MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΣτεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Χ Γ Αντωνακούδης, Δ/ντης Καρδιολογικής κλινικής Ασκληπιείου Βούλας Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Είναι γνωστό ότι σήμερα τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα νοσήματα αυτά (κυρίως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια) προκαλούν 4.300.000 θανάτους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 48% των συνολικών θανάτων.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση 

Στην Ευρώπη η πιο συχνή αιτία θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος η οποία ευθύνεται για 1.920.000. θανάτους κάθε χρόνο αφού ένας στους 5 άνδρες ή γυναίκες πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία προκαλούν 1.240.000 θανάτους το χρόνο. Μία στις 6 γυναίκες (17%) κι ένας στους δέκα άνδρες (11%) πεθαίνουν τελικά από εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2008 από το European Heart Network αναλυτικότερα στους άνδρες το

Παρόμοια είναι τα ποσοστά και στις γυναίκες όπου

  • 22% των θανάτων οφείλεται στη στεφανιαία νόσο,
  • 17% στα εγκεφαλικά,
  • 15% σε άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια,
  • 17% σε καρκίνο,
  • 6% σε πνευμονοπάθειες,
  • 5% σε ατυχήματα και το υπόλοιπο
  • 18% σε άλλα νοσήματα.

Κι όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από έμφραγμα 

Η παρουσία του ενός νοσήματος αυξάνει την πιθανότητα για την εμφάνιση του άλλου για πολλούς λόγους.

Στεφανιαία νόσος κι εγκεφαλικά έχουν το ίδιο παθολογοανατομικό υπόστρωμα που είναι η αθηροσκλήρωση και οι περισσότεροι κλασσικοί και γνωστοί παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, αυξημένη LDL, κάπνισμα και διαβήτης ) είναι ίδιοι στα δύο νοσήματα ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ενεργοποίηση σχηματισμού θρόμβου.

Αρτηριοσκλήρυνση και Αθηροσκλήρωση: Που διαφέρουν και ποιους κινδύνους εγκυμονούν 

Σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο η ενεργοποίηση του πηκτικού/θρομβωτικού μηχανισμού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και για το λόγο αυτό η επίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο είναι σαφώς μεγαλύτερη συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε 

Σε μεγάλη πρόσφατη καταγραφή στη Φινλανδία σε πενταετή παρακολούθηση ανα 100.000 κατοίκους ηλικίας 45-74 ετών σε γυναίκες μετά από ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο καταγράφηκαν 1283 εγκεφαλικά ενώ στο γενικό πληθυσμό μόλις 227 εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντίστοιχα αυξημένη είναι η επίπτωση στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος σε ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ίδια μελέτη (πάλι σε 100.000 με 5ετη παρακολούθηση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) παρουσιάσθηκαν 1135 οξέα στεφανιαία σύνδρομα σε άνδρες και 441 σε γυναίκες μετά από ΑΕΕ ενώ αντίστοιχα στο γενικό πληθυσμό ήταν 660 και 225.

Από τη μεγάλη μελέτη Framingham βρέθηκε ότι ο δεκαετής κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού σε ενήλικες 55 ετών εξαρτάται κυρίως από την προηγούμενη παρουσία καρδιαγγειακών νοσημάτων κι από τη συνύπαρξη άλλων κλασσικών ΠΚ. Ειδικά πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος ισχαιμικών επεισοδίων όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή.

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα, διατροφή, πρόληψη και θεραπεία 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία κι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η κλασσική αντιπηκτική αγωγή μειώνει αλλά δεν μηδενίζει τον κίνδυνο και ένας από τους λόγους είναι ότι σε πολλούς ασθενείς δεν ρυθμίζεται σωστά η αντιπηκτική αγωγή ενώ σήμερα υπάρχουν και νεότερα αποτελεσματικά και ασφαλή αντιπηκτικά..

Καρδιακή αρρυθμία. Τι είναι, επικινδυνότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση 

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε ότι καρδιά και εγκέφαλος ή αν θέλετε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά συνδέονται άμεσα και η παρουσία του ενός αυξάνει τον κίνδυνο για το άλλο.

Ασθενείς μετά από ένα στεφανιαίο επεισόδιο, με ή χωρίς αγγειοπλαστική έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό οι άνδρες και πενταπλάσιο οι γυναίκες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Η παρουσία κολπικής μαρμαρυγής πενταπλασιάζει τον κίνδυνο αλλά ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τη σωστή αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά ή τα νεότερα αντιπηκτικά.

Αντιπηκτικά, γενικές οδηγίες διατροφής, παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων 

Χ Γ Αντωνακούδης, Δντης Καρδιολογικής κλινικής Ασκληπιείου Βούλας
Πηγή άρθρου: www.cardio-asklepeion.org

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Η πρόληψη και εδώ είναι η μόνη μαγική λύση, ώστε να αποτρέψετε αποτελεσματικά όλους τους παραπάνω κινδύνους. Εκτός από την κατάλληλη διατροφή και την άσκηση, έχουμε μερικούς ακόμη εξαιρετικά πολύ ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας:

1) Μία φόρμουλα υγιείας 

η απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια και στην αρτηριοσκλήρωση, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη, η οποία αποτελείται από 3 συστατικά (σε κάψουλα):
– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια), 
 τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και 
 εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

2) Το συνένζυμο Q10

αντιμετωπίζει αποτελεσματικότατα καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, Στεφανιαία  νόσο, Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, Υπέρταση, Στηθάγχη. Αυξάνει την ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά και αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 αποτρέπει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από το να συσσωρεύονται μαζί για να σχηματίζουν θρόμβους αίματος, και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3) Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λειτουργούν κατά της αθηρωμάτωσης, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και στην πρόληψη των αρρυθμιών.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΏ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Δέκα τροφές με αντιπηκτική δράση στο αίμα 

Στεφανιαία νόσος: Παράγοντες κινδύνου. Διατροφή-Αντιμετώπιση 

Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά 

Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 

10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο 

Ο, τι και να διαλέξετε, θα πρέπει απαραίτητα να συνδυάζεται με Ποιά μέθοδος ξεπερνά τα φάρμακα στην αποκατάσταση εγκεφαλικών, καρδιακών, διαβήτη; 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια