MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΑπαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό
Φωτογραφία από Hans Braxmeier από το Pixabay

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

“Τροφή-Φάρμακο”: Με αφορμή άρθρο με τον παραπάνω τίτλο και καθώς δεν είχα υπόψιν μου κάτι σχετικό με την εν λόγω απαγόρευση, έκανα μία μικρή έρευνα, ώστε να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προέκυψε μία τέτοια εντολή. Πραγματικά δεν κατάφερα να βρω κάτι που να με διαφωτίσει. Εάν κάποιος έχει υπόψιν τι μπορεί να συμβαίνει παρακαλώ να το μοιραστεί μαζί μας.

Η αρχή έγινε με το ξερίζωμα αμπελιών, για το οποίο αναφέρει γνωστός πολιτικός:

«Η πολιτική της ΕΕ για το ξερίζωμα των αμπελώνων, άνευ αδείας φυτευθέντων, υπερβαίνει κάθε αποικιακό προηγούμενο ή και κατακτητικό τέτοιο. Ούτε ο Ιμπραήμ δεν κατέσκαπτε ή ξερίζωνε τα αμπέλια. Ούτε τα κατέκαιε. Το τελευταίο διότι τα αμπέλια είναι πυρίμαχα, διό και αποτελούν πολύτιμες αντιπυρικές ζώνες» 

Αφορμή για όλα αυτά Ευρωπαϊκός Κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται και θεωρούνται παράνομες οι άνευ αδείας φυτεύσεις αμπελιών στη χώρα μας, από 31-8-1998 έως και τις 15-12-2015.

«Οι περίπου 8.500 αμπελουργοί αυτής της κατηγορίας, δηλαδή φυτεύσαντες άνευ αδείας, ενώ ουδείς αρμόδιος τους είχε ειδοποιήσει σχετικά με την ύπαρξη του απαγορευτικού κανονισμού και μολονότι δεν έλαβαν καμιάς μορφής επιδότηση ή ενίσχυση για το νεοφυές αμπέλι τους από οπουδήποτε, οδηγούνται σε αναγκαστική «αυτοκαταστροφή» της περιουσίας τους.

Του «συμβόλου» και αποκτήματος του επιμελέστατου και ποιοτικότατου αγρότη τ.ε. του αμπελουργού».

Προσοχή, δεν επικαλούμαι πως θα έπρεπε να παραμείνουν χωρίς άδειες, αλλά άλλο το πρόστιμο και άλλο το ξερίζωμα…

Την σκυτάλη παίρνει ένα αξιόλογο άρθρο στην www.kathimerini.gr που δένει με το “νήμα” των εξελίξεων και θαρρώ πως αξίζει τον κόπο και τον χρόνο να γνωρίζουμε γιατί με αυτά κι αυτά έχουμε φτάσει Στην πατρίδα του Διόνυσου ακόμη και αμπελόφυλλα εισάγουμε από Κίνα;;

Δεν δίνουν αμπέλια στους οινοποιούς

«Απαγορεύουν στον Έλληνα οινοποιό να φυτεύει αμπέλι», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου την τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψιν παρά τις αντιδράσεις, το να μοιράζει δηλαδή κατά προτεραιότητα τις άδειες φύτευσης σε νέους και μικρούς αμπελουργούς, όσους διαθέτουν από 10-20 στρέμματα.

Με αυτό τον τρόπο βέβαια όλες οι μεγάλες –για τα ελληνικά πάντα δεδομένα– αμπελοοινικές επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τον αμπελώνα τους, την ίδια στιγμή που το κρασί αποτελεί έναν από τους σταθερά ανερχόμενους και εξαιρετικά εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια:

την περυσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επεκτείνει κάποιος τον αμπελώνα του θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια φύτευσης.

Σε κάθε κράτος-μέλος δίνονται κάθε χρόνο επιπλέον στρέμματα που αναλογούν στο 1% του υπάρχοντος εθνικού αμπελώνα, για την Ελλάδα περίπου 6.000 στρέμματα, τα οποία μοιράζονται με τις άδειες φύτευσης. Ωστόσο, οι προδιαγραφές για την απόκτηση επιπλέον στρεμμάτων καθορίζονται από τα ίδια τα κράτη-μέλη.

«Μεγάλοι» αμπελουργοί είναι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι διαθέτουν περισσότερα από 20 στρέμματα αμπελιού. Στην πραγματικότητα βέβαια, 20 στρέμματα αμπελώνα είναι το όριο για να θεωρηθεί κάποιος επαγγελματίας αμπελουργός και να μπορεί να έχει εισόδημα από την καλλιέργειά του.

«Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥΠΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγορές και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει», επισημαίνει ο ΣΕΟ.

Αντί να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειές τους από την αμπελουργία.

«Τα αποτελέσματα για τις νέες γενιές των οικογενειών μας είναι τραγικά καθώς δεν δύνανται να φυτέψουν αμπέλι», καταλήγει η ανακοίνωση του συνδέσμου.

και προχωράμε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις από το www.agronews.gr

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

Την επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων αμπέλου έως το 2050 αλλά και τη μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, και όχι μόνο, μιας και αντιτίθενται ευθέως στα αιτήματα που εξέφραζε ο κλάδος.

Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωκοινοβουλίου το σχήμα αδειών φύτευσης, με ισχύ από το 2016 έως το 2030, θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2050. Η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογεί τα αποτελέσματά του κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από το 2023, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να καταθέτει προτάσεις που θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά του.

Περαιτέρω, οι νομοθέτες πρότειναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές για το προϊόν. Ειδικότερα, οι ετικέτες οίνου θα πρέπει να παρουσιάζουν διατροφικές δηλώσεις ή τουλάχιστον την ενεργειακή αξία του προϊόντος και τον κατάλογο των συστατικών ή ένα link που θα παραπέμπει στην αντίστοιχη λίστα.

Χρήσιμο π.χ. για αυτές τις περιπτώσεις: Κρασιά εμπλουτισμένα με 15 εκατ. σάκους ζάχαρη

Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, απέρριψαν την πρόταση για την ένταξη της Vitis Labrusca, μίας αμερικάνικης ποικιλίας σταφυλιών, στην ευρωπαϊκή αμπελουργική παραγωγή.

Αρνήθηκαν να άρουν την απαγόρευση στις εξής έξι ποικιλίες:

  • Noah,
  • Othello,
  • Isabell,
  • Jacquez,
  • Clinton και
  • Herbemont.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να αναφυτευθούν στους υπάρχοντες ιστορικούς αμπελώνες, αρκεί οι φυτεμένες επιφάνειες να μην αυξάνονται.

Τέλος, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν τη δημιουργία δύο νέων επίσημων κατηγοριών στην αμπελοοινική νομοθεσία για τα κρασιά μηδενικού ή ελάχιστου αλκοολικού τίτλου, χωρίς όμως ένδειξη καταγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο εγκρίθηκε με 29 ψήφους «υπέρ» και 7 «κατά» και αποτελεί την πρώτη από τις τρεις νομοθετικές πράξεις που συνιστούν την μετά το 2020 ΚΑΠ. Βέβαια, το εγκεκριμένο κείμενο δεν θα φτάσει στο στάδιο της ολομέλειας κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, η Διάσκεψη των Προέδρων του επόμενου Κοινοβουλίου θα αποφανθεί για την πορεία του.

Η ανακοίνωση του ΣΕΟ στο Facebook

«ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

Αυτή την εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020.

Μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής σημεία:

  • Η επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων έως το 2050

  • Η μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται

  • Η συνέχιση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης του κρασιού στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης.

  • Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου: μόνο ποικιλίες του είδους Vitis Vinifera και υβρίδια τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κρασιού.

  • Η δυνατότητα παραγωγής οίνων ΠΟΠ και από υβρίδια του είδους Vitis Vinifera, όπως ισχύει για του οίνους με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

  • Η εισαγωγή διατάξεων σχετικών με την υποχρέωση αναγραφής στις ετικέτες της διατροφικής αξίας και του καταλόγου των συστατικών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

  • Η δημιουργία δύο νέων επίσημων κατηγοριών στην αμπελοοινική νομοθεσία για τα κρασιά μηδενικού ή ελάχιστου αλκοολικού τίτλου, χωρίς όμως ένδειξη καταγωγής

  • Ο εκμοντερνισμός της νομοθεσίας που διέπει τους αρωματικούς οίνους

  • Ο περιορισμός των κονδυλίων που αφορούν σε επενδύσεις, μέτρα καινοτομίας και προώθησης για τις μεγάλες οινοποιητικές εταιρείες

Ο ΣΕΟ είναι αντίθετος στην επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων έως το 2050 καθώς και στην μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες φύτευσης και θα συνεχίσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου».

“Τροφή-Φάρμακο”: Κατά τα φαινόμενα η γενική κουμανταδόρος ΕΕ μαζί με τα τσιράκια τους (μην ξεγελαστείτε, ΌΛΩΝ των χώρων) στην Ελλάδα κάνουν ό, τι μπορούν αρκεί να μην προκόψει κανένας Έλληνας και τίποτε Ελληνικό: Οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας-Κρασί και ζάχαρη ως καύσιμο

Εάν αυτό δεν είναι έλεγχος της διατροφής και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, τότε τί είναι; Έλεγχος της διατροφής με ύπουλα μέσα

Πάντα θα υπάρχει τρόπος, είτε με το “καλό”: Επιδοτήσεις με σκοπό τη… μείωση της παραγωγής

είτε με το ζόρι: Ολιγοπωλιακή βιομηχανική γεωργία αποφασίστηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα

και μην μας φανεί παράξενο εάν κάποια άλλη παραγωγή πάρει σειρά στην συνέχεια Εμείς ξεριζώνουμε και η Αίγυπτος φυτεύει 100 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε μια πενταετία

Πηγή πλούτου οι χιλιάδες τόνοι φρούτων που πετιούνται στις χωματερές

Τα Ελληνικά προϊόντα ως μέσο ανάπτυξης και γκρεμίσματος μνημονίων  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια