MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΠεριβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;

Περιβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;

Περιβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;
Image by Darkmoon_Art from Pixabay Περιβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;

Περιβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;

Δεν είναι μόνο η ανακύκλωση και η δενδροφύτευση που μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι και οι μικρές, καθημερινές, καλές συνήθειες μέσα στο σπίτι που κάνουν την περιβαλλοντική συνείδηση δεύτερη φύση μας.

Η ανακύκλωση, δυστυχώς δεν είναι αυτό που νομίζουμε: Η απάτη της ανακύκλωσης πλαστικών~Τα συμφέροντα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις 

και βασικά τα παιδιά και όλοι μας, κυρίως οι ενήλικες, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ο σεβασμός και η προστασία, αλλά η συνειδητοποίηση ότι είμαστε ένα και πως η θετική ή αρνητική δράση μας, έχει τελικό αποδέκτη εμάς τους ίδιους, άρα η επιλογή είναι ξεκάθαρη!

Καλή συνήθεια Νο 1: «Σβήνουμε το φως, παιδί μου»

«Βγαίνουμε από το δωμάτιο, σβήνουμε το φως». Τόσο απλά. Είναι σημαντικό να εξηγούμε συνεχώς στο παιδί ότι έτσι εξοικονομούμε ενέργεια. Του εξηγούμε ακόμη ότι για να παραχθεί το ρεύμα, απαιτείται καύση ουσιών πως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο ή το κάρβουνο που δεν είναι ανεξάντλητες στον πλανήτη. Στην ίδια λογική, κλείνουμε και τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

Καλή συνήθεια Νο 2: Δεν τρέχει άσκοπα το νερό

Μαθαίνουμε στο παιδί ότι η βρύση κλείνει όταν τελειώνουμε τη δουλειά μας με αυτή. Δεν είναι οικολογικά σωστό να τρέχει το νερό όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή απλώνουμε τη μαλακτική κρέμα στα μαλλιά μας ή πλένουμε το σώμα μας με το σφουγγάρι.

Ούτε είναι σωστό να αφήνουμε την μπανιέρα να ξεχειλίζει για λίγο πλατσούρισμα παραπάνω. Ένα άλλο συχνό λάθος, είναι να αφήνουμε πιάτα και ποτήρια για ώρες άπλυτα στον νεροχύτη, αφού έτσι σπαταλάμε μετά περισσότερο νερό για να τα καθαρίσουμε.

Μια κουβέντα με το παιδί για την έλλειψη νερού σε πολλές χώρες του κόσμου και την ανάγκη να αξιοποιούμε με λογική και σύνεση τη χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να σχηματίσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Καλή συνήθεια Νο 3: Παντού με το παγούρι μου

Βάζοντας από νωρίς το παιδί στη λογική «χρησιμοποιώ παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι» το κάνουμε μέρος της οικολογικής προσπάθειας για λιγότερα απορρίμματα στον πλανήτη. Διαλέγουμε μαζί ένα παγούρι με όμορφο σχέδιο ώστε να είναι δελεαστικό στο «μάτι» και να θέλει το παιδί να το χρησιμοποιεί.

“Τροφή-Φάρμακο”: Το παιδί είναι αμφίβολο εάν θα ενδιαφερθεί για τις επιπτώσεις στον πλανήτη. Σίγουρα όμως θα δώσει βάση στο τί μπορεί να συμβεί στην υγεία Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε ανθρώπινα όργανα  ή σε άλλα έμβια όντα! ΠΡΟΣΟΧΗ: Περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια σε λίγα χρόνια 

Καλή συνήθεια Νο 4: Ναι στα ξύλινα παιχνίδια

Μία ακόμη καλή eco ιδέα για την καθημερινότητα είναι να προσφέρουμε στο παιδί ξύλινα αντί για πλαστικά παιχνίδια, εξηγώντας του ότι είναι βιοδιασπώμενα, άρα αποσυντίθενται εντελώς και δεν μολύνουν το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Πέρα από τον περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα, είναι επιπλέον γερά και πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα πλαστικά και έχουν ενδιαφέρουσα αισθητική.

Θαρρώ πως η σύνδεση με την υγεία και τις επιπτώσεις του πλαστικού, είναι επιβεβλημένη καθώς Έρευνα σοκ επαληθεύει: ΌΛΟΙ τρώμε και πίνουμε μικροπλαστικά 

Καλή συνήθεια Νο 5: Δίνω ζακέτα, παίρνω παντελόνι

Η ανταλλαγή ρούχων είναι ένας ωφέλιμος τρόπος να κατανοήσει το παιδί πως με το να μην πετάμε τα ρούχα μας, δεν αυξάνουμε τα απορρίμματα στο περιβάλλον και το επιβαρύνουμε λιγότερο. Μπορούμε, για παράδειγμα, να διοργανώσουμε ανταλλαγή ρούχων με ένα ξαδελφάκι.

Να του δώσουμε τα ρούχα που δεν κάνουν πια στο δικό μας παιδί ή που δεν του χρειάζονται και να λάβουμε μία αντίστοιχη τσάντα με ρούχα που θα μας φανούν πρακτικά.

Καλή συνήθεια Νο 6: Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Πώς θα διδάξουμε στο παιδί όλες τις παραπάνω οικολογικές συνήθειες, εάν εμείς οι ίδιοι δεν τις ακολουθούμε; Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν την ηλικία είμαστε το απόλυτο πρότυπο των παιδιών μας που μιμούνται τη συμπεριφορά μας στα πάντα.

Όμως προσοχή.

Το τι κάνουμε είναι αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας και όχι το τι λέμε. Εάν, για παράδειγμα, διακηρύττουμε στο παιδί την αξία της ανακύκλωσης αλλά μόλις πετάξαμε τη χάρτινη συσκευασία του γάλακτος στον πράσινο κάδο, δεν περνάμε κανένα μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης.

Κάνουμε λοιπόν την οικολογική ευαισθησία τρόπο οικογενειακής ζωής ξεκινώντας από τα “του σπιτιού” και βάζουμε τις καλύτερες βάσεις για να γίνουν αύριο τα παιδιά μας εκείνοι που ο πλανήτης μας θα χειροκροτήσει.

Πηγή: frezyland.gr   

Φέρτε τα παιδιά σε επαφή με την ΦΎΣΗ, ακόμη και εάν αυτό αφορά ένα φυτό σε μία γλάστρα υπό την ευθύνη του. Κάτι που να έχει γρήγορη σχετικά ανάπτυξη, ώστε να του εξάψει το ενδιαφέρον! Ή κάτι που εν τέλει θα καταλήξει στο… πιάτο του και φυσικά θα είναι ό,τι πιο νόστιμο έχει φάει ποτέ!! Κηπουρική: Η απόλυτη οικογενειακή δραστηριότητα   

Δείτε ακόμη: 50 απλοί τρόποι να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας 

Ο τρόπος ζωής μας υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη 

Τοξικά απόβλητα στο σπίτι–Οικολογικά καθαριστικά, εντομοκτόνα και ανακύκλωση 

140 Πρακτικές Λύσεις στα Καθημερινά Προβλήματα στο Σπίτι 

Τα αυστηρά οικολογικά μέτρα των αρχαίων Ελλήνων, που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την οικολογική μας «συνείδηση» 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια