MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση

Πρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση

Πρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση
Πρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση

Πρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα πόδια μας για την κατάσταση της υγείας μας; Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για το οίδημα. 

Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, το περπάτημα γίνεται άβολο, και μπορεί να αισθανθείτε πόνο. Και επειδή δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, παραθέτουμε πιθανά αίτια.

Οίδημα 

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας κατακρατεί πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια μας να πρηστούν, όπως και τα χέρια και το πρόσωπο. Μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές ώρες ακινησίας, όπως μετά από ένα μεγάλο ταξίδι.

Μερικές φορές, μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Συνήθως εξαφανίζεται μόνο του, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος, όπως καρδιακής ανεπάρκειας ή προβλημάτων στα νεφρά ή στο συκώτι.

Ένα απλό τεστ για να μάθετε εάν έχετε κατακράτηση υγρών 

Τραυματισμός 

Αν το πόδι σας έχει πρηστεί μετά από κάποιον τραυματισμό ή κάποιο στραμπούληγμα, τότε έχει προκληθεί βλάβη στον ιστό που συνδέει τα οστά του αστραγάλου. Αν νιώθετε έντονο πόνο, μιλήστε με τον γιατρό σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή πρήζεται καθώς γεμίζει με αίμα, για να θεραπευτεί πιο γρήγορα.

Εγκυμοσύνη 

Τα πόδια μπορούν να πρηστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα κάνει κατακράτηση νερού. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί πρόβλημα, εκτός από το ότι μπορεί να γίνει λίγο άβολο.

Προεκλαμψία 

Αν, όμως, περιμένετε παιδί και το πρήξιμο στα πόδια συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολίες στην αναπνοή ή πόνους στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας για να προλάβετε οποιαδήποτε πιθανή συνέπεια.

Λεμφοίδημα 

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες παθαίνουν βλάβη, ή αφαιρούνται (π.χ. λόγω θεραπείας καρκίνου). Το σώμα μας αποβάλλει λιγότερο νερό, και αυτό προκαλεί πρήξιμο στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Η γυμναστική και η θεραπεία με μασάζ μπορούν να βοηθήσουν.

Παθήσεις που διογκώνονται οι λεμφαδένες. Πότε και γιατί αφαιρούνται; 

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια 

Οι βαλβίδες στις φλέβες μας, που σταματούν το αίμα από το να κυλάει ανεξέλεγκτα (και να υποκύπτει στην δύναμη της βαρύτητας), μπορεί να υποστούν βλάβη και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με το πέρασμα του χρόνου, ως φυσική φθορά του οργανισμού, αλλά και αν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αίμα, λοιπόν, δεν επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα πόδια και να προκαλεί πρήξιμο.

Χρόνια Φλεβική Νόσος. Ένας σοβαρός κίνδυνος και πως αντιμετωπίζεται 

Καρδιακή ανεπάρκεια 

Όταν η καρδιά μας δεν στέλνει το αίμα όπως πρέπει, τότε είναι πιθανό να συσσωρευτεί στα πόδια. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να ξαπλώσουν και η καρδιά τους μπορεί να χτυπάει με γρήγορους ή ασυνήθιστους ρυθμούς, μερικές φορές προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Καρδιακή αρρυθμία. Τι είναι, επικινδυνότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση 

Νεφρική νόσος 

Τα νεφρά μας φιλτράρουν τοξίνες από το αίμα και αν δεν δουλεύουν σωστά (πολλές φορές λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση), μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών.

Σημάδια ότι ίσως πάσχετε από νεφρική νόσο 

Ηπατική νόσος 

Αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι σας αναγκάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές βλάβες. Αυτό προκαλεί την κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια.

Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει & αναπλάθει το συκώτι 

Πρησμένα πόδια, ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην κατακράτηση υγρών ή σε φλεγμονή τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Τις περισσότερες φορές, το συσσωρευμένο υγρό στα πόδια υποχωρεί σταδιακά από μόνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όσο το πρόβλημα παραμένει, προκαλεί ενόχληση και ταλαιπωρία στην καθημερινότητά μας.

Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα αίτια που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια βρίσκονται τα εξής:

  • Χρήση ακατάλληλων παπουτσιών
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Έντονοι ρυθμοί καθημερινότητας
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
  • Εγκυμοσύνη
  • Διάφορες παθήσεις
  • Λήψη φαρμάκων

Αντιμετωπίστε δραστικά το φαινόμενο των πρησμένων ποδιών

Για να πετάξετε από πάνω σας το βάρος των πρησμένων ποδιών, η MEDICA FEET, η κορυφαία εταιρεία στην υγεία των άκρων, δημιούργησε για σας τη λίστα με όλους τους τρόπους που θα σας ανακουφίσουν άμεσα και φυσικά. Εφαρμόστε τα tips στην καθημερινότητά σας και σίγουρα θα ζήσετε κι εσείς την διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Πιείτε περισσότερο νερό!

Όταν ο οργανισμός μας δεν ενυδατώνεται σωστά, τότε το σώμα συγκρατεί τα υγρά. Η κατανάλωση 8 με 10 ποτηριών νερού ημερησίως θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πρηξίματος.

“Τροφή-Φάρμακο”: Το να πίνουμε αρκετό νερό είναι μία σοφή επιλογή, το ζήτημα όμως είναι η ποιότητα του νερού μας. Αν το νερό δεν είναι καθαρό τότε τα νεφρά μας υπέρ-εργάζονται για να απομακρύνουν τις τοξίνες και το αποτέλεσμα είναι να παθαίνουμε αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε. Μία εξαιρετική λύση είναι: Το Νο 1 φίλτρο επεξεργασίας νερού Πανελλαδικά!

2. Μειώστε το αλάτι στο φαγητό & το πρήξιμο στα πόδια!

Το αλάτι ευνοεί την κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό και πρέπει να το περιορίσετε. Αντίθετα, προτείνεται η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, τα οποία διαθέτουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη υγεία των αγγείων.

Διουρητικά βότανα για κατακράτηση υγρών και πρήξιμο 

3. Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η υγεία του σώματός μας ξεκινά από τα πόδια! Γι’ αυτό, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης της αποτελούν την ιδανική επιλογή για δυνατά και υγιή πόδια. Βοηθούν καθοριστικά στην σωστή κυκλοφορία του αίματος τοπικά, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τα πρησμένα πόδια μας. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και διατηρούν την ελαστικότητά τους ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση.

Φτωχή κυκλοφορία αίματος στα πόδια~Μέθοδοι αποτροπής 

4. Ποδόλουτρο με άλατα vs πρησμένα πόδια

Αξιοποιήστε την ευεργετική δύναμη του νερού. Το χλιαρό νερό σε συνδυασμό με τα άλατα αντιμετωπίζουν τους μυϊκούς πόνους, ενώ μειώνουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Επιπλέον, το ποδόλουτρο απομακρύνει τις τοξίνες, προκαλεί χαλάρωση και ενυδατώνει.

Συνταγή με ξίδι και άλατα epsom για προβλήματα των ποδιών 

Tip: Το Καλοκαίρι, η ζέστη διογκώνει τα αγγεία των ποδιών, απορρυθμίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Γι’ αυτό, το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανακουφιστούν. Το θαλασσινό νερό, πλούσιο σε νάτριο και κάλιο, αγκαλιάζει το σώμα σας, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τα πρησμένα πόδια σας.

Θαλασσινό νερό: Ωφέλιμα συστατικά και Θεραπευτικές ιδιότητες 

5. Σηκώστε τα πόδια σας

Κάθε φορά που ξαπλώνετε, μπορείτε να τοποθετείτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας. Επίσης, όταν κάθεστε, βάλτε ένα σκαμπό και απλώστε τα πάνω του. Έτσι, τα πρησμένα πόδια αποσυμφορίζονται σημαντικά.

6. Περπατήστε περισσότερο

Μη μένετε όρθιοι ή καθιστοί για πολλή ώρα! Η καθιστική ζωή, όπως και η πολύωρη ορθοστασία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Στην περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί πολλές ώρες ακινησίας, φροντίστε έτσι ώστε κάθε μία ώρα να σηκώνεστε, κάνοντας μία βόλτα για 5 λεπτά. Έτσι, το αίμα θα κυκλοφορεί καλύτερα στα πόδια σας.

Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα 

7. Μασάζ στα πρησμένα πόδια

Το μασάζ στα πρησμένα πόδια ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην υποχώρηση του πρηξίματος. Με το μασάζ, το συσσωρευμένο υγρό στα πρησμένα πόδια μετακινείται, μέχρι που σταδιακά αρχίζει να μειώνεται.

8. Επιλέξτε τροφές με κάλιο & μαγνήσιο

Το κάλιο και η έλλειψή του προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακράτηση υγρών. Με αυτό τον τρόπο, επιδεινώνει το πρήξιμο. Μερικές από τις τροφές με την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το κοτόπουλο, ο σολομός, τα λευκά φασόλια και τα φιστίκια.

Μήπως σου λείπει κάλιο; Αιτίες, συμπτώματα, επιπτώσεις και πηγές 

Όσον αφορά στο μαγνήσιο, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το οίδημα και τις τακτικές κράμπες στα πόδια. Μερικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, η μαύρη σοκολάτα, τα κάσιους, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Μαγνήσιο, πιο απαραίτητο απ’ όσο φαντάζεστε 

+1. Όταν τα πρησμένα πόδια επιμένουν, εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας

Στην περίπτωση που το φαινόμενο των πρησμένων ποδιών επιμένει, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τη γνώμη του ειδικού. Το οίδημα των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές αιτίες, όπως για παράδειγμα καρδιολογικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν επιστήμονα ποδολόγο, ο οποίος θα εκτίμηση την κατάσταση του προβλήματος, προτείνοντάς σας τις απαραίτητες θεραπείες και συνδέοντάς σας με την κατάλληλη ιδιότητα ιατρού, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για περισσότερα Πρησμένα πόδια: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται και αντιμετώπιση

www.medicafeet.com
Διάκος Θοδωρής, Συντάκτης – Δημοσιογράφος για το
www.iatronet.gr  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια