Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη: Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο

glykozamini-hondroitini-lipainoun-fysika-tis-arthroseis-anagennoun-ton-arthriko-hondro

Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη: Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο

Γλυκοζαμίνη & Χονδροϊτίνη – Οι σύμμαχοι των αρθρώσεων!

Δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο άτομα που έχουν επιβαρύνει τις αρθρώσεις τους (γόνατα, ισχία, καρποί) εξαιτίας υπερβολικού βάρους ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, να εμφανίζουν αλλοιώσεις στις αρθρώσεις, τη γνωστή οστεοαρθρίτιδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει μειωθεί το «λιπαντικό μέσο» μεταξύ των κινούμενων επιφανειών των αρθρώσεων (το γνωστό ως αρθρικό υγρό), αλλά έχει υποστεί φθορά και ο αρθρικός χόνδρος. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περί τα 400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αλλοιώσεις των αρθρώσεων.

Άραγε, μπορούμε να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας, χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα; 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό (θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη) λιπαίνουν τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο με φυσικό τρόπο και βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων.

Τελικά, σταδιακά ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, αποκαθιστούν την κινητικότητα της άρθρωσης και προφυλάσσουν το χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του.

Γλυκοζαμίνη

Η Γλουκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο που συνήθως παράγεται στον οργανισμό μας από τη γλυκόζη και είναι απαραίτητο για την παραγωγή του συνδετικού ιστού.

Είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και για τη διαδικασία επιδιόρθωσής τους. 

Μελέτες που έχουν γίνει στο εργαστήριο, έχουν δείξει ότι η γλυκοζαμίνη διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρίσκονται μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις γι’αυτό βοηθάει στην προστασία και την αποκατάσταση του χόνδρου των αρθρώσεων, της σπονδυλικής στήλης, των τενόντων, των συνδέσμων και την ευκινησία των αρθρώσεων. 

Είναι υδατοδιαλυτή, ελεύθερη από παρενέργειες και χωρίς αντενδείξεις. Έτσι η χρόνια λήψη γλυκοζαμίνης, που είναι απολύτως εφικτή.  

Καταστέλλει αρκετές φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό και προστατεύει από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες μιλούν για τα οφέλη της στις καρδιαγγειακές και οι πνευμονικές παθήσεις.

Χονδροϊτίνη

Η χονδροϊτίνη είναι μια, επίσης, φυσική ουσία ένας πολυσακχαρίτης, που συμβάλλει στη διοχέτευση νερού και θρεπτικών συστατικών στον χόνδρο, διατηρώντας τον σπογγώδη και υγιή ενώ αποτελεί συστατικό του συνδετικού ιστού. 

Βρίσκεται σε μικρή ποσότητα στον κερατοειδή του οφθαλμού και στους εμβρυϊκούς χόνδρους. Αποτελεί κύριο δομικό υλικό των χόνδρων των οστών και των λοιπών στοιχείων του συνδετικού ιστού. 

Διατροφικές πηγές της συγκεκριμένης ουσίας δεν υπάρχουν. Έτσι, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα της ουσίας, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η χονδροϊτίνη διατίθεται σε συμπληρώματα θειϊκής χονδροϊτίνης, τα οποία παρασκευάζονται από χόνδρο βοοειδών (αγελάδας) ή καρχαρία. (Εννοείται πως αποφεύγουμε αυτόν από τα βοοειδή, εκτός αν μπορούμε να διασφαλίσουμε πως δεν ελάμβαναν αντιβιώσεις, ορμόνες, κ.α., αλλά και πως δεν εκτρέφονταν με γενετικά τροποποιημένες ή άλλες ανθυγιεινές τροφές (κρεατάλευρα, κ.α.)

Η καθημερινή λήψη τους

  • Συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για την ομαλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων
  • Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, καθώς και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
  • Προάγει τη διοχέτευση νερού και θρεπτικών συστατικών στον χόνδρο

Οφέλη συνδυασμού θειικής γλουκοζαμίνης και χονδροϊτίνης:

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός της Γλουκοζαμίνης και της Xονδροϊτίνης είναι αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου από οστεοαρθρίτιδα.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Fred Hutchinson Cancer Research Center, to Harvard School of Public Health και το πανεπιστήμιο Vanderbilt έρχεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των δύο αυτών συστατικών.

Συγκεκριμένα, η χρήση γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης φαίνεται να μπορεί να ελαττώσει τη συστηματική εμφάνιση φλεγμονής στις αρθρώσεις σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό.

Η μελέτη αυτή, δίνει ενδείξεις για πιθανούς μηχανισμούς δράσης των δύο συστατικών, υποστηρίζοντας επιδημιολογικά ευρήματα άλλων ερευνών που συνδέουν τη χρήση τους με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης φλεγμονών σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι «ενός κακού μύρια έπονται» και είναι κοινώς αποδεκτό ότι η παρουσία χρόνιας φλεγμονής μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, φτάνοντας μέχρι και στην καρκινογένεση. 

Δείτε και Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες
και ενίοτε μπορεί και να μην το έχουμε αντιληφθεί: Προσοχή: Μήπως σας ταλαιπωρεί κάποια κρυφή φλεγμονή;

Αντιστοίχως, το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στις κυτταρικές μεμβράνες ακόμα και το DNA του οργανισμού.

Πολλαπλές in vitro μελέτες, οι οποίες αφορούσαν τη λήψη γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός τους έχει πιθανό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής αλλά και του οξειδωτικού στρες, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά αυτές τις καταστάσεις.
Δείτε και Οξειδωτικό Στρες: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε φυσικά.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αισιόδοξα τόσο για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, όσο και για την υγεία των αρθρώσεων ειδικότερα.

Ο οξύς πόνος που συνήθως ακολουθεί την οστεοαρθρίτιδα οφείλεται κυρίως στην παρουσία φλεγμονής.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση στο πρόβλημα και μείωση του πόνου, ωστόσο είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση παρενεργειών ιδιαίτερα αν η χρήση τους δεν είναι βραχυπρόθεσμη.

Από φάρμακα συνήθως δίδονται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη (NSAID), με πολλές παρενέργειες: «100.000 άνθρωποι εισέρχονται σε νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο με αιμορραγίες του στομάχου από τα παυσίπονα, από τους οποίους 16.500 πεθαίνουν» (MD ’ s Wellness Journal , p .8, Winter 2000).

Έτσι, η επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής, το οποίο να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, είναι σχεδόν επιτακτική. 

Μπορεί όμως, να χρειαστεί να παίρνετε τα συμπληρώματα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε βελτίωση. 

Προτείνεται:

Για όλες τις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, δισκοπάθειας, θλάσεις τενόντων και συνδέσμων (ανακουφίζει και τον πόνο).

Κατάλληλο για:

  • Άνδρες κα γυναίκες που έχουν μυοσκελετικούς πόνους
  • Ηλικιωμένους
  • Άνδρες κα γυναίκες που καταπονούν τις αρθρώσεις τους, όπως αθλητές ή υπέρβαροι
  • Άνδρες κα γυναίκες που θέλουν ευλυγισία και ευκολία στην κίνηση

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν, αλλά δεν αρκούν. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα και με άνεση, θα πρέπει να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή:

Η ήπια άσκηση και η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο πρόληψης, και αυτό γιατί το υπερβολικό σωματικό βάρος επιβαρύνει σημαντικά τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα.

Σωστή διατροφή. Επειδή οι αρθρώσεις χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με τη διατροφή μας.

“Τροφή”: Διαθέτω συμπλήρωμα διατροφής με τον παραπάνω πολύ ωφέλιμο συνδυασμό γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης (από καρχαρία), αλλά και ένα πραγματικά δραστικό κολλαγόνο σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη που ωφελούν ιδιαίτερα περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και όχι μόνον.

Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com 

Δείτε ακόμη: Η σωστή διατροφή στην Οστεοαρθρίτιδα. 

Οστεοαρθρίτιδα: Τα Φυσικά όπλα αντιμετώπισης 

Μικροβίωμα και εντερικά βακτήρια συνδέονται με τον πόνο στις αρθρώσεις 

Συνταγή ενδυνάμωσης και αποκατάστασης οστών, γονάτων, αρθρώσεων 

Ολιστική αντιμετώπιση αρθρώσεων, αρθρίτιδας και αρθριτικών 

Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *