MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΜύθοι και αλήθειες για τους πόνους μέσης και αυχένα

Μύθοι και αλήθειες για τους πόνους μέσης και αυχένα

Μύθοι και αλήθειες για τους πόνους μέσης και αυχένα
Image by rawpixel from Pixabay Μύθοι και αλήθειες για τους πόνους μέσης και αυχένα

Μύθοι και αλήθειες για τους πόνους μέσης και αυχένα

Ο πόνος στη μέση και τον αυχένα απασχολούν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπων. Η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τις επώδυνες καταστάσεις του αυχένα και της μέσης είναι κρίσιμης σημασίας για τον ασθενή. Έτσι οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια σχετικά με τους παρακάτω 4 μύθους που κυκλοφορούν στο θεραπευτικό κόσμο, κυρίως μεταξύ των ασθενών.

Μύθος #1: Η ξεκούραση και ακινητοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πόνου

Αλήθεια: Μια σύντομη περίοδος ανάπαυσης όντως μπορεί αν μειώσει τα συμπτώματα στον πόνος στη μέση και του αυχένα, ωστόσο αυτή η περίοδος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 μέρες. Μετά τις 2 μέρες αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί ο ασθενής σε επιστροφή στις ενοχλήσεις.

Επιπλέον μια μακρά περίοδος ακινητοποίησης στο κρεβάτι θα προκαλέσει μυϊκή ατροφία και μείωση της ελαστικότητας των συσταλτών μαλακών δομών. Έτσι εισέρχεται ο ασθενής σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο πόνος στη μέση και τον αυχένα οδηγεί σε ακινητοποίηση και η ακινητοποίηση σε πόνο.

Μπορείτε να δείτε και Πόνος στη μέση: Γιατί η κατάκλιση δεν ωφελεί τους ασθενείς;

Η προτεινόμενη λύση είναι μια αρχική μικρή περίοδος ανάπαυσης. Eν συνεχεία η πραγματοποίηση ενός προγράμματος αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία και ενεργητική άσκηση, με ειδικό ασκησιολόγιο προσαρμοσμένο από εξειδικευμένο θεραπευτή.

Μύθος #2: Η σπονδυλική στήλη είναι πολύ ευαίσθητη και εύθραυστη όταν υπάρχει πόνος

Αλήθεια: Οι δομές που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, όπως οι μυς, τένοντες, σύνδεσμοι, προσδίδουν εξαιρετική δύναμη, ελαστικότητα, αντοχή και υποστήριξη στην ήδη πολύ ενισχυμένη ανατομική σπονδυλική κατασκευή.

Με εξαίρεση την περίπτωση ύπαρξης ασταθούς σπονδυλικού κατάγματος, η καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης απαιτεί καθημερινές διατάσεις, μυϊκή ενδυνάμωση και αεροβική άσκηση, ακόμα και όταν συνυπάρχουν σπονδυλικές δυσλειτουργίες.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη έχει απεριόριστες αντοχές.

Η κακή στάση και η λανθασμένη εργονομία και εμβιομηχανική μπορούν δυνητικά να μειώσουν τις μυοσκελετικές αντοχές του συστήματος. Επίσης το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αντοχή των δομικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω μια υγιεινή καθημερινότητα σε συνδυασμό με φιλικές προς τη σπονδυλική στήλη ασκήσεις διαψεύδουν τον μύθο ότι όταν πονάμε δεν ασκούμαστε λόγω ευθραυστότητας της σπονδυλικής στήλης.

Δείτε και Σπονδυλική στήλη: Παθήσεις με πόνο στην πλάτη και λύσεις

Μύθος #3: Η ιατρική εξέταση δεν βρήκε ανατομικό τραυματισμό οπότε ο πόνος στη μέση / αυχένα είναι απλά στη φαντασία μου

Αλήθεια: Ο πόνος στη μέση και τον αυχένα είναι πάντα αληθινός και υπαρκτός ακόμα και αν οι ειδικοί δεν μπορούν να εντοπίσουν ανατομική βλάβη.

Ειδικότερα στον χρόνιο πόνο που διαρκεί παραπάνω από 2-3 μήνες θα πρέπει ο θεραπευτής να εξετάσει αν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για κάποιο λόγο έχει ευαισθητοποιηθεί νευροφυσιολογικά στον πόνο ή εάν τελικά ο πόνος προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως η κατάθλιψη.

Η σύγχρονη θεραπευτική κοινότητα ευτυχώς μας δίνει πλέον έναν μεγάλο αριθμό πιθανών θεραπευτικών μέσων, μη επεμβατικής, διαχείρισης πόνου από φυσικά μέσα και βελονισμό έως συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στο σώμα 

Μύθος #4: Οι γονείς μου είχαν μυοσκελετικά προβλήματα στη μέση/αυχένα οπότε και εγώ σε κάποια ηλικία θα παρουσιάσω τα ίδια προβλήματα.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση στην πλειονότητα των μυοσκελετικών προβλημάτων, και ειδικότερα στο πόνο της μέσης και του αυχένα.

Αυτό σημαίνει πως δεν είστε το θύμα των νόμων της γενετικής όταν μιλάμε για δυσλειτουργίες στη μέση και τον αυχένα. Ωστόσο αυτό που μπορεί να κληρονομηθεί είναι μια κακή στάση ή γενικότερα ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής με καταχρήσεις, κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.

Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 

Έτσι αντί να ρίχνετε το βάρος στον Δαρβίνο και τις θεωρίες της γενετικής, προσπαθήστε να λειτουργείτε στο φάσμα της πρόληψης με σωστή στάση σώματος, διατάσεις και γενικά ήπιες και ουδέτερες θέσεις σπονδυλικής στήλης.

Το Μυοσκελετικό σύστημα και οι παθήσεις του 

Η αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων, όπως ο πόνος στη μέσης και τον αυχένα, είναι μια διαδικασία με μακρά διάρκεια στο χρόνο και όχι μια σύντομη αντιμετώπιση με αναλγητικά. Η σωστή ενημέρωση και η ανάπτυξη μια φιλοσοφίας καθημερινής άσκησης είναι αυτή που θα σας οδηγήσει μακριά από τον πόνο και κοντά στη λειτουργικότητα.

Μοροχλιάδης Στέφανος – Φυσικοθεραπευτής BSc, MT, RT, Formthotics specialist
Πηγή: healthaction.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Σαφώς και στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων θα πρέπει να είναι όσα αναφέρονται από τον ειδικό.

Ταυτόχρονα τα συμπληρώματα που διαθέτω και μπορούν να βοηθήσουν σχεδόν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι

– Ένας ιδιαίτερα ωφέλιμος συνδυασμός ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ–MSM–ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗΣ 

– ή ένα πραγματικά δραστικό  βιοενεργό κολλαγόνο, σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη, τα οποία ωφελούν ενώ ταυτόχρονα Χτίζει και επαναδομεί την μεσοκυττάρια ουσία. 

ΚΑΙ τα δύο έχουν προκύψει από μελέτες του πανεπιστημίου Αθηνών

– το Πρωτόγαλα ή Colostrum: Που Βοηθά στην ανάπτυξη και τον σωστό σχηματισμό οστών και ιστών, αλλά ΚΑΙ στην ανάλπασή τους.

– τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Ταυτόχρονα προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

– Ενώ σημαντικά μπορεί να συμβάλλει και η φόρμουλα υγείας με πυκνογενόλη-τζίνγκο μπιλόμπα-εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Δισκοπάθεια-Οσφυαλγία-Ισχιαλγία. 23 τρόποι να προστατέψετε τη μέση σας 

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα – τι κάνουμε;   

Αυχενικό σύνδρομο, άλατα στον αυχένα ή οστεόφυτα, Πώς να προφυλαχθείτε  

Προσοχή στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης 

Πως να αντιμετωπίσετε τους πόνους στην μέση   

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια