MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΤα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία
Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

Το ψάρι είναι πολύ θρεπτική τροφή και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ανεπιφύλακτα στο διαιτολόγιό μας, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Η αξία του βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε πολλές ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό, με κορυφαία τα γνωστά σε όλους Ω 3 λιπαρά οξέα.

Ανάλογα με την ποσότητα λίπους που περιέχουν, τα ψάρια διακρίνονται σε:

Λευκά ή άπαχα (μπακαλιάρος, γαλέος, γλώσσα, κ.λπ.): το κρέας είναι συγκεντρωμένο στο ήπαρ.
Παχιά (σολωμός, ρέγκα, σαρδέλα, πέστροφα, σκουμπρί, τόνος, λακέρδα, κ.λπ.): το λίπος είναι διασπαρμένο σ’ όλο το κρέας και το χρώμα τους είναι σκούρο.

Είναι πλούσια σε θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες A και D. Οι βιταμίνες Α και D ανήκουν στις λεγόμενες «λιποδιαλυτές βιταμίνες» και βρίσκονται στο συκώτι ορισμένων ψαριών.

Η έλλειψη της βιταμίνης Α προκαλεί ατροφία επιθηλιακών κυττάρων και παθολογικά αυξημένη κερατινοποίηση (ξηροφθαλμία), ενώ η βιταμίνη D εμπλέκεται στη φυσιολογική διατήρηση αμινοξέων στο αίμα, από τις οποίες συντίθεται οι πρωτεΐνες που βοηθούν στην ανοικοδόμηση των οστών.

Δείτε Βιταμίνη Α: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψής και υπερβιταμίνωσης
και Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας!

Τα θαλασσινά ψάρια είναι καλή πηγή ιωδίου, ενώ μπορούν να προσφέρουν και ασβέστιο σε περίπτωση που τα κόκαλά τους είναι τρυφερά και τρώγονται
“Τροφή-Φάρμακο”: Να αποφεύγετε όμως να καταναλώνετε τα κόκκαλα, διότι οτιδήποτε τοξικό μπορεί να υπάρχει στο περιβάλλων τους και να το έχουν απορροφήσει, βρίσκεται εκεί στην υψηλότερη συγκέντρωση.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Μελέτη διατροφικών συνηθειών σε δείγμα ενηλίκων καταλήγει ότι όσοι τρώνε ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, κινδυνεύουν κατά 31% περισσότερο από ήπια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Δείτε Τα ψάρια μας προφυλάσσουν από την κατάθλιψη 

Και βέβαια δεν πρέπει να παραληφθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του σολωμού κατά της οστεοπόρωσης, χάρη στην καλσιτινίνη. Πρόκειται για μία ορμόνη που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό και διατηρεί την υγεία των οστών, αλλά με το πέρασμα του χρόνου παύει να δρα αποτελεσματικά κι έτσι τα οστά αρχίζουν να φθείρονται.

Η καλσιτινίνη του σολομού είναι πενήντα φορές πιο ισχυρή από αυτήν του ανθρώπου και αποδεικνύεται ότι η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ορμόνη σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση μειώνει το ρυθμό φθοράς κατά 40%.

Καλσιτονίνη: Ρύθμιση επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, αποφυγή παθολογικά υψηλών τιμών

Όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, η επιβεβλημένη κατανάλωση ψαριών επικεντρώνεται κυρίως στην παρουσία των Ω3 λιπαρών οξέων.

Τα οξέα αυτά είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διαφορετικής χημικής σύστασης, με βασικούς εκπροσώπους το ΕΡΑ (εικοσιπενταϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), τα οποία προέρχονται από τη μετατροπή του λινολεϊκού οξέος μέσα στον οργανισμό του ψαριού.

Κατόπιν πολυετών επιστημονικών μελετών με σκοπό τη διερεύνηση της ευεργετικής δράσης των Ω3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό, διαπιστώνεται τελικά ότι οι ουσίες αυτές:

  • Εμποδίζουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
  • Μειώνουν τη σύνθεση λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας από το συκώτι και συμβάλλουν στη γρήγορη απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.
  • Μειώνουν την τιμή των τριγλυκεριδίων στο αίμα, αναστέλλοντας πιθανή σύνθεσή τους μέσα στο συκώτι.
  • Συμβάλλουν στην αύξηση κατά 5 – 10% της HDL («καλής») χοληστερόλης.
  • Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των νηπίων (σ.σ. Γι` αυτό και υπάρχουν και στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικά είναι για την σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου)).
  • Συμβάλλουν στην οξύτητα της όρασης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου των παιδιών.

Δείτε και Ο μακρύς κατάλογος ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη Ω 3 

Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, πέστροφα, κολιός και ρέγκα.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει σημαντικές ανησυχίες για την ποιότητα των ψαριών που παρέχονται από τα ιχθυοτροφεία λόγω χρήσης παρασιτοκτόνων και αντιβιοτικών, η κατανάλωση ψαριών εξακολουθεί και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι Έλληνες, πάντως, θεωρούμαστε από τους τυχερούς λαούς, καθώς μπορούμε να βρούμε άφθονο φρέσκο ψάρι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.

Συμπερασματικά, τα ψάρια αποτελούν ιδανική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά σε συνδυασμό με λαχανικά και φρούτα που συνιστούν τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή.

Σταματιάδου Κωνσταντίνα: Φαρμακοποιός – Μέλος Δικτύου ADVANCE, Κως Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ Ω 3 ποικίλλουν ευρέως στη μοριακή τους δομή, βιοδιαθεσιμότητα, καθαρότητα και φρεσκάδα (προσμείξεις, γεύση), τρόπο επεξεργασίας.

Από την ιστοσελίδα διατίθενται υψηλής ποιότητας Ωμέγα 3 ως συμπλήρωμα διατροφής συγκεκριμένων προδιαγραφών που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, {το καλύτερο Ω3 διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα τους τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Προσέχουμε ποια ψάρια βάζουμε στο τραπέζι μας: 9 λόγοι για να απορρίψετε τα ψάρια των ιχθυοτροφείων 

Απάτες στην αγορά θαλασσινών και ψαριών σε παγκόσμια κλίμακα 

αλλά και και πότε: Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε ανά εποχή

Δείτε ακόμη: Σαρδέλα – το ταπεινό θαύμα της φύσης!

9 ψάρια που καλό θα είναι να τα αποφεύγουμε 

Σταματήστε να παίρνετε ψάρια καθαρισμένα ή φιλέτα~Δεν έχετε ιδέα τι τρώτε 

Ποιά ψάρια κάνουν θαύματα στην μείωση της υπέρτασης 

Πως να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα ψάρια και συμβουλές

και: ω 3 «βόμβες» υγείας!  

Ω 3 λιπαρά οξέα~16 οφέλη υγείας βάσει επιστημονικών ερευνών 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια