Ξηροδερμία: Αιτίες και αντιμετώπιση

xirodermia-aities-kai-antimetopisi

Ξηροδερμία: Αιτίες και αντιμετώπιση

Νιώθετε το πρόσωπό σας να σας «τραβάει»; Υποφέρετε από ξεφλούδισμα και κοκκινίλες; Ανησυχείτε ότι θα εμφανίσετε γρήγορα ρυτίδες; Βλέπεις την επιδερμίδα σου άγρια και θαμπή; Νιώθεις ενόχληση και κνησμό σε ορισμένα σημεία του σώματός σου; 

Τι ακριβώς συμβαίνει

Η ξηρότητα του δέρματος είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα σήμερα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.  Είναι μια συνηθισμένη δερματολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε όλο το σώμα αλλά πιο έντονη σε ορισμένα σημεία, όπως τα χέρια και τα πόδια.

Με την πάροδο της ηλικίας η τοπική ικανότητα ύγρανσης του δέρματος ελαττώνεται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ξηροδερμίας, χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να υποκρύπτει κάποια παθολογική αιτία. 

Λύνεται το πρόβλημα του ξηρού δέρματος;

Διορθώνεται εύκολα, αλλά μπορεί να κρύβει πίσω της σοβαρότερες παθήσεις, άλλοτε δερματολογικές και άλλοτε του θυρεοειδούς. Έτσι, εάν δεν προέρχεται από παθολογική αιτία, αρκεί να επικεντρωθείς σε ορισμένους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν το δέρμα σε άγονα, ξερά μονοπάτια αφαιρώντας του την πολύτιμη υγρασία.

Βέβαια, ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Ορισμένα άτομα έχουν ξηρό δέρμα εκ γενετής και είναι επιρρεπή σε ρυτίδες.

Ωστόσο υπάρχουν και ιατρικές αιτίες της ξηροδερμίας. Αυτές είναι:

  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Κάποιες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων
  • Τοπικά λοιμώδη νοσήματα
  • Αγγειακά προβλήματα
  • Ασθένειες του κολλαγόνου
  • Τοπικά δερματολογικά νοσήματα.

Αναλυτικότερα

Οι κύριες αιτίες είναι ενδογενείς, ωστόσο μπορεί να έχει να κάνει και με εξωγενείς παράγοντες. Συνήθως έχει να κάνει με:

Σμηγματορροική δερματίτιδα

Πρόκειται για ένα συνήθως χρόνιο πρόβλημα, με εξάρσεις τον Χειμώνα ειδικά σε περιόδους έντονου στρες και υφέσεις το Καλοκαίρι, υπό την επίδραση του ήλιου.

Η δερματίτιδα αυτή δεν θεραπεύεται ποτέ οριστικά, καθώς οφείλεται σε έναν μύκητα, τον οποίον έχουμε όλοι οι άνθρωποι στον οργανισμό και δεν μπορούμε να αποβάλλουμε. Ο μύκητας αυτός βρίσκει τροφή στα λιπαρά δέρματα και εκδηλώνεται με έντονη αφυδάτωση και ξεφλούδισμα κυρίως στα φρύδια και στα πλαϊνά της μύτης. Στους άνδρες μπορεί να εκδηλωθεί και στην περιοχή του γενιού, ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν σμηγματορροική δερματίτιδα και στο κεφάλι.

Πέρα από ξεφλούδισμα, η δερματίτιδα αυτή, είτε στο πρόσωπο είτε στο κεφάλι, μπορεί να συνοδεύεται και από κοκκινίλα και φαγούρα.
Δερματίτιδα και εναλλακτική αντιμετώπιση 

Παθολογία

Πολύ συχνά η ξηροδερμία οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου.
Μπορεί, όμως, να συνδέεται και με δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η μηκυτίαση ή το έκζεμα.

Εξωτερικοί παράγοντες

Ξηρότητα μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών που προκαλούν αφυδάτωση, όπως η εκτεταμένη έκθεση στον αέρα, τον ήλιο, το ψύχος ή τη θερμότητα –ακόμα και οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Ακόμα, το συχνό πλύσιμο με καυτό νερό, καθώς και η φτωχή διατροφή σε φρούτα, λαχανικά και σε πρόσληψη νερού έχει να κάνει με την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Είναι επιβεβλημένη η ιατρική παθολογική εξέταση, όταν η ξηροδερμία εμφανίζεται απότομα και όχι προοδευτικά – όπως συμβαίνει στην ξηροδερμία λόγω ηλικίας. Επίσης όταν είναι σημαντικού βαθμού ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, βραδύ μεταβολισμό, εξανθήματα.

Η διάγνωση για το είδος του προβλήματος θα γίνει από δερματολόγο, ο οποίος αφού κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση, εφόσον χρειάζονται θα συστήσει επιμέρους αιματολογικές εξετάσεις.

Ως προς την αντιμετώπιση, αυτή έχει να κάνει με το εκάστοτε πρόβλημα, π.χ. η σμηγματορροική δερματίτιδα επιδέχεται συγκεκριμένη αγωγή, ενώ άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ή και να διορθωθούν με ειδικές ενυδατικές κρέμες.

Τι να προσέξεις

Τις αλλαγές θερμοκρασίας Το έντονο κρύο ή η απότομη ζέστη μπορεί να είναι αιτίες για την εμφάνιση ξηροδερμίας, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια.

Το καυτό νερό Τα συχνά ζεστά μπάνια αφαιρούν το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας προκαλώντας ξηροδερμία.

Για να αποφύγεις ή να βελτιώσεις την ξηροδερμία στο σώμα, προτίμησε ντους με χλιαρό νερό και, αν κάνεις αφρόλουτρο, πρόσθεσε λίγες σταγόνες ειδικό λάδι στο νερό. Βοηθά το δέρμα να συγκρατήσει την υγρασία.

Την πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας νερού: Επιπτώσεις της αφυδάτωσης 

Το διαιτολόγιό σου Η αυξημένη πρόσληψη νερού αλλά και φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχεις απαλό, υγιές δέρμα.

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και μην ξεχνάς να πίνεις συχνά νερό. Πολύ καλές για την προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία είναι και οι πλούσιες σε Ω-3 τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά.

Την υγεία σου Πολλές φορές η ξηροδερμία οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου, καθώς και δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ιχθύαση.

Την χρήση ακατάλληλων σαπουνιών και προϊόντων περιποίησης του δέρματος: Εάν δεν υπάρχει υποκείμενη πάθηση, το πρόβλημα θα βελτιωθεί με τη χρήση ειδικών, απαλών καθαριστικών προϊόντων στο ντους, τα οποία δεν περιέχουν σαπούνι και έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο δέρμα. Τέλος, είναι απαραίτητη η περιποίηση με πλούσιες, ενυδατικές κρέμες μετά το μπάνιο.

Την παρατεταμένη παραμονή σε χώρους με κλιματιστικά και πηγές θερμότητας που ελαττώνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Τι μπορείς να κάνεις

Επισκέψου έναν δερματολόγο Εάν παρατηρήσεις έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκέψου το δερματολόγο σου για πιο συγκεκριμένη διάγνωση. Εάν η ξηροδερμία δεν είναι παροδική, μπορεί να οφείλεται σε άλλη, παθολογική ή δερματολογική κατάσταση. Βρίσκοντας τι προκαλεί την ξηροδερμία θα μπορέσεις και να την αντιμετωπίσεις.

Αν το πρόβλημα ξηροδερμίας που αντιμετωπίζετε περιορίζεται σε αφυδατωμένη ή στεγνή επιδερμίδα, χωρίς άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, μπορείτε και μόνοι σας να βελτιώσετε την ποιότητά του και να προστατευτείτε από τις ρυτίδες που το απειλούν:

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία καλή ενυδατική κρέμα που να περιέχει υαλουρονικό οξύ.

Για τον καθαρισμό του προσώπου, επιστρέφοντας από την δουλειά στο σπίτι, προτιμήστε γαλάκτωμα και όχι καθαριστικό σε μορφή τζελ ή αφρού που, καθώς χρειάζεται ξέπλυμα, μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα.

Για ακόμα βαθύτερο καθαρισμό συνιστάται scrub προσώπου ελαφριάς μορφής, μία φορά ανά εβδομάδα με ένα προϊόν πλούσιο σε ενυδατικά έλαια (μπορείτε να το φτιάξετε και μόνη σας αναμειγνύοντας μισή κούπα σιμιγδάλι, μία κουταλιά της σούπας μέλι και όσο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «πάρει» ώστε να γίνει πάστα, και κάνοντας με αυτήν καλό peeling στο πρόσωπο).

Τέλος, κλείστε την ημέρα σας με μία ακόμα πιο «δυνατή» ενυδατική, με πιο παχύρρευστη σύνθεση, που θα θρέφει την επιδερμίδα του προσώπου ενώ εσείς κοιμάστε.

«Τροφή»: Διαθέτω ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ προϊόντα περιποίησης (γαλάκτωμα, scrub-πίλινγκ, κρέμες προσώπου-ματιών) ΧΩΡΊΣ paraben, σιλικόνη, συνθετικά αρώματα, χρωστικές, άλατα αλουμινίου, εννοείται, φτιαγμένες με υαλουρονικό και υπερτροφές όπως Ρόδι, Σπιρουλίνα, Αλόη, Βιταμίνη Ε, Βερύκοκκο, Πρόπολη, Μαστίχα Χίου κ.α.

Τέλος διαθέτω και φυτικά βλαστοκύτταρα με υαλουρονικό, το οποίο είναι προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών: Φυτικά βλαστοκύτταρα για φυσικό λίφτινγκ και αντιγήρανση 

Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα. Έτσι είμαι σε θέση να εγγυηθώ και για την ασφάλεια, αλλά και για την δραστικότητα τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

 

 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *