MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΚαραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται
Image by Jonas Fehre from Pixabay Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

Το καραμελόχρωμα είναι μια χρωστική που ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιείται δίνει μια κίτρινη έως και σκούρα καφέ απόχρωση στα τρόφιμα. Οι χρωστικές γενικά είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα τρόφιμα ή τα ποτά ένα συγκεκριμένο επιθυμητό χρώμα!

Τι είναι τα καραμελοχρώματα και πώς να τα αναγνωρίσετε;

Τα καραμελοχρώματα είναι συνήθως καφέ χρωστικές, αλλά το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από απαλό κίτρινο, έως σκούρο καφέ. Είναι ευδιάλυτες στο νερό, με ιδιαίτερη και ορισμένες φορές πικρή γεύση και με οσμή καμμένης ζάχαρης.

Αποτελούνται από πολύπλοκα μίγματα που παράγονται κατά τη θέρμανση και καύση σακχάρων με την παρουσία αλκάλεων, αμμωνίας, θειούχων ενώσεων ή συνδυασμό αυτών και διακρίνονται σε τέσσερις υποομάδες, ανάλογα με την ένωση που αντιδρά ο υδατάνθρακας:

  • Καθαρό καραμελόχρωμα (E150α)
  • Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα (E150b)
  • Καραμελόχρωμα αμμωνίας (E150c)
  • Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα (E150d)

Παράλληλα, από μικροβιολογικής άποψης, οποιοδήποτε καραμελόχρωμα έχει άριστη μικροβιολογική σταθερότητα. Δεδομένου ότι κατασκευάζονται κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή οξύτητα, και υψηλή πίεση, είναι ουσιαστικά στείρα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Που συναντάμε τα καραμελοχρώματα;

Καθώς είναι από τις παλιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές ουσίες, τα καραμελοχρώματα βρίσκονται σε σχεδόν σε κάθε είδους βιομηχανικής παραγωγής τρόφιμα στη διατροφή μας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Η μπύρα
  • Τα αναψυκτικά τύπου Cola
  • Διάφορες έτοιμες σούπες
  • Είδη ζαχαροπλαστικής
  • Καρυκεύματα
  • Μαύρο ψωμί
  • Σιρόπια για το βήχα
  • Σκούρα αλκοολούχα ποτά – όπως το κονιάκ ή το ουίσκι
  • Έτοιμα γλυκά του κουταλιού
  • Ταμπλέτες γλυκόζης
  • Διάφορες σάλτσες και dressings

Η αξιολόγηση των καραμελοχρωμάτων είναι ίδια, όπως για όλες τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και βασίζεται σε αναθεωρήσεις των διαθέσιμων τοξικολογικών στοιχείων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, καθορίζεται ένα ανώτατο όριο μιας πρόσθετης ουσίας, που δεν έχει κάποια αποδεδειγμένη τοξική επίδραση.

Μόνο που ΔΕΝ υφίσταται ασφαλές όριο για ΚΑΝΈΝΑ: Βλαβερή η έκθεση σε τοξικές ουσίες, έστω και αν αυτές βρίσκονται σε επιτρεπόμενα όρια 

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του πίνακα της EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων), προκύπτει ότι οι εν λόγω ουσίες, δεν είναι γονιδιοτοξικές, ούτε καρκινογόνες και δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη των παιδιών.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει το καραμελόχρωμα αθώο και κάποιες άλλες ένοχο.

Η συγκεκριμένη χρωστική έχει απασχολήσει πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το ενδεχόμενο καρκινογένεσης γι’ αυτό έχει και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Η τελευταία έρευνα που έγινε στην Καλιφόρνια αφορούσε την ποσότητα της χρωστικής που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και αν οι εταιρίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ποσότητες αυτές.

Η ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση είναι 29 μg καραμελοχρώματος τη μέρα, υπάρχει όμως αυτή η μέριμνα από τις εταιρίες;

Ερευνήθηκαν 110 δείγματα καφεϊνούχων αναψυκτικών από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη για την περιεκτικότητα τους σε καραμελόχρωμα και τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό καθώς βρέθηκαν αναψυκτικά που είχαν έως και 30-35 φορές υψηλότερο ποσό της συγκεκριμένης χρωστικής ενώ δεν υπήρχε κάποιο αναψυκτικό που να βρίσκεται μέσα στα ασφαλή όρια!

Το αποτέλεσμα αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποια αναψυκτικά μπορεί να έχουν προκαλέσει έως και δύο χιλιάδες νέες καρκινογενέσεις!

Τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται σε καφεϊνούχα αναψυκτικά δείχνουν ότι εκτός από την πιθανότητα καρκίνου υπάρχει και η πιθανότητα σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας ή ακόμα και χρόνιας νεφρικής νόσου.

Βέβαια όλα αυτά τα συμπεράσματα σαφώς έχουν να κάνουμε και με την ποσότητα ζάχαρης των αναψυκτικών: Απειλή για την υγεία τα αναψυκτικά με ζάχαρη

Το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε ξεφεύγει λοιπόν, από το τρώμε λιγότερο και γυμναζόμαστε περισσότερο και καταλήγει στο τρώμε σωστά επιλέγοντας θρεπτικές τροφές!

Ενώ στην Καλιφόρνια ζητήθηκε ειδική σήμανση στα προϊόντα που έχουν καραμελόχρωμα και αλλαγή στον τρόπο παραγωγής του, στην Ευρώπη θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και δεν κρίνουν απαραίτητη κάποια αλλαγή στη σήμανση των προϊόντων.

Σε τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται;

Εξαιτίας των παρόμοιων ιδιοτήτων της πλειοψηφίας των καραμελοχρωμάτων και των υποπροϊόντων τους, η EFSA, μετά από επαναξιολόγηση το Μάρτιο του 2011, συστήνει ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 300 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg/ kg βάρους σώματος/ ημέρα) για τα προαναφερθέντα καραμελοχρώματα.

Ωστόσο, για ένα από τα αυτά – το E150c – έχουν οριστεί ως ΑΗΔ τα 100 mg / kg βάρους σώματος / ημέρα, λόγω ενός συστατικού του που έχουν πιθανές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η EFSA επιδιώκει την περαιτέρω έρευνα σχετικά με κάποια από τα στοιχεία της E150c, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες για τη χρήση του E150c και E150d, όμως έχουν παρουσιαστεί εντερικά προβλήματα με τη λήψη μεγάλης ποσότητας. Έτσι, λόγω της πολύπλοκης φύσης των μειγμάτων αυτών, ακόμα πραγματοποιούνται έρευνες για την τοξικότητα των ουσιών αυτών.

Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 

Είναι τελικά γεγονός ότι στις μέρες μας οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν αρκετά πρόσθετα, ακόμα και χρωστικές. Η χρήση των τελευταίων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αφού οι χρωστικές χρησιμοποιούνται ως μέσο ενίσχυσης της αισθητικής τους, για να κάνουν, δηλαδή, τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, εδώ και αιώνες.

«Τροφή-Φάρμακο»: δηλαδή χρησιμοποιείται κάτι για να ευχαριστηθεί το μάτι του καταναλωτή, αλλά για την υγιεία ούτε λόγος, εκτός του ότι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας, αν αναλογιστούμε το πόσα ανάλογα… συστατικά καταναλώνουμε για το θεαθήναι τι περιμένουμε μετά από τον οργανισμό μας; Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο

Συμπέρασμα

Παλιότερα προέρχονταν, ως επί το πλείστον, από τη φύση, αλλά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η χρήση των τεχνητών χρωστικών, έγινε πιο συνηθισμένη, μιας και είχαν αφενός χαμηλότερο κόστος κι αφετέρου σχεδόν απεριόριστο χρόνο ζωής.

Ομολογουμένως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσθήκη τους στα τρόφιμα, όσον όμως αφορά τα καραμελοχρώματα, φαίνεται πως είναι από τα λιγότερο επικίνδυνα των χρωστικών.

Όλγα Δέδε, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Εύα τσακμάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων

Πηγή: www.mednutrition.gr και www.mednutrition.gr
Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται

«Τροφή-Φάρμακο»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης ειδικά με δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω πρώτα και κύρια βλάπτουν το συκώτι μας: Τροφές και συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι σου

Κάτι που εφαρμόζω και γι’ αυτό και ίσως να βρείτε κι εσείς χρήσιμο, καθώς δεν μπορούμε να γλυτώσουμε 100% από αυτήν την κατάσταση, είναι να αποτοξινώνω συχνά τον οργανισμό μου, ΑΛΛΆ με ασφαλή μέσα, όπως

Όλα βέβαια, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

Σας διαθέτω, λοιπόν και τα τρία παραπάνω συμπληρώματα πιστοποιημένα και βιολογικά για αποτοξίνωση του πεπτικού σας (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη ανανέωση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Τεχνητές χρωστικές: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Τι μπορούμε να κάνουμε

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τα Τεχνητά γλυκαντικά-αναψυκτικά: Ευνοούν άνοια και εγκεφαλικά 

Μέτρα για τα «μέλια» με καραμελόχρωμα 

Προσοχή στα προϊόντα που γράφουν «χωρίς ζάχαρη» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» 

Πιο ΆΧΡΗΣΤΗ “τροφή” από τα αναψυκτικά ΔΕΝ υπάρχει.

1. Δεν δροσίσει με κανέναν τρόπο, ίσα ίσα που σε διψάει περισσότερο, ενώ

2. ΔΕΝ παρέχει ΚΑΝΈΝΑ θρεπτικό στοιχείο στον οργανισμό. Ίσα ίσα, που “παίρνει” κιόλας: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ σκευάσματα τύπου COLA

Πώς αντιδρά ο οργανισμός στα αναψυκτικά τύπου Cola

Τα αναψυκτικά είναι χειρότερα από το κάπνισμα;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.eufic.org/page/en/show/latest-science-news/page/LS/fftid/EFSAs-Opinion-on-the-Re-evaluation-of-Caramel-Colours/
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2004.htm
http://www.food-info.net/gr/e/e150.htm
Πηγή: nutritionfacts.org Καραμελόχρωμα: Όχι όσο «γλυκό» ακούγεται


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια