MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΧοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

Χοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

Χοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

Χοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

Συστάσεις από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία
Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

Οι στατίνες που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα καρδιακά νοσήματα. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος διευθέτησης του προβλήματος, σύμφωνα με νέες συστάσεις που εξέδωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Οι στατίνες είναι τα πλέον ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, παγκοσμίως, είτε για την θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, είτε για την πρόληψης της, δηλαδή χορηγούνται σε άτομα που μπορεί να παίρνουν και άλλα φάρμακα για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

«Τα οφέλη του συνδυασμού αυτών των φαρμάκων γενικά είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Ωστόσο, γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι των αλληλεπιδράσεων αυτών των φαρμάκων» εξηγεί η Μπάρμπαρα Γουίγκινς, κλινική φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Καρδιολογία στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των νέων συστάσεων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η επιστημονική εταιρεία δημοσίευσε στις 17 Οκτωβρίου στο επιστημονικό έντυπο Circulation, τις κατηγορίες των καρδιολογικών φαρμάκων που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες:

  • οι φιμπράτες, ειδικά η γεμφιμπροζίλη
  • οι αναστολείς διαύλου ασβεστίου, περιλαμβανομένης της αμλοδιπίνης, της βεραπαμίλης και της διλτιαζέμης
  • αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη και η τικαγρελόρη
  • φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η ιβαμπραδίνη και η σακουβιτρίλη/βαλσαρτάνη
  • φάρμακα για τις καρδιακές αρρυθμίες, όπως η αμιοδαρόνη, η δρονεδαρόνη και διγοξίνη.

«Το συχνότερο πρόβλημα είναι ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της στατίνης στο αίμα.

Και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στο μυικό σύστημα του ασθενή. Οι στατίνες μπορούν να τραυματίσουν τον μυικό ιστό, συντελώντας σε μυική αδυναμία ή πόνο.

Σπάνια οι ασθενείς εκδηλώνουν ραβδομυόλυση, μια οξεία και μερικές φορές θανατηφόρος ασθένεια, κατά την οποία τα υποπροϊόντα της λύσης των μυϊκών κυττάρων συσσωρεύονται στα νεφρικά σωληνάρια και οδηγούν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η ραβδομυόλυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, τοξικής δράσης φαρμάκων ή χημικών στους γραμμωτούς μύες, υπερβολικής άσκησης, σήψης, σοκ, και σοβαρής υπονατριαιμίας, μεταξύ άλλων ασθενειών και καταστάσεων» αναφέρεται στις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Επίσης, μπορεί να υπάρξουν και άλλες πιθανές συνέπειες από

τις αλληλεπιδράσεις των στατίνων με άλλα φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι στατίνες να αυξήσουν τα επίπεδα της βαρφαρίνης στο αίμα και ως εκ τούτου να αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης εσωτερικής αιμορραγίας.

«Βέβαια πολλές από τις αλληλεπιδράσεις των στατίνων με τα καρδιολογικά φάρμακα είναι ελάσσονες και ο περιοσμός της δοσολογίας των στατίνων επαρκεί για την διαχείριση της κατάστασης. Αλλά, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγονται» υπογραμμίζει η Μπάρμπαρα Γουίγκινς.

Η λοβαστατίνη, η σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με την γεμφιμπροζίλη, λόγω κινδύνου μυικού τραυματισμού. Καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς που πρέπει να πάρουν φιμπράτες, είναι η φαινοφιμπράτη που αυξάνει λίγο τα επίπεδα της στατίνης στο αίμα.

«Σε κάθε περίπτωση οι στατίνες είναι αποτελεσματικά φάρμακα

και δεν θα πρέπει να φοβούνται οι ασθενείς. Όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα, όπως γενικά με όλα τα σκευάσματα. Γι’ αυτό πάντα να ενημερώνεται αναλυτικά τον γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε, ακόμα και για συμπληρώματα διατροφής» συμβουλεύει η Γουίγκινς.

Και συμπληρώνει ότι, αν κάποιος παίρνει έναν συνδυασμό φαρμάκων για κάποιο διάστημα μπορεί να εκδηλώσει μετέπειτα τις αλληεπιδράσεις. Έτσι, πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί σχετικά με τυχόν συμπτώματα, όπως μυική αδυναμία ή πόνο, που μπορεί να σχετίζονται με τις στατίνες ή άλλα φάρμακα.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr
Χοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Τάδε έφη η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία που… για κάποιον λόγο επιθυμεί να μας πείσει για την απαραίτητη λήψη στατίνης σε περίπτωση υπερχοληστεριναιμίας και πως είναι περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους.

Χρήσιμο όμως θα είναι να δούμε τι λένε και οι ίδιοι οι καρδιολόγοι, όπως ο κος Χρήστος Ντέλλος, οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά στις 18 Φεβρουαρίου, μόλις πριν την έναρξη της φετινής σαρακοστής: 

Φάτε θαλασσινά την Καθαρή Δευτέρα ακόμα και αν παίρνετε ΣΤΑΤΙΝΕΣ!
Όπως και τα αυγά δεν ανεβάζουν τη ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ!
Ανεξάρτητα όμως από αυτό, αν παίρνετε και άλλα φάρμακα να ρωτήσετε το γιατρό σας αν πρέπει να μειώσετε τη δόση των στατινών!
Επ΄ ευκαιρία, ρωτήστε τον αν σίγουρα χρειάζεστε τις στατίνες!

Χρήσιμο επίσης είναι να δούμε τι λέει για τις στατίνες και την χρησιμότητά τους,

καιρός είναι να μάθουμε την αλήθεια για Λιπαρά και Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο 

και μόλις εξοπλιστούμε με όλη αυτήν την γνώση μπορούμε σιγά σιγά και υπό τις συμβουλές ειδικού, να εγκαταλείπουμε τις επικίνδυνες στατίνες και να φροντίσουμε να ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΜΕ την χοληστερίνη μας ώστε να επιτελεί το θεάρεστο έργο της χωρίς να αποτελεί ταυτόχρονο κίνδυνο για την υγιεία μας, με λύσεις εντελώς ΑΚΊΝΔΥΝΕΣ και ΩΦΈΛΙΜΕΣ σε ΚΆΘΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ:

Σε αυτό το σημαντικό θέμα έρχονται και δίνουν λύση πανεπιστημιακές έρευνες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), που απέδειξαν ότι η κατανάλωση της φόρμουλας που αποτελείται από πράσινο τσάι-ρόδι-βιταμίνη C και  από την πάροδο κιόλας του πρώτου τριμήνου ΟΧΙ μόνο οι δέκτες της κακής χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 30 με 35%, άλλα αυξήθηκε και η καλή κατά 10 με 14% έτσι ώστε ο διαιρέτης τους αν όχι να βρίσκεται μέσα στα απαραίτητα όρια έστω να τα αγγίζει.

Σε διάστημα δε έξι μηνών αποδείχτηκε:

  • Μείωση στην LDL* ορού (κακή χοληστερίνη)
  • Αύξηση της HDL ορού (καλή χοληστερίνη)
  • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης (GSH) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM)
  • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες

Σημαντικό:

  • Άλλες παράλληλες κλινικές έρευνες έδειξαν προστασία από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ επηρεάζεται και η σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού.
  • Σημαντική επίσης είναι η δράση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σωματικού λίπους και του καρκίνου του προστάτη.
  • Επιμηκύνει τον μετεγχειρητικό χρόνο διπλασιασμού του PSA, ενώ καθυστερεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο τους.
  • Περισσότερες έρευνες έδειξαν τη θετική επίδραση στη φθορά των χόνδρων, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην παρεμπόδιση δημιουργίας όγκων του δέρματος.

*Μελέτη του τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία: Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν; 

Για περισσότερα και παραγγελίες, μπορείτε να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ ή να επικοινωνήσετε στο μειλ life@proionta-tis-fisis.com 

Τέλος ο λόγος που οι στατίνες είναι το πλέον συνταγογραφούμενο φάρμακο ίσως να μην είναι και τόσο… θεραπευτικός: Η Συντεχνία των Ελλήνων Ιατρών 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια