MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία...

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι - Κ και Λ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ

– Τα βάμματα από αλκοόλη μπορούν να διαρκέσουν περισσότερα από 5 χρόνια. (20 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με άλλους διαλύτες που περιέχουν αλκοόλ διατηρούνται για 2 χρόνια. (20 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με ξύδι μήλου-μηλίτη, έχουν διάρκεια ζωής 1 έτος. (40 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με φυτική γλυκερίνη διαρκούν 3-5 έτη. (60 σταγόνες ημερησίως)

Αποθηκεύστε τα βάμματα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα τους και επηρεάζουν αρνητικά την δράση τους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !! 

Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενα άρθρα:
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β και
Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Ι – Κ και Λ 

Ινδικό Τζίνσενγκ ή βιθανία (Withania Somnifera):

Δυναμώνει το σώμα, αντιμετωπίζει την εξάντληση, την αδυναμία, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες, έχει αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνει τη διάθεση. Mειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Xρησιμοποιείται ως τονωτικό για την απόκτηση ενέργειας από την Aγιουρβέδα, κατά τον ίδιο τρόπο περίπου που χρησιμοποιείται το τζίνσενγκ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Κλινικές δοκιμές το 1980 έδειξαν ότι το βότανο βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Aν χρησιμοποιούνται οι σωστές δόσεις, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Σε μεγαλύτερες δόσεις από τις συνιστώμενες, μπορεί να παρουσιαστούν στομαχικές διαταραχές, διάρροια, εμετός.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Aπαγορεύεται η λήψη του σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
Δείτε και Τζίνσενγκ – Πανάκεια (Ginseng – Panax) η ρίζα της ζωής! 
Κρόκος και τζίνσενγκ απογειώνουν τη λίμπιντο!

Ίνουλα Κόνυζα ή ελένιο (Inula helenium):

Χρησιμοποιείται για την τόνωση της πέψης, ανοίγει την όρεξη και ανακουφίζει απο την δυσπεψία. Επίσης έχει αποχρεμπτική δράση βοηθώντας την αποβολή της βλέννας απο τους πνεύμονες. Είναι κατά του άσθματος και του βήχα.
Δείτε και Ινούλα: Πολύτιμη για τις παθήσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού

Καλέντουλα (Calendula arvensis)

Η καλέντουλα είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ενυδατική, καθαριστική, αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, στυπτική, καταπραϋντική και επουλωτική της δράση, ενώ δευτερευόντως μπορεί να ληφθεί ως τονωτικό ή ήπιο αντισπασμωδικό.

Για τον λόγο αυτό, θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων, ερεθισμούς, φλεγμονές, μολύνσεις, δερματικά έλκη, εξωτερικές αιμορραγίες, αλλά και για μώλωπες και διαστρέμματα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Όσοι παίρνετε ηρεμιστικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η λήψη της καλέντουλας σε συνδυασμό με αυτά μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία. Επίσης, αν είστε έγκυος, αποφύγετε τη λήψη από το στόμα, αλλά και την τοπική εφαρμογή, ενώ συνιστάται η αποφυγή της και στη διάρκεια του θηλασμού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά της.

Τέλος, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε όσους έχουν ευαισθησία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/ Compositae, όπως είναι τα χρυσάνθεμα, ο κατιφές, οι μαργαρίτες.
Δείτε και Καλέντουλα: ιδιότητες, χρήσεις και συνταγές! 
Λάδι καλέντουλας – Ιδιότητες

Κανέλα (Cinnamomum Zeylanicum)

Η κινναμαλδεΰδη έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Διάφορα συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.ά. Για τον λόγο αυτό, η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως σε αυτά που περιέχουν ωμά τρόφιμα.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η κανέλα βοηθά σε πεπτικές διαταραχές, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και έχει θερμαντικές ιδιότητες (οι κομπρέσες με κανέλα ανακουφίζουν αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους).
Τέλος, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά και η γεύση της κανέλας μπορούν να ενεργοποιήσουν εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Τη λήψη της πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας. Προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Δείτε και Πώς να χρησιμοποιήσετε την κανέλα κατά του διαβήτη. 
Κανέλα Κεϋλάνης, Κασσία και Διαβήτης – Η Αλήθεια 

Κάρδαμο:

Δυναμωτικό, τονωτικό για ήπαρ, στομάχι και λοιπά όργανα. Επίσης χρησιμοποιείται επιτυχώς για απώλεια όρεξης, κολικούς, δυσοσμία του στόματος.
Δείτε και Κάρδαμο: το δυναμωτικό.

Καρύδι, Jovis glans,(επιστ: Καρυά, Juglans):

Διατροφικά οφέλη από τη κατανάλωση καρυδιών: Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί.

Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. Γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του, τα έλαια του καρυδιού μπορούν, λοιπόν, να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας σύμφωνα με τις οδηγίες για τα βάμματα, ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.

Τα ω 3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια,

σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. Η υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπών, διακόπτει την παραγωγή του νιτρικού οξέος από το ενδοθήλιο των αρτηριών.

Τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%.

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες.

Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών. Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών.

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων,

της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.

Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους.

Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.

Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός στον άνδρα, ιδίως αν είναι νέος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Δείτε και Σπάστε… καρύδια για καλή υγεία! 
ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΛΕΕΙ Ο FDA. 
7 λόγοι για να τρώμε καρύδια καθημερινά!

Κουρκουμάς (Curcuma Longa):

Πρόκειται για μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνονται μελέτες που προσπαθούν να διερευνήσουν τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κουρκουμά από τους Ινδούς.

Μάλιστα, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 ότι η κουρκουμίνη (ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς) έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.
Δείτε και Κουρκούμη ή κουρκουμάς: Το περιζήτητο μπαχαρικό! 
Το θαυματουργό κουρκουμέλαιο: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Κράταιγος (Crataegus Oxyacantha):

Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος.
Δείτε και Κράταιγος – το βότανο της καρδιάς!!

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν ή ζαφορά ή μαμελούκος (Crocus sativus L.):

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ερμής, καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία, χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό φίλο του Κρόκο. Η στενοχώρια του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε 3 κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού.

Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Οφέλη:

Εγκέφαλος Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της μνήμης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει ο κρόκος μπορεί να προστατέψει και από τη γεροντική άνοια, αλλά και από την εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ.

Καρδιά Ο κρόκος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την καρδιά, καθώς έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Στην ιδιότητα αυτή μάλιστα αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.

Στομάχι Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του στομαχόπονου και των πεπτικών διαταραχών, δεδομένου ότι ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.

Πνεύμονες Το αφέψημα του κρόκου θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Δέρμα Θεωρείται φυσικό φάρμακο για την επιδερμίδα και ειδικά για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρόκου παρέχουν προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Διάθεση Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού. Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό ευεξία, πνευματική διαύγεια και τόνωση. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Δείτε και Πρόζακ ή Κρόκος; Η αρχαία θεραπευτική γνώση επιβεβαιώνεται!

Γονιμότητα Από την αρχαιότητα ο κρόκος είχε συνδεθεί με τον έρωτα και τη γονιμότητα. Σήμερα θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Στις γυναίκες η χρήση του σε μικρές ποσότητες φαίνεται πως μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο.
Δείτε και Κρόκος και τζίνσενγκ απογειώνουν τη λίμπιντο!

Αντικαρκινική δράση Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δράση αυτή οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία κροκετίνη, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Δείτε Κρόκος: «Ανθισμένη» αντικαρκινική βόμβα! 
και Σκλήρυνση κατά πλάκας και κρόκος Κοζάνης! 
Κρόκος Κοζάνης: Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης!

Λάμιο ή λαβρόχορτο (Lamium album):

Η κερσετίνη που περιέχεται στο φυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών. Αναφέρεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ότι συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου και ότι μπορεί να δράση προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης.

Αναφέρεται επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες και ότι σε κάποιες περιπτώσεις προστατεύει τον οργανισμό από την τοξικότητα άλλων ουσιών.
Αυτό το φλαβονοειδές, ρυθμίζει επίσης την έκφραση συγκεκριμένων ενζύμων. Η κερσετίνη επάγει την απόπτωση και επηρεάζει την «πορεία» ορισμένων πρωτεϊνών και της κινάσης των λιπιδίων .

Η κερσετίνη μελετάται επίσης για τον ρόλο της στην πρόληψη της παχυσαρκίας που σχετίζεται με ασθένειες. Είναι καταπραϋντικό και βοηθά να κάνουμε καλό ύπνο, καθαρίζει το αίμα, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και μειώνει τις μολύνσεις, ιδίως της ουρήθρας και του προστάτη.

Το αφέψημα του βοηθά κατά των χοιράδων (σκλήρυνση των αδένων του λαιμού) και των αιμορραγιών, ενώ σε εξωτερική χρήση εφαρμόζεται με κομπρέσες στις πληγές, τα αποστήματα και τους κιρσούς.

Εξωτερικά επίσης χρησιμοποιείται για πλυσίματα στις αφροδισιακές ασθένειες. Στα καψίματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλοιφή με τη ζελατινώδη ουσία που σχηματίζεται αν βράσουμε για πολύ το φυτό και μετά το αφήσουμε να μουλιάσει για μερικές ώρες στο υγρό του. Συνδυάζεται καλά με την Αχιλλέα για την λευκόρροια, με τη Βίνκα ή το Γεράνιο για υπερβολικά έμμηνα και τη γύρη του Καλαμποκιού για τον προστάτη.

Το έγχυμα των ανθέων και των φύλλων του βοτάνου σε αποσταγμένο νερό είναι πολύ καλή λοσιόν για οφθαλμικές πλύσεις. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν ένα βάμμα εναντίον του κατάρρου των αναπνευστικών οδών, της βρογχίτιδας και της δυσμηνόρροιας.

Λεβάντα (Lavandula Angustifolia):

Λεβάντα για ιγμορίτιδα. Μπορεί να μην την θεραπεύει άλλα αποτελεί ένα ευχάριστο τρόπο αντιμετώπισης που προσφέρει παράλληλα σημαντική ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση ιγμορίτιδας.

Βράστε δύο φλιτζάνια νερό, προσθέστε το χυμό δύο λεμονιών, πιπέρι, ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι και μια χούφτα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα λεβάντας. Στη συνέχεια, πριν κρυώσει το μείγμα, σκύψτε πάνω από τη γαβάθα, σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κάντε για αρκετή ώρα εισπνοές.

Λεβάντα για τον πονόδοντο. Αν σας πιάσει πονόδοντος ή νευραλγία των δοντιών μέσα στη νύχτα και ψάχνετε κάτι που θα σας ανακουφίσει, θυμηθείτε τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λεβάντας.

Μπορείτε να κάνετε στοματικές πλύσεις με αφέψημα (20 γραμμάρια αποξηραμένα λουλούδια ή 40-50 νωπά που θα βράσετε για 15-20 λεπτά σε 1/2 λίτρο νερό) ή κομπρέσες, που θα εφαρμόσετε πάνω στη πονεμένη περιοχή ή εξωτερικά στο σαγόνι ή στο μάγουλο.

Λεβάντα για το ξηρό έκζεμα Η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρύτατα στη δερματολογία ήδη από την αρχαιότητα, επειδή το δραστικό συστατικό της, ένα αιθέριο έλαιο που λόγω της σύστασής του έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, εμποδίζει την επιμόλυνση των πληγών.

Αν θέλετε να σβήσουν γρήγορα οι πληγές από έρπη, μπορείτε να φτιάξετε μία απλή λοσιόν από άνθη λεβάντας. Ρίξτε μία χούφτα άνθη (φρέσκα ή ξερά) σε 1 λίτρο ελαιόλαδο και αφήστε το βάζο στον ήλιο για 3 μέρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρις ότου το ελαιόλαδο αποκτήσει έντονη μυρωδιά λεβάντας και κάνετε με αυτό τακτικές επαλείψεις στα σημεία όπου είχε εμφανιστεί ο έρπης.

Λεβάντα για λαρυγγίτιδα Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα μιας λαρυγγίτιδας, ρίξτε 50γρ. λουλούδια λεβάντας σε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε τα 15 λεπτά. Όταν υποφέρετε από λαρυγγίτιδα, πίνετε 3 φλιτζάνια τη μέρα από αυτό το αφέψημα με όσο μέλι θέλετε. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο αν το πίνετε όσο πιο ζεστό μπορείτε.

Η λεβάντα ακόμη: 

– Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει την πίεση, είναι χαλαρωτικό.
– Διευκολύνει την έμπνευση.
– Δοκιμάστε το για αϋπνία, άγχος, ημικρανία και πονοκέφαλο.
– Απελευθερώνει από τη συναισθηματική πίεση, φέρνει εσωτερική ηρεμία, αυξάνει τη συνειδητοποίηση, φέρνει σταθερότητα και μονιμότητα.
– Ιδανική για τα παιδιά!
– Μια σταγόνα στο μαξιλάρι για ήσυχο ύπνο.
– Αντικαταθλιπτική, βοηθά στην αντιμετώπιση ψυχολογικού σοκ και την ένταση της ημέρας. – Είναι φυσικό αντιβιοτικό.
– Απομακρύνει τα κουνούπια.
– Ενδείκνυται για κράμπες στο ηλιακό πλέγμα (περιοχή του θώρακα), αρρυθμίες, μυϊκούς πόνους, ακμή.
– Η λεβάντα δεν έχει καμία παρενέργεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πλατύφυλλος λεβάντα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε κετόνες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους και μικρά παιδιά παρά μόνο εξωτερικά σε εγκαύματα.
Δείτε και Λεβάντα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις! 
Λεβάντα για λαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα, πονόδοντο, το ξηρό έκζεμα και τον εκνευρισμό 
10 χρήσεις για την υπέροχη λεβάντα!

Λεόνουρος ή δεσποινόχορτο ή Παναγιόχορτο (Leonurus cardiaca):

Η ονομασία του προέρχεται από τους Λατίνους επειδή το χρησιμοποιούσαν για τους πόνους στο στήθος και τον ακανόνιστο ρυθμό της καρδιάς. Οι μαίες επίσης το χορηγούσαν ως τονωτικό της μήτρας και προληπτικό στις γυναικείες γυναίκες μολύνσεις, εξ ου και η ονομασία δεσποινόχορτο.

Σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του βοτάνου ως ηρεμιστικό για την καρδιά και την αποφυγή θρόμβωσης των καρδιακών αγγείων. Το παναγιόχορτο περιέχει μία πικρή ουσία την λεονουρίνη, ταννίνες, ένα αιθέριο έλαιο και ένα αλκαλοειδές (λεονουρινίνη) και γλυκοσίδια που ρίχνουν την πίεση του αίματος.

Έχει δράση καταπραϋντική λόγω των γλυκοσιδίων, εμμηναγωγική λόγω του αλκαλοειδούς και αντιδιαρροϊκή λόγω των ταννινών. Δυναμώνει την καρδιά χωρίς να προκαλεί ένταση. Θεωρείται ειδικό ίαμα για την ταχυκαρδία, όταν προκαλείται από άγχος και άλλα παρόμοια αίτια.

Συνίσταται στους πόνους του στήθους όταν συνοδεύονται από δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού. Επίσης αναφέρεται η θετική δράση του βοτάνου σε νευρασθένειες, αϋπνία, υστερία, επιληψία και αρτηριοσκλήρυνση. Είναι πολύ χρήσιμο για τη διέγερση καθυστερημένης ή ανεσταλμένης έμμηνης ροής.

Βοηθά στις μεταβολές της εμμηνόπαυσης ως χαλαρωτικό ή και τονωτικό. Έχει αντιβακτηριακές, μυκητοκτόνες, αντιαιμορραγικές και ιδιότητες. Μπορεί να καταπραΰνει τις νόθες ωδίνες του τοκετού. Εγκεκριμένος για τον υπερθυρεοειδισμό.
Παναγιόχορτο-Λεόνουρος ο καρδιακός: Θετική δράση σε καρδιά, νευρασθένειες, επιληψία, αρτηριοσκλήρυνση 

Λυκίσκος (Humulus Lupulus):

Σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, η χρήση του λυκίσκου βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, και τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι βότανο ιδιαίτερα χαλαρωτικό και αγχολυτικό και η χρήση του ενδείκνυται και ως φυσικό ηρεμιστικό σε καταστάσεις πανικού, κρίσεις έντονου στρες και νευρικότητας.

Κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου όποτε και τα συμπτώματα αυτά εντείνονται, ο λυκίσκος μπορεί να φανεί πολύ ευεργετικός. Σχετικά με την αϋπνία, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο λυκίσκος λειτουργεί ως φυσικό υπνωτικό, οπότε η χρήση πρέπει να πραγματοποιείται πριν την κατάκλιση και όχι ώρες που πρέπει να εργαστούμε ή να οδηγήσουμε.

Πέραν των κατασταλτικών ιδιοτήτων που έχει ο λυκίσκος, έχει επίσης αντισπασμωδικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών μορφών άσθματος. Περιέχει ουσίες με αντιβιοτική και αντισηπτική δράση, με αποτέλεσμα να προστατεύει από μολύνσεις του δέρματος αλλά και εσωτερικές μολύνσεις.

Ακόμα προσφέρεται για αντιμετώπιση χρόνιων δερματικών προβλημάτων και ελκών. Για το πεπτικό σύστημα, προσφέρεται για φυσική αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, για την καταπολέμηση της ανορεξίας ως φυσικό ορεκτικό, αλλά και σε περιπτώσεις δυσπεψίας ως χωνευτικό, ενώ η χρήση των φύλλων προάγει τη διούρηση.

Τέλος, ο λυκίσκος έχει οιστρογονικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ευεργετικά για τον γυναικείο οργανισμό, να βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου, σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας αλλά και κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Παράλληλα, τονώνει και προάγει τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ- ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Να λαμβάνεται με προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της υπνωτικής του δράσης. Ν α αποφεύγεται σε περιπτώσεις έντονης κατάθλιψης γιατί μπορεί να την επιδεινώσει.
Δείτε και O ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Humulus Lupulus): Ο αγνοημένος θησαυρός της Ελλάδας

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια