Αρτηριοσκλήρυνση και Αθηροσκλήρωση: Που διαφέρουν και ποιους κινδύνους εγκυμονούν

artiriosklirynsi-kai-athirosklirosi-pou-diaferoun-kai-poious-kindynous-egkymonoun

Πολλοί συγχέουν την αρτηριοσκλήρυνση με την αθηροσκλήρωση.
Η αρτηριοσκλήρυνση δεν είναι τίποτα άλλο από απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών. Οι αρτηρίες γίνονται πιο ανελαστικές, με αποτέλεσμα να αυξάνει η αρτηριακή πίεση.
Δείτε και Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Όμως, η αθηροσκλήρωση δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η αθηροσκλήρωση αφορά ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα.

Δηλαδή εμφανίζονται στο τοίχωμα των αρτηριών αθηρωματικές πλάκες που ο πυρήνας τους αποτελείται κυρίως από οξειδωμένη LDL χοληστερίνη με εναπόθεση ασβεστίου. Οι πλάκες αυτές περιβάλλονται από κάψα ινώδους ιστού, προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να διατείνονται και να δημιουργούν ανευρύσματα.
Δείτε και Αθηρωματική πλάκα: Πώς δημιουργείται;

Εάν η αθηροσκλήρωση αφεθεί στην τύχη της κάποια στιγμή θα προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών ή και θρόμβωση των αρτηριών. Για τους λόγους αυτούς η αθηροσκλήρωση θεωρείται ο βασικότερος παράγοντας που σκοτώνει σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο.
Δείτε και Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Πώς όμως μπορούμε σήμερα να διαγνώσουμε την παρουσία της αθηροσκλήρωσης και την εξέλιξή της;
Η αθηροσκλήρωση αρχίζει από την εφηβική ηλικία ή την ενηλικίωση υπό μορφή αλλοιώσεων του εσωτερικού χιτώνα των αρτηριών. Στην πράξη η αθηροσκλήρωση διαγιγνώσκεται όταν δημιουργήσει στενώσεις των αρτηριών ή ανευρύσματα με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχουν η αγγειογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, καθώς και το ηχωκαρδιογράφημα (υπερηχοκαρδιογράφημα). 

Με το υπερηχογράφημα μάλιστα των καρωτίδων μπορούμε να απεικονίσουμε τις αθηρωματικές πλάκες προτού προκαλέσουν στένωση της αρτηρίας.
Δείτε και Triplex καρωτίδων. Σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

Όμως οι επιπλοκές της φοβερής αυτής πάθησης είναι δύσκολο να προβλεφθούν με οποιαδήποτε απεικονιστική μέθοδο. Δεν μπορεί π.χ. ακόμα και η στεφανιογραφία που απεικονίζει τις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών (βουλώματα) να προβλέψει το πότε θα δημιουργηθεί το έμφραγμα.

‘Εστω και εάν απεικονίσουμε με ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα ή ειδική τομογραφία το πάχος της κάψας που περιβάλλει την αθηρωματική πλάκα και πάλι αδυνατούμε να προσδιορίσουμε τον ακριβή χρόνο που θα επέλθει η καταστροφική για τη ζωή του αρρώστου επιπλοκή.

Εν τούτοις αναπτύχθηκε συγκεκριμένη στρατηγική με βάση την οποία μπορούμε να πιθανολογήσουμε στο περίπου πότε θα εκδηλωθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση την παθοφυσιολογία της αθηρωματικής πλάκας.

Οι αθηρωματικές πλάκες συνήθως διηθούνται από φλεγμονώδη κύτταρα με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η ινώδης κάψα και κάποια στιγμή να σπάσει και να δημιουργηθεί θρόμβος, ο οποίος φράζει την αρτηρία απότομα και δημιουργεί το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η διαδικασία της φλεγμονής σηματοδοτείται από παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών και των αντισωμάτων τους που κυκλοφορούν στο αίμα. Έτσι εάν ανιχνεύουμε τις ουσίες αυτές μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι επέρχεται ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δείτε και Θρόμβος: Μια σοβαρή απειλή της υγιείας. Αιτίες και προφύλαξη

Το test CVD σηματοδοτεί την ύπαρξη αθηροσκλήρωσης και κατά συνέπεια υποδηλώνει εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hs CRP) σε τιμές υψηλότερες του 1mg% υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής. Όμως δεν υποδηλώνει κατ’ ανάγκη ύπαρξη φλεγμονής στο τοίχωμα των αγγείων αλλά φλεγμονή σε οποιοδήποτε όργανο του οργανισμού. Έτσι όταν οι τιμές της C αντιδρώσας πρωτεΐνης παραμένουν υψηλές μπορεί ο ιατρός να πιθανολογήσει ύπαρξη φλεγμονής στο τοίχωμα των αρτηριών όταν αποκλείσει την ύπαρξη φλεγμονής σε άλλα όργανα.
Δείτε Φλεγμονές και Καρδιακές Παθήσεις
και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Βραδυφλεγής καρκινική βόμβα

Στις περιπτώσεις αυτές σημαντική βοήθεια παρέχουν οι τιμές του Plac test.
To Plac test σηματοδοτεί την ύπαρξη φλεγμονής στο τοίχωμα των αρτηριών. Τιμές Plac test υψηλότερες του 200mg% θεωρούνται ενδεικτικές ύπαρξης φλεγμονής στο τοίχωμα των αρτηριών.

Κατά συνέπεια η ανάδειξη με οποιαδήποτε απεικονιστική μέθοδο ύπαρξης στενωτικών ή ανευρυσματικών βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών καθιστά αναγκαία την παρακολούθηση του αρρώστου με ποσοτική ανίχνευση των δεικτών της φλεγμονής στο αίμα.
Έτσι, με βάση την ενδελεχή και στενή παρακολούθηση του αρρώστου μπορούμε σήμερα να προσβλέπουμε σε αισιόδοξη αντιμετώπιση του αρρώστου που παλαιότερα εθεωρείτο αδιανόητη.
Δείτε και 4 σημάδια που…φωνάζουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες! 
Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το “tuboflo” των αρτηριών!

Κρεμαστινός Δημήτριος Καθηγητής Καρδιολογίας για το www.iatronet.gr

Όλοι οι ασθενείς με αθηροσκλήρωση έχουν αρτηριοσκλήρωση, αλλά εκείνοι με αρτηριοσκλήρωση μπορεί να μην έχουν απαραίτητα αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά με την ίδια σημασία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό, το ανδρικό φύλο, η αύξηση της ηλικίας, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Ο ρόλος της φλεγμονής των αγγείων λόγω των χρόνιων λοιμώξεων (πχ από χλαμύδια ή κυτταρομεγαλοϊό) και ο ρόλος που παίζουν τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι θέματα για περαιτέρω διερεύνηση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν από οποιοδήποτε σύστημα οργάνων στο οποίο η παροχή αίματος είναι μειωμένη λόγω της αθηρωσκλήρωσης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η στηθάγχη, η διαλείπουσα χωλότητα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι παροδικές ισχαιμικές κρίσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης είναι να εξαλειφθούν τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διατροφή- Οι παρακάτω τροφές μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης χαμηλά: 

Ουσιαστικά αυτό που “λένε” οι παραπάνω τροφές είναι πως χρειαζόμαστε απαραίτητα να αυξήσουμε τα ΩΜΕΓΑ 3 λιπαρά 

Άσκηση Η άσκηση θα βελτιώσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Αν είστε υπέρβαροι τότε η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μέσω δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, κολύμπι, και ποδηλασία.
Δείτε και Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα

Κάπνισμα Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση, αλλά και για υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν είστε καπνιστής θα πρέπει να σταματήσετε το συντομότερο δυνατόν και να κανονίσετε μια συνάντηση με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στέρησης.
Ετυχώς υπάρχει και αυτός ο τρόπος: Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα

“Τροφή”: Για να απαλλαγείτε από όλη την παραπάνω κατάσταση, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί, σας προτείνω μία φόρμουλα υγιείας (Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία αποτελείται από..

Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια). Σημειώνω εδώ, πως ΔΕΝ υπάρχει τίποτα άλλο παγκοσμίως, είτε φυσικό είτε συνθετικό, που να έχει αυτήν την απίθανα σημαντική δράση και ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, που έχει ο φλοιός του πεύκου (πυκνογενόλη) και για αυτό προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου αποδείξει το αντίθετο!
τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και
εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

Το συγκεκριμένο εάν συνδυαστεί και με την λήψη φυκιών A.F.A, τα οποία επιδρούν στην ελαστικότητα των αρτηριών, αλλά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ως συμπληρώματα διατροφής, θα έχει σχετικά σύντομα (ανάλογα με το χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα), θετικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση τους και για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 

Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη. 

www.coyimed.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Αντωνης λέει:

    Ευγε – με συγκινησες παλι !!!!!!

    ΠΑΘΟΣ – ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ !!!!!!

    ΕΥΓΕ – ΕΥΓΕ – ΕΥΓΕ !!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *