MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΔιατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος

Διατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος

Διατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος
Image by Pete Linforth from Pixabay Διατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος

Διατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος

Οι εκτεταμένες συνέπειες και ο σοβαρός χαρακτήρας των διαταραχών του νευρικού συστήματος είναι επαρκείς λόγοι για να εξετάσουμε προσεκτικά τα αίτια της μείωσης της αποτελεσματικότητας του.

Η υγιεινή του νευρικού συστήματος είναι σε μεγάλο βαθμό και υγιεινή ολόκληρου του σώματος γιατί ελέγχει όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού που επηρεάζουν την κατάσταση και την ζωτικότητα όλων των οργάνων.

«Τροφή-Φάρμακο»: Πιο σωστά θα έλεγα, Η καλή υγεία του νευρικού συστήματος συνεπάγεται σε μεγάλο βαθμό και καλή υγεία ολόκληρου του σώματος γιατί ελέγχει όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού που επηρεάζουν την κατάσταση και την ζωτικότητα όλων των οργάνων. 

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις χειρότερες ασθένειες οφείλονται στις διαταραχές του νευρικού συστήματος που εμποδίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν.

Νευρικό σύστημα: Ελέγχει τη λειτουργία και το συντονισμό του οργανισμού 

Το κύριο πρόβλημα.

Πολλές από τις διαταραχές του νευρικού μας συστήματος, αναμφίβολα οφείλονται στην εποχή στην οποία ζούμε. Ο σύγχρονος πολιτισμός, με όλες τις διευκολύνσεις και τις απολαύσεις που μας παρέχει ρίχνει μια επιπλέον πίεση πάνω στο νευρικό μας σύστημα.

Εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και κοινωνικά πρότυπα είναι υψηλότερα από ποτέ και η ζωή σε όλες τις φάσεις της είναι πιο περίπλοκη. Δεδομένου ότι μπορούμε να αλλάξουμε ελάχιστα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε, και επειδή δυσκολευόμαστε πολύ να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.

Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 

Η υγιεινή του Νευρικού Συστήματος

Η υγιεινή του Νευρικού συστήματος προϋποθέτει, την διατροφή, την άσκηση και μια κατάσταση καλού ύπνου, ηρεμίας και χαλάρωσης.

Α) Διατροφή

Η επίδραση της διατροφής στην εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) είναι σημαντική και ο πολύς κόσμος δεν συνδέει τα τρόφιμα που τρώει με τις ψυχολογικές συνθήκες που αναπτύσσει.

Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, και πώς μπορούν να επηρεάσουν ψυχική υγεία μας, παρατίθενται εδώ:

Α1) Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα

Οι πρωτεΐνες και αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι περισσότερες από τις βασικές χημικές ουσίες στο ΚΝΣ είναι οι νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και σεροτονίνη που παράγονται στο σώμα μας από τα αμινοξέα.

Πρωτεΐνες: Πόσο και τι ποσότητα είναι απαραίτητη ημερησίως; 

Αμινοξέα νευροδιαβιβαστές

Αμινοξέα απαραίτητα για την σύνθεση νευροδιαβιβαστών

Τρόφιμα που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις είναι: το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αμινοξέα: Ποιος ο ρόλος τους και φυσική πρόσληψη
και Πως σχετίζονται διατροφή, νευροδιαβιβαστές και ψυχική υγεία 

Α2) Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β είναι μια μεγάλη ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, που παίζουν ρόλο στην υγεία των νεύρων και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στις τρεις βασικές βιταμίνες Β, την Θειαμίνη, την Ριβοφλαβίνη και την Νιασίνη.

Α2.1) Θειαμίνη

Μια ανεπάρκεια σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορισμένων αμινοξέων (νευροδιαβιβαστών), όπως Γλουταμινικό και Ασπαρτικό καθώς και το μεταβολισμό της γλυκόζης στον οποίο ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 προκαλεί beri beri, η οποία χαρακτηρίζεται από οίδημα, δύσπνοια και αισθητηριακές διαταραχές με παράλυση. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μυϊκή αδυναμία, ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, σπασμοί και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός συμβάλλουν στην έλλειψη της Β1.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θειαμίνη περιλαμβάνουν: Ανεπεξέργαστα σιτηρά (ολικής αλέσεως ή μαύρο ψωμί, τριμμένο στάρι), σπόροι,καστανό ρύζι,συκώτι, νεφρά χοιρινό κρέας, ξηροί καρποί και τα όσπρια (ξηρά φασόλια, αρακάς και φακές).

Για περισσότερα Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης 

Α2.2) Νιασίνη

Ήπια έλλειψη νιασίνης συνδέεται με την αδυναμία, τρόμος, άγχος, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Σε σοβαρή ανεπάρκεια νιασίνης ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει παραλήρημα, άνοια, πελλάγρα ακόμη και και θάνατο.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα παρασκευής νιασίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Έτσι, οι ασθενείς με ανεπάρκεια της νιασίνης θα επωφεληθούν από την επαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως το κρέας.

Πηγές νιασίνης είναι η βρώμη, το ρύζι ,το σιτάρι και το καλαμπόκι όλα ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης 

Α2.3) Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β και λειτουργεί ως συστατικό δύο φλάβινο-συνενζύμων. Συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό μεταβολικών οδών και στην παραγωγή ενέργειας.

Για παράδειγμα, συμμετέχει στην οξείδωση της γλυκόζης, συγκεκριμένων αμινοξέων και λιπαρών οξέων, στη μετατροπή της πυριδοξίνης (Β6) στο ενεργό της συνένζυμο, στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη, καθώς και σε αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τα διάφορα στάδια του κύκλου του Krebs.

Η ριβοφλαβίνη παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού αλλά, προφανώς, και στη διατήρηση της ακεραιότητας των ερυθροκυττάρων.

Η έλλειψη ριβοφλαβίνης, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της ανάπτυξης των παιδιών και των βρεφών με τυπικά συμπτώματα όπως αναιμία, εξάνθημα γύρω από τη μύτη, ρωγμές στις εξωτερικές πλευρές του στόματος, φλεγμονή της γλώσσας κλπ.

Οι σημαντικότερες διαιτητικές πηγές της ριβοφλαβίνης είναι οι εξής: Γαλακτοκομικά προϊόντα – γάλα, γιαούρτι, τυρί , κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά , μπρόκολο, σπανάκι και τα σπαράγγια.
Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης 

“Τροφή-Φάρμακο”: Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που ο αρθρογράφος δεν περιλαμβάνει και το φυλλικό οξύ, όπως και την βιταμίνη Β12 στον κατάλογο καθώς έχουν σημαντική επίδραση στο νευρικό σύστημα-εγκέφαλο. Για περισσότερα: Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία

Ενώ δεν θα πρέπει αν παραλείψουμε και των ρόλο των ωμέγα 3 λιπαρών στην καλή υγεία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος: Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη
Ω 3 λιπαρά οξέα-Μητρικό γάλα-Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος
και Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου

Β) ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται άμεσα από την ροή του αίματος η οποία επηρεάζεται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το διαβήτη και γενικότερα την μειωμένη οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η άσκηση είναι ο μόνος φυσικός τρόπος για την ανάπτυξη και διατήρηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Σε νευροφυσιολογικό επίπεδο, η άσκηση επιδρά στις ουσίες που παράγονται στον οργανισμό και επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Το λίγο ή πολύ οξυγόνο βλάπτει~Διατηρούμε τα ιδανικά επίπεδα 

Η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που ευθύνονται για την ανεβασμένη διάθεσή μας και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. Η συστηματική άσκηση βοηθάει στην ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου οι οποίοι ελέγχουν τη διάθεσή μας.

Ακόμα, η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό μας, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα του άγχους. Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχολογία, τις διαταραχές διάθεσης, τον θυμό και την εξάντληση, μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες, και αυξάνει την αυτοπεποίθηση ενώ βελτιώνει την εικόνα του σώματος.

Κορτιζόλη, ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός 

Οι αλλαγές στην ψυχολογία του ατόμου, κυρίως οφείλονται στην διατήρηση και τόνωση της σωματικής υγείας. Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως είναι η κοινωνικοποίηση και ο τρόπος ζωής του ασκούμενου. Επίσης η άσκηση συντελεί στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Αυτοεκτίμηση: Το κλειδί της ψυχικής ισορροπίας
και Το περπάτημα ωφελεί και ξανανιώνει τον εγκέφαλο  

Γ) Ύπνος, χαλάρωση και νευρικό σύστημα

Με τον ύπνο το σώμα έρχεται σε φάση βαθιάς χαλάρωσης, ξεκουράζεται και όλες οι λειτουργίες μας γίνονται πιο ήπιες. Ο εγκέφαλος, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποθηκεύσει όσες θεωρεί σημαντικές. Έτσι δημιουργεί χώρο για τα νέα δεδομένα.

Ο ύπνος «ξεπλένει» τις τοξίνες από τον εγκέφαλο 

Βάσει ερευνών, ο ύπνος χαρίζει μακροζωία, συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, βοηθά το μυαλό στο να επιλύει προβλήματα, βελτιώνει την μνήμη. Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να φέρουν ζωτικότητα στο σώμα, διαύγεια στο νου και να αναπτύξουν πνευματική αντοχή, αποδίδοντας μεγάλες περιόδους καθαρής και δημιουργικής σκέψης.

Ύπνος: Λειτουργεί ως φάρμακο για ψυχή και σώμα 

Αρθρογράφος: Ηλίας Κανελλόπουλος, Βιολόγος, Ph.D.
Πηγή άρθρου: eliaskanellopoulos.wordpress.com
Διατροφή-Άσκηση-Ύπνος: Το τρίπτυχο στήριξης του Νευρικού μας Συστήματος

~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Κατά περίπτωση μπορούν να βοηθήσουν:

– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. και

τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.)

τα οποία περιέχουν ΌΛΑ σχεδόν τα θρετικά στοιχεία που περιγράφτηκαν παραπάνω σε επάρκεια: 

  • Τις ακριβείς αναλογίες των βασικών, αλλά και μη βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. 
  • Βιταμίνες, σχεδόν όλες με υπερέχουσα την Β12. 
  • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σε ποσοστό περίπου 60%. 
  • Χλωροφύλλη σε μεγάλη ποσότητα. 
  • Βήτα καροτένιο ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινογόνος ουσία. 
  • Λιπαρά οξέα. 
  • Μέταλλα και άφθονα ιχνοστοιχεία. 

«Το μεγαλύτερο όφελος από τη προσθήκη αυτής της θρεπτικής άγριας τροφής στη ζωή σας δεν είναι απλώς η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών της, αλλά η συνολική συνεργιστική δράση της στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης, της επίφυσης και του υποθαλάμου.

Επειδή τα εγκεφαλικά μας κύτταρα χρησιμοποιούν νευροπεπτίδια για να επικοινωνούν και τα γαλαζοπράσινα φύκια περιέχουν τα βασικά δομικά στοιχεία και τους πρόδρομους νευροπεπτιδίων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αυτών των ισχυρών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τα γαλαζοπράσινα φύκια συνεισφέρουν στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να επιτυγχάνει μια γενική αίσθηση ευημερίας στο άτομο»

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Διατίθενται όλα από την ιστοσελίδα μας ως συμπληρώματα διατροφής, ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη τους στον μέγιστο βαθμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Αιτίες διαταραχών του νευρικού συστήματος 

Βαλεριάνα: Λειτουργεί σαν εξισορροπητικός παράγοντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα 

Νευροτοξικότητα: Πώς να προστατεύσουμε νευρικό σύστημα και εγκέφαλο 

Βότανα και χρήσεις για το νευρικό σύστημα 

Διατροφικές απειλές για την υγεία εγκεφάλου και τις διανοητικές λειτουργίες  

Σημάδια που δείχνουν βλάβη στο νευρικό σύστημα 

Φροντίζοντας τον εγκέφαλο, φροντίζουμε και το έντερο και το αντίθετο

Νευρικό σύστημα: 10 τροφές για γερά… νεύρα 

Συνένζυμο Q10: Ο σύμμαχος του καρδιαγγειακού προστατεύει από διαβήτη-παχυσαρκία-καρκίνο-νευρολογικές παθήσεις 

Ήχοι της φύσης: Επιδρούν θετικά σε εγκέφαλο και νευρικό σύστημα 

Νευρικό σύστημα και υγεία: Για να θεραπευτεί το σώμα, πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε το μυαλό 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια