MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΟι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία

Οι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία

Οι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία
Image by G.C. from Pixabay Οι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία

Οι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

10 αλήθειες για τις βιταμίνες:

Η λέξη βιτα-μίνες προέρχεται από την λατινική vita= που σημαίνει ζωή + την λέξη αμίνη = που σημαίνει ουσία που περιέχει άζωτο. Είναι οργανικές ουσίες-ενώσεις που περιέχουν άζωτο στο μόριο τους. Υπάρχουν σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα, σε διαφορετικές όμως ποσότητες στο κάθε τρόφιμο.

Ανευρίσκονται σε μορφή βιταμίνης ή προβιταμίνης, οι οποίες είναι πρόδρομες (πρωταρχικές) μορφές βιταμινών που μετατρέπονται στην συνέχεια σε βιταμίνες με την επίδραση ενζύμων, συνενζύμων ή ειδικών συνθηκών.

Οι βιταμίνες, ΔΕΝ συντίθενται στον οργανισμό και για αυτό πρέπει να τις λαμβάνει από τις τροφές σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες βιταμίνες που συντίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως η βιταμίνη Κ2, το φυλλικό οξύ, η Βιταμίνη Β2, η βιοτίνη και η βιταμίνη Β12, οι οποίες παράγονται από μικροοργανισμούς στο έντερο καθώς και η βιταμίνη D, η οποία με την επίδραση του ήλιου παράγεται κάτω από το δέρμα.

ΔΕΝ έχουν θερμίδες και ΔΕΝ αυξάνουν την όρεξη.

Αποτελούν συστατικά διάφορων ΕΝΖΥΜΩΝ και ΣΥΝΕΝΖΥΜΩΝ και παίζουν τον ρόλο του καταλύτη σε πολλές αντιδράσεις στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, ρυθμίζοντας διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού όπως αντιδράσεις για:

  • την ανάπτυξη του οργανισμού,
  • την λειτουργία της αναπαραγωγής,
  • την καλή λειτουργία και
  • την ομοιόσταση του οργανισμού γενικότερα.

Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις στον οργανισμό, ούτε περισσότερες ούτε και λιγότερες.

Μεταβολισμός: Βασικός κρίκος στην αλυσίδα υγείας-ασθένειας 

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες χημικές ουσίες που προσβάλλονται ευκολά από το φως, το pH του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται, την υψηλή θερμοκρασία και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές, οι οποίες διαλύονται σε λίπη και έλαια και σε υδατοδιαλυτές, οι οποίες είναι διαλυτές στο νερό. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό ενώ οι υδατοδιαλυτές όχι, γιατί απεκκρίνονται με τα ούρα και κόπρανα.

Τι προκαλεί η διαταραχή της πρόσληψης των βιταμινών;

  • Αβιταμίνωση = μια βιταμίνη είναι σε έλλειψη.
  • Υποβιταμίνωση = μια βιταμίνη βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στον οργανισμό από τις απαιτούμενες, αλλά όχι σε έλλειψη.
  • Υπερβιταμίνωση = μια βιταμίνη είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό από τις από απαιτούμενες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβιταμίνωση έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Και οι 3 καταστάσεις έχουν τα ίδια αποτελέσματα: Η αβιταμίνωση, η υποβιταμίνωση και η υπερβιταμίνωση, σταματούν τις ειδικές μεταβολικές εργασίες στις οποίες συμμετέχουν και μπορεί να αλλάξουν την μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Λόγω αυτής της αλλαγής, μπορεί να προκληθούν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις.

Ο προβληματικός μεταβολισμός είναι η αρχή κάθε ασθένειας 

Η αβιταμίνωση και υποβιταμίνωση οφείλονται σε:

  • Ανεπάρκεια βιταμινών λόγω περιορισμού της τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή περιορισμού της ποικιλίας των τροφίμων επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ανεπάρκεια βιταμινών λόγω αδρανοποίησης ή καταστροφής τους κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
  • Κακή αξιοποίηση των βιταμινών λόγω έλλειψης της ικανότητας απορρόφησης από τον οργανισμό (π.χ λόγω ασθένειας οργάνων όπως του ήπατος).
  • Κακή αξιοποίηση των βιταμινών λόγω καταστροφής ή αδρανοποίησης τους κατά την διαδικασία της πέψης από βακτήρια ή από την παρουσία αντιθρεπτικών ουσιών (π.χ φυτικό οξύ στην φυτική ίνα). 

Πηγή: www.diaitologia.gr 

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι υαδοτοδιαλυτές βιταμίνες είναι αυτές του συμπλέγματος Β & η βιταμίνη C. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οι εξής:

Για περισσότερα Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μία εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη. Συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη λειτουργία του οργανισμού και παίζει ρόλο σε διάφορες διεργασίες. Αρχικά, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου & στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λειτουργεί αντιοξειδωτικά & ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

Παίρνετε αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή σας; 

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α που ονομάζεται και ρετινόλη είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ιστών, αλλά και την αναπαραγωγή.

Βιταμίνη Α: Για υγιή όραση, οστά, δέρμα, ανοσοποιητικό-αναπαραγωγικό σύστημα 

Η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης. Ο βασικός της ρόλος είναι η αναστολή της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην οξείδωση από ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Ε: Προστατεύει από αρτηριοσκλήρυνση, καρκίνο, καταρράκτη, διαβήτη, νευροεκφυλιστικές ασθένειες 

Η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητο στοιχείο στην πήξη του αίματος. Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό των οστών και στη νεφρική λειτουργία. Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης K, K1, που τη βρίσκει κανείς σε τρόφιμα όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά & Κ2, που παράγεται κυρίως από βακτήρια του εντέρου.

Βιταμίνη Κ: Προστατεύει από Αθηροσκλήρωση-Καρδιακά και Εγκεφαλικά επεισόδια 

Η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό από την επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι εξαιρετικά σημαντική και παίζει ρόλο σε ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού.

Βιταμίνη D: «Κλειδί» για την αντιμετώπιση σωρείας ασθενειών 

~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: ΦΥΣΙΚΟΊ τρόποι παροχής όλων σχεδόν των θρεπτικών στοιχείων που διατίθενται από την ιστοσελίδα και συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή και ΑΦΟΜΟΊΩΣΗ των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ο οργανισμός μας είναι:

– το ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟ προϊόν μας (ΜΕΛΈΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΘΗΝΏΝ) βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ,
– είτε τα ΦΥΚΙΑ A.F.A (άφα)

ΚΑΙ τα δύο, μας παρέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΊΩΣΗ!!!

Και επιπλέον διατίθεται ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3 +Κ2 ΚΑΙ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ.

Όσοι ενδιαφέρεστε να το/α εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Χρήσιμος οδηγός για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία 

Σημάδια ότι έχετε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις 

Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα και πού μπορείτε να τα βρείτε 

Απλός και γρήγορος οδηγός για σωστούς συνδυασμούς τροφών 

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία: Χρησιμότητα και πηγές 

Αρρώστιες που οφείλονται σε ελλείψεις μετάλλων-ιχνοστοιχείων  

Ασθένειες που σχετίζονται με ελλείψεις βιταμινών 

Σημάδια έλλειψης θρεπτικών στοιχείων κυριολεκτικά γραμμένα στο πρόσωπο 

Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές θα βρείτε τα κυριότερα   

Οδηγός: Μάθε πως να επιλέγεις τις κατάλληλες βιταμίνες

Τα 10 πιο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό

Πηγές: Οι βιταμίνες και ο ρόλος τους στην υγεία

  • Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
  • Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια