μασάζ με σκόνη μύρρου.
Μύρρο: Δραστικότατο βότανο για τα περισσότερα στοματικά προβλήματα
Αρωματοθεραπεία: Σταγόνες που γιατρεύουν τα στοματικά προβλήματα

Ομοιοπαθητική

Mπορείτε να περιορίσετε τη σταδιακή καταστροφή των δοντιών σας από τη βακτηριδιακή πλάκα και τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές.
Kατάλληλο φάρμακο: Calcarea Carponenica.

Λάδι Καρύδας κατά της Τερηδόνας

Eρευνητές από την Ιρλανδία ανακάλυψαν ότι το έλαιο ινδικής καρύδας επιτίθεται στα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα (τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα προέρχονται από τα υπολείμματα… των τροφών και είναι κυρίως ο Streptococcus mutans και ο γαλακτοβάκιλλος.

Μάλιστα, το έλαιο καρύδας είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια φυσική και μη επιβαρυντική εναλλακτική λύση απέναντι στα φάρμακα. Η τερηδόνα αποτελεί οδοντική «μάστιγα» στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου προσβάλλει το 60% με 90% των παιδιών αλλά και πολλούς ενήλικες.

«Το έλαιο από ινδική καρύδα λειτουργεί σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις» εξήγησε ο Ντέιμιεν Μπρέιντι, επικεφαλής της μελέτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στο συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας της Βρετανίας.

«Επίσης, με την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων».
Μία λύση είναι η χρήση του ως Το Λάδι Καρύδας είναι Καλύτερο από οποιαδήποτε Οδοντόκρεμα – Συνταγή 

Στοιχεία από
coolweb.gr
health.in.gr
enallaktikidrasi.com   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Για όλα τα θέματα της στοματικής υγιεινής σας, μπορείτε να προσθέσετε στην ζωή σας την ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, με απίθανα και εκπληκτικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το στόμα και την υγεία του: 

έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

ΚΑΘΑΡΗ 100% ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ μπορώ να φροντίσω να παραλάβετε, απλώς και μόνο με ένα μήνυμά σας στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να την συνδυάσουμε με ΠΡΟΠΟΛΗ ή και με  το ΒΙΟΕΝΕΡΓΌ ΜΑς ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ. Για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο παραπάνω μέιλ.

Προσοχή βέβαια στο τι χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των δοντιών σας Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;
Επικίνδυνη ουσία για το συκώτι σε σαπούνια, καθαριστικά και οδοντόκρεμες

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Συμβουλές για γερά & υγιή δόντια και ούλα 

Συμπτώματα και Φυσική Αντιμετώπιση Ουλίτιδας και Περιοδοντίτιδας
Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια