MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΥγείαΨυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα

Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα

Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα
Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα

Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθος 1: Η θεραπεία είναι για τους ανθρώπους που έχουν “σοβαρά” ζητήματα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να διαγνωστούν με μια ψυχολογική διαταραχή ή να τους συμβεί ένα πολύ δύσκολο γεγονός στη ζωή τους ώστε να αναζητήσουν θεραπεία.

Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν περίπου έξι χρόνια σε σύγκρουση πριν ζητήσουν βοήθεια. Η αναμονή το μόνο που κάνει είναι να οξύνει το πρόβλημα και να τους κάνει ακόμα δυσκολότερο να το διαχειριστούν και να το επιλύσουν.

Οι άνθρωποι πηγαίνουν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, την καλυτέρευση σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους, τη διαχείριση άγχους ή κατάθλιψης αλλά και για θέματα αυτογνωσίας, να καταλάβουν ποιοι είναι και να μάθουν να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να διεκδικείς μια καλύτερη ζωή.

Mύθος 2: Η ψυχοθεραπεία γίνεται για το κέρδος

Πολλοί θεραπευτές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου υπάρχει οικονομική δυσχέρεια με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και σεβασμό για την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία. Η ψυχολογία είναι μια ανθρωπιστική επιστήμη με επίκεντρο τον άνθρωπο παρόλα αυτά έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο συμφωνείται, είναι σημαντικό να δίνεται ώστε να δίνει νόημα στην επαγγελματική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπεύομενου.

Μύθος 3: Η ψυχοθεραπεία είναι κοινή λογική

Oι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και η ψυχολογία είναι προορισμένες να βοηθούν τον άνθρωπο να πετυχαίνει τους στόχους του και να καταφέρνει τη γνώση και τη δημιουργία του εαυτού. Η ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή, σου προσφέρει ένα ασφαλές μέρος υποστήριξης, αναζήτησης και ανάπτυξης του εαυτού σου και είναι βασισμένη σε επιστημονικές μεθόδους μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Μύθος 4: Η ψυχοθεραπεία δε χρειάζεται όταν έχεις καλούς φίλους να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου.

Η συμβουλή ενός φίλου είναι τελείως διαφορετική από αυτή ενός ειδικού και στηρίζεται σε άλλη λογική. Ενώ η στήριξη των φίλων ή συγγενών είναι σημαντική, πολλές φορές μπορεί να είναι παραπλανητική και δε βοηθάει το άτομο επί της ουσίας.

Οι ψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να συγκεντρώνονται στο άτομο που βρίσκεται σε θεραπεία χωρίς να συζητούν τα δικά τους θέματα. Στους φίλους επίσης μπορεί να μη λέγονται τα πάντα προς αποφυγή άσχημης γνώμης ή αντιπαράθεσης χάριν της φιλίας, ενώ στο θεραπευτή υπάρχει το ψυχολογικό απόρρητο και η εχεμύθεια που κρατάει τη θεραπεία μυστική.

Μύθος 5: Η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολλά τα λεφτά που χρειάζονται για να επισκεφτείς ένα καλό ψυχολόγο ή θεραπευτή, όμως υπάρχει πλήθος από φορείς και οργανισμούς που κάνουν προσπάθεια και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και δωρεάν.

Πολλά λεφτά σπαταλούν οι άνθρωποι απλά για να νιώσουν καλά με εφήμερες απολαύσεις. Η επένδυση των χρημάτων στον εαυτό είναι εκείνη που θα κάνει τη ζωή πιο εύκολη και τις σχέσεις καλύτερες. Οι περισσότεροι θεραπευτές κάνουν μείωση στις τιμές της συνεδρίας ειδικά σε ανθρώπους με οικονομική δυσχέρεια έπειτα από συζήτηση με τον πελάτη τους.

Mύθος 6: Για να το καταλάβεις πρέπει να το έχεις ζήσει

Ακόμα μια ισχύουσα προκατάληψη για τη ψυχοθεραπευτική βοήθεια είναι η πεποίθηση ότι αν ο θεραπευτής δεν έχει παρόμοια εμπειρία σε κάτι ανάλογο δε θα μπορεί να καταλάβει τον θεραπευόμενο του ούτε να τον βοηθήσει.

Η κλινική εμπειρία και η γνώση τον κάνει κατάλληλο σε αξιολόγηση και θεραπεία του ατόμου που έρχεται σε θεραπεία αν φυσικά παραμείνει και δεν σταματήσει. Ο θεραπευτής για παράδειγμα σε κέντρα απεξάρτησης δεν είναι απαραίτητο να υπήρξε ο ίδιος χρήστης ώστε να βοηθήσει ένα εξαρτημένο από ουσίες άτομο.

Μύθος 7: Όταν ζητάς θεραπεία σημαίνει ότι είσαι αδύναμος χαρακτήρας ή έχεις κάποιο θέμα.

Ένας αδύναμος χαρακτήρας δε θα ζητήσει εύκολα βοήθεια σε αντίθεση με κάποιον o οποίος θέλει ή νιώθει έτοιμος να ανακτήσει την ψυχική του δύναμη και αναζητά την αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής του.

Το να έχεις προβλήματα είναι ανθρώπινο καθώς και ένδειξη δύναμης να ζητάς βοήθεια από όσους μπορούν να σε βοηθήσουν, οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι δέχτηκαν βοήθεια από θεραπευτές, μέντορες, δασκάλους που τους στήριξαν στην προσπάθεια τους.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ο Νόμος της Εναντιοδρομίας~Η Άγνωστη Ψυχοθεραπευτική Τέχνη του Ηρακλείτου

Ψυχοθεραπεία: Γιατί είναι σημαντικά τα όνειρά μας;

18 πολύτιμες συμβουλές από τον κορυφαίο ψυχοθεραπευτή Mikhail Litvak 

Ψυχοσωματικά: Η ασθένεια ως ξέσπασμα του σώματος 

Πως να Τακτοποιήσουμε το Χάος του… Μυαλού μας 

προσοχή γιατί Τα καταπιεσμένα συναισθήματα σε αρρωσταίνουν 

προσοχή όμως και Το Μάρκετινγκ της Τρέλας: Η Ιστορία των ψυχοφαρμάκων 1 – 2

Καταπίνοντας τα Ζάναξ-Xanax σαν καραμέλες  

Επινόηση ψυχικών διαταραχών για τα κέρδη από τα φάρμακα   

Ο γκουρού της ψυχιατρικής, Ivor Browne, εξηγεί γιατί τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν

Συνταγογραφούμενα φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες~Ριταλίνη, η παιδική κοκαΐνη 

Πηγή: www.inpsyche.gr Ψυχοθεραπεία: Μύθοι και πραγματικότητα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια