MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΝευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν
φώτο Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν

Ο όρος «νευροεκφυλιστικές ασθένειες» είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μία σειρά από παθήσεις του νευρικού συστήματος που αφορούν τους τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου, στους οποίους παρατηρείται πρωτοπαθής εκφύλιση σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές. Νευροεκφυλιστικές ασθένειες~Ποιοί παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση και ποιοί την προλαμβάνουν

Πιο ειδικά παρατηρείται διαταραχή στην δομή και στην λειτουργία των νευρώνων σε διακριτές περιοχές του νευρικού συστήματος και πλήττουν συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων.

Τι είναι νευρώνες

Οι νευρώνες αποτελούν δομικές μονάδες του νευρικού συστήματος που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Κατά κανόνα, οι νευρώνες δεν αναπαράγονται και δεν ανανεώνονται, επομένως εάν υποστούν βλάβη ή πεθάνουν δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τον οργανισμό.  

Οι πιο πρόσφατες έρευνες λένε πως Νευρώνες, αναπτύσσονται όλη μας την ζωή και τροποποιούνται ανάλογα με τα προβλήματα που λύνουν 

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι ανίατες παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία και οδηγούν στην προοδευτική εκφύλιση ή/και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβλήματα στην κίνηση (αταξία) ή στη νοητική λειτουργία (άνοια).

Οι διάφορες μορφές άνοιας είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο φορτίο αυτών των ασθενειών, ενώ η νόσος Alzheimer αντιπροσωπεύει περίπου το 60–70% των περιπτώσεων.

Οι πιο συχνές νευροεκφυλιστικές ασθένειες – ND, είναι:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο αποτελούν οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και της αύξησης του πληθυσμού. Υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε από αυτές; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή;

Ο νευρολόγος κ. Γιώργος Σπανάκης μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

H αύξηση των περιστατικών αυτών των νοσημάτων είναι πιθανό να σχετίζεται επίσης με γενετικούς παράγοντες, αλλά και με τις αυξημένες δυνατότητες διάγνωσης και τεκμηρίωσής τους, καθώς τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πλέον είναι πιο ευαίσθητα και οι επιδημιολογικές μελέτες πιο άρτιες.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι παθήσεις αυτές, εκτός από τις μεγάλες ηλικίες, μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και στις ηλικίες των 30 ή των 40 ετών- αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι μάλλον σπάνιες.

«Είναι σαφές ότι αυτά τα νοσήματα δεν προκύπτουν από τη μια μέρα στην άλλη κι ότι απαιτούνται συνήθως πολλά έτη για να εξελιχθούν. Γι’ αυτό τον λόγο, η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία και αφορούν συνήθως τις ηλικίες μετά τα 60. Όμως, μπορεί να συμβούν σπανίως και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν συντρέχουν ειδικοί επιβαρυντικοί γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Για παράδειγμα, στη νόσο Alzheimer μεταλλάξεις σε 3 γονίδια, το APP, το PSEN1 και το PSEN2 προκαλούν τη νόσο στις ηλικίες 30-60 ετών. Αυξημένη έκφραση του γονιδίου APP έχουν και τα άτομα με σύνδρομο Down, λόγω ενός επιπλέον αντιγράφου στο χρωμόσωμα 21- τα άτομα αυτά εμφανίζουν τη νόσο συνήθως στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους», εξηγεί ο νευρολόγος κ. Γιώργος Σπανάκης.

Ο ρόλος της πρόληψης

Όσο δυσοίωνη είναι η είδηση ότι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις αυξάνουν, τόσο αισιόδοξα είναι τα νέα από τον χώρο της πρόληψης αυτών των παθήσεων. Όπως, μάλιστα επισημαίνει ο νευρολόγος, θα πρέπει να τους δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση.

«Είναι σημαντικότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, γνωρίζουμε από την ελληνική ιατρική παράδοση. Διότι το να θεραπεύεις όταν η νόσος έχει εμφανιστεί, είναι σαν να σκάβεις για να βρεις νερό, όταν έχεις ήδη διψάσει. Ακόμα πιο σημαντικό από τη διάγνωση, είναι επομένως, το να μη χρειαστεί να γίνει η διάγνωση!

Αν ωστόσο, η εμφάνιση της νόσου δεν αποφευχθεί, είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να υπάρχει περιθώριο αναστροφής έστω και μερικής ή και επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου», τονίζει ο κ. Σπανάκης και εξηγεί:

«Ακόμη κι όταν υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν σε μια τέτοια νόσο, παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής μπορούν να τροποποιήσουν την έκφραση των γονιδίων και άρα να καταστείλουν ή να αναιρέσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στη φλεγμονή και την εκφύλιση. Έτσι, η εκδήλωση της νόσου μπορεί να αποφευχθεί ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να καθυστερήσει σημαντικά».

Άνοια-Αλτσχάιμερ: Εξαλείφονται κατά 50% ΜΟΝΟ με αλλαγή τρόπου Ζωής 

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής που ευνοούν την εκδήλωση αυτών των νοσημάτων και ποιοι εκείνοι που μπορούν να μας προστατεύσουν από αυτά;

• Από προέκταση της διάσημης μελέτης [1] των 7 χωρών (2009) παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η αυξημένη ολική χοληστερόλη κατά τη μέση ηλικία, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

• Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Lancet2 [2] το 2011 έδειξε ότι για το 50% των περιπτώσεων της νόσου Alzheimer σε παγκόσμιο επίπεδο, ενοχοποιούνται παράγοντες όπως

Παράγοντες που οδηγούν σε Άνοια-Αλτσχάιμερ-Απώλεια Μνήμης. Τι μπορεί να βοηθήσει 

Στον αντίποδα, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη, όπως έδειξε και μια πρόσφατη ανάλυση της μελέτης Caerphilly Prospective Study (2013) στην Ουαλία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η κατανάλωση σε καθημερινή βάση περισσότερων από 3 μερίδων φρούτων και λαχανικών, ελαττώνει τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% στην 30ετία.

«Αν μάλιστα αυτή η αλλαγή συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αποχή από αλκοόλ και συστηματική, ήπια σωματική άσκηση, τα οφέλη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα», σημειώνει ο κ. Σπανάκης.

«Τι ρόλο μπορεί να παίξει στην πρόληψη η μεσογειακή διατροφή;», ρωτάμε τον ειδικό.

«Η Μεσογειακή, και ειδικότερα, η Κρητική Δίαιτα, που χαρακτηρίζεται

  • από υψηλή πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, φρούτων, δημητριακών,
  • μέτρια πρόσληψη ψαριών, υψηλή πρόσληψη ευεργετικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων,
  • χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων,
  • χαμηλή πρόσληψη κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και
  • περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως υπό τη μορφή κρασιού,

έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, αρκετών ειδών καρκίνου και συνολικής θνησιμότητας, αλλά και με μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ», τονίζει ο νευρολόγος. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι η Μεσογειακή Δίαιτα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, ακόμη κι όταν η νόσος Αλτσχάιμερ έχει εγκατασταθεί και τα συμπτώματά της έχουν ξεκινήσει.

Η Υγιεινή Κρητική Διατροφή 

«Η τήρηση των αρχών της Μεσογειακής Δίαιτας φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις ακόμη και μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς επιμηκύνει την επιβίωση. Οι θετικές επιδράσεις της Μεσογειακής Δίαιτας πηγάζουν από την αλληλεπίδραση πολλών επιμέρους υγιεινών διατροφικών στοιχείων της και πραγματώνονται μέσω αντι-οξειδωτικών, αντι-φλεγμονωδών και προστατευτικών αγγειακών και άλλων βιολογικών μηχανισμών», εξηγεί ο κ. Σπανάκης.

Ναι μεν «Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν 

Αντιμετώπιση

Ως προς την αντιμετώπιση, ο νευρολόγος υποστηρίζει τις φυσικές θεραπείες, έναντι των φαρμακευτικών- θεωρεί ότι οι τελευταίες δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα τους, αλλά ότι με τεχνητό τρόπο προσπαθούν να αναιρέσουν το τελικό ορατό αποτέλεσμα και το σύμπτωμα.

«Τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν ποτέ να δώσουν τη λύση που μπορούν να δώσουν οι φυσικές θεραπείες», σημειώνει ο κ. Σπανάκης και εξηγεί:

«Οι φυσικές θεραπείες σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και έχουν κατ’ εξοχήν προληπτικό χαρακτήρα. Αντιμετωπίζουν τις αιτίες των νοσημάτων, ρυθμίζοντας συχνά την έκφραση μιας πλειάδας γονιδίων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής- π.χ. ειδικών αντιοξειδωτικών και αποτοξινωτικών ουσιών, ειδικών αντιφλεγμονωδών λιπαρών και ειδικών βιταμινών.

Εδώ αξίζει να θυμηθούμε Το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό παγκοσμίως: Καθαρίζει το σώμα σε λίγες μόνο ώρες, Βελτιώνει την υγεία σε όλα τα επίπεδα 

Γαϊδουράγκαθο το τέλειο αποτοξινωτικό της φύσης 

Ενώ λιπαρό ισχυρό αντιφλεγμονώδες: Ω 3 λιπαρά οξέα: Συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών 

Η Ιατρική έχει σίγουρα πολλά να μας προσφέρει στο μέλλον με πρωτοποριακές θεραπείες που θα ενεργοποιούν ή θα απενεργοποιούν γονίδια, με βλαστικά κύτταρα και άλλες μεθόδους, όμως μέχρι τότε δεν χάνουμε τίποτα να αναζητούμε στις παραδοσιακές-εναλλακτικές μεθόδους την επιβεβαίωση της σύγχρονης επιστήμης», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγές: 1. Keys A, Taylor HL, Blackburn H, Brozek J, Anderson JT, Simonson E. Circulation. 1963 Sep;28:381-95.
2. Barnes DE, Yaffe K. The projected effect of risk factor reduction on Alzheimer’s disease prevalence. Lancet. 2011 July 19

Γιώργος Σπανάκης, Iατρός – Nευρολόγος

Ο Γιώργος Σπανάκης είναι ιατρός νευρολόγος και παρέχει υπηρεσίες ολιστικής νευρολογίας. Έλαβε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις νευροεπιστήμες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για πρόληψη νοσημάτων μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τόσο στο ιατρείο του όσο και σε ομιλίες για το κοινό. Επίσης, συνεργάζεται για την προώθηση της ολιστικής σκέψης στην ιατρική με εκπαιδευτικούς οργανισμούς τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Πηγή: www.healthyme.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Μπορείτε να προλάβετε τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και να τον προστατέψετε με

1) τα ΥΠΕΡ-πολύτιμα για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ 

τα οποία Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου

2) την ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΙΑΣ που περιέχει ΚΑΙ τζίνγκο μπιλόμπα το οποίο δεν το λένε τυχαία βότανο της μνήμης!! Και η προσθήκη και των δύο άλλων συστατικών εκτινάσσει την δράση του: Ginkgo Biloba: Εμπροσθοφυλακή κατά της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου

τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου ΚΑΙ αναπνευστικό). 
Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι εγκέφαλο και καρδιά),
εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό και τα 3 μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου, του αναπνευστικού και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

3)  Το ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10 μπορεί να βοηθήσει τα μιτοχόνδρια σας να κάνουν πιο καθαρές και πιο αποτελεσματικές καύσεις.
Αυτό μειώνει την ποσότητα του οξειδωτικού στρες και των ζημιών στα μιτοχόνδρια, βοηθώντας τα να επιβραδύνουν τις παθολογικές διεργασίες γήρανσης.

Το σύνολο της υγείας του σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τη διατήρηση της ακεραιότητας των μιτοχονδρίων: Q10, βελτιώνει την υγεία όσων πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους-γήρανση  και

Όλα διατίθενται από την ιστοσελίδα σε εξαιρετική ποιότητα.
όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Αιματοεγκεφαλικός φραγμός: Ο Φύλακας του εγκεφάλου και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες 

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές νόσους: Γλαύκωμα-Αλτσχάιμερ-Σκλήρυνση κατά πλάκας 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια