MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΧωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια

Χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια

Χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια
Φωτογραφία: tastessence.com

Χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια

Δεν γίνεται να αγαπάς το ελαιόλαδο, να το καταναλώνεις ενώ παράλληλα έχεις και ένα – δυο μπουκάλια με σπορέλαιο στο ντουλάπι σου. Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια “παρά φύσιν” τροφή του… Δεν γίνεται να αγαπάς το ελαιόλαδο, να το εξυμνείς και να το καταναλώνεις ενώ παράλληλα έχεις και ένα – δυο μπουκάλια με σπορέλαιο στο ντουλάπι σου. Χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια

Δεν γίνεται. Δεν πρέπει! Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο βέβαια ότι ο κόσμος αγοράζει σπορέλαια παρόλο που – για εμένα τουλάχιστον – είναι (μακράν) η πιο βλαβερή τροφή που μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα.

Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια “παρά φύσιν” τροφή του ανθρώπου, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που παράγεται. Από το 1920 περίπου ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να παραχθεί μια φτηνή λιπαρή ουσία από τα δημητριακά που τα καλλιεργούσαμε μέχρι τότε μόνο σαν τροφή των ζώων (καλαμπόκι, σόγια, ηλίανθος).

Έτσι, τα σπορέλαια με την τρομερή υποστήριξη της πανίσχυρης βιομηχανίας που τα παράγει, όπως και άλλα πολύ βλαβερά παρόμοια παρασκευάσματα (μαργαρίνες) έχουν εκτοπίσει σημαντικά στις μεσογειακές χώρες το ελαιόλαδο και στις άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία) άλλες φυσικές λιπαρές ουσίες (βούτυρο, λίπος ζώων).

Δείτε περισσότερα για την ιστορία και με ποιούς μηχανισμούς καταλήξαμε να τρώμε “Υγιεινά” φυτικά έλαια: Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος
και Το «Λάδωμα» της Αμερικής. Ο εμπαιγμός της ανθρωπότητας 

Ο λόγος της επικράτησης των σπορέλαιων;

Χαμηλό κόστος σε σύγκριση με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο παράλληλα με την άγνοια για τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Κατ’ αρχάς λίγοι ξέρουν ότι τα σπορέλαια παράγονται μέσα από μια “σκληρή” βιομηχανική διαδικασία με τη βοήθεια προϊόντων των… διυλιστηρίων τα οποία παράγουν ένα εξαιρετικά πτητικό υγρό, το εξάνιο, λίγο πριν την παραγωγή τελική βενζίνης, ώστε μέσω της εξάτμισης του να μπορέσουμε να παραλάβουμε το σπορέλαιο.
Βούτυρο ή Μαργαρίνη; Ποια είναι η υγιεινή επιλογή

Σκεφτείτε να παίρναμε με παρόμοιο τρόπο π.χ. το φρέσκο γάλα… Δεν θα το ακουμπάγαμε!
Όταν λέμε για φρέσκο γάλα, μιλάμε για πραγματικό ΑΓΝΌ φρέσκο γάλα, από ζωντανά που διατρέφονται και αναπτύσσονται ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΆ και όχι για τα ασπρόζουμα που πουλιούνται στο εμπόριο: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής 

Η βασικότερη αιτία που τα σπορέλαια

(τα οποία ονομάζονται και Ωμέγα-6 ή απλά “πολυακόρεστα λιπαρά” λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχουν) προκαλούν μεγάλες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η προκαρκινική τους δράση (δηλαδή ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου μέσω μηχανισμών που αφορούν τον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών).

Τα πολυακόρεστα Ωμέγα-6 λιπαρά (σπορέλαια) πρέπει να έχουν μια χαμηλή αναλογία γύρω στο 5 προς 1 ή έστω 8 με 10 προς 1 με μία άλλη ομάδα λιπαρών ουσιών που ονομάζονται Ωμέγα 3 λιπαρά (τα γνωστά μας ιχθυέλαια). Τα σπορέλαια (Ω-6) έχουν αντίθετη δράση και είναι ανταγωνιστικά με τα ωφέλιμα ιχθυέλαια (Ω-3) παλεύοντας ποιο από τα δύο είδη θα εγκατασταθεί στα κύτταρα του οργανισμού μας.

Σήμερα, στις χώρες με δυτικού τύπου διατροφή, η αναλογία έχει ξεφύγει και πάει προς το 15 προς 1 όταν ξέρουμε ότι ξεκίνησε από 5 προς 1. Λόγω αυτής της μεγάλης (κακής) αναλογίας αρχίζει και δημιουργείται η βλαπτική δράση των σπορέλαιων με ανάπτυξη φλεγμονοδών δράσεων στον οργανισμό.
και με την σειρά τους οι Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες  

“Τροφή-Φάρμακο”: Εδώ να επισημάνουμε κάτι.

Η σωστή αναλογία, από όσο μπορώ να γνωρίζω, είναι ωμέγα 6=1,5 με ωμέγα 3=1, δηλαδή 1,5/1, το πολύ 3/1. Το 5/1 είναι ήδη υπερβολικό, αλλά ίσως ανεκτό από το σώμα. Τα 8 ή 10 προς 1, σημαίνουν πως ήδη αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα υγιείας, ακόμη και αν δεν έχει γίνει αντιληπτή η αιτία, ενώ σε ΌΛΟΥΣ τους καρκίνους ΚΑΙ τα αυτοάνοσα η δυσαναλογία εκτοξεύεται στο 20 ή 30 και πάνω προς 1!!! Θεωρώ ότι στις εξετάσεις αίματος θα έπρεπε να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ και η εξέταση της εν λόγω αναλογίας, καθώς οι συνέπειες της δυσαναλογίας, είναι τραγικές: Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών 

Η ιατρική επιστήμη και η επιδημιολογία γνωρίζουν πολύ καλά ότι

όσο περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά (σπορέλαια) καταναλώνουμε τόσο μειώνεται η ευεργετική επίδραση των πολύτιμων Ω3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι φλεγμονώδεις δράσεις με πολυεπίπεδες αρνητικές επιπτώσεις.

Δηλαδή δεν έχουμε κανένα όφελος το να τρώμε τηγανισμένα ψάρια μέσα σε σπορέλαιο αφού τα ωφέλιμα ιχθυέλαια (Ω-3) εξουδετερώνονται από τα πρόσθετα πολυακόρεστα (Ωμέγα-6) που παίρνουμε από τα τηγανόλαδα που είναι σπορέλαιο.
ΜΌΝΟΝ ένα λάδι δικαιολογεί τηγάνισμα κι αυτό, όχι τακτικά: Το ασφαλέστερο λάδι για τηγάνι & μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες 

Οι αμέτρητες μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αποδεικνύουν χωρίς καμιά απολύτως αμφιβολία την πολυμέτωπη βλάβη που προκαλούν τα πολυακόρεστα λιπαρά (σπορέλαια). Θα σας μεταφέρω εδώ ένα απόσπασμα από το μοναδικό ελληνικό επίσημο κείμενο που έχει να κάνει με την διατροφή μας και που ονομάζεται

“Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικους Ελληνες”.

Το κείμενο αυτό συντάχθηκε γύρω στο 2000 από ομάδα 20 καθηγητών Ιατρικής και υποβλήθηκε στην ΕΕ ως ο μοναδικός ελληνικός κώδικας διατροφής. Γράφει λοιπόν ότι «… τα πολυακόρεστα λιπαρά (σ.σ. δηλ. τα σπορέλαια) έχουν κατηγορηθεί για καρκινογένεση σε ζώα, ακόμη και για καρκινογένεση σε ανθρώπους σε μερικές μελέτες – and even human carcinogenesis in some studies». Πέρα από αυτό και μόνο λίγα μπορώ να προσθέσω.

Επίσης, ο ακαδημαϊκός καθηγητής κύριος Δ. Τριχόπουλος έχει τεκμηριώσει την διασύνδεση της κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών (σπορέλαια) με την αύξηση θνησιμότητος (κατά 44%) στους διαβητικούς σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που δεν επιφέρει καμία αρνητική επίπτωση. Σε άλλες μελέτες πάλι ο καθηγητής κύριος Τριχόπουλος επιβεβαιώνει την σημαντική βλαπτικότητα από την κατανάλωση σπορέλαιων στον καρκίνο του προστάτη (με αρχηγό εδώ τα γαλακτοκομικά, λόγω ίσως των ορμονών που αναπόφευκτα περιέχουν).

Αλλά και οι γυναίκες να μην εφησυχάζουν.

Εδώ έχουμε να αναφέρουμε την σημαντική μείωση της οστικής μάζας στο ισχίο (σε γυναίκες αλλά και άνδρες) από την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών = σπορέλαιων. Για τα παιδιά υπάρχουν τα κακά νέα από την τεκμηριωμένη διασύνδεση άσθματος και κατανάλωσης σπορέλαιων (να θυμίσω ότι όλες οι διαβολεμένες μαργαρίνες που μας προτρέπουν να ταΐζουμε τα παιδιά μας είναι 100% από σπορέλαια).
Μαργαρίνη: Φυσικά υλικά, τεχνητό προϊόν  

Τη σχέση των σπορέλαιων (Ω-6) προς τα ιχθυέλαια (Ω-3), δηλαδή πόσο μας επιβαρύνουν τα σπορέλαια, μελέτησαν και Έλληνες καθηγητές με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας κύριο Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Πώς έκαναν την μελέτη τους μέσα στα πλαίσια της Attica Study;

Πολύ απλά πήραν δείγματα αίματος και βρήκανε ακριβώς την αναλογία των πολυακόρεστων λιπαρών Ω-6 σε σχέση προς τα Ω-3 λιπαρά (ιχθυέλαια). Οι ποσότητες των σπορέλαιων που κυκλοφορούσαν (όπως ήταν φυσικό με τόσα σπορέλαια που πωλούνται στα Σ/Μ) στο αίμα ήταν πολύ υψηλές (15 προς 1) και έτσι για επίλογο στο θέμα μας σας γράφω το συμπέρασμα αυτής της σημαντικής μελέτης

«…Ο υψηλός λόγος Ω-6 προς Ω-3 (σ.σ. δηλαδή η αναλογία των σπορέλαιων προς τα ιχθυέλαια) θεωρείται ότι σχετίζεται με την προαγωγή της παθογένεσης πολλών εκφυλιστικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι φλεγμονώδεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα και αυτό μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγήσει τα αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας που οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες στον πληθυσμό μας».

Kανένα επιπλέον σχόλιο, χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε τα σπορέλαια έξω από το σπίτι σας.
Μπορείτε να δείτε Ω 3 λιπαρά οξέα: Ο μεγάλος σύμμαχος της υγείας
και Ο μακρύς κατάλογος ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη (ή δυσαναλογία) Ω 3 

@Βασίλης Φραντζολάς για το www.bostanistas.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Τι πρέπει να ξέρετε για την σωστή Επιλογή ω 3,

Τα συμπληρώματα ω 3 ποικίλλουν ευρέως στη μοριακή τους δομή, βιοδιαθεσιμότητα, καθαρότητα και φρεσκάδα (προσμείξεις, γεύση), τρόπο επεξεργασίας.

Με δομή Τριγλυκεριδίων: Τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες μελέτες προτείνουν ότι τα EPA και DHA με δομή τριγυκεριδίων ενσωματώνονται πιο αποτελεσματικά από τη δομή των αιθυλεστέρων.

Μοριακή Απόσταξη: Αυτή η διαδικασία απομακρύνει οξειδωμένα παραπροϊόντα, βαρέα μέταλλα και άλλες προσμείξεις χωρίς να καταστρέφουν τη δομική ακεραιότητα των ΕPA και DHA. Επιθυμητό αποτέλεσμα της απόσταξης πρέπει να είναι ένα προϊόν (ιχθυέλαιο), το οποίο να έχει καθαρή, φρέσκια γεύση και να είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες. Η καθαρότητα πρέπει να πιστοποιείται με εργαστηριακές αναλύσεις σε ανεξάρτητα εργαστήρια!

Σας διαθέτω ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ {το καλύτερο Ω3 που είναι το EPA και DHA, διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα του τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν όσους μαγειρεύουν με σπορέλαια 

Λιπαρά και Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο

Τι τρώμε; Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ένα διαχρονικό έγκλημα  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια