MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΠώς να φτιάξεις υποκατάστατο καφέ από Κιχώρι ή πικροράδικο

Πώς να φτιάξεις υποκατάστατο καφέ από Κιχώρι ή πικροράδικο

Πώς να φτιάξεις υποκατάστατο καφέ από Κιχώρι ή πικροράδικο
Image by Yvonne Huijbens from Pixabay Πώς να φτιάξεις υποκατάστατο καφέ από Κιχώρι ή πικροράδικο

Πώς να φτιάξεις υποκατάστατο καφέ από Κιχώρι ή πικροράδικο

Καθώς απολαμβάνω τον πρώτο μου κρύο {καφέ} από κιχώριο και άλλα φυτικά συστατικά σκέφτηκα να το ψάξω λίγο παραπάνω και να μοιραστώ μαζί σας τις πληροφορίες. Ομολογώ ότι ο καφές είναι για μένα μια σχεδόν απαγορευμένη απόλαυση, λόγω της καφεΐνης, και φαντάζομαι ότι στην κατηγορία αυτή θα είμαστε πολλοί.

Ακόμα και οι decaf καφέδες εμένα μου προκαλούσαν πρόβλημα, επομένως είχα διαγράψει από τις συνήθειές μου την βόλτα για καφέ ή όταν το πρότεινα στην ουσία εννοούσα βόλτα για χυμό, χαμομήλι, βοτανικά αφεψήματα κ.λπ. Όταν όμως προσγειωνόταν ο καφές του φίλου ή της φίλης μου…

Είναι ο ντεκαφεϊνέ πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ; 

Παρά το ότι υπάρχει εδώ και πάνω από δύο αιώνες, ο καφές από ραδίκια έχει κερδίσει δημοτικότητα μόνο τα τελευταία χρόνια. Πώς και γιατί όμως ένα φυτό κατέληξε στον καφέ μας; Όλα φαίνεται να έχουν τη ρίζα τους στην παγκόσμια ιστορία, στην παράδοση και σε δύσκολες πολιτικά και οικονομικά εποχές.

Ο συγκεκριμένος καφές είναι ένα ρόφημα που γίνεται από τις ρίζες των ραδικιών, οι οποίες ψήνονται, αλέθονται και δίνουν έναν εναλλακτικό ζεστό ποτό που θυμίζει καφέ.

Είναι δημοφιλής σε όσους προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης και κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση των φλεγμονών, του σακχάρου αλλά και βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού.

Μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη 

Αν και η ιστορία του καφέ ραδικιών δεν είναι απολύτως σαφής, πιστεύεται ότι προέκυψε στη δεκαετία του 1800 στη Γαλλία κατά τη διάρκεια μιας μαζικής έλλειψης καφέ. Απελπισμένοι και ψάχνοντας ένα παρόμοιο υποκατάστατο, οι άνθρωποι άρχισαν να ανακατεύουν τις ρίζες των ραδικιών για να φτιάξουν τον καφέ τους.

Χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, έγινε επίσης δημοφιλής στη Νέα Ορλεάνη, όταν η πόλη γνώρισε έλλειψη καφέ μετά τον αποκλεισμό του λιμανιού της από τα ναυτικά συνδικάτα. Σήμερα, ο συγκεκριμένος καφές μπορεί να βρεθεί και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου και χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική μη-καφεϊνούχα λύση για τον κανονικό καφέ.

Λίγα λόγια για το κιχώριο

Το ραδίκι με την επιστημονική ονομασία Cichorium intybus L. (Κιχώριο το Εντετμημένον) φυτρώνει στις εύκρατες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής αλλά και στη χώρα μας όπου ονομάζεται και πίκρα, πικραλίδα, πικρομάρουλο, πικροράδικο, παπαδουλιά, κιχώρι κ.ά..

η πικραλίδα είναι διαφορετικό βότανο Ταραξάκο ή Πικραλίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις 

Είναι το κοινό ραδίκι σε άγρια κατάσταση. Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε συγγράμματα της εποχής των Φαραώ. Ο Διοσκουρίδης σημειώνει τις διουρητικές του ιδιότητες και το πικρό ραδίκι, αναφέρεται σε πάπυρο που χρονολογείται από το 4000 π.Χ..

Το ριζώδες κιχώριο {Cichorium intybus var. sativum} είναι ένα φυτό που σχηματίζει μακριά σαρκώδη ρίζα, από την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ένα υποκατάστατο του καφέ που δεν θα έχει καθόλου καφεΐνη! Καλλιεργείται στην Ευρώπη και είναι συγγενές είδος με γνωστά σαλατικά όπως τα αντίδια, το ραντίτσιο κ.α. Το φυτό έχει χνουδωτό βλαστό και φτάνει σε ύψος 40-100 εκ. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και τα λουλούδια του έχουν ανοιχτό μπλε χρώμα.

Η ρίζα του ραδικιού είναι το κύριο συστατικό αυτού του υποκατάστατου καφέ.

Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίγο λίπος, βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ. Είναι επίσης μια καλή πηγή ινουλίνης, ενός τύπου πρεβιοτικής ίνας που έχει συσχετιστεί με αυξημένη απώλεια βάρους και βελτιωμένη υγεία των εντέρων, καθώς και μαγγάνιο και βιταμίνη Β6, δύο θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Φυσικά, οι ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών στον συγκεκριμένο εναλλακτικό καφέ είναι αρκετά μικρές επειδή χρησιμοποιείται μόνο λίγη ποσότητα ρίζας για την παρασκευή του. Η γεύση του ροφήματος είναι παρόμοια με τον καφέ, έχει ελαφρύτερο και πιο όξινο σώμα, που περιγράφεται από κάποιους ως ελαφρώς ξυλώδες, με νότες ξηρών καρπών, ή πικρής σοκολάτας. Πίνεται είτε μόνο του είτε σε μείγμα με κανονικό καφέ.

Βασικές Ιδιότητες:

Διουρητικό, πικρό Τονωτικό, ήπιο Καθαρτικό, Χωνευτικό, Αποτοξινωτικό. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα των ραδικιών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

Περιέχει επίσης ινουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηριδίων στο έντερο, να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη γλυκόζη του αίματος. Επιπλέον, μερικές μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η ρίζα του ραδικιού μπορεί να περιορίσει αρκετούς δείκτες φλεγμονής.

Καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ο καφές αυτός επειδή δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό υποκατάστατο. 

Χρήσεις: Για Δυσκοιλιότητα (ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά, δρα τονωτικά σε παθήσεις του Ήπατος και του Πεπτικού συστήματος, καθαρίζει το Ουροποιητικό, για Ρευματικές παθήσεις, Ουρική αρθρίτιδα

Πώς να φτιάξετε το δικό σας υποκατάστατο καφέ

Στην ιστοσελίδα hunter angler gardener cook βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο όπου ο συγγραφέας περιγράφει τη δική του ιστορία παρασκευής στιγμιαίου καφέ από κιχώριο. Οι οδηγίες του αναφέρουν πως το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει είναι να κόψει τις φρέσκες ρίζες σε φέτες και έπειτα να τις απλώσεις στον ήλιο για 2 μέρες να ξεραθούν.

Μύλος καφέ, αντίκαΈπειτα, ακολουθεί το στάδιο του καβουρντίσματος που σύμφωνα με τη δική του εμπειρία θα πρέπει να διαρκεί 2-3 ώρες σε φούρνο με θερμοκρασία μικρότερη από 150 C. Μόλις τελειώσει το καβούρντισμα, περάστε το κιχώριο από μύλο και αλέστε για να έχετε ένα ψιλοκομμένο προϊόν, περίπου όμοιο με τον στιγμιαίο καφέ.

Συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση σε περίπτωση αλλεργίας και καλύτερα να αποφεύγεται από τις έγκυες γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη: Πικροράδικο ή Κιχώρι: Ρυθμίζει φυσικά το σάκχαρο-Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου 

Πικροράδικο ή Κιχώρι: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Εσύ πόσους καφέδες ήπιες σήμερα;

Ελληνικός καφές: Γιατί να τον προτιμήσετε 

Κουρκουμάς στον καφέ; Μετατρέψτε τον σε μία υγιεινή απόλαυση 

Πηγές: blog.livingreen.gr
Φωτεινή Πουρνάρα – www.itrofi.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια