MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑδυνάτισμαΓιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες
Image by Steve Buissinne from Pixabay Γιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες

Μια μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα της καταμέτρησης θερμίδων. Μάθε γιατί η καταμέτρηση των θερμίδων στη δίαιτα και το αδυνάτισμα αποτυγχάνει.

“Τρώγε πέντε γεύματα την ημέρα”, “Μείνε μακριά από το ψυγείο μετά τις 6 μ.μ.”, “Να μετράς θερμίδες” είναι μερικές από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούς ξανά και ξανά για να χάσεις βάρος. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την JAMA, η τελευταία συμβουλή μπορεί να είναι η πιο γνωστή από όλους εάν θέλεις να αδυνατίσεις.

Είναι όμως και αποτελεσματική;

Η μελέτη

Σκοπός της μελέτης, που πραγματοποίησε σε έναν χρόνο, ήταν να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά έναντι μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κατά πόσο μπορούσαν οι συμμετέχοντες να μεταβολίζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά (στην προκειμένη περίπτωση λίπος ή υδατάνθρακες) για να χάσουν βάρος.

Οι ερευνητές χώρισαν 609 υπέρβαρους ενήλικες σε δύο ομάδες:

  • η μία έλαβε οδηγίες να τρώει υγιεινά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, όσπρια και φρούτα, ενώ
  • η άλλη ομάδα να τρώει μειωμένους υδατάνθρακες όπως λαχανικά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, σκληρά τυριά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αγνοώντας τον αριθμό των θερμίδων.

Αυτό που φάνηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι ότι όσοι έχασαν βάρος το έκαναν επειδή ακολούθησαν μια πιο υγιεινή διατροφή και όχι την καταμέτρηση των θερμίδων.

“Τροφή-Φάρμακο”-Να κάνω έναν απαραίτητο διαχωρισμό: Είναι άλλο η διατροφή μας να είναι περιορισμένη σε λιπαρά, δηλαδή να τα αποφεύγουμε και άλλο τα τεχνητά χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα τα οποία είναι καθόλα ανθυγιεινά: Το παραμύθι των χαμηλών λιπαρών 

Αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις ανάγκες του σώματος για Λιπαρά και Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο
Δίαιτες χαμηλών λιπαρών: Σύνδεση με ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο 

Ποιος σκέφτηκε το μέτρημα των θερμίδων;

Ο εφευρέτης του πιο δημοφιλούς συστήματος καταμέτρησης θερμίδων ήταν ο κος Wiblur Atwater. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κύριο πρόβλημα ήταν ότι ο κόσμος δεν έτρωγε αρκετά. Η θερμίδα, λοιπόν, ήταν ένας χρήσιμος τρόπος να μετρηθούν οι ανάγκες ενός ατόμου.

Σήμερα, όμως, έχουμε περάσει στην απέναντι όχθη και το μείζον ζήτημα είναι η παχυσαρκία αφού 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο είναι υπέρβαροι και 600 εκατ. είναι παχύσαρκοι, με αυτούς τους αριθμούς να αλλάζουν συνεχώς.

“Τροφή-Φάρμακο” Θα πρέπει και πάλι να επισημάνουμε πως στις αρχές του 20ου αιώνα τα λίπη που ενοχοποιήθηκαν για προβλήματα υγείας στην συνέχεια ήταν μία κύρια πηγή τροφής, την οποία θέση στην συνέχεια κατέλαβε η ζάχαρη και τα παράγωγά της, αλλά και γενικότερα η ομάδα των υδατανθράκων, τις συνέπειες της αλλαγής θαρρώ “θερίζουμε” στο σήμερα: Αθώα τα παραδοσιακά ζωικά λίπη. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος 

Η καταμέτρηση των θερμίδων στη δίαιτα αποτυγχάνει γιατί:

Δεν επικεντρώνεται σε μία σωστή διατροφή:

“Νομίζω ότι αυτό που αποτυγχάνει στις δίαιτες είναι ο υπολογισμός των θερμίδων και μετά η οδηγία να κόψουν 500 θερμίδες. Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε σε μια διατροφή, η οποία θα περιέχει περισσότερα λαχανικά, περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Christopher D. Gardner, διευθυντής των μελετών διατροφής στο Κέντρο Ερευνών Stanford Prevention.

10+ λόγοι να μην ξαναφάμε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι 

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δικό σου σώμα μετράει διαφορετικά την κάθε τροφή από το σώμα κάποιου άλλου. Μπορεί για εσένα, να είναι 800 θερμίδες και για εκείνον 1.200. Οι λόγοι είναι πολλοί: ηλικία, φύλο, ύψος, λίπος, μέγεθος συκωτιού, επίπεδα κορτιζόλης, φυσική κατάσταση, φυσική δραστηριότητα και άλλα.

Χρόνιο στρες, κορτιζόλη και έντερο 

Δεν έχεις τον ίδιο μεταβολισμό:

Δεν έχουμε όλοι το ίδιο στομάχι ούτε την ίδια ποσότητα βακτηρίων στο έντερο που βοηθούν στον μεταβολισμό τον τροφών. Μπορεί να κάνεις τα πάντα σωστά και παρόλα αυτά να μη χάνεις βάρος και ένας από αυτούς είναι και ο τρόπος που μεταβολίζεις το φαγητό.

Το σώμα δεν είναι θερμιδόμετρο~Σημασία έχει πως μεταβολίζει τις τροφές 

Σε επιβαρύνει ψυχολογικά:

Όταν κάνεις δίαιτα και δεν καταφέρνεις να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος, παρόλο που είσαι με το κομπιουτεράκι στα χέρια, νιώθεις απογοήτευση και πέφτεις ψυχολογικά.

Και αυτό σαν συνέπεια φέρνει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα: Άγχος: Παίζει καταλυτικό ρόλο στην παχυσαρκία~Τι μπορούμε να κάνουμε 

Διαβάστε ακόμη: Γιατί είναι μύθος η καταμέτρηση θερμίδων 

Αδυνάτισμα με θρέψη και όχι στερητικές δίαιτες 

Ασθένειες και Δίαιτες ΤΕΛΌΣ: 15 κανόνες σωστής διατροφής 

Αληθινή Ιστορία: Πώς αδυνάτισα υγιεινά, οριστικά και αμετάκλητα 

Προσοχή: Το να τρως ελάχιστα δεν σε βοηθά στο αδυνάτισμα 

9 Ορμόνες Εμποδίζουν την απώλεια βάρους~Πως να τις Ελέγξουμε 

Παχυσαρκία: Γιατί το σώμα πεινάει ακατάπαυστα 

Όλες οι δίαιτες είναι το ίδιο~Καμία δεν είναι αποτελεσματικότερη 

Απώλεια περιττών κιλών: Εμπορευματοποίηση και υγεία 

Πηγή: patrastimes.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια