MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΤροφή για ΣκέψηΠοιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;

Ποιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;

Ποιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;
Ποιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;

Ποιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει αντίστοιχα το μεταβλητό και το σταθερό. Υπάρχει το αληθινό και το ψεύτικο. Υπάρχει  το ηθικό και το ανήθικο. Υπάρχει το νόμιμο και το παράνομο.

Από την στιγμή που εισβάλλει το αναφαίρετο και ύψιστης σημασίας ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης που μεταφράζεται σε επιλογή ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος, τότε το σωστό και το λάθος μεταμορφώνεται στο τι μου αρέσει, με εκφράζει και δεν θέλω να αλλάξω στην ζωή μου και στο τι δεν με καλύπτει πια και επιθυμώ να αλλάξω.

Όλα παρουσιάζονται σχετικά, ανάλογα με ποιά οπτική τα θωρείς.

Το «αντικειμενικό» δεν πρέπει να υφίσταται σαν έννοια. Αυτό που εμείς θεωρούμε αντικειμενικό και το υποστηρίζουμε τόσο ένθερμα και εμμονικά προκύπτει από τις δικές μας προσλαμβάνουσες, προστιθέμενο στα ερεθίσματα που μας μετέδωσε το οικογενειακό μας περιβάλλον και ο κοινωνικός μας περίγυρος.

Και όλα αυτό πολλαπλασιάζεται, σε έναν κοινό αποδεκτά κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.

Αν τολμήσουμε να βγούμε από το καβούκι μας και δούμε τα πράγματα από απόσταση συνειδητοποιούμε ότι αυτό που εμείς θεωρούμε αντικειμενικό για κάποιους άλλους ορίζεται ως υποκειμενικό.

Έτσι ο καθένας από εμάς διαμορφώνει άλλη θεώρηση.

Κάνουμε λόγο δηλαδή για πολλά διαφορετικά υποκειμενικά αφού ο καθένας μας είναι μοναδικός. Δεν χρειάζεται να μας ξενίζει. Αυτό είναι το υγιές απλά δεν μας το έμαθαν, οπότε δεν το αναγνωρίσαμε και ως εκ τούτου δεν βρεθήκαμε καθόλου εξοικειωμένοι με αυτή την εξίσωση.

Ό,τι ορίζω ως σωστό και τελικά το ενστερνίζομαι, το σκανάρω με την δίκη μου κρίση, το παρατηρώ από την δική μου οπτική και το στοιχειοθετώ με τα δικά μου επιχειρήματα. Εγώ όμως.

Από μικροί ακούμε αυτές τις λέξεις και έτσι μάθαμε και εμείς να τις χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τόσο εύκολα και με τέτοια σιγουριά και ασφάλεια σαν να αναφερόμαστε στον ποινικό κώδικα. Εκεί όπου υπάρχουν νόμοι σαφείς σε πλαίσια με όρια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης που να υποδεικνύει τον ορθό τρόπο που πρέπει να ζήσεις γιατί δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε, υπό την απειλή να μας ακυρώσουν την ίδια μας την ύπαρξη.

Πως είναι δυνατόν το σωστό για εμένα να απαιτώ να είναι σωστό και για τον άλλον;

Ακόμη και αν εξ ′ορισμού το σωστό λέγεται για κάποιον που δρα σύμφωνα με τα αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς, ποιος ορίζει και με ποια κριτήρια, ποια είναι τα πρότυπα αυτά;

Αυτοί οι τετριμμένοι όροι, πια ξεπερασμένοι, κάλυψαν άλλες εποχές. Πλέον φαντάζουν παρείσακτοι χωρίς ακεραιότητα αφού τους χρησιμοποιούμε, εμφανώς, αφενός για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας και αφετέρου για να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτών.

Οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι στην παραδοχή πως η ελληνική γλώσσα είναι ίσως η μοναδική γλώσσα που περιλαμβάνει τόσες λέξεις όσες και τα διαφορετικά νοήματα που επιθυμούμε κάθε φορά να μοιραστούμε. Πλούσια και επεξηγηματική.

Μήπως πίσω από ένα τόσο απρόσωπο «σωστό» κρύβεται ένα υγιές, ωφέλιμο, δημιουργικό, αληθινό, νόμιμο, ενδιαφέρον, ευχάριστο; Αντιστοίχως, πίσω από ένα ξύλινο «λάθος», ένα στενάχωρο, αγχωτικό, ανούσιο, παράνομο, ανήθικο, βλαβερό, κακόβουλο;

Ο παράγοντας που αξίζει κάθε φορά να μας προβληματιζει και μας επιτρέπει να αναλωνόμαστε νοητικά είναι, τι συναισθήματα μας προκαλεί κάθε κατάσταση που περιμένει να την διαχειριστούμε.

Εξετάζοντας την ορθότητα μιας κατάστασης, μιας πράξης, είναι σκόπιμο να εστιάζω στο τι με ευχαριστεί και με γεμίζει, ώστε να κρατήσω ως σταθερά στην ζωή μου.

Από την άλλη, τι μου ασκεί μη δημιουργικό, ψυχοφθόρο άγχος (ή θλίψη ή οργή ή καταπίεση) αναγκάζοντας με να μεταβάλλω, ακόμη και να αποχωριστώ από την ζωή μου, για να νιώσω πιο ανάλαφρος, πιο ουσιαστικά χαρούμενος, πιο ισορροπημένος, να εξελιχθώ, να γίνω πιο «άνθρωπος».

Ως δείκτης λοιπόν, ορίζεται το συναίσθημα μου κάθε στιγμή. Με αυτό πορεύομαι και αυτό με οδηγεί.

Από Έλενα Σενδουκά – www.maxmag.gr Ποιός θα ορίσει το σωστό και το λάθος;

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Το σωστό και το λάθος είναι απολύτως άπτονται των υποκειμενικών κριτηρίων του καθενός μας, έτσι δεν μπορεί να ισχύουν για όλους τα ίδια και κατ’ επέκτασιν ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΎΝ για όλους. Παραθέτω ορισμένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποσπάσματα ώστε να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα:

Ήδη από πολύ παλιά οι φιλόσοφοι (π.χ. ο Ηράκλειτος) είχαν παρατηρήσει ότι οι αισθήσεις μας συχνά μας παραπλανούν (δες φωτο άρθρου). Είναι δυνατόν δυο παρατηρητές να κοιτάζουν το ίδιο πράγμα, υπό τις ίδιες συνθήκες, και να έχουν διαφορετικές οπτικές εμπειρίες.

Αυτό που “βλέπουμε” είναι συχνά κάτι περισσότερο από αυτό που μας δίνει το μάτι, επειδή αυτό που βλέπουμε το έχει “επεξεργαστεί” ο εγκέφαλος σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας. 

~~~~~~~~~~~~~~

Τι είναι όμως αυτό το ”σωστό ” που ακούμε τόσο συχνά; Και γιατί είναι σωστό αν σε καταπιέζει;

Μαθαίνουμε την ποιότητά του και απλά προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό, άσχετα που δεν το νιώθουμε ούτε στο ελάχιστο. Το θέμα με όλη αυτή την κουλτούρα είναι ότι μεγαλώνουμε μετρώντας την αξία μας μέσα από τα μάτια των άλλων. Γι’ αυτό ταΐζουμε την αντίληψη ότι είμαστε μισοί και ότι χρειαζόμαστε τους άλλους ανθρώπους για να νιώσουμε την ολοκλήρωση.

Και βέβαια αυτή έρχεται μέσα από τις δικές τους απόψεις για το πώς πρέπει να  μοιάζουμε. Φοβόμαστε την απομόνωση τόσο πολύ και το στίγμα γύρω από την απόλαυση της μοναξιάς είναι τεράστιο. Φυσικά και η συντροφιά των άλλων ανθρώπων είναι πανέμορφη και επιθυμητή, όμως δεν είναι προ-απαιτούμενη για την ευτυχία μας. Χωρίς τις γνώμες και την αποδοχή  του περίγυρου, άραγε γνωρίζουμε ποιοι είμαστε;

~~~~~~~~~~~~~~~

Ποιος ορίζει τι είναι σωστό και τι όχι; Η κοινωνία, η οικογένεια, το μυαλό σου, το συναίσθημα ή οι φίλοι σου; Δεν υπάρχει απόλυτα σωστό και απόλυτα λάθος. Για τον κάθε ενδιαφερόμενο είναι διαφορετικό τ’ αποτέλεσμα. Για εσένα λοιπόν είναι ανάλογα τις προτεραιότητες σου.

Σωστό ή λάθος δεν υπάρχει ή αν υπάρχει είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Διαφορετική οπτική υπάρχει και αυτή μας κάνει να είμαστε και εμείς μοναδικοί και διαφορετικοί. 

~~~~~~~~~~~~~~~

Βούτηξα λοιπόν και βρήκα ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, υπάρχει μόνο το αποτέλεσμα αυτού που μου συμβαίνει. Υπάρχει μόνο το αν με ευχαριστεί το αποτέλεσμα ή όχι.

Ο καθένας κρίνει, ανάλογα με τα βιώματα που έχει. Με τα βιώματα που κουβαλάει μαζί του.
Και είναι η κρίση του ορθή; Ποιος μπορεί να το πει με σιγουριά;
Κανείς!

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όλοι κρίνουμε εύκολα.
Και η κρίση μας είναι τόσο αντικειμενική, όσο είναι και η συμπάθειά
μας, για τον κρινόμενο.

Κανένας δεν φοράει τα δικά σου παπούτσια ούτε περπατάει στα δικά σου βήματα 

Δείτε ακόμη: Ο, τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, αποτελεί δημιούργημα του μυαλού μας 

Γιατί δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιβάλει την «αλήθεια» του στους άλλους

«Φαινόμενο Ρασομόν»: Η υποκειμενικότητα της “Αλήθειας”  

Τα διαφορετικά μονοπάτια και η υποκειμενικότητα της πραγματικότητας 

Το ότι εκατομμύρια άτομα υποστηρίζουν μια ανοησία δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια

Αποπρογραμματίσου: Υπάρχει μια ζωή που σε περιμένει να τη ζήσεις 

Στην πραγματικότητα, ΔΕΝ υπάρχει πραγματικότητα… 

Την επόμενη φορά που θα κρίνεις κάποιον σκέψου… 

Πλάτων: Ο Μύθος του Σπηλαίου και η ψευδαίσθηση του μάτριξ

Πως ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια