MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΗ τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής
Image by Karen Warfel from Pixabay Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να διατηρήσουν την υγεία τους. Με την πάροδο της ηλικίας όμως, ο οργανισμός έχει ειδικότερες ανάγκες: η διατροφή ενός ατόμου μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να παρέχει επαρκείς ποσότητες υγρών, ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, D, B12 και C. Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

Παράλληλα, η μείωση του βασικού μεταβολισμού, σε ποσοστό 10-20%, που παρατηρείται με την πάροδο των ετών, καθιστά αναγκαία την κατανάλωση θρεπτικά πυκνών τροφίμων, τα οποία όμως δεν πρέπει να είναι πλούσια σε θερμίδες, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη αύξηση του βάρους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της υγείας στους οποίους η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ένα άτομο μεγαλώνει:

Καρδιαγγειακή υγεία

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς η ηλικία αυξάνεται. Η ποιότητα του λίπους της διατροφής επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (βούτυρο, φυτίνες, λαρδί, κρέας με λίπος, κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά) και η αντικατάστασή του με μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και με ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά (κυρίως ψάρια με σημαντικότερα τον μπακαλιάρο, το σκουμπρί, τις σαρδέλες, τόνος, σολομός, πέστροφα, κουτσομούρα).

Λιγότερο στρες

Σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός, για να υποστηριχτεί η κατάσταση εγρήγορσης, παράγει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης και κορτιζόλης και παράλληλα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι η ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια και ιούς.

Στην περίπτωση που προκληθούν μόνιμες διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας του στρες και συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. μια γενετική προδιάθεση, δεν είναι απίθανο το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον οργανισμό σαν ξένο σώμα και συχνά να στρέφεται εναντίον διάφορων οργάνων, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα).

Ψυχοσωματικά: Πως το στρες συνδέεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα 

Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές νόσους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. γαστρίτιδα, έλκος) και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Το άγχος έχει επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα, στην υγεία του δέρματος, επηρεάζει το μεταβολισμό και συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία, ενώ συχνά επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. η οστεοπόρωση και το βρογχικό άσθμα.
Δείτε ακόμη: 10 τρομακτικές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό.
Υγεία, Νόσος και Στρες. Γιατί αρρωσταίνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς.

Όραση

Η υγεία των ματιών αποτελεί σημαντικό μέλημα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Με την πάροδο των ετών αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σωστή διατροφή και στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως ψάρια) και σε καροτενοειδή (καρότα, ντομάτα, πιπεριές, βερίκοκο, ροδάκινο, πορτοκάλι, ανανάς, σπανάκι, μπρόκολο).

Περισσότερος και ποιοτικότερος ύπνος

Ο επαρκής ύπνος, αλλά όχι ο υπερβολικός (πάνω από 8-9 ώρες καθημερινά), θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Μάλιστα, έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι όσοι κοιμούνται περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Η έλλειψη ύπνου έχει ουσιαστικά αντίστοιχες επιπτώσεις στον οργανισμό με τις καταστάσεις στρες, αφού παράγεται περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή ως «ορμόνη του στρες»), η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Καρδιαγγειακά: Η Έλλειψη ύπνου αυξάνει ζάχαρο, πίεση, φλεγμονή και παχυσαρκία 
Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους που εργάζονται νύχτα δείχνουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά στο γεγονός ότι τα άτομα αυτά εκτίθενται στο φως το βράδυ, επομένως ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελατονίνη, ορμόνη που θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέδειξαν επίσης ότι οι ενήλικοι που κοιμούνται λίγες ώρες καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο καθένας για να ξεκουραστεί είναι βέβαια θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6-7 ώρες.
Δείτε ακόμη: Ύπνος: Λειτουργεί ως φάρμακο για ψυχή και σώμα 

Μυϊκή μάζα και υγεία των οστών

Καθώς η ηλικία αυξάνεται, παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες χάνουν το 2% της μυϊκής τους μάζας ανά έτος, μετά την ηλικία των 50 ετών, γεγονός το οποίο προκαλεί μείωση και στον βασικό μεταβολισμό. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός «καίει» λιγότερες θερμίδες.

Για να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους είναι σημαντικό να καταναλώνονται θρεπτικά πυκνά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπος. Τέτοια τρόφιμα είναι τα όσπρια, το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνεται η κίνηση και η διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας.

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες (και ιδιαίτερα οι γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης) εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας και συχνά παρατηρείται μείωση της οστικής τους πυκνότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση. Κατ’ επέκταση, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς επίσης και ορισμένα ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα με το κόκκαλο και ο τόνος. Οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια) αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου, όπως επίσης το ταχίνι και το σουσάμι.

Συχνή αποτοξίνωση  

Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως π.χ. οι διοξίνες και τα PCBs, δεν υπήρχαν στο περιβάλλον τον προηγούμενο αιώνα. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες, λένε οι ειδικοί.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της αποτοξίνωσης, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα συσσωρευμένα στο σώμα μας χημικά δεν μπορεί παρά να ωφελήσουν την υγεία μας.
Η χημική επιβάρυνση του σώματος και τι μπορούμε να κάνουμε

Υγιές δέρμα

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την υγρασία του, γίνεται ξηρό και οι πρώτες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους. Η επαρκής κατανάλωση υγρών (4-6 ποτήρια νερό ημερησίως) μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς το δέρμα παραμένει καλύτερα ενυδατωμένο.

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε καροτενοειδή (σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριές) μπορεί να ωφελήσει την όψη του δέρματος, ενώ σημαντική είναι και η κατανάλωση βιταμίνης Α, την οποία βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και το πορτοκάλι είναι εξίσου ευεργετικά για την υγεία του δέρματος.

Τρώμε λιγότερο 

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν, από μελέτες σε ζώα, ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων καθημερινά συνεπάγεται επιπλέον χρόνια ζωής. Μελετητές όμως από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων συνδέεται και στους ανθρώπους με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, για να επιμηκύνουμε τη ζωή μας και φυσικά να απομακρύνουμε τον κίνδυνο νοσημάτων που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, αυξημένα λιπίδια στο αίμα κλπ.), πρέπει να περιορίσουμε πρώτα από όλα τις θερμίδες που προέρχονται από τα απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη), αφού η αύξηση της ινσουλίνης που προκαλούν, φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής μας.
Δείτε ακόμη: Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από Χοληστερίνη, Παχυσαρκία και Χρόνια Κόπωση

Λειτουργία του γαστρεντερικού

Με την πάροδο της ηλικίας, μπορεί να επηρεαστεί η πρόσληψη της τροφής, η πέψη και η απορρόφησή της. Το σημαντικότερο πρόβλημα που εμφανίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το γαστρεντερικό είναι η δυσκοιλιότητα.

Για την αντιμετώπισή της, συστήνεται η επαρκής πρόσληψη υγρών, η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών και η αποφυγή της καθιστικής ζωής. Καλό είναι να καταναλώνονται δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Αγαπούν τα βακτήρια 

Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με το χώμα, μην πλένετε συνεχώς τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, σταματήστε να ανησυχείτε αν το σπίτι σας είναι αρκετά καθαρό. Με λίγα λόγια, βάλτε λίγη βρομιά στη ζωή σας!
Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί, αφού έχει πλέον αποδειχθεί πως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και γενικότερα αλλεργίας, κυρίως στα παιδιά.

Παιδιά που παίζουν με χώματα και… μικρόβια είναι πιο υγιή

Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρούνελ του Λονδίνου παρακολούθησαν περισσότερα από 13.000 παιδιά από την εμβρυϊκή τους ηλικία μέχρι και μετά την ηλικία των 16 ετών και βρήκαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή σύντομα μετά τη γέννα, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα ποσοστά αλλεργιών στους ανθρώπους που ζουν σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα της πόλης είναι υψηλότερα από αυτά όσων κατοικούν στην επαρχία.
Η επαφή μας από μικρή ηλικία με τα μικρόβια βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις αρρώστιες.
Δείτε: Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.
Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
Και: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής!

Πνευματική υγεία

Η διατήρηση της πνευματικής υγείας και διαύγειας είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής μνήμης.

Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα (κυρίως τα εσπεριδοειδή και οι σταφίδες), τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Μεγαλώνοντας, κάθε σύστημα του οργανισμού παρουσιάζει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

Ωστόσο, η ισορροπημένη – ποιοτική διατροφή μπορεί να ωφελήσει κάθε σύστημα ξεχωριστά και να συμβάλλει στη γενικότερη ευρωστία του οργανισμού, «υπερνικώντας» τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο των ετών.

Διατήρηση της ισορροπίας του pH 

Το σώμα είναι υγιές όταν διατηρεί την αλκαλική/όξινη ισορροπία του (το pH) σε κανονικά επίπεδα (ουδέτερο είναι το 7). Αν τα επίπεδα του pH είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο, εμφανίζονται συμπτώματα (π.χ. αίσθημα κόπωσης, στομαχικά προβλήματα).

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με λαχανικά, περιορίζουμε τον κίνδυνο να υπάρχει αυξημένο όξινο περιβάλλον στο σώμα και θωρακίζουμε την υγεία του οργανισμού μας.
Δείτε περισσότερα: Αλκαλική Διατροφή – Μέρος 1ο.
Αλκαλική Διατροφή – Μέρος 2ο.
Πως και γιατί πρέπει να κάνετε το νερό σας αλκαλικό

Μαρία Σκοτσιμάρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc
Πηγή: www.mednutrition.gr Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο“: Η πρόληψη, λοιπόν, είναι τρόπος ζωής και αφορά την διατροφή, την άσκηση, την αποτοξίνωση και την καλή ψυχολογία.

Εφόσον προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσετε, στο μέτρο του δυνατού, το προλαμβάνειν, μπορώ να σας διαθέτω μία βασική τετράδα ΦΥΣΙΚΏΝ συμπληρωμάτων, που θα παρέχουν στον οργανισμό σας ΌΛΑ τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να του δώσετε την δυνατότητα να ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΎΕΤΑΙ!

Πρόκειται για 

  • Τα φύκια A.F.A, τα οποία δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να είναι πλήρης, βιταμινών, μετάλλων/ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, κ.α, ενώ αναζωογονεί την εντερική χλωρίδα.
  • Το πρωτόγαλα, το οποίο στηρίζει και ενισχύει απόλυτα το ανοσοποιητικό και έτσι μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε “εχθρό”, ενώ ταυτόχρονα έχει και προβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση! Ειδικότερα, όσον αφορά τα αυτοάνοσα, επαναπροσδιορίζει το ανοσοποιητικό ώστε να ΜΗΝ επιτίθεται στον εαυτό του!
  • Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, για εγκέφαλο, νευρικό σύστημα, καρδιά, κυκλοφορικό, κ.α. απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα, και τέλος,  
Με αυτήν την βασική τετράδα, καλύπτουμε τα πάντα στο σώμα, όλες τις ανάγκες του και έτσι του δίνουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνο του το/τα πρόβλημα/τα που μπορεί να προκύψει/ουν!!

Επίσης, πολύ σημαντικό, όλα έχουν αποτοξινωτικές, αντιοξειδωτικές ΚΑΙ αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες!!

ΠΡΟΣΟΧΉ! ΔΕΝ είναι τα προϊόντα που θεραπεύουν, είναι ο ΊΔΙΟΣ ο οργανισμός μας που αυτοθεραπεύεται: Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Επιβίωσης

Φυσικά απαραίτητο είναι να βάλουμε και μία οποιαδήποτε μορφή άσκησης στην ζωή μας, αλλά και η καλή ψυχολογία!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες και για να το/α αποκτήσετε, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Δείτε ακόμη: Πρόληψη: Είμαι υγιής από επιλογή, όχι τύχη-Βασικοί πυλώνες 

Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου

Καλύπτοντας τις ελλείψεις του οργανισμού προλαμβάνουμε αλλά ΚΑΙ θεραπεύουμε Λοιμώξεις και Χρόνιες Ασθένειες

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: Nutrition across the spectrum of aging. J Am Diet Assoc. 2005;105:616-633.

Wellman NS. Prevention, Prevention, Prevention: Nutrition for Successful Aging. J Am Diet Assoc. 2007;107:741-743.Η τέχνη της υγείας ως τρόπος ζωής


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια