MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΜέταλλα/ΙχνοστοιχείαΧρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις

Χρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις

Χρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις
φώτο Χρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις

Χρώμιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Πηγές, Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις

Στη λειτουργία του σώματος

Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Είναι παρόν σ’ όλη την οργανική ύλη και εμφανίζεται ως ένα βασικό θρεπτικό συστατικό.

Η τρισθενής μορφή του είναι η πιο ενεργή βιολογικά (η εξασθενής είναι η τοξική). Ένα οργανικό σύμπλοκο του χρωμίου προσδιορίστηκε ως το ενεργό συστατικό∙ αυτό ονομάστηκε «παράγοντας ανοχής στη γλυκόζη» (GTF).

Ο Παράγοντας Ανοχής της Γλυκόζης (Glucose Tolerance Factor, GTF), ο οποίος είναι σύμπλεγμα χρωμίου με νικοτινικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη, μπορεί να συντεθεί στο σώμα. Το χρώμιο παίζει βασικό ρόλο στις δραστηριότητες πολλών ενζύμων.

Η βιολογική σημασία του χρωμίου ήρθε στο φως στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά της μπύρας μπορεί να αποτρέψει τη, σχετιζόμενη με την ηλικία, μείωση της ικανότητας διατήρησης φυσιολογικών επίπεδων γλυκόζης στο αίμα ποντικιών.

H ιδιαίτερη φύση του παράγοντα ανοχής GTF και ο μηχανισμός με τον οποίο ευνοεί τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί ώς τώρα, ∙ωστόσο, το χρώμιο είναι πιθανόν ότι προωθεί την είσοδο της ινσουλίνης μέσα στα κύτταρα, διευκολύνοντας τη μεταφορά της κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών.

Έλλειψη

Η έλλειψη χρωμίου ενοχοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη.

Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος χρωμίου
Η θεραπεία με χρώμιο είναι επιτυχής σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα ανοχής στη γλυκόζη (π.χ. σε άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη) (1).
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Τέλος, νέες έρευνες έδειξαν ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ισχνής μυϊκής μάζας σε αθλητές (1).

Θεραπευτικές δράσεις 

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Στον διαβήτη τύπου 2, αν και το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα μυϊκά κύτταρα και άλλοι ιστοί αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση της, γεγονός το οποίο οδηγεί τελικά σε ελλιπή έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των συμπληρωμάτων χρωμίου σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σε μία πρόσφατη μετα-ανάλυση βασισμένη στα αποτελέσματα 41 ερευνών βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα χρωμίου πράγματι βελτιώνουν τον έλεγχο σακχάρου σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες είναι αναγκαίες πριν γίνουν οποιοιδήποτε επίσημοι ισχυρισμοί.

Η χρήση συμπληρωμάτων χρωμίου δεν φαίνεται να επιφέρει κάποιο όφελος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.
Δείτε Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις
και Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

Καρδιακά – Εγκεφαλικά

Το χρώμιο είναι ευεργετικό για την καρδιά, γιατί μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη. Αυτό μειώνει τους κινδύνους καρδιακής προσβολής, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δείτε και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

Απώλεια βάρους

Επειδή το χρώμιο επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους, οι ερευνητές έχουν εξετάσει την πιθανή δυνατότητά του να προωθεί την απώλεια βάρους και να βελτιώνει τη σύσταση του σώματος (π.χ. λιγότερο λίπος, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα).

Αν και μερικές αρχικές μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λίπους σε σύγκριση με κάποιο εικονικό φάρμακο, υπάρχουν άλλες μελέτες που δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την επίδραση συμπληρώματος χρωμίου στη σύσταση σώματος, λιγοστές μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση χρωμίου μείωνει το λιπώδη ιστό και αυξάνει την άλιπη σωματική μάζα.

Η πλεοψηφία των μελετών όμως δεν συμφωνεί με αυτά τα αποτελέσματα, συνεπώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στην κατεύθυνση αυτή ώστε να διαλευκανθεί εάν και υπό ποιές συνθήκες (άσκηση, διατροφή) το συμπλήρωμα χρωμίου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη σύσταση σώματος.
Δείτε και Φυσικοπαθητική: Μεταβολισμός και Αντιμετώπιση αυξημένου βάρους

Πού βρίσκεται το χρώμιο (Cr3).

Όταν μιλάμε για το χρώμιο της διατροφής, με τη μορφή εκείνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, αναφερόμαστε στην τρισθενή μορφή του (Cr3+ ή Cr (III)). Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πολλά τρόφιμα.

Όπως σε όλα τα ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στα φαγητά είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά τη διάρκεια παρασκευής τους.

Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου.

Πίνακας 1. Διαιτητικές πηγές χρωμίου

Τρόφιμο – Περιεκτικότητα σε χρώμιο (μg/100 g)

Τα τυποποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.
Δείτε και Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία

Ασφαλής Πρόσληψη

Είναι απίθανο να καταναλωθούν επιβλαβείς ποσότητες χρωμίου από συμβατικά τρόφιμα, αλλά και τα συμπληρώματά του έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Υπάρχει, βέβαια, και ο φόβος, υψηλές δόσεις χρωμίου, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα στο DNA και η χρήση τους ως θρεπτικά συμπληρώματα αλλά και ως ενισχυτές της δράσης της ινσουλίνης να πρέπει να επαναξιολογηθεί.Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (European Scientific Committee on Food ) δήλωσε:

«Σε έναν περιορισμένο αριθμό ερευνών σε ανθρώπους, δεν υπήρχαν ενδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που να απορρέουν από τη συμπληρωματική πρόσληψη χρωμίου, για επίπεδα πρόσληψης έως και 1mg χρώμιο/ημέρα.»

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις

Το χρώμιο θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση όταν πρόκειται για ινσουλινο-εξαρτώμενους ασθενείς, διότι το χρώμιο μπορεί να μειώσει την ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη.Η μεταλλική του μορφή είναι χαμηλής τοξικότητας. Η εξασθενής μορφή είναι τοξική.
Τα επίπεδα χρωμίου στον αέρα και το νερό είναι γενικά χαμηλά. Στο πόσιμο νερό τα επίπεδα χρωμίου είναι επίσης, συνήθως χαμηλά, αλλά το μολυσμένο νερό φρέατος μπορεί να περιέχει το επικίνδυνο χρώμιο (IV): εξασθενές χρώμιο.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς έχει βρεθεί ΚΑΙ στο πόσιμο νερό: Ανησυχία για την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο, αλλά και εμφιαλωμένο νερό

“Τροφή-Φάρμακο”: Όλες οι παραπάνω δράσεις (και ακόμη περισσότερες) βρέθηκαν στο συμπλήρωμα διατροφής που σας προτείνω κατά καιρούς και που αρχικά μελετήθηκε για την εξισορρόπηση της χοληστερίνης.

Σε μεταγενέστερες μελέτες, έχει ΉΔΗ αποδειχτεί η δράση του στο ΣΠΑΧΝΙΚΌ λίπος, ενώ σε ακόμη πιο πρόσφατα αποτελέσματα έχει παρατηρηθεί και ιδιαίτερα ωφέλιμη δράση στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Περισσότερα, γι’ αυτό το ΦΥΣΙΚΟ, ΩΦΕΛΙΜΌΤΑΤΟ και ΑΣΦΑΛΈΣΤΑΤΟ συμπλήρωμα και τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα, θα δείτε εδώ: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

κι εδώ 

Όσοι ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Τα σημαντικά οφέλη και οι πηγές τους 

Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και χημικών στοιχείων.  

Πέψη & Υγεία – Μέρος Γ: Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία, Νερό & Ένζυμα. 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια