DHEA: Η μητέρα ορμόνη-Επιδράσεις σε υγεία και γήρανση

dhea-i-mitera-ormoni-epidraseis-se-ygeia-kai-giransi

DHEA: Η μητέρα ορμόνη

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόvη) συχνά ονομάζεται «μητέρα όλων των ορμονών» (mother hormone) επειδή το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει ανδρικές και γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες:

Παράγεται από τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά).

Η DHEA είναι η αφθονότερη στεροειδής ορμόνη στο σώμα μας — όταν είμαστε νέοι παράγουμε περίπου 25 έως 30 mg καθημερινά. Τα επινεφρίδια φτιάχνουν την DHEA από τη χοληστερόλη (πολύ μικρές ποσότητες DHEA κατασκευάζονται επίσης στους όρχεις ή στις ωοθήκες).

Η DHEA, όπως και άλλες ορμόνες, σημειώνει σταδιακή πτώση καθώς γερνάμε, μια πτώση που ξεκινά σε ηλικία περίπου 25 ετών. Μετά από την ηλικία αυτή, η ποσότητα της DHEA που παράγεται υφίσταται μια φυσική μείωση με ρυθμό περίπου 2% ετησίως.

Οι γυναίκες παράγουν 10 έως 20% λιγότερη DHEA από τους άνδρες αλλά ο ρυθμός παραγωγής τους μειώνεται κατά το ίδιο ποσοστό με τους άνδρες κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε ηλικία 40 ετών, παράγουμε περίπου τη μισή ποσότητα σε σύγκριση την ηλικία των 25 ετών. Σε ηλικία 70 ετών, παράγουμε μόλις το 20% της μέγιστης παραγωγής μας.

Απ’ όλους τους βιολογικούς δείκτες για τη γήρανση, η DHEA είναι ίσως ο σημαντικότερος. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα της μητέρας-ορμόνης είναι ένας εξαίρετος παράγοντας πρόβλεψης των σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Όσο χαμηλότερο είναι τα επίπεδα της DHEA τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσουμε τις εκφυλιστικές ασθένειες της γήρανσης:

Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα της DHEA μπορεί να σας προστατεύσουν ακριβώς από τις παραπάνω αλλά και άλλες ασθένειες. Όταν η παραγωγή της σημειώνει πτώση, το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες ορμόνες που σχετίζονται με αυτήν.

Η DHEA προστατεύει από ασθένειες

Καρδιά και DHEA.

Υπάρχει μια βέβαιη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της DHEA και της στεφανιαίας νόσου. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη ασθενών που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις παράκαμψης στεφανιαίας αορτής (by pass) έδειξε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της DHEA, τόσο λιγότερο σοβαρή ήταν η στεφανιαία νόσος.
Δείτε και Στεφανιαία Νόσος: 6 βήματα για να την θεραπεύσετε φυσικά

Ενίσχυση της ανοσίας με την DHEA.

Ένας εικοσάχρονος μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, που θα κρατούσε έναν εξηντάχρονο στο κρεβάτι για μια ολόκληρη εβδομάδα. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα γερνά και μάς κάνει πιο επιρρεπείς σε εκφυλιστικές νόσους, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και οι αυτοάνοσες ασθένειες.
Δείτε Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση
και Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος

Το 1997, μια προσεκτική μελέτη υγιών ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, έδειξε ακριβώς πόσο αποτελεσματικά ενισχύει την ανοσία η DHEA. Τα άτομα που μελετήθηκαν πήραν 50 mg DHEA ημερησίως για 20 εβδομάδες.

Στο τέλος της χρονικής αυτής περιόδου, όλοι οι άνδρες εμφάνισαν αξιόλογες αυξήσεις των άνοσων συστατικών στο αίμα τους.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 45%, ενώ άλλοι δείκτες, όπως τα κύτταρα Τ, εμφάνισαν άνοδο κατά 20%.
Δείτε και Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε

Καρκίνος.

Η DHEA δεν θεραπεύει τον καρκίνο, αλλά ενδεχομένως να προλαμβάνει ορισμένους καρκίνους. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η DHEA προλαμβάνει τον καρκίνο

Οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από καρκίνο αυξάνονται όσο πέφτουν τα επίπεδα της DHEA — τα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν σχεδόν πάντα χαμηλότερα επίπεδα DHEA από το κανονικό.
Δείτε και Καρκίνος: Τι είναι, τι τον προκαλεί, συμπτώματα και πρόληψη

Υπάρχει μόνο μια γνωστή εξαίρεση: οι άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή που ήδη πάσχουν από τη νόσο αυτή πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της DHEA γιατί η ορμόνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της τεστοστερόνης και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να τροφοδοτήσει τον καρκίνο του προστάτη.
Δείτε και Καρκίνος του προστάτη: Ποτέ μην αγνοείτε τα 12 αρχικά συμπτώματα

Δυνατότερα οστά.

Η DHEA μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της οστεοπόρωσης, ίσως και να την αναστρέφει. Πώς γίνεται αυτό; H ορμόνη αυξάνει τη δραστηριότητα των οοτεοβλαστών, των κυττάρων που οικοδομούν τα οστά, και αναστέλλει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών, των κυττάρων που καταστρέφουν τα οστά.

Τα άτομα με οστεοπόρωση, γενικά, έχουν χαμηλότερα επίπεδα DHEA από τους μη πάσχοντες. Γνωρίζουμε από μελέτες σε ζώα ότι τα συμπληρώματα DHEA μπορούν πραγματικά να αποκαταστήσουν την χαμένη οστική πυκνότητα. Μπορεί άραγε η DHEA να κάνει το ίδιο και για στον άνθρωπο;
Δείτε και Η οστεοπόρωση είναι μια.. μεταβολική νόσος. Ο ρόλος του ζεόλιθου

Η κορτιζόλη

Η φυσιολογική παραγωγή της DHEA εξουδετερώνεται σε μια άλλη ορμόνη των επινεφριδίων, την κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη ονομάζεται και ορμόνη του στρες, φτιάχνεται στα επινεφρίδια και εκκρίνεται όταν το σώμα τη χρειάζεται. Είναι η δεύτερη κατά σειρά αφθονότερη ορμόνη στο σώμα μετά την DHEA — συνήθως παράγουμε περίπου 10 έως 20 mg κορτιζόλη την ημέρα.
Για την ακρίβεια η κορτιζόλη είναι μία από τις ορμόνες του στρες: Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες

Ωστόσο, όταν είμαστε κάτω από συνθήκες στρες, παράγουμε πολύ περισσότερη κορτιζόλη και αυτό αναστέλλει την παραγωγή της DHEA.

Καθώς περνούν τα χρόνια και γερνάμε, ο συνδυασμός της φυσικής μείωσης της παραγωγής DHEA και του συνεχούς στρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας.

Η υπερβολική κορτιζόλη και η ανεπάρκεια σε DHEA έχουν σοβαρές προεκτάσεις για την υγεία.

Καθώς η κορτιζόλη παραγκωνίζει την DHEA, επηρεάζονται τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα. Επιπλέον, όσο ανεβαίνει το επίπεδο της κορτιζόλης ανεβαίνει η ινσουλίνη και τελικά επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης.
Δείτε και Κορτιζόλη: Ο ρόλος της και γιατί ΔΕΝ πρέπει να αυξάνεται

Συμπληρώματα της DHEA

Μελέτες έχουν δείξει ότι η DHEA παρατείνει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και 50% σε πειραματόζωα. Αν και απομένει να μάθουμε πολλά ακόμα για τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει μια πρόσληψη της μητέρας-ορμόνης με μορφή χαπιού, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες την παράγουν σήμερα και την κυκλοφορούν στην αγορά.

Θα πρέπει πάντως να ζητάτε ιατρική επίβλεψη αν λαμβάνετε συμπληρώματα DHEA. Οι συνηθισμένες δοσολογίες κυμαίνονται στα 25-150 mg την ημέρα. Θα πρέπει να μετράτε τα επίπεδα της ορμόνης κάθε τρεις μήνες.

Σημειώστε ότι η μεγάλη χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να καταστείλει τη φυσική ικανότητα του σώματος να συνθέτει την ορμόνη. 

«Τροφή»:

Προσωπικά και έχω εξηγήσει επανειλημμένα,  ΔΕΝ εμπιστεύομαι τεχνητά φτιαγμένες ουσίες, ούτε και συμπληρώματα που αποτελούνται από μία και μόνο ουσία και δεν δέχομαι να βάλω κάτι στο σώμα μου που υποτίθεται πως ωφελεί, αλλά μπορεί να έχει και παρενέργειες, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι λόγοι είναι ευνόητοι: 

– Στην πρώτη, οτιδήποτε τεχνητό ΔΕΝ το απορροφά το σώμα, αντίθετα το θεωρεί εχθρό και προσπαθεί να το αποβάλει, έτσι αντί να ωφελείται, μπαίνει στην διαδικασία να ζορίσει πρώτα από όλα το συκώτι!  

– Στην δεύτερη, αντιλαμβάνεστε πως το σώμα ΔΕΝ λειτουργεί σε καμία περίπτωση καλλίτερα παρέχοντάς του μία και μόνο ουσία σε μεγάλες δόσεις, αντίθετα και πάλι μπορεί έτσι να το βλάψεις, διότι το σώμα χρειάζεται πληθώρα ωφέλιμων ουσιών, ώστε να κάνει τις απαραίτητες συνεργείες μεταξύ τους και να παίρνει αυτό που χρειάζεται και να το ΒΙΟ-διαθέτει!

Οφείλουμε όλοι μας λοιπόν να γνωρίσουμε την ιδανική λύση για ορμονική ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ με ΦΥΣΙΚΌ τρόπο, που εκτός των άλλων, λύνει ΌΛΑ τα παραπάνω θέματα: Maca (μάκα): Ένα υποτιμημένο προσαρμογόνο βότανο με 16 εκπληκτικές δράσεις
Το μάκα είναι εξαιρετικά προσαρμογόνο, που σημαίνει πως όταν το καταναλώνουμε το σώμα μας ξέρει και το διαθέτει εκεί ακριβώς που έχει τις ανάγκες του.

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, καθώς είναι ασφαλέστατο σε γυναίκες και άντρες!
Μάθετε περισσότερα και πως μπορείτε να το παραλάβετε και να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως συμπλήρωμα διατροφής, στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου! 

Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 

 

www.healthyliving.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *