MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΕπιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα
φώτο Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Καμία δύναμη και καμία εξουσία δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω της νομολογίας του ΣτΕ, όταν τούτο αποφαίνεται επί συνταγματικών ζητημάτων. Και εν προκειμένω το ΣτΕ έχει κρίνει οριστικώς και αμετακλήτως ότι τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται επί ή πλησίον ευαισθήτων οικοσυστημάτων, όπως βουνών, ακτών, νησιών κλπ. Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας~Η αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Σε Κράτος Δικαίου, τα δικαστήρια έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η Διοίκηση οφείλει να ξαναδιαβάσει τις αποφάσεις αυτές και να αποσύρει αμέσως τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, τις οποίες, άλλως, πρέπει να καταψηφίσει η Βουλή.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου “Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Φεβρ. 2010 ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Τύπου και οικολογικών οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών) και εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, Άνδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κ.ά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχαήλ Δεκλερής, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του ζητήματος των αιολικών πάρκων, είπε ότι το ΣτΕ τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε στη διοίκηση την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και πάντοτε επέμενε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το υπό συζήτηση στη Βουλή ν/σ, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού.

Κλιματική αλλαγή και η πανάκριβη οικολογία του πανικού 

Οι διατάξεις του ν/σ αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της.

Χαρακτήρισε τέλος την επιβολή των ανεμογεννητριών οικολογικό έγκλημα που δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.

Εμείς γι’ αυτά τα «λίγα» κι «απλά» πράγματα πολεμάμε… 

Το μέλλον θα είναι ζοφερό εάν δεν αντιδράσουμε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων Αλέξανδρος Μαβής παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην περίπτωση της χώρας μας νομίζουμε ότι με τη μονοδιάστατη έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (δηλ. κυρίως αιολικά πάρκα) θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών, όπως η καύση των δασών, οι χωματερές, η κατάχρηση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων και η ζήτηση ενέργειας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των α/γ, αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία όπως ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων.

Τελικά δεν μας απαλλάσσουν από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και μας στοιχίζουν ακριβότερα λόγω της υψηλά επιδοτούμενης τιμής που περνάει στους οικιακούς λογαριασμούς μας. Ενώ υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών, την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοποικιλότητας.

Αιολικά-Ανεμογεννήτριες: Μύθοι και πραγματικότητες 

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας~Πάρτυ δισεκατομμυρίων για “πράσινη” ανάπτυξη με λεφτά των Ελλήνων 

Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων, όπως η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς.

Τί σόι “πράσινη ανάπτυξη” είναι αυτή που καταστρέφει το περιβάλλον; 

Σε ό,τι αφορά τη παραγωγή καθαρής ενέργειας, η μονοδιάστατη εμμονή στις ανεμογεννήτριες δεν ωφελεί, όταν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης, η εξοικονόμηση, η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια δεν λογαριάζονται και δεν σχεδιάζονται σοβαρά.

Το Δίκτυο Αιγαίου υποστηρίζει την στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών όπως σχεδιάζεται θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας.

Ο προστατευτέος χαρακτήρας των ορεινών όγκων, των νησιών και των μνημείων κατοχυρώνεται στο σύνταγμα, που όμως το ν/σ προσπαθεί να αναιρέσει. Προσβολή του τοπίου σημαίνει προσβολή της εθνικής ταυτότητας γιατί χωρίς την ελληνική φύση δεν θα υπήρχε ελληνικός πολιτισμός.

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις εκτάσεων σε Natura, μόλις ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη; «Δώρο» αρχαιολογική στήλη 

Τέλος, ο κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, δικηγόρος, αναφέρθηκε στις σοβαρές νομικές συνέπειες των διατάξεων του ν/σ που έρχεται ως καταπέλτης να ακυρώσει κάθε δικαίωμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος. Η κήρυξη των ΑΠΕ ως εθνική προτεραιότητα θα έχει βαρύνουσα σημασία στην κρίση του δικαστή όταν δικάζει οποιαδήποτε προσφυγή.

Η απλοποίηση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ο διαχωρισμός της από την πράξη επέμβασης θα οδηγήσει μοιραία σε βιαστικές και σε λανθασμένες αποφάσεις χωροθέτησης.

Αναιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για εγκατάσταση σε προστατευόμενες περιοχές, εφόσον κάθε πρόταση εγκατάστασης μπορεί να γίνει δεκτή κατόπιν αιτιολογημένης μελέτης επιπτώσεων.

Για πρώτη φορά ανοίγεται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Τέλος το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ ανάγεται σε ύψιστο νόμο που υπερισχύει κάθε άλλου.

Περισσότερες πληροφορίες και σχετικά άρθρα: www.eyploia.gr – www.windwatch.gr

Επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει ήδη εκδώσει αποφάσεις σχετικές με αιολικά πάρκα:

α) Για την εγκατάσταση στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, 19 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 28,9 MW σε περιοχή κυρίως δασική. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ στις 12.7.2009 έκρινε «ότι συντρέχει περίπτωση να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλομένης πράξης» (βλ. πηγή )

β) Φρένο στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Τούμπα-Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς της Φλώρινας, κοντά στις Πρέσπες, βάζει με προσωρινή διαταγή το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει 4 οικολογικές οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική. Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος. και Πολιτισμού και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Το αιολικό πάρκο είχε χωροθετηθεί μέσα σε περιοχή Natura 2000 (πηγή:Τα Νέα 27.11.2009).

Καταγγελία στην ΕΕ για τα Αιολικά Πάρκα εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Η «Πράσινη ανάπτυξη», ο βωμός των επενδύσεων και τα 10 εγκλήματα του νέου νομοσχεδίου

Το “μεγάλο κόλπο” με την αιολική ενέργεια και η δήθεν ευαισθησία ορισμένων 

Τελικό χτύπημα για το περιβάλλον το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ 

Νέος περιβαλλοντικός νόμος: Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης 

Άγραφα: Παράδοση εθνικών φυσικών πόρων σε επενδυτικά σχέδια 

Ανεμογεννήτριες: Καταστρέφουν ολοσχερώς τον παρθένο Ασπροπόταμο 

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Έπονται και άλλες επιδημίες εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής» 

Πηγή: www.environ-sustain.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια