MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΡαδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση

Ραδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση

Ραδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση
φώτο Ραδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση

Ραδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση

Η υγιεινή μεσογειακή διατροφή Ραδίκια: Ποικιλίες, Θεραπευτικές ιδιότητες, Αγορά-Συντήρηση

χαρακτηρίζεται από την χαμηλή κατανάλωση λίπους και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ελάχιστο κρέας, ψάρι και κυρίως σιτηρά, δημητριακά, χόρτα, φρούτα και λαχανικά.

Μάλιστα όταν όλα τα παραπάνω προϊόντα – χαρακτηριστικά της αγνής μεσογειακής διατροφής συνδυάζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακόμη πιο μεγάλα.

Επίσημες πολυετείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται με τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας και προστατεύονται από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ίδιες έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσοι τρέφονται με τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και με δεδομένα τα οφέλη που παρουσιάζονται στην υγεία τους, συχνά ζούνε πολύ περισσότερο (μακροζωία).

Πριν από πολλά χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας και γενικότερα οι μεσογειακοί λαοί, ζούσαν τρώγοντας καθημερινά μία μεγάλη ποσότητα από βρώσιμα αγριόχορτα – πλούσια σε θρεπτικές φυτικές ίνες και βιταμίνες- τα οποία εκτός από την σπουδαία διατροφική τους αξία συχνά τους βοηθούσαν από το να επιβιώνουν κάτω από δύσκολες ιστορικές συνθήκες – όπως πχ πολέμους (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίο πολλοί Έλληνες επιβίωσαν καταναλώνοντας μόνο χόρτα).

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ Ι Ραδίκια Ι Ποικιλίες Ραδικιών

Ως θρεπτικά χόρτα χαρακτηρίζονται τα βρώσιμα (από τον άνθρωπο) χόρτα τα οποία είτε καλλιεργούνται σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις είτε φυτρώνουν αυτοφυή σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.

Η συλλογή (μάζεμα) των βρώσιμων χόρτων από ακαλλιέργητες εκτάσεις μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για εκείνους που δεν γνωρίζουν ποιά είδη μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από τον άνθρωπο και ποια όχι.

Μιας και τα οφέλη τους για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι Έλληνες – σωστοί – καλλιεργητές που μπορούν να μας τα προμηθεύσουν υπεύθυνα, προκειμένου να τα εντάξουμε στην διατροφή μας. 

Τροφή“: Φυσικά το άγριο δεν συγκρίνεται με το ήμερο. Όπως και να έχει καλό θα ήταν να ρωτήσουμε τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς μας και να φροντίσουμε να πάμε μαζί τους προς αναζήτηση άγριων χόρτων, όπου αφενός θα μας δείξουν ποια είναι τα βρώσιμα και αφετέρου και πολύ σπουδαίου, θα μας μάθουν πως να τα μαζεύουμε ΣΩΣΤΑ για να έχουμε συνέχεια, καθώς τα χόρτα ΔΕΝ τα ξεριζώνουμε: Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips)
Τέλος, διαβάστε και αυτόν εδώ τον οδηγό με φωτογραφίες του καθενός, που μπορεί να σας βοηθήσει Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!

Από τα πιο ωφέλιμα χόρτα είναι και τα ραδίκια (cichorium).

Τα ραδίκια είναι πλούσια σε θρεπτική αξία για την ανθρώπινη διατροφή καθώς μας προμηθεύουν με ριβοφλαβίνη, την απαραίτητη βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, C, E, Κ, βιταμίνη A, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φολικό οξύ και κάλλιο.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλής θερμιδικής αξίας και καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο σε σαλάτες ή άλλες ποικίλες συνταγές.

Οι ποικιλίες που θα συναντήσουμε στα ραδίκια είναι πολλές ενώ ποικίλουν σε χρώμα, μέγεθος, γεύση και χρονική διάρκεια καλλιέργειας.

– Κόκκινα ραδίκια: Τα κόκκινα ραδίκια έχουν πικρή γεύση και στενά κατσαρά φύλλα.

Άγρια ραδίκια: Το άγριο ραδίκι ανθίζει από την Άνοιξη ως τα τέλη του καλοκαιριού. Έχει στενό σγουρό φύλλο και πικρή γεύση.
Δείτε Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοράδικο – το θεραπευτικό!
και Ταραξάκο: Ένα υποτιμημένο Ελληνικό Ίαμα με 12 ισχυρές δράσεις

Ήμερα ραδίκιαΤα ήμερα ραδίκια (ή αντίδια) καλλιεργούνται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και είναι πλατύφυλλα, με πιο γλυκιά γεύση από τα άγρια ραδίκια.
Δείτε και Ραδίκια (αντίδια) τα θαυματουργά!

– Ιταλικά ραδίκια: Το ιταλικό ραδίκι έχει κόκκινο χρώμα, επιμήκη οδοντωτά φύλλα και κόκκινο μίσχο. Τα ιταλικά ραδίκια διακρίνονται για την χαρακτηριστική, ελαφρώς πικρή γεύση τους.

Θεραπευτικές ιδιότητες ραδικιού για την ανθρώπινη υγεία

Από τα παλαιά χρόνια το ραδίκι χρησιμοποιούταν όχι μόνο για την γεύση του στην μαγειρική αλλά πολύ περισσότερο για τις διαιτητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες

Έτσι η κατανάλωση των ραδικιών από τον άνθρωπο του παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα στην υγεία του:

    • Τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, με ανώτερη διατροφική αξία.

    • Ιδιαίτερα τονωτική δράση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πικρή γεύση του ραδικιού.

    • Τα φύλλα του ραδικιού τονώνουν την πέψη, διεγείρουν την όρεξη και δρουν αποτοξινωνικά και ευεργετικά στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.

    • Το ραδίκι μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας, έχει καθαρτική δράση και είναι ένα πολύ καλό αντιπυρετικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού ενώ συχνά μπορεί να βοηθήσει (σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιατρική θεραπευτική αγωγή) στην θεραπεία του Υπερθυρεοειδισμού

    • Παρουσιάζει διουρητική δράση, αυξάνοντας και ενθαρρύνοντας την παραγωγή ούρων και ανακουφίζοντας από την κατακράτηση υγρών.

    • Προστατεύει το συκώτι και τη χολή. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα των σπόρων του φαίνεται να παρουσιάζει ηπατοπροστατευτική δράση, αλλά και γενικά το ραδίκι αναφέρεται πως καθαρίζει φυσικά το συκώτι και συμβάλλει στην πρόληψη βλαβών.

    • Προλαμβάνει την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών χάρη στη β-καροτίνη (πρόδρομος ουσίας της βιταμίνης Α), η οποία συμβάλλει και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

    • Τονώνει τον οργανισμό με το σίδηρο που περιέχει.

    • Ωφελεί το πεπτικό χάρη στις φυτικές του ίνες, είναι τονωτικό στομάχου, ενώ ταυτόχρονα μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα, βοηθώντας στη διατήρηση της σιλουέτας μας.

    • Δρα κατά της χοληστερίνης και το αφέψημα των φύλλων του φαίνεται πως έχει υπογλυκαιμική δράση, μπορεί να δράσει κατά του διαβήτη, αλλά και της παχυσαρκίας.

    • Κάνει καλό στις χρόνιες δερματικές παθήσεις και το γάλα που βγαίνει αν το κόψουμε μπορεί να θεραπεύσει τα σπυριά.

Βάλτε λοιπόν άφοβα τα χόρτα και ιδιαίτερα τα ραδίκια στο πιάτο ή το ποτήρι σας και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία σας αλλά και την νόστιμη γεύση τους.

Καλλιέργεια Ραδικιού Ι Σπορά και συγκομιδή

Το ραδίκι αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες έντονης ξηρασίας.

Ωστόσο το έδαφος στο οποίο θα καλλιεργηθεί πρέπει να είναι γόνιμο, πλούσιο σε οργανικές ουσίες, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Έτσι δεν θα προκληθεί η ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού με συνέπεια να χαθεί η τρυφερότητα και η πλούσια γεύση του.

Η σπορά του ραδικιού γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και φτάνει μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης.

Στην πραγματικότητα όμως το ραδίκι μπορεί να καλλιεργηθεί ολόκληρο τον χρόνο στο σωστό έδαφος και κάτω από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Η καλλιέργεια του ραδικιού διαρκεί περίπου 4 – 5 μήνες από την σπορά μέχρι την συγκομιδή.

Φρέσκα Υγιεινά Χόρτα στο τραπέζι σας Ι Πώς θα διατηρηθούν φρέσκα

Μόλις κοπούν τα φρέσκα χόρτα χρειάζονται γρήγορη ψύξη για να διατηρηθούν μετά τη μεταφορά.

Για να τα αναγνωρίσετε στους πάγκους ή στα καταστήματα (μανάβικα) πώλησης τους πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Να μην είναι μαραμένα, δηλαδή να μην έχουν χάσει το χρώμα τους και έχουν κιτρινίσει, να μην είναι τσακισμένα και στεγνά και γενικότερα να μην δείχνουν “ταλαιπωρημένα”. Σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι να φαίνονται αλλά και να έχουν διατηρήσει την υγρασία τους.

Αγοράζετε πάντα φρέσκα λαχανικά ή χόρτα από ανθρώπους ή εταιρείες που εμπιστεύεστε. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά φάρμακα στην παραγωγή τους.
Δείτε και Απαγορεύουν Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα, ΑΦΟΥ τα Καταναλώσουμε. Τι να κάνουμε

Τα “οικολογικά” ή βιολογικά άγρια χόρτα

είναι πολύ πιο νόστιμα από τα υπόλοιπα, με πλουσιότερο χρώμα, γεύση και άρωμα ενώ συνήθως διατηρούνται σε καλή κατάσταση για περισσότερο διάστημα.

Τα χόρτα, λαχανικά και φρούτα με τέλειο σχήμα, εντυπωσιακή όψη (σαν ψεύτικη) είναι για στόλισμα όχι για φάγωμα και κατά μεγάλη πιθανότητα καλλιεργημένα και μεγαλωμένα με την “βοήθεια” χημικών φυτοφαρμάκων ή άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Τα χόρτα προκειμένου να διατηρήσουν την φρεσκάδα και τις βιταμίνες τους πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 4-6 ημέρες από την συγκομιδή τους. Οι υπεύθυνοι καλλιεργητές – παραγωγοί οφείλουν να έχουν στην συσκευασία τους τις ημερομηνίες μέσα στις οποίες πρέπει να γίνει η κατανάλωση.

Αν δεν πρόκειται να καταναλώσετε τα χόρτα σας την ίδια ημέρα μην τα πλένετε και τα τοποθετείτε στο ψυγείο. Το αποτέλεσμα θα είναι λόγω υπερβολικής υγρασίας να χάσουν το χρώμα τους ή και να σαπίσουν.

Τινάξτε τα χώματα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο σας σε αεροστεγή δοχεία. Πλύντε τα με κρύο νερό και ξίδι ακριβώς πριν τα καταναλώσετε.

Δείτε ακόμη: ΧΟΡΤΑ: Μία υπέρ – πολύτιμη τροφή!

Τα χορταρικά του θέρους!

Λαχανικά και άγρια χόρτα εποχής: Τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας  

Τα δημοφιλέστερα χόρτα της Μεσογείου και ευεργετικές ιδιότητες 

Στοιχεία από:
kekropiagroup.gr
www.clickatlife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια