MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΛάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση

Λάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση

Λάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση
Cistus creticus ή incanus Λάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση

Λάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος έχει τις περισσότερες θεραπευτικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες από όλα τα είδη της αλαδανιάς και απαντάται σε μεγάλους πληθυσμούς κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από τα χαμηλά παραθαλάσσια μέρη ως τα 1000 μέτρα υψόμετρο. 

Η αλαδανιά το “άγριο τριαντάφυλλο των βράχων”, είναι αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη και στην Κύπρο.

Η λαδανιά, από βοτανική άποψη, ανήκει στην οικογένεια των Cistaceae και περιλαμβάνει 7 γένη και 160 περίπου είδη, φυτά των παραμεσογείων χωρών και της Αμερικής. Στην Ελλάδα, αυτοφυές είναι το γένος Cistus με 5 αυτοφυή είδη. Αυτά είναι τα Cistus creticus ή incanus (υποείδη- creticus και eriocephalus), Cistus parviflorus, Cistus monspeliensis,Cistus salviifolius και το σπάνιο Cistus laurifolius.

Η φυσική του θέση είναι σε ξηρές, πετρώδεις θέσεις, σε φρύγανα και σε διάκενα δασών, όπου μπορεί να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις που ονομάζονται κιστώνες. Ακόμη, ευδοκιμεί σε ξηρές ή και δροσερές ημιορεινές περιοχές, σε φτωχά ξηρικά και ασβεστώδη εδάφη και σχηματίζει αραιές ή πυκνές συστάδες.

Τι να πρωτοπούμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κίστου [της αλαδανιάς]!

Θα αναφερθούμε στις πιο βασικές…

-Κάνει για τον πονόδοντο, την αϋπνία και τον τέτανο.

-Σαν κατάπλασμα κάνει για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα.

-Τα φύλλα του περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή και έχουν αντιμικροβιακή, αντιική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό.

-Το αφέψημα κάνει καλό στην κολίτιδα, την δυσεντερία, τους κολικούς νεφρών, της παθήσεις της κύστης και του ήπατος και τις δερματικές λοιμώξεις και στις αιμορροϊδες.

-Ρίχνει την χοληστερίνη στο αίμα και το σάκχαρο, και πολύ περισσότερο τα τριγλυκερίδια.

-Έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ιδιότητες και ενδείξεις κίστου

Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση (εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων).

Η λαδανιά περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C.

Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.Το 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!!

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύουν; 

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν στο ινστιτούτο LEFO στο Ahrensburg της Γερμανίας, κατά την διάρκεια των οποίων οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα ροφήματα, χυμούς και κρασιά ως προς την δυνατότητα τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από περιβαλλοντολογικούς ρύπους και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

Αντιοξειδωτικά: Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες~Εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων 

Περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού στον καρκίνο.
Αξίζει να αναφέρουμε πως γίνονται πειράματα για αντί νεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές ουσίες του φυτού στο εργαστήριο.

Απομακρύνει τα βαριά τοξικά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Claus Peter Siegers.

Στην μελέτη που έγινε οι καπνιστές έπιναν μόνο 50ml τσάι κίστου δυο φορές την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες στο τέλος της εξέτασης το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.

Βαρέα μέταλλα: Η αποφυγή έκθεσης είναι αδύνατη-Τι μπορούμε να κάνουμε 

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ένα λίτρο τσαγιού κίστου ημερησίως κατά την διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης είναι ισχυρότερο από την βιταμίνη Ε και C.
Για προβλήματα στα ούλα κάνουμε γαργάρες και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό (αντικαρκινικό), τονωτικό και ανακουφιστικό του πεπτικού, στυπτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, αναλγητικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό βότανο και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την αϋπνίακολίτιδα, βρογχίτιδα, κρυολόγημα, και την αποτοξίνωση.

Ανακουφίζει σε προβλήματα του στομάχου, του εντέρου, και δρα κατά της παχυσαρκίαςΕίναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών. 

Η λαδανιά βοηθά σε πολλές μυκητιασικές μολύνσεις.

Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως το κολοβακτηρίδιο και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τις μυκητισιακές λοιμώξεις όπως την κάντιντα, αλλά και τις φλεγμονές καθώς προσφέρει και ανακούφιση στο πεπτικό σύστημα.

Περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το ρόφημα από λαδανιά έχει μια πολύ ισχυρή αντιιική επίδραση στους ιούς της γρίπης όπως και στην γρίπη των πτηνών (H1N1 & H7N7).
Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο την βακτηριακή πανίδα.

Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό

Περιορίζει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης και μειώνει τα επίπεδα της της «κακής» χοληστερίνης, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.

Η σύνδεση της Αθηρωματικής πλάκας με Φλεγμονή και Χοληστερόλη

Η «Deutsche Gesellschaft fur Ernahrung» («γερμανική ένωση για τη διατροφή») υπογραμμίζει: «Τα πλούσια σε πολυφαινόλες τρόφιμα, αποτρέπουν τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, σταθεροποιούν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ υποστηρίζουν τη βιολογική δραστηριότητα της βιταμίνης C».

Τα ευεργετικά οφέλη του στην επιδερμίδα και η καλλυντική του δράση

Ο Κίστος έχει ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Φυλαχτείτε από τις ελεύθερες ρίζες τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας 

Το αιθέριο έλαιο και το ανθόνερο του Κίστου χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, στην αρωματοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στην μαγειρική, στην σαπωνοποιία. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε αναπλαστικές, αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου.

Οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Wiese απέδειξαν ότι χάρη στον Κίστο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από 95 ασθενείς που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που αντιμετωπίστηκε προηγουμένως χωρίς επιτυχία. Το μυστικό αυτών των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του Κίστου είναι η βιταμίνη P.

Η λαδανιά έχει επίσης άριστες επιδόσεις σε δερματοπάθειες, φαγούρες, αλλεργίες, ερεθισμένο δέρμα, αιμορροΐδες. Αντιμετωπίζει τα κοψίματα, τις πληγές και την ακμή, επιβραδύνει τη γήρανση, τονώνει και βοηθά το σκασμένο δέρμα καθώς επίσης συσφίγγει τους πόρους της επιδερμίδας.

Τρόποι χρήσης

Πίνεται ως ρόφημα όπου εκχυλίζεται σε ζεστό νερό για 7-8 λεπτά. Επίσης κυκλοφορεί ως βοτανόλαδο (ήπια εκχύλιση σε ελαιόλαδο), το βρίσκουμε σε κηραλοιφές, ως ανθόνερο και σε εξειδικευμένα καλλυντικά και λοσιόν. Είναι φυτό με μεγάλη μελισσοκομική αξία. Το άνθος της λαδανιάς είναι από τα αγαπημένα των μελισσών που το συλλέγουν και για πρόπολη.

-Τα άνθη πολτοποιούνται με κερί μέχρι να γίνουν αλοιφή για εγκαύματα και παλιές πληγές.

-Για τις αιμορροΐδες: Βράζετε 35 γραμμάρια λάδανο σε 15 γραμμάρια λάδι και αλείφετε ένα πανί και το βάζετε στις αιμορροΐδες το βράδυ και σε 8 ημέρες γιατρεύεστε.

-Γιατρεύει και δερματικά προβλήματα, γιατί έχει μαλακτικές, επουλωτικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες.

-Το λάδανο χρησιμοποιείται σαν έμπλαστρο, αλλά και σαν φάρμακο τονωτικό, στυπτικό, θερμαντικο, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, αντιδυσεντερικό, διουρητικό και καταπραϋντικό.

-Με τους καρπούς φτιάχνεται ένα βλαστάρι που σταματά τη διάρροια και με τα φύλλα αρωματικό τσάι.

-Το ξύλο της λαδανιάς είναι το καλύτερο ξύλο για να φτιάχνετε παξιμάδια σε ξυλόφουρνο.

Είναι ένα υγιεινό βότανο που σε μορφή ροφήματος προσφέρει στον οργανισμό τα ευεργετικά του οφέλη. Χρησιμοποιείστε τα πράσινα φύλλα του λάβδανου, καθώς εκεί εστιάζεται η ευεργετική του δράση.

Δείτε ακόμη: Λάβδανο-Κίστος: Ισχυρό αποτοξινωτικό και αντικαρκινικό όπλο ενάντια σε μύκητες, ιούς, βακτήρια 

Κίστος ή Λάβδανο: Ένα βότανο φάρμακο για όλα Λάβδανο-Λαδανιά-Κίστος: Προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει, έχει αντιμυκητιακή και αντιιική δράση


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια