Ιχθυοθεραπεία: Εναλλακτική αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση

ihthyotherapeia-enallaktiki-antimetopisi-dermatikon-problimaton-opos-i-psoriasi

H Ιχθυοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ειδικά της ενοχλητικής φαγούρας. Η ιχθυοθεραπεία προσφέρει την ευκαιρία να ελεγχθεί η ψωρίαση και τα συμπτώματά της και οδηγεί τον πάσχοντα σε μια πιο φυσιολογική ζωή. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις λόγω του ότι είναι μια εντελώς φυσική θεραπεία.

Η Ιχθυοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας, όχι μόνο εντελώς ανώδυνη αλλά μάλλον πολύ ευχάριστη, καθώς προσομοιάζει μπάνια σε spa.

Τι είναι η ιχθυοθεραπεία

Η Ιχθυοθεραπεία είναι μια μέθοδος απαλλαγής του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα, θεραπεία πολύ γνωστή από τα αρχαία χρόνια και διαδεδομένη παραδοσιακά μέχρι σήμερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής (ιδιαίτερα στην Τουρκία, τη Συρία και την Ινδία, όπου συνδυάζεται με ιαματικές πηγές). Εκεί ζουν τα ψαράκια τα οποία αναπαράγονται με γρήγορους ρυθμούς, για τον λόγο ότι τρέφονται από ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. 

Η Ιχθυοθεραπεία, όπως είναι προφανές και από την λέξη, συντελείται με την βοήθεια του ειδικού ψαριού του Garra rufa.

Οι ιδιότητες του εν λόγω ψαριού να απομακρύνει νεκρά κύτταρα ενώ ταυτόχρονα εκκρίνουν διαθανόλη, ένα ένζυμο που αναζωογονεί την επιδερμίδα, πρωτοπαρατηρήθηκαν στο Κανγκάλ της Τουρκίας.

Εκεί παρατήρησαν την ικανότητα του ψαριού να ανακουφίζει δερματικά προβλήματα και η πόλη έγινε γνωστή παγκοσμίως ως ιατρικό κέντρο. Είναι εκλεκτικό ψάρι, διότι τρέφεται μόνον από το επηρεασμένο δέρμα και όχι από το υγιές.
Δείτε Δερματικές ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα
και Δερματικά προβλήματα που μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία!

Το ψάρι ενστικτωδώς απομυζά το δέρμα χωρίς να έχει δόντια και με τον τρόπο αυτό απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Η όλη εμπειρία είναι πολύ απολαυστική καθώς ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και ένα τοπικό μικρομασάζ.

Ειδικά σε περιπτώσεις δερματολογικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Είναι η ιχθυοθεραπεία αποτελεσματική;
Σε μια απο τις πρώτες έρευνες για την Ιχθυοθεραπεία του Πανεπιστημίου της Βιέννης, 67 πάσχοντες από ψωρίαση αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της ιχθυοθεραπείας. Η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσαν πως ήταν πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι από κάθε άλλη μορφή θεραπείας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Evidence Based Complementary and Alternative Medicine” τον Δεκέμβρη του 2006.

“Τροφή”: Βέβαια με την παραπάνω θεραπεία αντιμετωπίζουμε το επιφανειακό δερματικό ζήτημα. Για ολοκληρωμένη φυσική αντιμετώπιση, δείτε: Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα: Εναλλακτική αντιμετώπιση  

Επίσης, θεωρείται πλέον μια πρωτοποριακή μέθοδος απολέπισης και θεραπείας πεντικιούρ χρησιμοποιώντας τα μικρά αυτά ψαράκια, αλλά προσωπικά διαφωνώ με την εν λόγω χρήση.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *