MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΜπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Μπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Μπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;
Image by Martin Redlin from Pixabay Μπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Μπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών 

Πολύ θλιβερό να σκοτώνεται ένα ζώο, ένας χιμπατζής. Ακόμη θλιβερότερο θα ήταν να σκοτωνόταν αφού είχε σκοτώσει πρώτα πάνω στον πανικό του μικρά παιδιά ή ενήλικες στο διπλανό waterpark ή στα επίσης διπλανά εμπορικά κέντρα.

Το ζώο ήταν alpha male, εξαιρετικά ισχυρό με τεράστια μυική δύναμη και αρκετά πανικόβλητο αφού ήδη είχε τσακωθεί με την αγέλη του στο πάρκο και είχε εκδιωχθεί από τα υπόλοιπα αρσενικά.

Είχε ξεφύγει ΕΝΤΕΛΩΣ από το πάρκο, βρισκόταν στο αφύλαχτο και χωρίς περίφραξη parking και μπορούσε άνετα να κατευθυνθεί οπουδήποτε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Τα διεθνή πρωτόκολλα τον εν λόγω χιμπατζή τον εντάσσουν σε κατηγορία ίδιας επικινδυνότητας ζώου με λιοντάρια και τίγρεις.

Επειδή βλέπω αναρτήσεις διαδικτυακών φίλων και γνωστών ότι το Αττικό Πάρκο φυλακίζει και κακομεταχειρίζεται ζώα και επειδή ο εν λόγω χώρος αποτελεί αγαπημένο μου μέρος εδώ και πολλά χρόνια, έχω μια σχετική γνώση του πάρκου και του προσωπικού του και θα ήθελα να πω τα εξής:

1) Το Αττικό πάρκο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ (200 στρέμματα) και αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση.

Εδώ και δυο δεκαετίες απασχολεί πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό, από απλούς ειδικευμένους φροντιστές μέχρι κτηνιάτρους και καθηγητές πανεπιστημίου. Εκατομμύρια επισκέπτες και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του πάρκου.

2) Κάθε ζώο έχει ΔΙΠΛΑΣΙΟ χώρο από τον προβλεπόμενο βάσει των διεθνών στάνταρντς και ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ εξατομικευμένο και ειδικά μελετημένο περιβάλλον για να ζει.

Είναι πεντακάθαρο όποια στιγμή και να το επισκεφθείτε και οι ζωοτροφές είναι εξατομικευμένες και πάντα φρέσκες. Το στήσιμό του είναι σαν μια μεγάλη φάρμα. Σε τίποτα δεν θυμίζει ζωολογικό κήπο. Μπορείς κιόλας να μπεις στο περιβάλλον και να παίξεις με όποια ζώα επιτρέπεται να παίξεις.

3) ΟΛΑ τα ζώα του πάρκου έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε περιβάλλον εκτροφής (αυτό που ονομάζουν «αιχμαλωσία») και μάλιστα για πολλές γενιές πριν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ». Δεν ξέρουν να επιβιώσουν ελεύθερα στη φύση.

Χρειάζονται χρόνια και αμφιβόλου αποτελέσματος επανένταξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν εκτός του πάρκου. Επομένως ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΕ ζώα. Η αιχμαλώτιση άγριων ζώων άλλωστε απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες. Τα ζώα των πάρκων είναι ξαδέρφια των άγριων ζώων της φύσης, έχουν χάσει την αγριότητά τους κάποιες γενιές πριν.

4) Τα ζώα προσήλθαν στο πάρκο μετά από ΔΩΡΕΕΣ άλλων πάρκων.

Δεν υπήρξε καν χρηματική συναλλαγή για την απόκτησή τους. Όταν ένα πάρκο δεν έχει περισσότερο χώρο να διαθέσει σε κάποια ζώα, φροντίζει να μετακινηθούν σε άλλα πάρκα.

5) Πολλά ζώα και πολλά είδη ακόμη έχουν διασωθεί από τα πάρκα αυτά καθώς λειτουργούν σαν βιολογικό backup της φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο λευκός όρυξ ο οποίος εξαφανίστηκε στη φύση και επανήλθε επειδή τα πάρκα φρόντισαν γι’ αυτό.

Δείτε μερικά ακόμη παραδείγματα Περιβάλλον: Απειλούμενα είδη ζώων επιστρέφουν στην άγρια φύση 

6) Το Αττικό πάρκο είναι ένας απίστευτος χώρος, από τους πιο ενδιαφέροντες στην Ελλάδα και τους πιο χρήσιμους για παιδιά, δασκάλους και οικογένειες. Δεν δίνει μόνο φροντίδα στα ζώα, αλλά συμβάλλει οικονομικά με τεράστιες συναλλαγές στην οικονομία μας.

7) Το πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό και οι ειδικοί φροντιστές των ζώων εδώ και δυο δεκαετίες εκτός της επαγγελματικής σχέσης, έχουν αναπτύξει και συναισθηματική σχέση με το πάρκο καθώς φροντίζουν τα ζώα σαν παιδιά τους. Είναι οι τελευταίοι που θα χαίρονταν με τον θάνατο ενός ζώου. Ακολούθησαν μπροστά στα χειρότερα το λιγότερο κακό που τους επέβαλλε το διεθνές πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το Αττικό πάρκο έχει γίνει πλέον στόχος από κρατικές και παρακρατικές οργανώσεις που εμπορεύονται «ανθρωπιά» και «φιλοζωία» αλλά και γνωστές τηλεπερσόνες των ριάλιτι.

Διανύει δύσκολες μέρες καθώς δεν ξέρω και ποιες θα είναι οι αντοχές του 80χρονου Ζαν Ζακ Λεσουάρ που το διευθύνει να τρέχει στα δικαστήρια με τον κάθε μουρλό και την κάθε μουρλή που θα τον μηνύει ζητώντας «απελευθέρωση» των ζώων, χωρίς να γνωρίζει ότι η απελευθέρωση ενός ζώου τρίτης και τέταρτης γενιάς εκτροφής ισούται με δολοφονία.

Αυτό που θέλω προσωπικά είναι να συνεχίσω να μπορώ να επισκέπτομαι αυτόν τον υπέροχο χώρο που τιμά και τα ζώα και τη φύση και τη χώρα μου καθώς κάνει άρτια τη δουλειά του και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. 

Στο πρώτο σχόλιο ακολουθεί βίντεο παρουσίασης να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται όσοι δεν έχουν πάει: 

“Τροφή-Φάρμακο”: Προφανώς υπάρχουν και άλλες πλευρές του θέματος και σίγουρα ο καθένας μας έχει διαμορφώσει την άποψή του. Εκείνο που παρατηρώ εκ του μακρόθεν και χωρίς να έχω λάβει ενεργά μέρος, είναι πως ο καθένας σας σχεδόν διεκδικεί το “δίκιο του” (αυτό που θεωρεί δίκαιο) κανιβαλίζοντας τους έχοντες άλλο “δίκιο”..

Ειλικρινά όσο πιο πολύ παρατηρώ το πως επιλέγουμε οι περισσότεροι να συγχρωτιστούμε με τους συνανθρώπους μας, τόσο περισσότερο το σκηνικό μου θυμίζει πραγματική “αρένα” όπου οι έχοντες… ιδιαίτερες ευαισθησίες κανιβαλίζουν κυριολεκτικά με τον ψυχισμό όλων όσων έχουν διαφορετικές απόψεις.

Εν τω μεταξύ αν έχει κάποιος την καλοσύνη να μου εξηγήσει γιατί τα κατοικίδια δεν τυγχάνουν ανάλογης συμπεριφοράς. Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να ζουν ζωντανά πλάσματα μέσα σε σπίτια επειδή ο καθένας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θέλει να καλύψει (χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται) τις ανάγκες του..

Τέλος, ομολογώ πως την μία και μοναδική φορά που έχω πάει σε πάρκο, είχα ανάμικτα συναισθήματα (δηλαδή ναι μεν μου άρεσε η δυνατότητα να δω αυτά τα ζώα από κοντά, αλλά με προβλημάτιζε πολύ το ζήτημα της αιχμαλωσίας). Μετά τις παραπάνω πληροφορίες, θεωρώ πως δεν είναι και τόσο απλό να αφεθούν ελεύθερα και πως ίσως να είναι μία κακή επιλογή εάν δεν υπάρχουν σωρεία προϋποθέσεων.

Και μάλλον περισσότερο θέμα θα έπρεπε να γίνεται για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις φάρμες, παρά στα πάρκα…

Δείτε ακόμη: Τα κυριότερα ζώα της Ελλάδας 

Ζώα… Γιατροί του ανθρώπινου οργανισμού 

Τα ζώα μας μαθαίνουν τα φάρμακα της φύσης 

Ιχθυοκαλλιέργειες και περιβάλλον: Έρευνα δείχνει ένα νεκρό τοπίο~κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα 

Αιολικά πάρκα: Άμεσος ο κίνδυνος για βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα 

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας Μπορεί ένα ζώο πάρκου να ελευθερωθεί και υπό ποιές προϋποθέσεις;


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια