MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΓια ποιούς λόγους καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής;

Για ποιούς λόγους καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής;

Για ποιούς λόγους καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής;
Image by 지원 이 from Pixabay Για ποιούς λόγους καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής;

Για ποιούς λόγους καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να μαγειρεύουν πάρα πολύ φαγητό ή να τρώνε πάρα πολύ, αλλά αυτό είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Τελικά τι είναι αυτό που μας κάνει να παίρνουμε κιλά;

Η απλούστερη απάντηση θα ήταν ότι παίρνουμε κιλά επειδή τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι το σώμα σας χρησιμοποιεί και η προμήθεια των τροφών συσσωρεύεται σε διάφορα μέρη του σώματός μας.

Φυσικά για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός από την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, δηλαδή την πείνα και τη δίψα, το φαγητό έχει και μια άλλη διάσταση καθώς είναι μια απόλαυση γεύσεων που διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες.

Από την άλλη, υπάρχει η έλλειψη αυτοελέγχου για το πότε πρέπει κάποιος να σταματήσει να τρώει. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν συνηθίζουν να τρώνε μόνο όσο χρειάζονται για να αισθάνονται ότι έχουν χορτάσει, αλλά τρώνε μέχρι να αδειάσουν το πιάτο τους.

Μερικά από τα συμπτώματα της υπερκατανάλωσης τροφής είναι:

  • η πρόσληψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων,
  • το φαγητό που προέρχεται από μια διαταραχή της συναισθηματικής κατάστασης,
  • το φαγητό λόγω της απομόνωσης,
  • η αύξηση του σωματικού βάρους και
  • το αίσθημα της ενοχής μετά το φαγητό.

Όλοι μας έχουμε φάει υπερβολικά σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Όταν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι σχεδόν αδύνατον να φάμε κανονικές ποσότητες φαγητού, επειδή κάποιος μπορεί να προσβληθεί ότι δεν τιμήσαμε το φαγητό του. Αλλά αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους της υπερκατανάλωσης τροφής.

Διαβάστε ποιοι είναι οι υπόλοιποι λόγοι που μας κάνουν να τρώμε παραπάνω από το κανονικό.

Φαγητό σε πάρτι και εκδηλώσεις

Η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους σε διάφορα μέρη, οι συναντήσεις και οι εκδηλώσεις ή η βραδινή έξοδος για φαγητό με φίλους είναι κάτι πραγματικά ωραίο, αλλά συνηθέστατα είναι και το μέρος όπου καταναλώνουμε φαγητό παραπάνω από το κανονικό.

Λύση: Προσπαθήστε να ελέγξετε τον εαυτό σας όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Για παράδειγμα αντί να παραγγείλετε πίτσα, πάρετε κάτι πιο υγιεινό όπως ψάρι με λαχανικά.

Τρώγοντας από πλήξη

Πολλοί άνθρωποι τρώνε επειδή είναι βαριεστημένοι και πρέπει να βάλουν κάτι στο στόμα τους, όταν χαλαρώνουν μπροστά στην τηλεόραση ή όταν διαβάζουν ένα βιβλίο. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες υπερβολικού βάρους.

Λύση: Αντισταθείτε στον πειρασμό και προσπαθήστε να τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Αν τρώτε από πλήξη, τότε βρείτε μια δραστηριότητα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε για να σκοτώσετε την πλήξη σας και την επιθυμία για φαγητό.

Τρώγοντας λόγω συναισθηματικής φόρτισης

Όταν αισθάνεστε φορτισμένοι συναισθηματικά, το φαγητό είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα, γιατί εκείνη τη στιγμή θα σας χρησιμεύσει σαν μια παρηγοριά. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της εμμηνόπαυσης και άλλων συνθηκών μπορεί να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Λύση: Πώς, άραγε, μπορεί να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού που προέρχεται από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις; Αν δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε κάποιες στιγμές, φροντίστε τουλάχιστον να τρώτε υγιεινές τροφές.

Για παράδειγμα φάτε σκούρα σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο, αντί για ανθυγιεινά σνακ. Φάτε ξηρούς καρπούς, μαγειρέψτε υγιεινές τροφές, ούτως ώστε αν τρώτε περισσότερο απ’ όσο πρέπει να μην κάνετε τουλάχιστον μεγάλη ζημιά στον οργανισμό σας.

Συναισθηματική υπερφαγία: Μήπως το φαγητό αποτελεί τη μοναδική σου χαρά; 

Τρώγοντας λόγω έλλειψης χρόνου

Η πολλή δουλειά και ο γρήγορος ρυθμός ζωής επηρεάζει τη διατροφή. Λόγω έλλειψης χρόνου τρώμε συχνά fast food, πρόχειρο φαγητό και γενικά τρώμε γρήγορα και συνήθως όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Λύση: Ο καθένας πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά για να φάει ένα γεύμα και αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να τρώτε αργά και να μασάτε καλά το φαγητό σας. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το χρόνο για το γεύμα σας, ελέγξτε τουλάχιστον την ποσότητα των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε γρήγορα 

Τρώγοντας με την οικογένεια

Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις οι άνθρωποι συχνά υπερβάλλουν με τα τρόφιμα και τα ποτά, μόνο και μόνο επειδή διασκεδάζουν, έχουν καλή διάθεση και απολαμβάνουν τις γνώριμές τους γεύσεις από τα αγαπημένα τους φαγητά.

Λύση: Εάν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν συμβαίνουν πολύ συχνά μερικές φορές δεν είναι κακό να δώσετε στον εαυτό μιας μια μικρή διέξοδο για να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Αν όμως είναι συχνές τότε πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τη χρυσή τομή. Για παράδειγμα μην φάτε παραπάνω κρέας αν ξέρετε ότι στη συνέχεια θα απολαύσετε ένα νόστιμο κομμάτι κέικ.

ΧΧL πιάτο

Όταν είμαστε πεινασμένοι μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να φάμε έναν… ελέφαντα και τότε συνήθως γεμίζουμε το πιάτο μας με υπερμεγέθεις ποσότητες φαγητού. Επίσης, όταν μαγειρεύουμε και αισθανόμαστε ότι πεινάμε νοιώθουμε την ανάγκη να στοιβάξουμε στο πιάτο τεράστιες ποσότητες τροφής, που συνήθως καταλήγει σε υπερκατανάλωση που δεν είναι απαραίτητη.

Λύση: Τρώτε αργά. Μην πάρετε στο εστιατόριο πολύ μεγάλες μερίδες και στο σπίτι μην παραγεμίζετε το πιάτο σας. Φάτε λίγο-λίγο γιατί έτσι δεν θα αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε κάτι μόνο και μόνο επειδή υπάρχει στο πιάτο σας.

Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες 

Αδειάζοντας το πιάτο

Από μικρή ηλικία, μας δίδαξαν ότι τίποτα δεν κάνει να μείνει στο πιάτο. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη να το… καθαρίσουμε εντελώς, ακόμα και αν το σώμα μας, μάς λέει ότι δεν μπορούμε να φάμε άλλο. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αγενές να αφήσουμε φαγητό στο πιάτο μας.

Λύση: Προσπαθήστε να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας κατά την παραγγελία σε εστιατόρια και στο σπίτι και πάρετε μικρότερες μερίδες. Αυτό θα αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τα κριτήρια κάποιου.

Τρώγοντας ανάλογα με τις εποχές

Το Χειμώνα, συνήθως καταναλώνουμε τροφές που είναι λιπαρές, ζεστά ροφήματα και ποτά που έχουν πολλές θερμίδες, ενώ το Καλοκαίρι καταναλώνουμε πιο κρύα ποτά και επιδόρπια.

Λύση: Το Καλοκαίρι αντί για κρύα ποτά, πιείτε νερό και φάτε γλυκά με λιγότερες θερμίδες. Καταναλώστε αναψυκτικά το Χειμώνα με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.

Κανελάδα παραδοσιακή και τέρμα στα αναψυκτικά 

Δωρεάν τρόφιμα

Στα καταστήματα βρισκόμαστε συχνά σε μια κατάσταση όπου καλούμαστε να αγοράσουμε ένα προϊόν που δίνει για προσφορά άλλο ένα δώρο. Για παράδειγμα μπορεί να αγοράσετε μια σοκολάτα και να πάρετε μία ακόμα δωρεάν. Όμως, συχνά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και πρέπει να καταναλωθούν το συντομότερο δυνατόν. Κι αυτό σημαίνει επιπλέον περιττές θερμίδες.

Λύση: Όταν αγοράζετε προϊόντα που είναι προς πώληση, να αγοράσετε αυτά που έχουν μια πραγματικά μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι αυτά που συνήθως καταναλώνετε. Μην υποκύπτετε σε προσφορές που μπορεί να σας προσθέσουν βάρος.

Διατροφική σπατάλη: Οι προσφορές οδηγούν σωρεία τροφών στα σκουπίδια 

Εθισμός στο φαγητό

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορεί να αντέξουν ούτε μία ημέρα χωρίς να φάνε μια σοκολάτα, ή παγωτό, αλμυρά ή γλυκά σνακ ή οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο φαγητό.

Λύση: Προσπαθήστε τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων ή να αγοράζετε τις υγιέστερες εκδόσεις τους. Επίσης, διατηρήστε τα τρόφιμα μακριά από τη θέα σας γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να τα ξεχάσετε.

Δείτε ακόμη: Τι πρέπει να τρώτε; Ακούστε το σώμα σας 

To «Mindful eating» μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου

Ας μάθουμε, πώς πρέπει να… τρώμε 

Θεμελιώδεις κανόνες για σωστή πέψη που συνεπάγεται βελτίωση της υγείας 

Τρως ήρεμα αρρωσταίνεις σπάνια 

Τί δεν πάει καλά με το σύστημα της διατροφής μας; 

Πηγή: www.medinova.gr   


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια