MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΦυλλικό οξύ: Πόσο... φιλικό είναι;

Φυλλικό οξύ: Πόσο… φιλικό είναι;

Φυλλικό οξύ: Πόσο... φιλικό είναι;
Φυλλικό οξύ: Πόσο… φιλικό είναι;

Φυλλικό οξύ: Πόσο… φιλικό είναι;

Πολλά είναι τα δημο­σιεύματα του διεθνούς τύπου που υπερθεματίζουν τελευταία υπέρ ή κατά του φυλλικού οξέος. Πράγματι, η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της βιταμίνης φαίνεται ότι προβληματίζει την κοινή γνώμη.

Η αφορμή για τη διαμάχη δόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία, έπειτα από γνωμοδότηση του βρετανικού Οργανισμού Τροφίμων (Food Standards Agency), ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό του ψωμιού ή του αλευριού με φυλλικό οξύ.

Εάν συναινέσει το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά, που ήδη εμπλουτίζουν υποχρεωτικά το ψωμί με φυλλικό οξύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν το όφελος από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

“Τροφή-Φάρμακο”: Η διχογνωμία και η διαμάχη είναι τεχνητή, διότι ΔΕΝ αφορά την βιταμίνη καθεαυτή, αλλά την ΦΥΣΙΚΉ βιταμίνη και την ΤΕΧΝΗΤΉ μορφή της η οποία ως ένα εργαστηριακό κατασκεύασμα ΔΕΝ είναι επιθυμητό από το σώμα. Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές; Φυλλικό οξύ: Πόσο… φιλικό είναι;

Γιατί να «μπει» το φυλλικό οξύ στο ψωμί 

Tο φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που θεωρείται απαραίτητη γιατί συμβάλλει: 

Στην ομαλή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με νευρολογικές ανωμαλίες του εμβρύου, γι’ αυτό και στις εγκύους χορηγούνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος, κατ’ εντολή του γυναικολόγου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Η λήψη του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου να γεννηθούν μωρά με προβλήματα, όπως η ­δισχιδής ράχη. Ο εμπλουτισμός του ψωμιού στις ΗΠΑ και τον ­Καναδά με φυλλικό οξύ φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στη μείωση έως και 50% των γεννήσεων μωρών με νευρολογικά προβλήματα. 

Στη βελτίωση του κυκλοφορικού και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αντικαρκινική Εταιρεία της Δυτικής Αυστραλίας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παιδική λευχαιμία

Στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης,

ενός αμινοξέος του οποίου οι υψηλές τιμές ενοχοποιούνται για στεφανιαία νόσο και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Erasmus Medical Center, σχετίζονται και με την οστεοπόρωση. Για τη ρύθμιση της υψηλής ομοκυστεΐνης χορηγούνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος, σύμφωνα με τις οδηγίες του καρδιολόγου.
Ομοκυστεΐνη: Γιατί είναι επικίνδυνη και πως αντιμετωπίζεται 

Γιατί να μην εμπλουτιστεί το ψωμί 

Το συνθετικό φυλλικό οξύ που χρησιμοποιείται στα εμπλουτισμένα τρόφιμα και στα συμπληρώματα διατροφής εγείρει κάποια ερωτήματα, καθώς υπάρχουν ορισμένα υπό διερεύνηση ανησυχητικά ­στοιχεία για τη δράση του. Έτσι, ενοχοποιείται για: 

Αύξηση των ποσοστών καρκίνου

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ -όπου έχει εφαρμοστεί υποχρεωτικός εμπλουτισμός του ψωμιού με φυλλικό οξύ-, παράλληλα με την εφαρμογή αυτού του μέτρου παρα­τηρήθηκε σταδιακή αύξηση των ποσοστών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.

Πάντως, επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο αυτά τα δύο φαινόμενα πράγματι συσχε­τίζονται. 

Άσθμα στα βρέφη

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία έδειξε ότι όσες γυναίκες λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος από τη 16η έως την 30ή εβδομάδα της κύησης, αύξαναν κατά 30% την πιθανότητα το παιδί τους να πάσχει από άσθμα. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ο ίδιος κίνδυνος για όσες έπαιρναν φυλλικό οξύ πριν από την κύηση, καθώς και στις αρχές της εγκυμοσύνης. 

Αιματολογικές διαταραχές,

επειδή συγκαλύπτει τα συμπτώματα της αναιμίας, όταν οφείλεται σε ανεπάρκεια της βιταμίνης B12, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη νευρική βλάβη. 

Ο «φυσικός εμπλουτισμός» 

Δεδομένου ότι επικρατεί διχογνωμία ως προς το όφελος από τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό των τροφίμων με συνθετικό φυλλικό οξύ, μια ομάδα ερευνητών, η Folate Func Health, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στραφεί προς τη διερεύνηση φυσικών τρόπων εμπλουτισμού των τροφίμων με φυλλικό οξύ και, μεταξύ άλλων, προτείνει: 

• Την παρασκευή προϊόντων ζύμωσης, όπως το ψωμί, η μπίρα και το κρασί, με τη χρήση των πλουσιότερων σε φυλλικό οξύ στελεχών μαγιάς
• Την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού με τη χρήση των βακτηρίων γαλακτικού οξέος, η ζύμωση των οποίων αποδεδειγμένα παράγει έως και 20πλάσιο φυλλικό οξύ σε σύγκριση με άλλα βακτήρια
• Τη χρήση ηπιότερων τεχνικών επεξεργασίας, για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια φυλλικού οξέος στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σούπες, χυμοί φρούτων). 
• Την επιλογή τεχνικών άλεσης που δεν καταστρέφουν το φλοιό των δημητριακών, στον οποίο συγκεντρώνεται σχεδόν όλο το φυλλικό οξύ που περιέχουν.

Παρατήρησις ” τροφής”: Επειδή όπου έχουμε βάλει το χεράκι μας έχουμε βγάλει τα ματάκια μας, όπως για παράδειγμα το άκρως ωφέλιμο αλάτι, με το ραφινάρισμα το καταστήσαμε έως και βλαβερό καλά είναι να αφήσουμε τους εμπλουτισμούς και τις επεξεργασίες και να προτιμάμε τις φυσικές πηγές των απαραίτητων, για τον οργανισμό, ουσιών: 

Βάλτε φυλλικό οξύ στο πιάτο σας, φυσικά!

Ο καλύτερος τρόπος εμπλουτισμού της διατροφής με φυλλικό οξύ είναι μέσω της διατροφής. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ (ΣΕ mg) % ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Μοσχαρίσιο συκώτι (200γρ) 374 93,5%
Φακές (1 φλιτζάνι) 358 89%
Σπανάκι (1 φλιτζάνι) 263 66%
Σπαράγγια (1 φλιτζάνι) 263 66%
Μαυρομάτικα (1 φλιτζάνι) 256 64%
Αρακάς (1 φλιτζάνι) 101 25%
Μπρόκολο (1 φλιτζάνι) 94 23,5%
Αβοκάντο (1 φλιτζάνι) 90 22,6%
Φιστίκια (50 γρ) 87,5 22%
Ηλιόσποροι (50 γρ) 81,8 20,5%

Σημείωση: Το φυλλικό οξύ των ζωϊκών τροφίμων είναι πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα σε σύγκριση με αυτό των φυτικών τροφίμων, που όταν μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν από το 40% έως και το 70% της περιεκτικότητάς του.

Το φυλλικό οξύ με μια ματιά 

Πόσο χρειαζόμαστε Καθημερινά, ένας ενήλικος χρειάζεται 400 mg φυλλικού οξέος. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται στις γυναίκες σε 600 mg κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε 500 mg κατά το θηλασμό. 

Πώς προκαλείται η ανεπάρκεια Με τη μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ, το κάπνισμα και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (κυρίως αντιλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά, διουρητικά). 

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Εκνευρισμός, πνευματική κούραση, διαταραχές της μνήμης, σύγχυση, γενικότερο αίσθημα κόπωσης. Παράλληλα, η μακρόχρονη ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και δερματίτιδες, αλλά και να μειώσει την ανθεκτικότητα του οργανισμού σε ορισμένες μορφές καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου και του παχέος εντέρου). 

Το όριο Tο ανώτερο ημερήσιο όριο πρόσληψης φυλλικού οξέος (κυρίως του συνθετικού) είναι τα 1.000 mg. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκληθούν συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα της ανεπάρκειας.

Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργα­κά­κης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνι­κού Ινστιτούτου Διατροφής. 

Πηγή: www.vita.gr  Φυλλικό οξύ: Πόσο… φιλικό είναι;

~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Η πρότασή για για όσους επιθυμείτε να λαμβάνετε τα επιπλέον θρεπτικά στοιχεία σας ΦΥΣΙΚΆ από ΤΡΟΦΈΣ (συμπυκνωμένες) υπάρχουν λύσεις με συμπληρώματα διατροφής, που να προέρχονται από ΦΥΣΙΚΈΣ ΠΡΏΤΕΣ ΎΛΕΣ, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση οποιασδήποτε παρενέργειας, και να σας παρέχει σε ύψιστη απορροφησιμότητα ΌΛΑ τα θρεπτικά συστατικά ώστε το σώμα να κάνει τις απαραίτητες συνεργειες:

– είτε το ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΟ μας (ΜΕΛΈΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΘΗΝΏΝ) βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ,
– είτε τα ΆΓΡΙΑ ΦΥΚΙΑ A.F.A

Διατίθενται από την ιστοσελίδα σε εξαιρετική ποιότητα και παρέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και ήπια αποτοξίνωση!! 

Όσοι ενδιαφέρεστε να το/α εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Επιπτώσεις της έλλειψης φυλλικού οξέος 

Βιταμίνη Β9-Φυλλικό οξύ: Για το ήπαρ, το καρδιαγγειακό, τη μνήμη, το νευρικό σύστημα 

Σελήνιο και φυλλικό οξύ κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου 

Τα οφέλη του φυλλικού/φολικού οξέως: Τροφές που το περιέχουν 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια