MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΟικολογικάΜέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)

Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)

Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)
Image by jggrz from Pixabay Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)

Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)

Προ ημερών γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας (20 Μαΐου) η οποία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητα των μελισσών για το οικοσύστημα και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον φθίνοντα πληθυσμό τους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κόκκινο κατάλογο, το 9% όλων των ειδών μέλισσας στην Ευρώπη απειλείται με εξαφάνιση.

Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σήμερα παγκοσμίως συνδέονται με την επικονίαση από τις μέλισσες, μάλιστα εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, πεπόνια και φράουλες, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπαράγγια, θα εμφανίσουν απότομη πτώση.

Γιατί εξαρτόμαστε όλοι από αυτές

Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον.

Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων.

Σχεδόν 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Μάλιστα, οι επικονιαστές υποστηρίζουν την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως.

Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα: η συντριπτική πλειονότητα των επικονιαστών είναι άγριες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 ειδών μελισσών.

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η απώλεια της βιοποικιλότητας 

Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Η τιμή των παγκόσμιων καλλιεργειών που βασίζονται άμεσα σε επικονιαστές εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως. Και η ποσότητα τους αυξάνεται.

Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχουν οι επικονιαστές στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αρκετές από τις καλλιέργειες που παράγονται με επικονίαση, όπως το κακάο και ο καφές, παρέχουν εισόδημα για τους αγρότες, ιδίως τους μικροκαλλιεργητές και τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)

Προϊόντα κυψέλης

Μέλι 

Για να παραχθεί ένα κιλό μέλι χρειάζονται ένα εκατομμύριο λουλούδια και 50.000 πτήσεις μελισσών. Κάθε κυψέλη μπορεί να παραγάγει περίπου 20 κιλά μέλι τον χρόνο. Παγκοσμίως, υπάρχουν τουλάχιστον 300 είδη μελιού προερχόμενο από το νέκταρ ενός είδους φυτού.

Μεγαλύτεροι καταναλωτές μελιού (κατά κεφαλήν γραμμάρια ανά ημέρα)

  • Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 9,62
  • Νέα Ζηλανδία 5,55
  • Σλοβενία 4,4
  • Ελλάδα 4,24
  • Ελβετία 3,87

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αν και παραγάγει περισσότερες από 30 ποικιλίες μελιού, καταναλώνει τη λιγότερη ποσότητα.

Δείτε και Μέλι το θαυματουργό: Γιατροσόφια και θεραπευτικές χρήσεις 

Γύρη 

Η γύρη είναι η τροφή των μελισσών και ειδικότερα των προνυμφών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Για περισσότερα Θρεπτικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες της Γύρης 

Βασιλικός πολτός 

Χρησιμοποιείται για τη σίτιση όλων των προνυμφών της μέλισσας, καθώς και για τις ενήλικες βασίλισσες. Έχει υψηλή διατροφική αξία και καταναλώνεται από τους ανθρώπους ως γενικό τονωτικό για την υγεία, για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για περισσότερα Βασιλικός πολτός: «Βόμβα» πολύτιμων συστατικών, ελιξίριο υγείας και νεότητας

Πρόπολη 

Η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες από ρητίνη δέντρων και αναμιγνύεται με κερί, μέλι και ένζυμα. Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να σφραγίσει τις ρωγμές και μικρά ανοίγματα στην κυψέλη.

Η πρόπολη είναι μια σύνθετη ρητινώδης ουσία, με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους κυρίως ως στοματικό διάλυμα.

Πρόπολη, δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιπαρασιτικό, αντιιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητικό 

Δηλητήριο  

Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες- εργάτριες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και την κυψέλη. Η πράξη του τσιμπήματος προκαλεί τον θάνατο της μέλισσας.

Το Πανάρχαιο Δηλητήριο, Πανάκεια για Σωρεία Ασθενειών 

Κερί 

Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τις μέλισσες με σκοπό την κατασκευή της κηρήθρας και τη σφράγιση των κελιών. Είναι αδιάβροχο και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Επίσης, χρησιμοποιείται ως προστατευτικό επίχρισμα στην ξυλουργική, αλλά και για την κατασκευή κεριών.

Κερί μέλισσας: Ιδιότητες, Χρήσεις και 4 συνταγές

Σημαντικό: Πως τάιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα μελίσσια τους 

Μπορούμε να κάνουμε κάτι κι εμείς για τις μέλισσες;

ΚΑΙ ΒΈΒΑΙΑ ΜΠΟΡΟΎΜΕ, ΘΈΛΗΣΗ να υπάρχει: Έκκληση βοήθειας για τις μέλισσες-Ας αρχίσουμε να φυτεύουμε Μελισσοκομικά Φυτά 

Εξαφανίζονται οι μέλισσες ΒΟΗΘΉΣΤΕ~Φωνή απόγνωσης από τους μελισσοκόμους 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Εγκληματίες του οικοσυστήματος: Monsanto-Bayer Δολοφονούν τις Μέλισσες 

Νεονικοτινοειδή: Μαζικός θάνατος μελισσών~Μέλι με τοξικές ουσίες 

Η μέλισσα μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Καλά θα είναι να  αρχίσουμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, πως δεν έχουν κάτι να φοβούνται από το απίθανο αυτό έντομο και πως το καλλίτερο που έχουν/με να κάνουν/με είναι να τις ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΟΥΜΕ, καθώς εξαρτάται η ίδια μας η ζωή και επιβίωση από αυτές: Η πολύτιμη μέλισσα και τα θαυματουργά προϊόντα της 

Πως να προστατέψετε τη Μέλισσα, το ωφελιμότερο έντομο

είναι καίρια, η συμβολή της στην διατήρηση της ζωής καθώς Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες!

και οι προεκτάσεις ασύλληπτες Βιοποικιλότητα: «Το έδαφος που δεν καλλιεργείται στη Μεσόγειο πεθαίνει» 

Προσοχή! Πως θα είναι ο κόσμος μας αν εξαφανιστεί η μέλισσα 

Πως η ελληνική μελισσοκομεία οδηγείται στην καταστροφή 

Ήταν επιστημονική φαντασία, είναι γεγονός: Παράγουν μέλι, χωρίς μέλισσες 

και Ελληνική μελισσοκομεία: Βαμβακόμελο και επιθέματα μελιού-Μοναδικό παγκοσμίως πευκόμελο-Γύρη-Βασιλικός πολτός-Πρόπολη-Κερί 

Πηγή: dasarxeio.com – skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ Μέλισσα: Γιατί εξαρτόμαστε από την επιβίωσή της (γράφημα)


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια