MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΚαλλιεργώΦουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία

Φουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία

Φουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία

Φουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία

Στην κορυφή των θρεπτικότερων ξηρών καρπών σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Yale είναι τα ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, και το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχουν είναι ακόρεστα. Φουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία

Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι μάλλον λίγα.

Η φουντουκιά παράγει καρπούς, περίπου τρία χρόνια μετά την φύτευση. Ανθίζει κάθε Άνοιξη και οι καρποί εμφανίζονται το φθινόπωρο.

Τα φουντούκια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους.
Ποια να διαλέξετε: Αυτά που δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ (μπορεί να είναι σάπια).

H επιστημονική ονομασία του φουντουκιού είναι Corylus avellana. Η φουντουκιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο, που προέρχεται από την Νότια Ευρώπη και την Τουρκία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και θεωρείται σημαντική καλλιέργεια σε ότι αφορά σε εμπορικές συναλλαγές.

Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πως:

Ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο καλλιέργειες όπως αυτή του φουντουκιού, μια πρώτης τάξεως εναλλακτική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ως πηγή συμπληρωματικού οικογενειακού εισοδήματος.

Αν και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Κίνα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας ξηρών καρπών, όπως είναι το φουντούκι, έναντι των νωπών προϊόντων (οπωροκηπευτικά) -όπως αναφέρει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο γεωπόνος Γιάννης Γκλαβάκης- είναι η διατηρησιμότητά τους.

“Τροφή-Φάρμακο”: Το να εισάγεις προϊόντα της γης που δεν φύονται στην χώρα είναι θεμιτό και επιθυμητό και έτσι χρειάζεται να γίνεται, αυτό είναι το εμπόριο.
Το να εισάγεις όμως προϊόντα από διπλανές χώρες με τις ίδιες κλιματικές συνθήκες και τις ίδιες παραμέτρους έχει και άλλες προεκτάσεις, που δεν μας τιμούν καθόλου!!
Αλλά, ξέρουμε εμείς, ξερίζωμα όλα και μονοκαλλιέργειες, αρκεί να πάρουμε την επιδότηση. Ωραίο το τυράκι, ωραία και η φάκα, αν δεν κάνω λάθος!! 

Επιδοτήσεις με σκοπό τη… μείωση της παραγωγής 

Οι καρποί της φουντουκιάς παράγονται σε ομάδες.

Κάθε φουντούκι που δημιουργείται περιβάλλεται από ένα περίβλημα (ή κάψουλα) που καλύπτει, περίπου τα τρία τέταρτα της επιφάνειας. Τα κίτρινο-καφέ, φουντούκια έχουν σχήμα σφαιρικό προς ωοειδές. Έχουν μήκος περίπου 1,5-2 cm και 1,2 -2 εκατοστά πλάτος.

Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια παίρνουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για να αποξηρανθούν. Έπειτα, διοχετεύονται σε ειδικά μηχανήματα για το σπάσιμο του κελύφους, τους σπαστήρες φουντουκιών.

Υπάρχουν αρκετά είδη φουντουκιάς και στην Ελλάδα βρίσκουμε κυρίως δύο:

  • Την ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά (Corylus avellana – Κόρυλος η αβελλάνα), ένα μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες και ο καρπός της σκεπάζεται από ένα κυπελλοειδές περικάρπιο με οδοντωτά χείλη. Καλλιεργείται στην Ημαθία, Πέλλα, Δράμα και Καβάλα σε μικρή έκταση.
  • και την αγριοφουντουκιά, η οποία είναι αυτοφυής βρίσκεται μεμονωμένα σε διάφορα δάση της χώρας. Οι καρποί της είναι γνωστοί ως φουντούκια Κωνσταντινούπολης.

Άλλα είδη φουντουκιάς είναι

  • η γιγάντια με ύψος 35 μέτρων με μεγάλη παραγωγή μακρύκαρπων φουντουκιών.
  • Η φουντουκιά του Θιβέτ (Corylus ferox – Κόρυλος η θηριώδης) με καλής ποιότητας φουντούκια και πλούσιο φύλλωμα καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό.

Γιατί πρέπει να τρώμε φουντούκια;

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Μια μερίδα αυτού του ξηρού καρπού συνδυάζει έλαια (κυρίως ελαϊκό οξύ), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, β- σιτοστερόλη, βιταμίνες και μέταλλα, κατέχοντας έτσι μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους άλλους καρπούς για την μοναδική ικανότητα του να προστατεύει από τις ασθένειες.

Είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που όπως έχει φανεί, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ)
Για περισσότερα Φυτικές ίνες: Γιατί είναι απαραίτητες σε μία υγιεινή διατροφή

Τα φουντούκια περιέχουν φυλλικό οξύ (100 g φρέσκα φουντούκια περιέχουν 113μg). Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που βοηθά στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας και συμβάλλει στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα των εμβρύων.
Για περισσότερα Επιπτώσεις της έλλειψης φυλλικού οξέος

Περιέχουν και άλλες σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). 

Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε. Η κατανάλωση 25-30 γρ. φουντουκιών καθημερινά, είναι αρκετή για να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό διαλυτό σε λιπαρά, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος προστατεύοντας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. 

Η βιταμίνη Ε, προλαμβάνει και την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από αναιμίες.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε των φουντουκιών είναι ότι καταπολεμά παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν για καρκίνο. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη σχηματιστεί στο σώμα, τότε καταπολεμά τα βλαβερά κύτταρα.
Για περισσότερα Βιταμίνη Ε: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της 

Επίσης, τα 70 γρ. φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες, οδηγούν σε μείωση της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης, ενώ επίσης παρατηρείται αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες. 

Η β-σιτοστερόλη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα φουντούκια, επίσης μειώνει την χοληστερίνη και εμποδίζει ταυτόχρονα τον καρκίνο (μαστού και προστάτη).
Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

Περιέχουν και πολλά χρήσιμα μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι σημαντικοί συν-παράγοντες του αντι-οξειδωτικού ένζυμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου.

Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της μικροκυτταρικής αναιμίας. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμό των οστών, ενώ το σελήνιο είναι αντικαρκινικό.

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος.
Ναι μεν, αλλά «Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν

Ως προς την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα φουντούκια κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων, μετά από τα καρύδια και τα πεκάν.

Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων τανίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.

Τα αντιοξειδωτικά του φουντουκιού βρίσκονται μέσα στο κυρίως σώμα του ξηρού καρπού, αλλά βρίσκουμε επίσης αξιόλογες ποσότητες στο λεπτό καφετί υμένα (φλοιό) που τα περιβάλλει.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πρόκειται για ιδιαίτερα δραστικά μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνων και άλλων ασθενειών, που συνδέονται με το γήρας

Τα φουντούκια επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. 

Χρήσεις

Τα Φουντούκια καταναλώνονται ευχάριστα ως έχουν, αλλά και καβουρδισμένα, αλατισμένα ή καραμελωμένα (Προτιμάμε τα ωμά, για ευνόητους λόγους). Έχουν ευχάριστη γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων, ως προσθήκη σε σοκολάτες, σε προϊόντα σοκολάτας για επάλειψη, σε μπισκότα, σε διάφορα γλυκά, παγωτά και κέικ.

Η κρέμα φουντουκιών μαζί με σοκολάτα ή με άλλες κρέμες χρησιμοποιείται πολύ για «γέμιση» γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων. Χρησιμοποιούνται και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού.
Μπορείτε να δείτε και Εύκολη σπιτική μερέντα με πραγματικά φουντούκια, χωρίς ζάχαρη!!

Από τα φουντούκια παρασκευάζεται και βούτυρο, που είναι χρήσιμο κυρίως σε άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και στο φυστικοβούτυρο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχει περισσότερα λιπαρά από το φιστικοβούτυρο.

Μπορείτε να φτιάξετε γάλα φουντουκιού

Έχει περίπου 1g πρωτεΐνης ανά μερίδα, αλλά είναι επίσης συχνά χαμηλότερα σε θερμίδες από το γάλα σόγιας. Το γάλα φουντουκιού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, που συμβάλλει σε υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά, μεταξύ άλλων.
Η διαδικασία είναι ίδια όπως και στο αμυγδαλόγαλα.

ή να χρησιμοποιήσετε το φουντουκέλαιο

Το φουντουκέλαιο έχει άρωμα καρυδιού και διαθέτει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και ως “φορέας ή λάδι βάσης” σε παραδοσιακά φάρμακα σε θεραπείες μασάζ, στην αρωματοθεραπεία, στη φαρμακευτική και στην καλλυντική βιομηχανία. 

Στους καρπούς αυτούς βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες:

  • Ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για υγιή κόκαλα και δόντια
  • Σίδηρος, που είναι απαραίτητος
  • Ψευδάργυρος, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των σεξουαλικών ορμονών
  • Κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος

Τα 100 γραμμάρια φουντούκια παρέχουν 628 θερμίδες. 

Προσοχή

Tα φουντούκια προκαλούν αλλεργία σε ορισμένα άτομα – όπως και άλλοι ξηροί καρποί – και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φουντούκια ή που παρασκευάζονται από αυτά. Για οιοδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας.

Στοιχεία από:
www.merianos.gr
www.foodbites.eu
fysiognwsia.blogspot.gr
www.clickatlife.gr
www.foodbites.eu
www.ethnos.gr
Φουντουκιά-Φουντούκι: Σημαντικά οφέλη σε υγεία και οικονομία


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια