Μαγιά μπύρας: Ενισχύει μεταβολισμό, εντερική λειτουργία, μυϊκή μάζα, νευρικό σύστημα

magia-mpyras-enishyei-metabolismo-enteriki-leitoyrgia-myiki-maza-nevriko-systima

Η μαγιά μπύρας, αγγλιστί “brewer’s yeast” ή “nutritional yeast”, αποτελεί ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής μπύρας. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που δημιουργεί αποικίες από μονοκυττάριους μικροοργανισμούς που λέγονται saccharomyces cerevisiae.

Αναπτύσσεται όσο ευνοούν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και καθώς τρέφεται προκαλεί αναερόβια διάσπαση των σακχάρων, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και αλκοόλης, ως υποπροϊόν της διαδικασίας που ονομάζεται ζύμωση. Κάπως έτσι παράγεται η μπύρα. Η μαγιά απορροφά βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία από τα συστατικά που εμπλέκονται στην διαδικασία της απόσταξης.

Χρησιμοποιείται κυρίως ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η μαγιά μπύρας είναι ένας πολύ εύκολος και φυσικός τρόπος να εισάγετε με μια κίνηση αμέτρητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Πρόκειται για θρεπτική “βόμβα” που επιπλέον θα δώσει μεγάλη ώθηση στο μεταβολισμό σας. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να συνηθίσει στη πικρή της γεύση και θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω.

Σύμφωνα δε, με τον Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο κ. Θεόδωρο Κουτράκο*:

«Λόγω της σύστασής της, η μαγιά μπύρας θεωρείται ότι δρα ευεργετικά ως προς τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει, επίσης, έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, ως προς την πιθανή επίδρασή της στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς».

«Η μαγιά μπίρας, ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής περιέχει ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών με τη μορφή αμινοξέων (δομικά υλικά του οργανισμού και της μυϊκής μάζας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα. Ειδικότερα, περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό και ίνες, απαραίτητες για τη σωστή εντερική λειτουργία. Η προβιοτική δράση της μαγιάς είναι αποδεδειγμένη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη στη γαστρεντερική χλωρίδα.
σημαντικότατο καθώς: Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα
και Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Θρεπτικά στοιχεία – Αναλυτικά
Η μαγιά μπύρας είναι πλούσια

θειαμίνη (Β1),
ριβοφλαβίνη (Β2),
νιασίνη (Β3),
– παντοθενικό οξύ (B5),
πυριδοξίνη (B6),
βιοτίνη (Β7),
φολικό οξύ (Β9),
βιταμίνη Β12 (τεχνητά εμπλουτισμένη),

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και υδατάνθρακες. Περιέχει περίπου 4 gr πρωτεΐνης ανά κουταλιά. Είναι πλούσια πηγή χρωμίου, ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Δείτε και Χρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις

Εξαιτίας της διατροφικής της αξίας βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μαλλιών, ματιών και στόματος. Οι χορτοφάγοι την προτιμούν γιατί συνήθως οι εταιρείες που την παρασκευάζουν την εμπλουτίζουν τεχνητά με Β12, μια βιταμίνη που έχει αμιγώς ζωική προέλευση. Σαν συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να βελτιώσει τη διάθεση.
“Τροφή”: Προσωπικά είμαι ενάντια στους τεχνητούς εμπλουτισμούς και τις πολλές επεξεργασίες και ένας από τους λόγους είναι πως δεν μπορώ να ξέρω πως και με τι έγινε αυτό, π.χ.: Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται με την ισορροπία της φυσικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τη διάθεση και την ενεργητικότητα του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, η λευκίνη, η μεθιονίνη, η λυσίνη, που περιέχει επίσης, κρίνονται αναγκαία για έναν μεγάλο αριθμό βιολογικών διεργασιών στο σώμα. Τα αποκαλούμε απαραίτητα, καθώς δεν μπορούν να παρασκευασθούν από το ίδιο το σώμα και άρα πρέπει να καταναλωθούν είτε σαν φυσική τροφή ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής», εξηγεί ο ειδικός.

► Η μαγιά μπίρας στο διαβήτη
Εξαιτίας του χρωμίου, το οποίο μάλιστα στη μαγιά μπίρας έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να το χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά, η λήψη μαγιάς μπίρας φαίνεται πως βοηθά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων). Μελέτες σε τέτοιους ασθενείς έδειξαν μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου, μετά τη λήψη συμπληρώματος μαγιάς.
Δείτε Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις
και Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά

Η μαγιά μπίρας φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά και σε περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» (HDL). Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι για το αν η συγκεκριμένη δράση οφείλεται επίσης στην παρουσία του χρωμίου ή σε κάποιο άλλο συστατικό της μαγιάς μπίρας.
Δείτε και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

Η δράση της μαγιάς μπίρας στην καταπολέμηση της διάρροιας οφείλεται στο γεγονός ότι διεγείρει την παραγωγή εντερικών ενζύμων και στην αντιβακτηριδιακή δράση που ασκεί στο έντερο, αλλά και στο γεγονός ότι ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.

Συμβάλλει, επίσης, θετικά στην καλή εμφάνιση του δέρματος, με ωφέλιμη δράση σε περιπτώσεις ακμής. Συμβάλλει στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών, που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη τους.

► Κατάλληλη για….
Η μαγιά της μπίρας, είναι χρήσιμο συμπλήρωμα για όσους ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος, αλλά και για τους αθλούμενους, καθώς ανακουφίζει από τις κράμπες, λόγω του μαγνησίου που περιέχει. «Έχει σύσταση που μπορεί να φορτίσει με ενέργεια και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα έναν οργανισμό, σε μια φάση που λόγω της μειωμένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να είναι ευάλωτος και επιρρεπής σε ελλείψεις στοιχείων.

Η μαγιά μπίρας, εκτός των ευρύτερων εφαρμογών της, μπορεί να χρησιμεύσει ιδιαίτερα στους αθλούμενους, καθώς το σώμα όταν αθλείται στρεσάρεται και επομένως συνιστάται υψηλότερη πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης, ένας αθλούμενος οργανισμός χρειάζεται πρόσληψη βιταμινών Β, καθώς οι συγκεκριμένες χρησιμεύουν στην μετατροπή των λιπών, των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών σε ενέργεια», σημειώνει ο διαιτολόγος.

Επιπλέον θεωρείται γαλακταγωγός ουσία. Τη λαμβάνουν πολλές γαλουχούσες γυναίκες ανά την υφήλιο για να ενισχύσουν τη παραγωγή τους, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου τους.

Χρησιμοποιείται ανάμεσα σε άλλα για την αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (PMS), της απώλειας της όρεξης, της γρίπης, της ακμής, της δερματικής νόσου δοθηίνωσης και του διαβήτη τύπου ΙΙ (έρευνα από University of Michigan).

Επίσης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα από τα ακόλουθα νοσήματα: έκζεμα, αναιμία (σε συνδυασμό με σπιρουλίνα, κάνει θαύματα), χρόνια κόπωση, νευρικότητα, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλα.

Θεωρείται προβιοτικό, περιέχει δηλαδή ζωντανή μικροχλωρίδα, και χρησιμοποιείται υποστηρικτικά για τη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού σωλήνα.
Δείτε και ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής!

Τα προβιοτικά χαρακτηριστικά της μαγιάς μπύρας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των παρακάτω:

Μειώνει την όρεξη
Η μαγιά μπίρας έχει και διαιτητική δράση, αφού αν ληφθεί μισή ώρα πριν το γεύμα, δημιουργεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ο οργανισμός «χορτάτος» για μεγαλύτερο διάστημα και έτσι να τρώμε λιγότερο. «Η μαγιά μπίρας, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ίνες, αλλά και λόγω της προβιοτικής δράσης της, αν καταναλωθεί μισή ώρα πριν το γεύμα προσφέρει ένα ευχάριστο αίσθημα κορεσμού, το οποίο μας οδηγεί στη γρηγορότερη πληρότητα και άρα στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από το γεύμα», διευκρινίζει ο κ. Κουτράκος, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα: «η μαγιά μπίρας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρύ φάσμα εφαρμογών».

Προφυλάξεις χρήσης
Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένου της μαγιάς μπύρας. Αν πάσχετε από διαβήτη πρέπει να γνωρίζετε πως η μαγιά μπορεί να μεταβάλλει τις τιμές σακχάρου σας με αποτέλεσμα την απορρύθμιση του, ιδίως αν βρίσκεστε υπό αγωγή με ινσουλίνη. Επιπλέον μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως κάποια αντικαταθλιπτικά και οπιοειδή αναλγητικά σκευάσματα. 

Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας της σε φώσφορο ο οποίος σε συγκεκριμένες αναλογίες δεσμεύει το ασβέστιο του οργανισμού, η μαγιά μπύρας είναι καλό να ΜΗΝ χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση ή από ηλικιωμένα άτομα με φτωχή οστική πυκνότητα

Σε γενικές γραμμές η λήψη μαγιάς μπύρας δεν ενέχει σοβαρές παρενέργειες.
Μπορεί όμως να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, υπερπαραγωγή αερίων στο έντερο, φούσκωμα και ημικρανίες.

Επαγρυπνείτε για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία σας. Αν βιώσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πόνο ή σφίξιμο στο στήθος και το λαιμό ή δύσπνοια διακόψτε τη λήψη της και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν αλλεργική αντίδραση.

Μεγάλη προσοχή.
Μη λάβετε σε καμία περίπτωση μαγιά μπύρας αν πάσχετε από τη νόσο του Crohn, candida, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), πάσης φύσεως μυκητίαση, αλλεργία στην πενικιλλίνη ή έχετε γενικά επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Δείτε Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση
Candida albicans-Καντιντίαση, ένας δύσκολος αντίπαλος της υγείας
και Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Λήψη του σκευάσματος
Τη βρίσκουμε σε φαρμακεία και σε καταστήματα που πωλούν φυσικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή νιφάδων, σκόνης ή δισκίων. Οδηγίες λήψης και δοσολογία υπάρχουν αναλυτικά πάνω στο σκεύασμα. Συνήθως ξεκινούμε με μικρότερες δόσεις από τις προτεινόμενες για την ηλικία και το βάρος μας και, εφ’ όσον γίνει καλά ανεκτό το σκεύασμα, αυξάνουμε τη δόση σταδιακά μέχρι να φτάσουμε στη προτεινόμενη.

Σε τι μορφές υπάρχει η μαγιά μπύρας;
Χρησιμοποιούμε κυρίως αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες. Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μείγμα με χυμούς (γκρέιπ φρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ.

Τέλος, η μαγιά μπύρας, δεν έχει καμία σχέση με την μαγιά που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, εκτός του ότι και οι δύο είναι ζαχαρομύκητες (Saccaromyces). Η μαγιά που φτιάχνεται το ψωμί, παρασκευάζεται βιομηχανικά. Προκύπτει από καλλιέργεια που εξασφαλίζεται από τον μούστο της μελάσας, ο οποίος είναι υποπροϊόν της παραγωγής της ζάχαρης και αποτελεί το βασικό συστατικό για την παραγωγής της.

«Τροφή»: Ιδανική εναλλακτική λύση, που να σας παρέχει σχεδόν όλα τα παραπάνω, αλλά ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, είναι τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

*Ο Θεόδωρος Κουτράκος είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MmedSci,
Στοιχεία από:
oliviart-gr.blogspot.gr
www.healthyme.gr
www.diaitologia.gr
blogs.sch.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *