MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΠως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή

Πως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή

Πως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή
φώτο Πως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή

Πως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή

Σε Αυτό Το Άρθρο Θα Δούμε Μερικούς Τρόπους Για Να Μειώσετε Τα Επίπεδα Κρεατινίνης Στο Αίμα. Πως να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης με διατροφή

Τι είναι η κρεατινίνη

Η κρεατινίνη είναι μία χημική ουσία, η οποία αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού των μυών. Η κρεατινίνη παράγεται από την κρεατίνη, ένα μόριο μείζονος σημασίας για την παραγωγή ενεργείας στους μύες. Κάθε μέρα, περίπου το 2% της κρεατίνης του οργανισμού μετατρέπεται σε κρεατινίνη.

Η κρεατινίνη, μέσω του αίματος, μεταφέρεται στους νεφρούς. Οι νεφροί διυλίζουν την μεγαλύτερη ποσότητα της κρεατινίνης και την αποβάλλουν στα ούρα. Επειδή η μυϊκή μάζα του σώματος παραμένει σχετικώς σταθερά από μέρα σε μέρα, η παραγωγή της κρεατινίνης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη επί ημερησίας βάσεως.
Δείτε και Αίμα: Ίσως το πολυτιμότερο στοιχείο μετά την καρδιά

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα κρεατινίνης του αίματος; 

Οι νεφροί διατηρούν την κρεατινίνη του αίματος εντός των φυσιολογικών ορίων. Η κρεατινίνη έχει ευρεθεί ότι αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Αυξημένο επίπεδο κρεατινίνης, υποδηλώνει μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νόσο των νεφρών.

Καθώς η λειτουργία των νεφρών μειώνεται, για οποιαδήποτε αιτία, το επίπεδο της κρεατινίνης στο αίμα θα αυξηθεί, λόγω της ελλιπούς διύλισης (κάθαρσης) της κρεατινίνης από τους νεφρούς.

Συνεπώς, μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, αποτελούν προειδοποίηση για πιθανή κακή λειτουργία των νεφρών ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι τυπικές, συνήθεις εξετάσεις αίματος, ελέγχουν και την κρεατινίνη του αίματος.

Κρεατινίνη – Τι Μπορεί Να Αυξήσει Τα Επίπεδα Της;

Η Αφυδάτωση, Τα Συμπληρώματα Διατροφής Με Κρεατίνη, Καταστάσεις Που Προκαλούν Σωματική Υπερκόπωση, Ή Ακόμα Και Η Υπερβολική Πρόσληψη Κρέατος Και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Αποτελούν Μερικούς Από Τους Πιθανούς Παράγοντες Που Μπορούν Να Προκαλέσουν Αύξηση Των Επιπέδων Κρεατινίνης Στο Αίμα. 

Η κρεατινίνη είναι ένα υπόλειμμα το οποίο δημιουργείται από τον οργανισμό κατά την δημιουργία ενέργειας στους μύες. Η φωσφορική κρεατίνη είναι ένα συστατικό των σκελετικών μυών, η οποία διασπάται για να προμηθεύσει σε ενέργεια τα κύτταρα, και έτσι δημιουργείται η κρεατινίνη.

Η κρεατινίνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και προωθείται προς τα νεφρά, για να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Ο ρυθμός μεταβολής της κρεατίνης σε κρεατινίνη ρυθμίζεται από μια σταθερά, και περίπου το 2% της συνολικής κρεατίνης που περιέχει το σώμα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Για αυτό και υπό κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές της, στην καθημερινή παραγωγή.

Κανονικά Επίπεδα Κρεατινίνης στο αίμα (σε χιλιοστόγραμμο/δέκατο του λίτρου mg/dL)

  • Ενήλικες Γυναίκες: 0,5 με 1.1 mg/dL
  • Ενήλικες Άντρες: 0.6 με 1.2 mg/dL
  • Άτομα με ένα νεφρό: 1.8 με 1.9 mg/dL

Τα επίπεδα της κρεατινίνης ανεβαίνουν όταν τα νεφρά αδυνατούν να την αποβάλλουν σωστά. Η μη σωστή αποβολή της μπορεί να προκληθεί και από υποβόσκοντα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεγάλη απώλεια αίματος, κτλ.

Μερικές φορές όμως οφείλεται σε λιγότερο σοβαρούς λόγους, όπως η αφυδάτωση, παρενέργειες φαρμάκων κτλ.
Εδώ θα διαφωνήσω λίγο, καθώς η αφυδάτωση είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση και έχει πάρα πολλές και αρνητικές προεκτάσεις στην υγιεία, ορισμένες εκ των οποίων ούτε που φανταζόμαστε: Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην διάγνωση της υψηλής κρεατινίνης στο αίμα. Διαγνώσκεται μόνο κατά τις αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις. Οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για να θεραπεύσουν την αιτία που προκαλεί δυσλειτουργία των νεφρών.

Τα ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη στα νεφρά. Για αυτό και στους διαβητικούς ασθενείς συνταγογραφείται ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Επίσης πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή διαβητική δίαιτα.

Όμως ο διαβήτης τύπου 2 είναι απόλυτα ελεγχόμενος μέσω διατροφής Διατροφή: Μπορεί να Αναγεννήσει το Πάγκρεας-Να Αναστρέψει τον Διαβήτη
και η χρήση ινσουλίνης μάλλον δεν είναι και ότι καλλίτερο σε αυτήν την περίπτωση: Φαρμακευτική ινσουλίνη, άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται;

Κατά την υψηλή αρτηριακή πίεση,

τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν κατάλληλα τα παραπροϊόντα των οργανικών διεργασιών. Για αυτό και τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις ακολουθούν αγωγή για μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης υπάρχουν και ορισμένοι διατροφικοί περιορισμοί που πρέπει να ακολουθούν καθώς και να αποφεύγουν το άγχος.
Παρόλα αυτά, αυτά τα επίπεδα πρέπει να μειωθούν και φυσικά.
Δείτε και Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

Πίνετε Άφθονο Νερό  

Όταν το σώμα μας αφυδατώνεται, τα επίπεδα κρεατινίνης τείνουν να αυξάνονται. Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης με την κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα. Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας 2-3 ποτήρια νερό. Αυτό θα αυξήσει την συχνότητα της ούρησης, και σαν αποτέλεσμα, περισσότερη κρεατινίνης θα απορριφθεί από το σώμα.

Η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι, επίσης επιβλαβή για αυτήν την κατάσταση, καθώς έχουν διουρητική δράση και μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Αντικαταστήστε τα με φρέσκους χυμούς φρούτων ή χυμό αλόης, που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους και παράλληλα θα σας προσφέρουν και ευεργετικά συστατικά.
Δείτε και Βελτιώστε 3 προβλήματα υγιείας, απλώς πίνοντας περισσότερο ΝΕΡΟ

Λαχανικά – Υγιεινή Διατροφή

Προσθέσετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, κριθάρι και βρώμη στην ημερήσια διατροφή σας. Η πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας μπορεί να καλυφθεί με το μαρούλι, το λάχανο, τα καρότα, το κουνουπίδι, τις φύτρες, τα ραπανάκια, τα αγγουράκια, τα βατόμουρα και τα γογγύλια

Η πρόσληψη βοτάνων όπως η πικραλίδα, το τζίνσενγκ, το φασκόμηλο και η κανέλα, είναι χρήσιμα στον έλεγχο των επιπέδων της κρεατινίνης.

Τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Το ζήτημα είναι πως υπάρχει και σε τρόφιμα που δεν τα υποψιαζόμαστε Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας

Μειώστε Την Πρόσληψη Νατρίου 

Το νάτριο τείνει να ευνοεί την κατακράτηση υγρών. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε τροφές που προσθέτουν επιπλέον αλάτι στον οργανισμό. Αλμυρά φαγητά, επεξεργασμένα τρόφιμα, συσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δείτε και Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία

Αποφεύγετε τις υπερβολές με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα

Θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επειδή η κρεατινίνη είναι ένας τύπος αμινοξέος βρίσκεται κυρίως σε υψηλά πρωτεϊνικά τρόφιμα.

Εάν επιθυμείτε να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης σας, τότε τρόφιμα όπως η σοκολάτα, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, η μπίρα, τα ασπράδια των αυγών, τα φύκια, η σπιρουλίνα, το σουσάμι και η ζελατίνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα αυξήσουν επίσης τα επίπεδα κρεατινίνης οπότε αποφύγετε το τυρί, το γάλα και τρόφιμα με γαλακτοκομική βάση. Όταν μειωθεί η ποσότητα που καταναλώνετε τότε και η παραγωγή κρεατινίνης από το σώμα θα μειωθεί παράλληλα.

Αποφύγετε τα συμπληρώματα κρεατίνης και το βανάδιο

Οι αθλητές και τα άτομα που ασχολούνται με το body building συχνά χρησιμοποιούν κρεατίνη ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να γεμίσουν τους σκελετικούς μύες τους και να ενισχύσουν την απόδοση τους.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, γιατί με την επιπλέον πρόσληψη κρεατίνης, τα νεφρά όχι μόνο πρήζονται ή αυξάνουν το μέγεθος τους, άλλα μπορεί να προκληθούν και καρδιακά προβλήματα ή κράμπες στους μύες.

Για αυτό για να μειώσετε γρήγορα τα επίπεδα της κρεατινίνης στο αίμα θα πρέπει να αποφεύγετε τα συμπληρώματα κρεατίνης.
Αν είναι να το κάνετε, κάντε το υγιεινά: Μία πρόταση 100% Φυσικής Διατροφής για Αύξηση του Μυϊκού Όγκου

Το βανάδιο χρησιμοποιείται κυρίως από τους διαβητικούς, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, για αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Αποφύγετε τις επίπονες δραστηριότητες

Οι επίπονες δραστηριότητες θα επιταχύνει την μετατροπή της κρεατίνης σε κρεατινίνη. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται η υπερβολική προπόνηση ή οι επίπονες σωματικές δραστηριότητες και να συμβιβαστείτε με πιο ελαφριές ασκήσεις. Η υγιής εξάσκηση είναι πιο ωφέλιμη από την υπερβολική εξάσκηση για όλους μας.
Δείτε και Πως να παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή

Όπως παρατηρήσατε η μείωση των επιπέδων της κρεατινίνης στο αίμα μπορεί να επιτευχθεί και με την φαρμακευτική αγωγή για τις παθήσεις που κρύβονται πίσω από αυτήν, αλλά και με διατροφικές αλλαγές.

Στην περίπτωση όμως που όλοι αυτοί οι τρόποι αποτύχουν να βελτιώσουν την κατάσταση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφρικής ανεπάρκειας. Σε αυτές της περιπτώσεις ο ασθενείς αναγκάζεται να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση για να μειώσει τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα.
Δείτε και Νεφρική ανεπάρκεια: Η σωστή διατροφή! 

Δείτε ακόμη: Σημάδια sos που προμηνύουν νόσους των νεφρών 

Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας 

Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας 

Alexandra Tabaki για το e-diatrofi.org


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια