Ποιός καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές; Τι μπορούμε να κάνουμε

poios-kathorizei-tis-diatrofikes-mas-epiloges-ti-mporoume-na-kanoume

Ποιός καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές; Τι μπορούμε να κάνουμε

Μάλλον ΔΕΝ επιλέγετε… εσείς τις τροφές που τρώτε! 
Τα μικρόβια του εντέρου πιθανώς καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές του εγκεφάλου (λένε στο μυαλό τι να φάει)!!

Μπορούν τα μικρόβια που διαβιούν στο έντερο να επηρεάσουν το ποια φαγητά θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε; Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα μπορούμε για πρώτη φορά να θεωρήσουμε πως αυτή η εικασία ίσως να μην απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα.

Μέσω πρόσφατων πειραμάτων σε ζώα, νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως τα μικρόβια του εντέρου επικοινωνούν με τον εγκέφαλο για να ρυθμίσουν τις διατροφικές επιλογές του οργανισμού.

Μάλιστα εντόπισαν δύο ιδιαίτερες κατηγορίες μικροβίων που φαίνεται να διαδραματίζουν δραστικό ρόλο όσον αφορά την επιλογή της εκάστοτε τροφής.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το μικροβίωμα του εντέρου (ο πληθυσμός δηλαδή όλων των μικροβίων που διαβιούν στο έντερο των ζώων και των ανθρώπων και σε σημαντικό βαθμό ρυθμίζουν την λειτουργία του), σε συνδυασμό με τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε από την διατροφή μας, καθορίζουν και την κατάσταση της υγείας μας.
Δείτε και Μικροβίωμα: Τα μικρόβια είναι ο ρυθμιστής της υγείας μας
Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα

Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ασθένειες η οποία σχετίζεται άμεσα και με την σύσταση του εντερικού μικροβιώματος και με την δίαιτα που ακολουθεί το άτομο.

Το να καταλήξουμε όμως στο συμπέρασμα ότι ορισμένα μικρόβια έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε και τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε, αποτελεί ένα τολμηρό βήμα.

Ή τελικά ίσως και όχι τόσο τολμηρό, αν αναλογιστούμε την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology από μια επιστημονική ομάδα του ερευνητικού κέντρου “Champalimaud Centre for the Unknown (CCU)” της Λισαβώνας στην Πορτογαλλία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Monash στην Αυστραλία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω πειραμάτων πάνω σε μύγες των καρπών και με την χρήση μεθόδων που επέτρεψαν στους επιστήμονες να μελετήσουν και να ξεδιαλύνουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση που ασκούν μεταξύ τους η διατροφή, ο εγκέφαλος και το μικροβίωμα του εντέρου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η επίδραση των μικροβίων του εντέρου ήταν τόσο θεμελιώδης που όταν οι μύγες καταναλώναν μια δίαιτα φτωχή σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τα μικρόβια διαμόρφωναν την όρεξή τους με τέτοιο τρόπο που να μην επιθυμούν να τραφούν με τροφές οι οποίες περιείχαν τα θρεπτικά συστατικά αυτά.

Συν τοις άλλοις, τα μικρόβια ανέπτυξαν και προστατευτική δράση απέναντι στην έλλειψη των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Παρατηρήθηκε δηλαδή το φαινόμενο τα μικρόβια να επαναπρογραμματίζουν στην κυριολεξία τις ανάγκες του οργανισμού των μυγών, στον βαθμό που να προστατεύεται ακόμη και η ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού τους συστήματος, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από την χαμηλής ποιότητας διατροφή.

Επειδή οι φυσικές τροφές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συνθετική φόρμουλα για να παραποιήσουν την δίαιτα των μυγών και αφαίρεσαν από αυτήν μια σειρά από απαραίτητα αμινοξέα.

Πιο συγκεκριμένα, αφαίρεσαν τα δομικά συστατικά εκείνα που είναι απαραίτητα για την σύνθεση των πρωτεϊνών στα ζώα και που λαμβάνονται μέσα από την διατροφή.

Όπως αναμενόταν, η ομάδα παρατήρησε ότι η αφαίρεση οιουδήποτε απαραιτήτου αμινοξέος επαρκούσε για να οδηγήσει πολλές μύγες στο να αυξήσουν σημαντικά την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε πρωτεΐνες.

Τα ζώα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με αναγκαστικές αλλαγές στην δίαιτά τους, με κάθε δίαιτα να ποικίλει όσον αφορά την σύνθεση και την ποιότητα. “Για να ανταπεξέλθουν απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, τα ζώα μπορούν και εναλλάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες”, μας ενημερώνει ο Zita Santos, από κοινού συντάκτης της έρευνας, της οποίας προΐστατο ο Carlos Ribeiro, πρωτεύων ερευνητής του CCU.

Οι επιστήμονες εστίασαν στις αλλαγές που επέφεραν στις διατροφικές επιλογές των μυγών πέντε είδη μικροβίων που διαβιούν στο έντερό τους υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Έκπληξη προκάλεσε όμως το γεγονός ότι σε μερικές μύγες δεν αυξήθηκε η όρεξη για κατανάλωση τροφών πλουσίων σε πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα δεν επηρεάστηκε και η αναπαραγωγική τους συμπεριφορά παρά την ανεπαρκή τους σίτιση.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία:

Από μόνη της η παρουσία δύο συγκεκριμένων τύπων μικροβίων, επαρκούσε στο να μην εκδηλώσουν όρεξη για πρωτεϊνικές τροφές, μύγες οι οποίες είχαν τραφεί με τα δίχως απαραίτητα αμινοξέα τρόφιμα.

“Η διαμόρφωση του κατάλληλου εντερικού μικροβιώματος δίνει την δυνατότητα στις μύγες των καρπών να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσμενείς διατροφικές συνθήκες”, υποστηρίζει ο δρ Santos.

“Στο έντερο της μύγας των καρπών συναντούμε πέντε βασικά είδη μικροβίων, ενώ στους ανθρώπους συναντούμε εκατοντάδες”, συμπληρώνει η από κοινού συντάκτης Patrícia Francisco.

“Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την σπουδαιότητα της αρχικής διαμόρφωσης επιστημονικών μοντέλων με ζώα, ώστε να μπορέσουμε εν συνεχεία να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν μείζονος σημασίας για την ανθρώπινη υγεία”.

Πώς όμως επηρεάζουν τα μικρόβια την λειτουργία του εγκεφάλου ώστε να μεταβληθεί η όρεξη και οι διατροφικές συνήθειες του οργανισμού;

“Η αρχική μας υπόθεση ήταν πως τα συγκεκριμένα μικρόβια παρείχαν τα ίδια τα αφαιρεθέντα απαραίτητα αμινοξέα στις μύγες”, απαντάει ο δρ Santos. “Μάλλον όμως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη”.

“Τα μικρόβια του εντέρου φαίνεται πως επιφέρουν ορισμένες αλλαγές στον μεταβολισμό οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος και διαμορφώνεται μια τεχνητή κατάσταση πρωτεϊνικού κορεσμού”, καταλήγει ο δρ Santos.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποκαλύπτει μόνο για πρώτη φορά ότι το εντερικό μικροβίωμα ελέγχει τις διατροφικές επιλογές του εγκεφάλου, αλλά και ότι πίσω από αυτήν την διαδικασία κρύβεται ένας άγνωστος ακόμα σε εμάς μηχανισμός.

“Τροφή”:  

Επιστήμονες και γιατροί απέδειξαν σε αμέτρητες έρευνες, ότι η υγεία μας εξαρτάται σημαντικά από την ακέραιη και αποδοτική λειτουργία της εντερικής χλωρίδας. 

Η τροφή μας αποτελεί την πηγή θρεπτικών στοιχείων για το έντερο, πολλές φορές όμως, οι καταστάσεις της ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες μας δυσκολεύουν να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες διατροφή.

Αυτό σε συνδυασμό με την υπερχρήση φαρμάκων όπως, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη,  αντικαταθλιπτικά κ.τ.λ., έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται η ικανότητα λειτουργίας του εντέρου, να υπερισχύσουν τα παθογόνα βακτήρια και μικρόβια (δυσβίωση, καντιντίαση), το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο (80% της άμυνας μας βασίζεται στο υγιές μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος ), να διαταράσσεται η πέψη, η ενέργεια και η αποδοτικότητά μας να πέφτει.

Έτσι όλη η παραπάνω έρευνα παίρνει άλλο νόημα, εάν αναλογιστούμε πως σχεδόν όλοι στο σύνολό μας έχουμε διαταραγμένη εντερική χλωρίδα και άρα οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας (εάν εκατοικείτο από μία ισορροπημένη και υγιής χλωρίδα), αλλά αυτό που το διαταραγμένο μας μικροβίωμα (όπου υπερισχύουν τα βλαβερά μικρόβια) επιθυμεί και χρειάζεται: Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες 

Έτσι λοιπόν, αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να φροντίσουμε να ταΐζουμε τα ωφέλιμα μικρόβια, τα οποία με την σειρά τους θα κάνουν και πιο υγιείς διατροφικές επιλογές! 

 

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την λήψη (υπό προϋποθέσεις) ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος. σαν κι αυτό που σας προτείνω με:

  • Lactobacillus acidophilus 2,7 δις μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus plantarum 1.500.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus casei 1,2 δις μικροοργανισμοί
  • Bifidobacterium longum 300.000.000
  • μικροοργανισμοί Streptococcus thermophilus 240.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus brevis 60.000.000 μικροοργανισμοί 

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Τι γνωρίζετε για τον “Δεύτερο Εγκέφαλο”; 

Πάνω από 50 ασθένειες οφείλονται στην κακή συνεννόηση των “δύο εγκεφάλων” μας 

nutrilabs.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *