MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου

Η αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου

 Η αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου

Η αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου 

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη Μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση. Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. 

Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις δεν μπορούν μόνο να εξουδετερώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Μερικές μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτές ήταν μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες βοτάνων και των ενώσεών τους. Είναι έτσι απαραίτητες ανθρώπινες μελέτες που χρησιμοποιούν τυπικές δόσεις για τον σωστό προσδιορισμό των επιπτώσεών τους.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.
Μπορείτε να δείτε και Ριγανέλαιο: Η Ελληνική Θαυματουργή Σταγόνα
Το ριγανέλαιο και πως το χρησιμοποιούμε 

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Μια μελέτη επεξεργάστηκε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης και διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε την ανάπτυξη και βοήθησε στην εξολόθρευση τους.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.

Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνου ότι η καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου. Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.
μπορείτε να δείτε και Καρκίνος του παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια και αντιμετώπιση 

Λευχαιμία Η αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου

Ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.
Μπορείτε να δείτε και Μεγάλη ανακάλυψη για τη θεραπεία της λευχαιμίας 

Καρκίνος του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άϊλαντ, ένα συστατικό της θα μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Οι επιστήμονες εξέτασαν την καρβακρόλη, ένα συστατικό της ρίγανης, σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μέχρι στιγμής οι έρευνές τους αποδεικνύουν ότι παρουσιάζεται απόπτωση σε αυτά τα κύτταρα.

Ο μηχανισμός της απόπτωσης είναι κατά τους ειδικούς η φυσική οδός που ακολουθούν τα κύτταρα προς έναν προγραμματισμένο θάνατο, κατά τη διαδικασία της οποίας το κύτταρο συρρικνώνεται και αποδομείται. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο που η ουσία προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ένα τεράστιο δυναμικό όσον αφορά τη χρήση της καρβακρόλης ως αντικαρκινικού παράγοντα. Όπως μάλιστα επεσήμανε η Δρ. Μπαβαντέκαρ: «εάν η μελέτη συνεχίζει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, αυτό το σούπερ-μπαχαρικό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη».
Μπορείτε να δείτε και Καρκίνος του προστάτη: Ποτέ μην αγνοείτε τα 12 αρχικά συμπτώματα 

Καρκίνος του μαστού 

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Περιέχει καρβακρόλη και θυμόλη. Πρόκειται για μόρια που μπορούν να βοηθήσουν εμποδίζοντας την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.
Μπορείτε να δείτε και Πως να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού 

Ειδικά η Ελληνική ρίγανη, περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά των ουσιών αυτών και ποιοτικά είναι η καλλίτερη. Επιπλέον μειώνει τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), οι οποίες σχηματίζονται όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος που περιγράφεται και για το δεντρολίβανο: Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο! 

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.
Ποιες συνήθειες καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα 

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.
Πώς η διατροφή προστατεύει DNA, κύτταρα και υγεία 

Η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
Σε ένα από τα πειράματα διαπιστώθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%.
Σήμερα θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που απαντούν στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης».

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι

στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.
Χημειοθεραπεία: Καταστρέφει το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας σώσει 

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα και τα υπόλοιπα φαγητά σας!
Ανάλογα οφέλη έχουν και τα: Θυμάρι-θυμέλαιο και η δράση τους ενάντια στον καρκίνο 

Ρίγανη: Πιθανοί κίνδυνοι

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.
Επιπλέον, όσοι είναι αλλεργικοί σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, τα οποία περιλαμβάνουν ρίγανη, βασιλικό, λεβάντα, μέντα και φασκόμηλο, πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη ρίγανη.

Στοιχεία από
www.itrofi.gr 
www.iatros4u.gr

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ελληνική άγρια ρίγανη ~ Η ισχυρότερη & καλύτερη του κόσμου 

Πως να Καλλιεργήσετε Ρίγανη σε Γλάστρα 

και 10 λόγοι για να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα 

Ελληνική ρίγανη και δεντρολίβανο ισχυρότερα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα
Η αντικαρκινική δράση ρίγανης και ριγανέλαιου


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια