MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΆλλο ανθότυρο και άλλο αθότυρο ή μυζήθρα-Τι χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες

Άλλο ανθότυρο και άλλο αθότυρο ή μυζήθρα-Τι χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες

Άλλο ανθότυρο και άλλο αθότυρο ή μυζήθρα-Τι χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες

Άλλο ανθότυρο και άλλο αθότυρο ή μυζήθρα-Τι χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες

Ο αρθρογράφος απευθύνεται στο www.ftiaxno.gr, και μεταφέρει ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία μας. Άλλο ανθότυρο και άλλο αθότυρο ή μυζήθρα-Τι χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες
Δεν άπτεται της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ή της οικολογικής συνείδησης και φροντίδας του περιβάλλοντος.

Συνδέεται όμως άμεσα με κάποια βιομηχανοποιημένα είδη διατροφής, την προέλευσή τους και την ποιότητά τους, τα οποία πολυδιαφημίζονται ως πλήρως υγιεινά και απολύτως απαραίτητα στην σύγχρονη διατροφή, ενώ η κυριότερη προσφορά τους είναι υπερκέρδη στις βιομηχανίες.

Και ξεκαθαρίζει πως ο,τι διαβάσετε είναι οι δικές του γνώσεις στα συγκεκριμένα θέματα διανθισμένες με κάποιες σκέψεις, τις οποίες ενστερνιζόμαστε κι εμείς στα “προϊόντα της Φύσης”, εξ ου και η αναδημοσίευση.

Από την παραδοσιακή τυροκομία:

Τα τρία κύρια συστατικά του γάλατος (εκτός από το νερό, το βούτυρο, τα ιχνοστοιχεία κ.λ.π.) είναι:

α) Η τυρίνη
β) το γαλακτολεύκωμα
γ) το γαλακτοζάχαρο.

Όλα τα τυριά παράγονται από την επεξεργασία και στερεοποίηση της τυρίνης η οποία συμπαρασύρει και το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Επομένως ό,τι παράγεται από τον εναπομένοντα ορό (τυρόγαλο), είναι σχεδόν άπαχο και έχει κύριο συστατικό το γαλακτολεύκωμα. Αυτά τα ονομάζω αυθαίρετα ως τυροειδή, επειδή η τυρίνη απουσιάζει.

Όποιος έχει χρόνο ας ξαναδιαβάσει με προσοχή όλα μου τα σχόλια στο «Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα» . Έγραφα για τον ανθότυρο ή αθότυρο, ή μυζήθρα ή γκίζα αρβανίτικα κ.λ.π. που παράγεται από την θερμική επεξεργασία του τυρόγαλου.
Τα σχόλια που αναφέρει, θα τα βρείτε στην πηγή: Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα 

Aς ξαναπούμε ορισμένα πράγματα:

Το τυρόγαλο από φέτα περιέχει συνήθως 0,5-1,5% (σπάνια), βούτυρο. Το τυρόγαλο από γραβιέρες περιέχει 1,5-2,5 % . Εκ των πραγμάτων επομένως η μυζήθρα από το τυρόγαλο γραβιέρας είναι ποιοτικά καλύτερη.

Αν λίγο πριν την κροκίδωση, όταν δηλ. η θερμοκρασία πλησιάζει τους 75-78 βαθμούς, προσθέσουμε σε ποσοστό 15-20 % φρέσκο κρύο γάλα πλήρες (πρόσγαλο), η μυζήθρα γίνεται πολύ καλύτερη και άριστη αν το πρόσγαλο είναι γίδινο.

Γιατί να προτιμήσεις το Κατσικίσιο Γάλα 

Από το τυρόγαλο όμως συνήθως αφαιρείται το μέγιστο ποσοστό λίπους (σχετικά στο «φτιάχνω βούτυρο»), οπότε οι φρέσκιες μυζήθρες του εμπορίου (φυσικά ούτε λόγος για πρόσγαλο) είναι πρακτικά τελείως άπαχες.

To παραγόμενο προϊόν λοιπόν, είναι μία λευκή μαλακή μάζα τυροειδούς, τελείως άγευστη και όμως πολυδιαφημιζόμενη, η οποία ανάλατη και άπαχη, δεν «αντέχει» ακόμη και στο ψυγείο περισσότερο από 2-ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιονδήποτε α(ν)θότυρο του εμπορίου διατηρείται περισσότερο χρόνο κάτι δεν πάει καλά.

Όσα κεφάλια δεν καταναλωθούν συγκεντρώνονται, ζυμώνονται με αρκετό αλάτι (ουσιαστικά γίνεται πάστωμα για συντήρηση και ενδεχομένως, αλλά δεν γνωρίζω, προσθήκη συντηρητικών) και πωλούνται ως κρεμώδες παρασκεύασμα σε βαρέλια ή δοχεία με το κιλό, με την εμπορική (της πιάτσας) ονομασία, “ούρδα”.

Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού επιδρούν αρνητικά σε γαστρεντερικό, ανοσοποιητικό, εγκέφαλο 

Όταν λοιπόν σε συσκευασίες τυροπιτοειδών αναγράφεται στα υλικά και μυζήθρα, πρόκειται για μπούρδα που χρησιμοποιείται στα βιοτεχνο-βιομηχανικά τυροπιτοκατασκευάσματα αντί για φέτα, επειδή είναι πολύ φθηνή πρώτη ύλη.

Ο φρέσκος α(ν)θότυρος αλήθεια πόσο πωλείται; Κάνετε την πρώτη σκέψη-σύγκριση.

Άλλος τρόπος συντήρησης είναι το τρίψιμο των κεφαλιών με ψιλό αλάτι, καλό στέγνωμα στον αέρα και μετά στην κατανάλωση ως «ξερή» μυζήθρα για τα ζυμαρικά.

Στην Κρήτη την μυζήθρα παλιά για να συντηρείται εκτός ψυγείου, την «τύλιγαν» σε καθαρή στάχτη από καυσόξυλα. Η στάχτη κολλούσε, έκλεινε τους πόρους και ολόκληρο το κεφάλι αεροστεγώς, οπότε ο ατμοσφαιρικός αέρας δεν ερχόταν σε επαφή με το υλικό και έτσι δεν άρχιζε η διαδικασία αλλοίωσης και σήψης.

Μην πετάξεις τη στάχτη από το τζάκι. Δες πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις 

Η στάχτη στην Κρητική διάλεκτο λέγεται άθος ή και αθός (από το ρήμα αίθω=καίω εξ ού και αιθάλη=καπνιά καθώς και το αίθουσα=χώρος φωτεινός).

Από αυτό η μυζήθρα ονομάσθηκε αθότυρος δηλαδή «το τυρί με την στάχτη».

Η εσκεμμένα λανθασμένη ονομασία ανθότυρος, που παραπέμπει συνειρμικά (εδώ έχει σοβαρό λάθος και το λεξικό του Δημητράκου) στο «άνθος» του τυριού (κάτι το πολύ εξαιρετικό δηλαδή), αντί του σωστού αθότυρος, σε συνδυασμό με την απουσία λίπους που το καθιστά διαιτητική τροφή στις σινιέ και λαμέ σύγχρονες φιγούρες (πλήν των εχόντων πραγματική ανάγκη ασθενούντων), έδωσαν υπερβολική αξία σε ένα υποπροϊόν της τυροκομίας και μια ολόκληρη επικερδέστατη διατροφική παραφιλολογία, στήθηκε έντεχνα γύρω από ένα ευτελές τυροκομικό παράγωγο.

Αυτή είναι και η ένστασή μου.

Και μη ξεχνάμε ότι απουσία λίπους, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. (Είπατε κάτι για οστεοπόρωση;)

Απορία: Πόσο «τυρόπιτες» (τυρί+πίτα), είναι τα του εμπορίου, ανεξαρτήτως σχήματος, παρασκευάσματα;

“Τροφή-Φάρμακο”: Είστε γελασμένοι εάν νομίζετε πως τα τυροπιτοειδή του εμπορίου παρασκευάζονται με φέτα!!

Οι τυρόπιτες και τα τυροπιτάκια και οι σος τυριού που κυκλοφορούν στην αγορά δεν φτιάχνονται με φέτα, αλλά με γκίζα, ένα υποπροϊόν της φέτας: από το βαρέλι μαζεύουν τα τρίμματα και το ζουμί που βγαίνει, τα βράζουν με ένζυμα και τα ξαναπήζουν.

Παράγεται ένα πηχτό πράγμα, σαν τρίμα τυρί, το οποίο δεν έχει μυρωδιά, γιατί από την πρώτη τυροκόμηση έχουν φύγει τα λιπαρά και τα άλλα συστατικά του. Αν δεν του έβαζαν άρωμα φέτας, θα ήταν σαν να τρως φύλλο με χυλό, σαν κορνφλάουερ διαλυμένο στο νερό.

Αρωματικές ύλες: Η ΑΠΆΤΗ των δηλώσεων «φρέσκο» ή «φυσικό» τρόφιμο 

Επειδή είναι γνωστό τι συμβαίνει στην αγορά, πολλοί μικροί παραγωγοί που δεν αποβουτυρώνουν το τυρόγαλο ή ακόμη χρησιμοποιούν και πρόσγαλο, δίνουν τα προϊόντα τους στην κατανάλωση με διαφορετικά ονόματα, όπως π.χ. μανούρι ή μανούρα ή…(Δεν λέω άλλα ονόματα γιατί θα θεωρηθεί διαφήμιση).

Το κάνουν από ανάγκη για να ξεχωρίζουν από τους αθότυρους.

Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στους α(ν)θότυρους του εμπορίου ένα ευτελές χαμηλής διατροφικής αξίας παραπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο το σύγχρονο marketing έχει «έντεχνα» μεταβάλλει σε επικερδές καταναλωτικό είδος.

Να σημειωθεί ότι παλιά, πριν «εφευρεθεί» η διατροφική αξία (!?) του φρέσκου α(ν)θότυρου και επειδή η κατανάλωση δεν μπορούσε να απορροφήσει την παραγωγή της «ξερής» μυζήθρας, μεγάλο ποσοστό τυρόγαλου μετά την τυροκόμηση πήγαινε κατ’ ευθείαν για χοιροτροφή. Ήταν και είναι άριστο είδος ζωοτροφής.

Μπορείτε να δείτε και Ελληνική Φέτα, το υγιεινότερο τυρί παγκοσμίως 

www.ftiaxno.gr  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια