MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΥδραστίς για λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχα και ιγμορίτιδα

Υδραστίς για λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχα και ιγμορίτιδα

Υδραστίς για λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχα και ιγμορίτιδα

Υδραστίς για λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχα και ιγμορίτιδα

Η φαρμακευτική της ονομασία είναι Hydrastis Canadensis (Υδραστίς η Καναδική), ενώ η αγγλική του ονομασία Golden Seal αναφέρεται προφανώς στο κίτρινο χρώμα της ρίζας του φυτού. Είναι παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο των ιθαγενών της Αμερικής. Υδραστίς για λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχα και ιγμορίτιδα

Οι Τσερόκι το χρησιμοποιούσαν για τη δυσπεψία, τις τοπικές φλεγμονές και τη βελτίωση της όρεξης, ενώ οι Ιροκουά το χρησιμοποιούσαν για τον βήχα σε κοκίτη και την διάρροια, σε προβλήματα ήπατος, πυρετό και ξινίλες στομάχου.

Το χρησιμοποιούσαν επίσης για τα αέρια και ως εμετικό για τους χολερικούς. Eφτιαχναν ένα έγχυμα σε συνδυασμό με άλλες ρίζες για τον πόνο των αυτιών και για το πλύσιμο ευαίσθητων ματιών. Με το λίπος της αρκούδας έφτιαχναν ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Οι πρώτοι άποικοι το έμαθαν από τους ιθαγενείς και σύντομα το βότανο έγινε ευρέως γνωστό.

Στην Ευρώπη ήρθε το 1760 και αρχικά καλλιεργήθηκε ως καλλωπιστικό ενώ για τις θεραπευτικές του ιδιότητες έγινε γνωστό το 1798.

Κατά τον 19ο αιώνα ήταν πολύ δημοφιλές βότανο στην γηραιά Ήπειρο, όπου έγινε ευρέως γνωστό στους οπαδούς του Τόμσον (ιδρυτής του κινήματος Φυσικής Ιατρικής στις ΗΠΑ) και τους Εκλεκτικούς γιατρούς (η σχολή των Εκλεκτικών ιδρύθηκε από τον Γούστερ Μπιτς στη δεκαετία του 1930 και χρησιμοποιούσαν θεραπείες με βότανα και μεθόδους των ιθαγενών) και συμπεριλαμβανόταν στην Φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το 1926.

Αποτέλεσμα της έντονης αποδοχής του ως θεραπευτικό βότανο ήταν η μεγάλη ζήτηση του βοτάνου στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Το 1905 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης του βοτάνου που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι διαθέσιμες ποσότητες. Το πρόβλημα της παραγωγής σε σχέση με την ζήτηση υπάρχει ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα την υψηλή τιμή διάθεσης του βοτάνου.

Το φυτό ανθίζει την Άνοιξη και η συλλογή του γίνεται το Φθινόπωρο, μετά την ωρίμανση των σπόρων. Τα φυτά που συλλέγονται πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ή 4 ετών και για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρίζα και το ρίζωμα του φυτού.

Περιέχει τα αλκαλοειδή:

υδραστίνη, καναδίνη, καναλιδίνη. Η βερβερίνη εμφανίζει ισχυρή αντιβιοτική δράση σε αρκετούς μικροοργανισμούς και οφείλει τις περισσότερες ειδικές χρήσεις της στην ισχυρή τονωτική δράση που ασκεί στις βλεννογόνους μεμβράνες του σώματος.

Διαθέτει, λοιπόν, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και καθαρκτικές ιδιότητες και αποτελεσματική δράση κατά των ιώσεων και των μολύνσεων από βακτήρια. Αντιμετωπίζει λοιμώξεις του αναπνευστικού, την φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, τον βήχα και την ιγμορίτιδα.

Ενισχύει την λειτουργία της πέψης, δρά κατά των λειτουργικών διαταραχών του στομάχου, του έλκους του δωδεκαδακτύλου, και της απώλειας της όρεξης. Χρήσιμη επίσης για δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, την τριχοφυτία, τον κνησμό, την ωταλγία και την επιπεφυκίτιδα, αλλά και ερεθισμούς και εγκαύματα.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Η Υδραστίδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά που έχουμε στη διάθεσή μας. Δρα ως στυπτικό, τονωτικό, διεγερτικό της χολής, αντικαταρροϊκό, καθαρτικό και επουλωτικό.

Η υδραστίδα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται βερβερίνη, η οποία σκοτώνει πολλούς τύπους βακτηριδίων και μικροβίων. Η βερβερίνη ενεργοποιεί επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια και τα καθιστά πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την απολύμανση των πληγών στο δέρμα. Ακόμα, συνιστάται συχνά για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Οι περισσότερες από τις χρήσεις της Υδραστίδας οφείλονται στην ισχυρή τονωτική δράση που ασκεί στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η γαστρίτιδα, τα σηπτικά έλκη και η κολίτιδα.

Η διέγερση που προκαλεί η πικρή της γεύση την κάνει χρήσιμη στην ανορεξία. Ωφελεί στις καταρροϊκές καταστάσεις και ιδιαίτερα στην καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η τονωτική και στυπτική της δράση την κάνουν χρήσιμη σε προβλήματα μηνορραγίας (υπερβολική έμμηνη ροή) και αιμορραγίες γενικότερα… Βοηθά κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Αποφεύγεται όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί διεγείρει τους ακούσιους μυς της μήτρας. 

Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης της, η υδραστίδα διαθέτει μακρύ ιστορικό χρήσης για μολυσματική διάρροια, λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού και κολπικές λοιμώξεις.

Συχνά συνίσταται από βοτανοθεραπευτές σε συνδυάζεται με εχινάκια για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και συμπτώματα γρίπης.

Αποτελεί εξαιρετικό και θεωρείται μοναδικής αξίας βότανο στη θεραπεία της ιγμορίτιδας.

Το φυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μετωπιαίας ιγμορίτιδας με πράσινες ή κίτρινες δύσοσμες παχύρευοτες εκκρίσεις στη φροντίδα πληγών της ρινικής κοιλότητας, στη ρινική καταρροή καθώς και στην αντιμετώπιση της ξήρανσης των ρινικών βλεννογόνων.

Για τα στομαχικά προβλήματα συνδυάζεται άριστα με την Σπειραία και το Χαμομήλι. Για την αιμορραγία της μήτρας με το Τρίλλιο. Εξωτερικά για πλύσεις σε περιπτώσεις ερεθισμού και κνησμού, συνδυάζεται με απόσταγμα Αμαμηλίδας. Σαν σταγόνες για το αυτί συνδυάζεται με Βερμπάσκο.

ydrastis-gia-loimoxeis-tou-anapnefstikou-faryggitida-amygdalitida-viha-kai-igmoritidaΕνδείξεις

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μισό έως 1 κουταλάκι του τσαγιού κονιοποιημένο βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε 3 φορές την ημέρα.
Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 0,5-2ml τρεις φορές την ημέρα.

Παρενέργειες

  • Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις. Λόγω της ικανότητάς του διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας δεν επιτρέπεται η χρήση του από τις εγκύους.
  • Ανεβάζει την πίεση και κατά συνέπεια δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν όσοι έχουν υψηλή πίεση ή έχουν καρδιακά προβλήματα.
  • Η κατανάλωση φρέσκου φυτού μπορεί να προκαλέσει εξέλκωση των βλεννογόνων.

Δείτε ακόμη: Γιατί είναι σφάλμα να βάζουμε γλυκαντικά στα ροφήματα βοτάνων 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια