Ζάχαρο και Gymnema sylvestre-Γκουρμάρ ή αλλιώς «φονιάς» της ζάχαρης

zaharo-kai-gymnema-sylvestre-gour-mar-i-allios-fonias-tis-zaharis

Το αποκαλούν φονιά της ζάχαρης και όχι άδικα, αφού μειώνει την ευχαρίστηση από την γλυκιά γεύση, καθώς και την επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, δεσμεύει την ζάχαρη που περιέχεται στην τροφή και διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το Gymnema Sylvestre φύεται στην Κεντρική και τη Νότια Ινδία όπου έχει χρησιμοποιηθεί (από την παραδοσιακή ιατρική Ayurvedic) για τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα για πάνω από 2.000 χρόνια γιατί ως έδειξαν οι έρευνες τα φύλλα του περιέχουν ένα απόσταγμα, το gymnemic acid που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.. Τα φύλλα επίσης χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Δείτε και Έχω ζάχαρο τι πρέπει να τρώω; 
Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά 
Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;

Έχει δράση αντιφλεγμονώδη, λειτουργεί ως τονωτικό του ήπατος, εμετικό. Είναι χρήσιμο σε ηπατοσπληνομεγαλία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ίκτερο, καρδιοπάθεια, αμηνόρροια, για την τόνωση της καρδιάς και ως διουρητικό αυξάνει την έκκριση των ούρων. Δρα υποστηρικτικά στον έλεγχο βάρους. Έχει επίσης αντιαλλεργικές και αντιικές ιδιότητες.
Σημαντική η δράση του στο ήπαρ, καθώς από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα με το ζάχαρο: Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι

Επειδή, ακριβώς, έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την αφομοίωση της ζάχαρης ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει την επιθυμία για ζάχαρη το gymnema έχει μεγάλη απήχηση στην βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής.

Η αντιδιαβητική δράση του προσδιορίστηκε από πολύ νωρίς.Το Ινδικό του όνομα Gur-mar σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘καταστροφέας της ζάχαρης’. Επηρεάζει την αίσθηση του γλυκού , -αναστέλλει την αίσθηση του γλυκού για περίπου 1 – 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση ζάχαρης να δίνει στο στόμα απλώς την αίσθηση άμμου, αλλά συγχρόνως επηρεάζει και την αίσθηση πικρού σε μικρότερο όμως βαθμό, ενώ αφήνει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες γεύσεις.
Δείτε και Οι Επικίνδυνες Διατροφικές Συμβουλές της Ιατρικής για τον Διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ρίζες. Δίνει υπέροχη γεύση όταν γίνεται ρόφημα.

Ιδιότητες κατά την κατανάλωση
Οι ιδιότητες που έχουν καταγραφεί στην παραδοσιακή ανατολική θεραπευτική το κατατάσσουν ως:

Επίσης, βοηθάει στον έλεγχο του ζαχάρου σε διαβητικούς
– τύπου 1: των οποίων το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και εξαρτώνται από ενέσεις ινσουλίνης και
– τύπου 2: των οποίων το πάγκρεας παράγει ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή των οποίων το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Μικρός αριθμός μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι το gymnema μπορεί να μειώσει σε ορισμένους διαβητικούς τη δόση ινσουλίνης και να μειώσει ή να αντικαταστήσει τα στοματικά φάρμακα. Μελέτες με ζώα έδειξαν ότι βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων βήτα του παγκρέατος και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης.

Το Gymnema Sylvestre έχει δραστικά συστατικά που δεσμεύουν την χοληστερόλη στο αίμα, και την απελευθερώνουν στα κόπρανα, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποβολής τους από τον οργανισμό και μειώνοντας τελικά την υπερχολισταιριναιμία. Έχει παρατηρηθεί δράση κατά της αθηρωμάτωσης που ενδεχομένως μπορεί να εξηγηθεί με την πιο πάνω διαδικασία.
Δείτε Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!
και Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Η κατανάλωσή του συνοδεύεται από προσωρινή αναστολή – ‘μούδιασμα’ της αίσθησης του γλυκού για περίπου 60 λεπτά. Το Gymnema Sylvestre μειώνει την όρεξη για περίπου 90 λεπτά μετά από την λήψη του.

Συνοπτικά, έχουν περιγραφεί τέσσερις πιθανοί μηχανισμοί δράσης:

  • αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης
  • αυξάνει της ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη 
  • μειώνει την ποσότητα της τροφής και των θερμίδων που καταναλώνεται λόγο αλλαγής της γεύσης του γλυκού και μείωσης της όρεξης 
  • αυξάνει την δέσμευση της χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνει την δέσμευση λιπαρών οξέων στο έντερο

Στους διαβητικούς η λήψη του βοτάνου θα πρέπει να γίνεται με συνεργασία και παρακολούθηση ιατρού, ώστε, αν χρειαστεί, να μειωθούν καταλλήλως η ινσουλίνη ή τα άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. 

Ειδικές ομάδες ατόμων και ειδικά οι εγκυμονούσες, θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό τους
Δείτε ακόμη Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις 

 Ας κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλλαγούμε από την ζάχαρη, καθώς μόνο προβλήματα δημιουργεί μέχρι στιγμής: Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη 

Δείτε παραστατικά πως η ζάχαρη μας σκοτώνει

Τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη 

και να θυμάστε, ζάχαρη δεν είναι μόνο η άσπρη που βάζουμε στους καφέδες: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας 

Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *