MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένους άγχους και καθημερινού στρες. Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Άλλωστε η καθημερινότητα όλων μας έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη τον τελευταίο καιρό. Γνωρίζατε ότι η απότομη αύξηση του στρες, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πολύ πιο επιρρεπείς σε ασθένειες;

To στρες επιδρά στα γονίδια και μας αρρωσταίνει

Οι ειδικοί ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το στρες πυροδοτεί αλλαγές στα γονίδια που ευθύνονται για πολλές παθήσεις…

Σύμφωνα με νέα έρευνα το έντονο ψυχολογικό στρες, που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο σωματικών και ψυχικών παθήσεων, ίσως επιδρά στον οργανισμό μεταβάλλοντας τον έλεγχο των γονιδίων.

Η νέα έρευνα που είναι η πρώτη που δείχνει ότι το στρες μεταβάλλει τη μεθυλίωση του DNA και έτσι επηρεάζει τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Translational Psychiatry». Η μεθυλίωση είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός υπαγορεύει σε κάθε κύτταρο το ρόλο του.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα τμήματα των γονιδίων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον έλεγχο του βιολογικού στρες. Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής είναι επιγενετική, ή ο «δεύτερος κώδικας» που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του γονιδίου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιγενετικές αλλαγές θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος ή η κατάθλιψη.

Η επιγενετική και τα άλυτα προβλήματα της ιατρικής 

Ενώ το γονιδίωμα, δηλ το DNA είναι περισσότερο ή λιγότερο σταθερό όταν το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο, το επιγονιδίωμα «αποφασίζει» πώς θα ερμηνεύσει το όλο… σχέδιο. Για να το καταλάβετε καλύτερα σκεφτείτε το γονιδίωμα, σαν ένα «εγχειρίδιο οδηγιών» για τη λήψη όλων των πρωτεϊνών που έχει ανάγκη το σώμα μας, και το επιγονιδίωμα σαν τον «εργάτη» που διαβάζει και ερμηνεύει το εγχειρίδιο. Αν ο εργάτης είναι κουρασμένος μπορεί να κάνει λάθη, ή απλώς να ερμηνεύσει τις οδηγίες διαφορετικά.

Τα κύτταρα λειτουργούν με την παραγωγή πρωτεϊνών.

Οι πρωτεΐνες που παράγουν εξαρτώνται από τον κυτταρικό τύπο, που καθορίζεται από τα γονίδια, και το περιβάλλον, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το επιγονιδίωμα «διαβάζει» τα γονίδια. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω των ομάδων μεθυλίου (CH3) που είναι προσαρμοσμένες σε τμήματα του DNA: αυτές μπορεί να παραμένουν στη θέση τους για αρκετό διάστημα, ακόμη και μετά τη διαίρεση του κυττάρου.
Πρωτεΐνες: Γιατί είναι απαραίτητες και ειδικά στην παιδική ηλικία 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ψυχολογικό τραύμα στην πρώιμη παιδική ηλικία και ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα σχετίζονται με μακροπρόθεσμες αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA.

Αυτό που οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν ήταν αν αυτό συμβαίνει επίσης μετά από οξύ ψυχολογικό στρες όπως, για παράδειγμα, αυτό που μπορεί να μας εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά.

Για τη μελέτη τους, εξέτασαν δύο γονίδια:

ένα για τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης (OXTR), και ένα για τον εγκεφαλικό Νευροτροφικό Παράγοντα (BDNF).

Το OXTR αποτελεί μια «θέση σύνδεσης» του κεντρικού νευρικού συστήματος για τον νευροδιαβιβαστή της ωκυτοκίνης που θεωρείται η ορμόνη της αγάπης ή η ορμόνη κατά του στρες.
Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης από τη μητέρα στο παιδί 

Το BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον έλεγχο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 άτομα εξήντα ετών που τους υπέβαλλαν σε δύο στρεσσογόνες καταστάσεις:

  • η μία ήταν να λάβουν μέρος σε μια συνέντευξη για δουλειά κατά την οποία έπεσαν θύματα… σαρκασμού και
  • η άλλη να λύσουν αριθμητικά προβλήματα κάτω από αυστηρή επιτήρηση.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος πριν από τις εξετάσεις, καθώς επίσης και δύο φορές στη συνέχεια: ένα δέκα λεπτά μετά και ένα ακόμη δείγμα 1,5 ώρα μετά . Έπειτα οι ερευνητές θα μπορούσαν να μετρήσουν την ποσότητα της μεθυλίωσης του DNA στα δύο γονίδια.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν από την έρευνα ότι το γονίδιο BDNF παρέμεινε ανεπηρέαστο από τα τεστ που υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες. Το γονίδιο OXTR παρουσίασε αλλαγές στη διαδικασία μεθυλίωσης. Υπήρξε μια αύξηση στη μεθυλίωση σε τμήμα του γονιδίου OXTR στη μέτρηση πριν τα τεστ και αυτό υποδηλώνει ότι τα κύτταρα σχηματίζουν λιγότερους υποδοχείς.

Στις μετρήσεις που έγιναν μιάμιση ώρα μετά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μεθυλίωση στο γονίδιο OXTR έπεσε πολύ κάτω από τα επίπεδα των μετρήσεων που έγιναν πριν τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες και αυτό δείχνει ότι τα κύτταρα παράγουν πάρα πολλούς υποδοχείς.
Μεθυλίωση: Ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες μας. Τι την εμποδίζει 

Οι ερευνητές κατέληξαν μετά από αυτά στο συμπέρασμα:

“Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια δυναμική ρύθμιση της μεθυλίωσης του DNA στο OXTR που μπορεί εν μέρει να αντανακλά τις αλλαγές στη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι «Επιγενετικές αυτές αλλαγές μπορεί να δείχνουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ άγχους και των χρόνιων παθήσεων».
Πως εμπλέκονται άγχος-ορμόνες-οστεοπόρωση-ανοσοποιητικό και ψυχοσωματικές ασθένειες 

Πολλοί άνθρωποι διερωτούνται:

Το στρες που ζούμε καθημερινά, ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία μας; Το χρόνιο παρατεταμένο στρες, πως επηρεάζει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας;

Οι επιστήμονες, εδώ και χρόνια, υποψιάζονται ότι το στρες βλάπτει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας. Οι ορμόνες που εκκρίνονται σε καταστάσεις στρες φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τους μηχανισμούς και τα κύτταρα του ανοσοποποητικού συστήματος.

Το μυστικό κρύβεται στην μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που έχει χαρακτηριστεί ως η “ορμόνη του στρες”.
Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

Πώς η κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αντίδραση του οργανισμού στο στρες προκαλεί μεταβολές στα ανοσοκύτταρα του οργανισμού, οδηγώντας στην εκδήλωση φλεγμονής. Οι ερευνητές έχουν πλέον μια πιο σαφή εικόνα για τους λόγους που το χρόνιο στρες προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στο σώμα.

Διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων των ανοσοκυττάρων πριν αυτά εισέλθουν στη ροή του αίματος. Έτσι, τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και το τραύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη φλεγμονώδη αντίδραση.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε ποντίκια, καθώς και σε αιματολογικά δείγματα ασθενών με χρόνιο στρες.

«Παρατηρείται αλλαγή στη σύσταση του μυελού των οστών λόγω του στρες, τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής Τζον Σέρινταν από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομο αντιμετωπίζει έντονο στρες για πολύ καιρό, ο αντίκτυπος είναι εμφανής σε επίπεδο γονιδίων.»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρόνια φλεγμονή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η κατάθλιψη, ακόμη και ο καρκίνος.
Για περισσότερα: Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε συνεργασία με το UCLA στην Καλιφόρνια, το Northwestern University και το University of British Columbia και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επισκόπηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η κορτιζόλη, λοιπόν, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για έναν καλό λόγο.

Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες, (όπως όταν οι πρώτοι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα αρπακτικό στην φύση) η αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής μέσω της αποδυνάμωσης μερικών αντισωμάτων που μπορούν να την προκαλέσουν ή να την αυξήσουν.

Έχει, επίσης, αποδειχτεί, ότι η κορτιζόλη ενεργοποιεί την φυσική ανοσία (την ικανότητα να παλέψει ο οργανισμός τα όποια προβλήματα άμεσα).
Αιτίες φλεγμονών-Ανοσοποιητικό-πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση

Αλλά η κορτιζόλη είναι χρήσιμη μόνο σε μικρές δόσεις.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε παρατεταμένο στρες, το σώμα χρειάζεται αυτά τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, και, δυστυχώς, η κορτιζόλη εξακολουθεί να τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την πάροδο του χρόνου.
Για περισσότερα: Κορτιζόλη: Ο ρόλος της και γιατί ΔΕΝ πρέπει να αυξάνεται 

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να αρρωστήσετε.

Θα πρέπει ούτως ή άλλως να έρθετε σε επαφή με μικρόβια και για να συμβεί αυτό. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μόλις το (όποιο) μικρόβιο εισέλθει στο σώμα σας, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο να το αντιμετωπίσετε και αν αναρρώσετε πλήρως.
Γνωρίζουμε πλέον πως Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα 

Το σώμα σας, χρειάζεται αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία έχει καταστείλει η κορτιζόλη, προκειμένου να επιτεθεί στον ιό. Γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανταπεξέλθει σε τέτοιους κινδύνους, όταν το άγχος “συνθλίβει” το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξουδετερώνει τους μικροοργανισμούς που μας επιτίθενται καθημερινά, καταστέλλει τις μολύνσεις που παθαίνουμε, καταστρέφει καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται στο σώμα μας. Αδυναμίες του ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκονται στη γένεση πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Μια από τις θεωρίες γένεσης του καρκίνου υποστηρίζει ότι η μη εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθούν στον οργανισμό μας, οδηγεί στην ανάπτυξη νεοπλασιών με δυνατότητα μετάστασης τους.
Πρωτόγαλα και ενίσχυση ανοσοποιητικού στη θεραπεία του καρκίνου 

  • Όταν το στρες είναι βραχυπρόθεσμο, ενεργεί θετικά και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Όταν το στρες είναι χρόνιο και παρατεταμένο, καταστέλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας.

Όσο ποιο μακροχρόνιο είναι το στρες, τόσο πιο πολύ παρουσιάζονται αρνητικές επιπτώσεις στα κύτταρα και στους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη καταστολή της άμυνας παρουσιάζεται όταν το άτομο υποφέρει από έντονο, χρόνιο στρες.

Αυτό γίνεται όταν υπάρχει μια στρεσσογόνος κατάσταση που είναι πέρα από τις δυνατότητες ελέγχου του ατόμου και που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Στις περιπτώσεις αυτές οι αντικειμενικές μετρήσεις της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζονται αρνητικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων ή αυτών που ήδη πάσχουν από κάποια ασθένεια, είναι περισσότερο ευάλωτο στις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι

οι αρνητικές επιδράσεις του χρόνιου παρατεταμένου στρες τεκμηριώνονται από τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Πιστεύουμε ότι τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου για όλους όσοι πάσχουν από νοσηρές μορφές του στρες. Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση νέων καλύτερων προγραμμάτων αντιμετώπισης του στρες.
Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε 

Στοιχεία από
psixologia.medlook.gr/articles.php?id=109&type=1
www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/me-pion-tropo-to-agchos-katastrefi-to-anosopiitiko-sas-sistima/40905/

www.lifezone.gr/nea-kai-erevnes/ygeia-eveksia/716-stress-gonidia.html
http://www.calmclinic.com
Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Για τα προβλήματα του άγχους και του στρες που μπορεί να διακατέχεστε κάποιοι και σας “φρενάρουν”, μπορούν να βοηθήσουν

– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. και

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Τέλος το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ έχει ΚΑΙ προβιοτικές επιδράσεις!!

Διαθέτω, λοιπόν, εξαιρετικής ποιότητας, βιολογική, βαλεριάνα, πρωτόγαλα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ως συμπληρώματα διατροφής, ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη τους στον μέγιστο βαθμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: 9 σημάδια υπερβολικού στρες που ίσως αγνοείτε 

Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε 

Προβιοτικά-Ψυχοβιοτικά, Απαλλάσσουν από άγχος, κατάθλιψη και στρες 

Ανοσοποιητικό σύστημα: Ενίσχυση της άμυνας & τόνωση του οργανισμού

Ποια υπερτροφή, θρέφει, αποτοξινώνει, ενισχύει εγκεφαλική λειτουργία, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια