MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΆγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό

Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό

Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό
Φωτογραφία: pixabay.com 

Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό

Πηγή: health.harvard.edu Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό

Το κέντρο φόβου του εγκεφάλου μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να εμποδίσουν αυτή την δυσάρεστη διαδικασία

Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά επεισόδια. Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός ο μηχανισμός που συσχέτιζε το υπερβολικό άγχος με την αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Υπάρχει συσχέτιση του άγχους με τα καρδιαγγειακά επεισόδια;

Μια νέα μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου αποκαλύπτει πως η αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται αμυγδαλή, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από εκδηλώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή στο βάθος του εγκεφάλου που συσχετίζεται με έντονα συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος.

Τα αρνητικά συναισθήματα ως παράγοντες αυτοάνοσων και άλλων ασθενειών 

Η συγκεκριμένη μελέτη ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο περιοδικό Lancet. Περιελάμβανε 293 άτομα που είχαν υποβληθεί σε απεικόνιση εγκεφάλου με την μέθοδο PET/CT κυρίως για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ενεργό καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο κατά την στιγμή της εξέτασης.

Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης η οποία διήρκεσε 2-5 χρόνια 22 άτομα εμφάνισαν ένα η περισσότερα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος), έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η μελέτη προσδιορίζει ένα μηχανισμό που συνδέει το στρες με την φλεγμονή των αρτηριών και τον μετέπειτα κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η σύνδεση της Αθηρωματικής πλάκας με Φλεγμονή και Χοληστερόλη 

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το στρες ενεργοποιεί τον μυελό των οστών ώστε να παράγονται λευκά αιμοσφαίρια. Αυτά τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις διεγείρουν τη φλεγμονή, μια διαδικασία που οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στο εσωτερικό του τοιχώματος των αρτηριών.

Ποιά τα αποτελέσματα της μελέτης;

Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα του μυελού των οστών, φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή/και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση 

Η σχέση αυτή παρέμενε ακόμη και αν δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες κινδύνου οπως

Τόσο το μέγεθος όσο και η δραστηριότητα της αμυγδαλής διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά οι άνθρωποι με υπερβολικό άγχος τείνουν να έχουν αυξημένη δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου.

Συχνά αυτό το κέντρο αποκαλείται και κέντρο φόβου και βοηθάει τους ανθρώπους να αξιολογούν την εξωτερική πίεση και να αντιδρούν με φυσιολογικό τρόπο ρυθμίζοντας το άγχος τους.
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχουμε άγχος 

Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε το άγχος;

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι οι τεχνικές μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να περιορίσουν την δραστηριότητα της αμυγδαλής. Αρκετές μικρές μελέτες δείχνουν ότι οι στρατηγικές μείωσης του άγχους μπορούν να ελαττώσουν τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Διαλογισμός: Ένα φάρμακο για κάθε νόσο 

Μία μελέτη που έγινε σε ασθενείς που αναρρώνουν μετά απο καρδιαγγειακό επεισόδιο δείχνει ότι αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν σε μικρές ομάδες με σκοπό την μείωση του στρες είχαν πολύ λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια μέσα στα επόμενα 3 χρόνια σε σχέση με αυτούς που δεν συμμετείχαν.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζονται μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία του στρες μειώνει τα περιστατικά καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά εν τω μεταξύ είναι λογικό να προτείνουμε την μείωση του στρες σε άτομα με υπερβολικό άγχος δεδομένου ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard συστήνει το πρόγραμμα SMART (StressManagementAndResilienceTraining). Στη διάρκεια του προγράμματος σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, οι άνθρωποι μαθαίνουν για το άγχος και την σχέση του με σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα. Επίσης δίνεται έμφαση στην υγιεινή διατροφή και στη σωματική δραστηριότητα.

Διατηρήστε το άγχος υπό έλεγχο και όχι το άγχος, εσάς 

Απλά βήματα για να μειώσετε το στρες

Ο έλεγχος του άγχους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους όπως ο διαλογισμός ή οι επαναλαμβανόμενες προσευχές. Αλλά μπορείτε να χαλαρώσετε με δύο απλά βήματα.

ΒΗΜΑ 1ο

Επιλέξτε καθώς αναπνέετε μία σύντομη προσευχή ή λέξεις όπως «ηρέμησε» η «ειρήνη» η μία φράση όπως «είμαι ήρεμος» ή«εισπνοή-ηρεμία, εκπνοή-ένταση». Μπορείτε να επαναλάβετε τα παραπάνω δυνατά ή σιωπηρά καθώς εισπνέετε και εκπνέετε.

ΒΗΜΑ 2ο

Αν στη διάρκεια του παραπάνω βήματος παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, απλά πάρτε μία βαθειά ανάσα ή πείτε στον εαυτό σας «σκέψου, σκέψου» ώστε η προσοχή σας να επανέλθει στο χαλαρωτικό βήμα 1.

Εξάσκηση των δύο βημάτων για 10 έως 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει ώστε να ελαττωθούν οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα σας.
Πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο
Τεχνικές διαλογισμού για όσους δεν μπορούν να διαλογιστούν 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΣΚΟΣ-Ειδικός Καρδιολόγος www.mednutrition.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Για τα προβλήματα του άγχους και του στρες που μπορεί να διακατέχεστε κάποιοι και σας “φρενάρουν”, δύναται να σας βοηθήσουν

– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων.

Τα ωμέγα 3 δε, έχουν πολύ σημαντική συμβολή ΚΑΙ στην καλή υγιεία της καρδιάς: Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά 

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!
Η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει και σε περίπτωση αρρυθμίας..

Διατίθενται, λοιπόν, από την ιστοσελίδα εξαιρετικής ποιότητας, βιολογική, πιστοποιημένη βαλεριάνα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ως συμπληρώματα διατροφής, ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη τους στον μέγιστο βαθμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Σημάδια στο σώμα σας που αποκαλύπτουν στρες. Τι να προσέξετε 

Διατηρήστε το άγχος υπό έλεγχο και όχι το άγχος, εσάς 

Υγεία, Νόσος και Στρες. Γιατί αρρωσταίνουμε-Tι μπορούμε να κάνουμε 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια