MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΕξάρθρωση γόνατος: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Εξάρθρωση γόνατος: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Εξάρθρωση γόνατος: Τι χρειάζεται να ξέρετε
Image by naturwohl-gesundheit from Pixabay Εξάρθρωση γόνατος: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Εξάρθρωση γόνατος: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Η εξάρθρωση του γόνατος συμβαίνει όταν το οστό του γόνατος αλλάζει κατεύθυνση από αυτή του ποδιού. Μπορεί να συμβεί λόγω πτώσης, άμεσου χτυπήματος στο γόνατο ή μετά από περιστροφή του.

Συχνά, η εξάρθρωση του γόνατος συμβαίνει προς το εξωτερικό του ποδιού. Είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Εξάρθρωση του γόνατος: Αιτίες

Η εξάρθρωση του γόνατος συμβαίνει συχνά ως αποτέλεσμα μιας ξαφνικής αλλαγής της κατεύθυνσης του ποδιού όταν αγγίζει το έδαφος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί όταν υπάρχει άμεσος τραυματισμός στο γόνατο. Αυτό οφείλεται σχεδόν πάντα σε κάτι που προδιαθέτει το άτομο σε αυτό.

Όταν μετατοπίζετε την επιγονατίδα ή το γόνατο, η άρθρωση γίνεται ασταθής και μπορεί να πέσετε. Επίσης, θα αισθανθείτε έντονο πόνο και δεν θα μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας.

Συχνά, οι άνθρωποι μπορούν να δουν ακόμη και τις επιγονατίδες τους και να παρατηρήσουν ότι τα γόνατά τους φαίνονται παραμορφωμένα. Ωστόσο, εάν συμβεί εξάρθρωση του γόνατος λόγω άμεσου τραύματος, μπορεί ακόμη και να σπάσει την αρθρική κάψουλα.

Εξάρθρωση του γόνατος: Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να υποστείτε εξάρθρωση στο γόνατο. Ανάμεσά τους, το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή ψηλός ή να είχατε προηγουμένως υποστεί κάποια άλλη επιγοναδική εξάρθρωση ή άλλο τραυματισμό στο γόνατο παίζουν ρόλο.

Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν τον κίνδυνο να αποκτήσετε ένα μετατοπισμένο γόνατο, όπως:

  • Υψηλή επιγονατίδα: Έχοντας μια υπερβολικά υψηλή επιγονατίδα.
  • Στραβά γόνατα: Το πόδι σε σχήμα Χ αυξάνει τη γωνία μεταξύ των τετρακέφαλων και του επιγονατιδικού τένοντα, ευνοώντας τη μετατόπιση της επιγονατίδας.
  • Πλευρική εισαγωγή επιγονατιδικού τένοντα
  • Διάσπαση μεσαίου επιγονατιδικού συνδέσμου: Αυτός ο σύνδεσμος συνδέει την επιγονατίδα με το μηρό στο εσωτερικό. Αποτρέπει την επιγονατίδα να ξεσπάσει όταν εκτείνεται το γόνατο, δηλαδή όταν συμβαίνει εξάρθρωση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Διάγνωση και συμπτώματα

Για να διαγνώσει την εξάρθρωση επιγονατίδας ή του γονάτου, ο γιατρός θα αγγίξει την επιγονατίδα και θα λυγίσει το γόνατο, μετακινώντας την προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή υπολογιστική τομογραφία (CT), μπορεί να δει εικόνες από το εξάρθρωση του γόνατος και άλλους τραυματισμούς στο γόνατο.

Όταν υποφέρετε από εξάρθρωση της επιγονατίδας, συνήθως εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πρώτον, πρήξιμο και παραμορφωμένο γόνατο.
  • Δεύτερον, η αδυναμία να λυγίσετε το γόνατό σας ή να αντέξετε το βάρος σας στο πόδι σας
  • Τρίτον, μετατόπιση επιγονατίδας προς το εξωτερικό του γόνατος.
  • Ευαισθησία και πόνος.
  • Επίσης, η επιγονατιδική υπερκινητικότητα.
  • Τέλος, τραυματισμοί χόνδρου, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Πως μπορεί να αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατο

Πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από ένα μετατοπισμένο γόνατο, οι ειδικοί προτείνουν:

– Πάρτε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η χρήση αυτών των φαρμάκων βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε να τα παίρνετε πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμα που υποδεικνύει ο γιατρός σας.

Όχι για μόνιμη χρήση! Σταματήστε να εμποδίζετε την φλεγμονή με φάρμακα: Ανακουφίζεστε προσωρινά, αλλά μονιμοποιείτε τον πόνο  

– Εφαρμόστε πάγο. Ο πάγος βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και αποτρέπει βλάβες στον ιστό. Τοποθετήστε τον στο γόνατό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

– Κρατήστε το πόδι σας ανυψωμένο. Δοκιμάστε να ανυψώσετε το γόνατό σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

– Φυσιοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει ασκήσεις για τη βελτίωση της κίνησης του γόνατος. Μέσα από τις ασκήσεις, θα ενισχύσετε το γόνατό σας, θα αυξήσετε τη σταθερότητα και θα ανακουφίσετε τον πόνο.

Συμπέρασμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξάρθρωση του γόνατος ή επιγονατίδας δεν μπορεί να αποφευχθεί, ειδικά εάν οι φυσικοί παράγοντες σας κάνουν να είστε ευάλωτοι σε αυτό. Ωστόσο, ασκηθείτε χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές και προσπαθήστε να κρατήσετε τα γόνατά σας δυνατά και ευέλικτα.

Πηγή: meygeia.gr   

~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»το καλλίτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα γόνατά μας και εν γένει τις αρθρώσεις μας είναι η ΠΡΌΛΗΨΗ, ώστε να είναι γερά και δυνατά και να μας στηρίζουν.

Τι μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ένα συμπλήρωμα διατροφής (μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών) με τον πολύ ωφέλιμο συνδυασμό ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ–MSM–ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελία, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Διαβάστε ακόμη: Κρακ στο γόνατο: Πόσο επικίνδυνο είναι; 

Πόνοι στα γόνατα; Τι να προσέξετε και τι να κάνετε 

Υγρό στο γόνατο: Μία φυσική λύση για να απαλλαγείτε 

Πώς να διατηρήσετε την καλή υγεία οστών και αρθρώσεων 

Υαλουρονικό οξύ, για υγιείς ιστούς ματιών-αρθρώσεων και δέρμα χωρίς ρυτίδες

MSM, αντιμετωπίζει πόνους σε πλάτη-αρθρώσεις, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα, παράσιτα

Βιβλιογραφία

  1. http://guiasdnl.com/rodilla/sindrome-patelofemoral/downloads/Guia-Sindrome-Patelofemoral-Grunethal.pdf
  2. Andrish, J. (2006). Luxación rotuliana recidivante. Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología. https://doi.org/10.1016/s1888-4415(06)76377-9
  3. Segura, F., Soler Heredia, A., Fernández, R., & Gascó Gómez, J. (2001). Luxación congénita de rótula. Revista Española de Cirugía Osteoarticular.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια