MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφή5 διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2

5 διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2

5 διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2
Image by Silvia from Pixabay 5 διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2

5 διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2

Γράφει ο Σάββας Τσανασίδης, διαιτολόγος – διατροφολόγος 

Παρακάτω ακολουθούν 5 συνοπτικές διατροφικές πληροφορίες για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) στα 5 χρόνια λειτουργίας του διαιτολογικού μου γραφείου. Κάποιες από αυτές ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες!

1. Δεν είναι όλες οι θερμίδες των τροφίμων ίδιες.

Το σημαντικότερο κομμάτι σε έναν σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου δεν αποτελεί η μέτρηση των θερμίδων, αλλά η προσπάθεια επίτευξης ορμονικής ισορροπίας.

Γιατί είναι μύθος η καταμέτρηση θερμίδων 

Τροφές που προκαλούν μια απότομη αύξηση στις τιμές σακχάρου αίματος (όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, το λευκό ψωμί και ρύζι, οι χυμοί και τα αναψυκτικά) απαιτούν υψηλότερη παροχή ινσουλίνης από το σώμα μας, δημιουργώντας μεγαλύτερο μεταβολικό στρες και ανισορροπίες στα όργανα διαχείρισης σακχάρων, όπως

Λόγω του ότι η ινσουλίνη ανήκει στις αναβολικές ορμόνες (υπεύθυνη για τη μυϊκή ανάπτυξη, αποθήκευση λίπους κ.α.), διαθέτοντας και έναν ενεργό ρόλο στην εμφάνιση του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρατεταμένα υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), γεγονός που μπορεί να δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης βάρους. 

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της ινσουλίνης στο σώμα; 

Γι’ αυτό άλλωστε και οι διατροφές που περιέχουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (Γ.Δ.), τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, οδηγούν σε καλύτερες μεταγευματικές τιμές γλυκόζης και έχουν αποδειχτεί να παρουσιάζουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση βάρους, συγκριτικά με διατροφές υψηλού Γ.Δ.

Γλυκαιμικός Δείκτης-Οδηγός για αρχάριους: Παράγοντες που τον επηρεάζουν, οφέλη, μειονεκτήματα 

2. Αντιδρούμε διαφορετικά, ακόμα και σε υγιεινές τροφές!

Πολλά άτομα αντιδρούν διαφορετικά σε τροφές οι οποίες θεωρούνται γενικώς υγιεινές και κατάλληλες για τη διαχείριση του ΣΔ2. Για παράδειγμα, παρότι τα όσπρια θεωρούνται μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κάποια άτομα τείνουν να τα ανέχονται πολύ καλύτερα, παρουσιάζοντας χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου, συγκριτικά με άλλα άτομα.

Παρόλο που διάφοροι παράγοντες μπορούν να συντελέσουν σε αυτό το γεγονός, όπως το αν υπήρχε, ή όχι, μια σαλάτα στο ίδιο γεύμα, ο χρόνος βρασμού των οσπρίων, η ποσότητα, αν προστέθηκε περισσότερη πατάτα, ή καρότο, ή άλλα συστατικά στο γεύμα κλπ., ας μην ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεδομένο ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν τις τιμές σακχάρου, μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση είναι πάντοτε επιθυμητή!

Εξατομικευμένη διατροφή-Ασπίδα στην εκδήλωση ασθενειών 

3. Το στρες αυξάνει το σάκχαρο αίματος (υπεργλυκαιμία)!

Παρότι είναι ωφέλιμο να προσέχουμε τη διατροφή μας, η συνεχής εμμονή γύρω από τις διατροφικές μας επιλογές, τις συνθέσεις των γευμάτων μας και τις αδιάκοπες μετρήσεις σακχάρου, ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όσο αναφορά τις καθημερινές μετρήσεις μας!

Και αυτό διότι όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό συνθήκες στρες (νοητικό, συναισθηματικό, φυσικό, χημικό) εκκρίνονται στρεσογόνες χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες, εκτός των άλλων, διαθέτουν και καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της ομοιόστασης του σακχάρου αίματος, λόγω της ενίσχυσης της ηπατικής γλυκόλυσης, αλλά και της ινσουλινοαντίστασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο).

Ποιος θα το περίμενε επομένως ότι το να αγχωνόμαστε θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει και την ισορροπία των τιμών σακχάρου στο αίμα μας!

Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

Τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι:

  • Να προτιμούμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα (απλές μεθόδους μαγειρικής γευμάτων), προτιμώντας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα προϊόντα και ιδιαίτερα σε μορφή σνακ.
  • Να είμαστε προσεκτικοί στους συνδυασμούς και στις μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε.
  • Να φροντίζουμε να συμμετέχουμε σε μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα.
  • Να κοιμόμαστε επαρκώς για την ανάρρωση του νευρικού και ορμονικού μας συστήματος.
  • Να είμαστε απλοί παρατηρητές των μετρήσεων μας και να μην αγχωνόμαστε για το κάθε τι που καταναλώνουμε, καθώς η διαχείριση των σακχάρων αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα που χρειάζεται γνώση και υπομονή, καθώς με τον χρόνο θα αρχίζουμε να γνωρίζουμε καλύτερα το πως το σώμα μας αντιδρά σε διάφορα τρόφιμα και συνθήκες, κερδίζοντας αυτοπεποίθηση, βελτιώνοντας τελικώς τη σχέση μας απέναντι σε διάφορα τρόφιμα.

Στρες~Ο ψυχοσωματικός παράγοντας ως αιτία διαβήτη 

4. Δεν είναι όλα τα προϊόντα χαμηλά σε σάκχαρα υγιεινά!

Μπορεί με το να επιλέγουμε να καταναλώνουμε προϊόντα χαμηλά σε σάκχαρα να μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, όμως πολλά από αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν να περιέχουν χημικές ουσίες με αρνητική επίδραση στην υγεία, όπως διάφορα γλυκαντικά, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Συγκεκριμένα, αρκετά γλυκαντικά μπορούν να σχετίζονται με διαταραχές στην πεπτική λειτουργία, καθώς είναι πλούσια σε μη απορροφήσιμους υδατάνθρακες (όπως οι πολυόλες), ενισχύοντας την εμφάνιση πεπτικών διαταραχών (όπως ο πόνος και τα φουσκώματα) σε ορισμένα άτομα.

Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές” 

5. Σχεδόν όλα τα άτομα με ΣΔ2 μπορούν να καταναλώσουν υδατάνθρακες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να περιορίζουμε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας, αλλά να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι κατά τον σχεδιασμό των γευμάτων.

Η ποσότητα των υδατανθράκων που μπορεί γενικά να καταναλώσει ένα διαβητικό άτομο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το είδος των υδατανθράκων (προτιμώνται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια), το συνδυασμό τους με άλλες τροφές σε ένα γεύμα (π.χ. το μηλόξυδο μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου), το πόσο δραστήριο είναι ένα άτομο στη διάρκεια της ημέρας, την ποιότητα του ύπνου κ.α. 

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες~Ποιοι είναι και ποιοι μας ωφελούν
Και Πώς η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε διαβήτη 

Πηγή: www.learnnutrition.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Πρώτα από όλα, στην αντιμετώπιση του διαβήτη, είναι απαραίτητη μια ΑΛΛΑΓΉ ΤΟΥ ΤΡΌΠΟΥ ΖΩΉΣ, Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 

Συμπληρώματα που διατίθενται από την ιστοσελίδα και μπορούν να συμβάλλουν στην διαχείριση του ζαχάρου είναι,

Συνένζυμο Q10:

Είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να αποκαταστήσετε τα ανεπαρκή επίπεδα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να σας παρέχει γενικότερη προστασία από τις επιδράσεις της αυξημένης γλυκόζης στον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. 

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ:

Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλοντας θετικά σε περιπτώσεις διαβήτη. Η σιλυμαρίνη (ουσία του) επίσης φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση καθώς σύμφωνα με έρευνες το οξειδωτικό στρες μπορεί να συνεισφέρει στην δυσλειτουργία του παγκρέατος των β-κυττάρων, στη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Το παράγωγο λιπίδιο των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ονομάζεται προτεκτίνη DX (PDX) και μιμείται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προτεκτίνη DX θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον άνθρωπο:Τα ωμέγα 3 – Ω 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ:

Η χορήγηση μαστίχας Χίου σχετίζεται με βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης και με μείωση της περιμέτρου της μέσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική αγωγή που παίρνουν.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

ΠΡΟΣΟΧΉ: Όλα τα παραπάνω, ο, τι και να διαλέξετε θα πρέπει να συνδυάσετε και Ποιά μέθοδος ξεπερνά τα φάρμακα στην αποκατάσταση εγκεφαλικών, καρδιακών, διαβήτη; 

Δείτε ακόμη 5 Κρίσιμα Σημάδια ότι έχετε Υψηλό Ζάχαρο~Πώς να το Μειώσετε 

Διαβήτης: Το αυξημένο ζάχαρο δηλητηριάζει ολόκληρο τον οργανισμό 

Έχω ζάχαρο τι πρέπει να τρώω; 

Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά 

Διατροφή: Μπορεί να Αναγεννήσει το Πάγκρεας-Να Αναστρέψει τον Διαβήτη 

Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία

Μειώστε Ριζικά τον Κίνδυνο Ανάπτυξης Διαβήτη Τύπου 2 

Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις  

Διαβήτης: Μια ορμονική καταιγίδα για τις γυναίκες


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια