MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΝεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες

Νεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες

Νεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες
Image by Rebekka D from Pixabay Νεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες

Νεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αναφέρει ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν σοβαρό κίνδυνο τόσο για τις μέλισσες στα μελίσσια όσο και για τις άγριες μέλισσες. [1]

Τον Απρίλιο του 2018, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα τρία κύρια νεονικοτινοειδή:

  • κλοθειανιδίνη (clothianidin),
  • ιμιδακλοπρίδη (imidacloprid) και
  • θειομεθοξάμη (thiamethoxam) για όλες τις εξωτερικές χρήσεις. [2]

Ωστόσο, η χρήση τους παραμένει στα θερμοκήπια.!

Να σημειωθεί επίσης, πως και το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε για δύο χρόνια τη χρήση αυτών των τριών φυτοφαρμάκων σε ορισμένες καλλιέργειες.

“Τροφή-Φάρμακο”: Δεν καταλαβαίνω, τα απαγορεύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα, για ποιόν λόγο; Μετά από 2, 3, 5 ή 10 χρόνια, δεν θα είναι πια επικίνδυνα; Ή θα έχουμε μεταλλαχτεί μέλισσες και άνθρωποι για να αντέχουμε (όσες και όσοι);

Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση άλλων νεονικοτινοειδών:

acetamiprid, thiacloprid, sulfoxaflor και flupyradifurone και άλλες ουσίες όπως cypermethrin, deltamethrin και chlorpyrifos, όλα δυνητικά επικίνδυνα εντομοκτόνα για τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονίασης.

Αν οι μέλισσες πεθάνουν…. το περιβάλλον, το φαγητό και η γεωργία μας είναι εκείνα που θα πληρώνουν το τίμημα. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες δεν παράγουν μόνο μέλι: το ένα τρίτο των τροφίμων που συνήθως καταναλώνουμε – όπως μήλα, φράουλες, ντομάτες αμύγδαλα …- και η παραγωγικότητα του 75% των βασικών μας γεωργικών καλλιεργειών εξαρτάται από την επικονίαση τους…

“Τροφή-Φάρμακο”: Αυτό θαρρώ πως δεν ισχύει, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο ποσοστό, όσον αφορά τις καλλιέργειες, πιο πιθανό είναι:

Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες 

Οι επικονιαστές συχνά εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα). Συγκεκριμένα, τα νεονκοτινοειδή είναι φυτοφάρμακα που εμφανίσθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας αγοράς παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων.

Λέγονται έτσι διότι βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης η οποία είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων. Χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και στους ηλίανθους.

Φυτοφάρμακα: Πως εισχωρούν στην διατροφική αλυσίδα 

Εκτός από τα παράσιτα, και οι μέλισσες απορροφούν τα νεονικοτινοειδή μαζί με τη γύρη και το νέκταρ των φυτών, κάτι που τις επηρεάζει. Τον Ιούνιο του 2017 μια μελέτη ανέφερε ότι τα νεονικοτινοειδή μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των μελισσών κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και απειλούν ιδιαίτερα τη βασίλισσα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο διότι οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα των οικοσυστημάτων ως επικονιαστές. Και άλλα έντομα επηρεάζονται όπως οι αγριομέλισσες και οι πεταλούδες.

Ερευνητές του ελβετικού Πανεπιστημίου Neuchâtel συνέλεξαν 198 δείγματα μελιού από τοπικούς παραγωγούς σε όλες τις ηπείρους και τα ανέλυσαν ως προς την περιεκτικότητα των πιο γνωστών νεονικοτινοειδών.

Η μελέτη βρήκε ότι στο 34% των μελιών που εξετάστηκαν η ποσότητα των νεονικοτινοειδών είναι αρκετή για να βλάψει τις μέλισσες.

Στο 30% των μελιών βρέθηκε ένα μόνο νεονικοτινοειδές, ενώ στο 45% ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από δύο ή περισσότερα νεονικοτινοειδή.

Το 10% των μελιών περιείχαν τέσσερις ή πέντε τέτοιες ουσίες.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νεονικοτινοειδών βρέθηκαν στα μέλια της Βόρειας Αμερικής (στο 86% των δειγμάτων), της Ασίας (80%) και της Ευρώπης (79%), όπου τα εν λόγω φυτοφάρμακα έχουν εν μέρει απαγορευθεί από το 2013.

Η μικρότερη περιεκτικότητα διαπιστώθηκε στα μέλια της Νότιας Αμερικής (57%).

Βρέθηκαν ίχνη των εν λόγω χημικών ουσιών ακόμη και σε μέλια από απομακρυσμένα μέρη, όπως σε νησιά στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού.

Ο Alexandre Aebi, ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Neuchâtel ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε τους φόβους της ομάδας του: ότι η πλειονότητα των δειγμάτων έχουν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα μόριο.

“Σοκαρίστηκα που είδα ότι δεν υπάρχει περιοχή στον κόσμο που να μην είναι εκτεθειμένη στα νεονικοτινοειδή”, είπε.

Πάντως, οι ποσότητες που βρέθηκαν θεωρούνται εντός των ορίων ασφαλείας για τον άνθρωπο και οι επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να ανησυχήσουν όσους τρώνε μέλι.

Σύμφωνα με τον Μίτσελ, η μεγάλη πλειονότητα των δειγμάτων δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τους καταναλωτές. Τα νεονικοτινοειδή ήταν αρκετά κάτω από το ασφαλές όριο, συνεπώς οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Οι μέλισσες ωστόσο βασίζονται στο μέλι για την τροφή τους και αυτό είναι ανησυχητικό.

Όπως γνωρίζετε οι μέλισσες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για μαζικό θάνατο των μελισσών.

Εάν η γεωργία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες, οι μέλισσες θα εξαφανιστούν και πιθανώς και τα φρούτα που συναντάμε στο κήπο, στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ.

Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε;

Ναι ! Κατά την άποψή των Περιβαλλοντολόγων, είναι σωστό να προβληματιστούμε για τη βλαπτικότητα αυτών των ουσιών, κυρίως επειδή είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και για πολλούς άλλους οργανισμούς. συμπεριλαμβανομένου και του Ανθρώπου…! 

~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Τι μπορούμε να κάνουμε ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΎΜΕ;

Καθώς δύσκολα ο παραγωγός θα ξεφύγει από όλη αυτήν την κατάσταση, ακόμη και εάν το επιλέξει: Έλεγχος της διατροφής με ύπουλα μέσα, ενώ όσο και κάτω από τα όρια να είναι ένα τοξικό χημικό, δεν παύει να ΣΥΣΣΩΡΕΎΕΤΑΙ μαζί με την σωρεία χημικών που μας περιβάλλουν πλέον σήμερα, π.χ. Τοξικά κοκτέιλ: 27 χημικές ουσίες σε φρούτα-λαχανικά

φροντίζουμε να αποτοξινώνουμε τακτικά τον οργανισμό μας, αλλά με ασφαλή μέσα, όπως: 

Όλα βέβαια, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, μπορείτε να ΠΑΤΉΣΕΤΕ ΕΔΏ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Τι τρώμε; Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ένα διαχρονικό έγκλημα

Οι επιπτώσεις από τη χρήση χημικών λιπασμάτων  

Η χημική επιβάρυνση του σώματος και τι μπορούμε να κάνουμε 

Ο πραγματικός λόγος τοξικότητας των δημητριακών ΔΕΝ είναι η γλουτένη 

Πως να σταματήσουμε την ελίτ του παγκόσμιου διατροφικού ελέγχου

Όταν 3.672 διαφορετικά δηλητήρια ραντίζουν την τροφή μας τι περιμένουμε; Να γίνουμε καλά ή να αποκτήσουμε καρκίνο   

και Εξαφανίζονται οι μέλισσες ΒΟΗΘΉΣΤΕ~Φωνή απόγνωσης από τους μελισσοκόμους 

Έκκληση βοήθειας για τις μέλισσες-Ας αρχίσουμε να φυτεύουμε Μελισσοκομικά Φυτά 

Στοιχεία από

1. www.theguardian.com/environment/2018/feb/28/total-ban-on-bee-harming-pesticides-likely-after-major-new-eu-analysis
2. www.theguardian.com/environment/2018/apr/27/eu-agrees-total-ban-on-bee-harming-pesticides
3. www.healthyliving.gr/2017/10/06/meli-neokoinoeidh-melisses-7-fytofarmaka/


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια