Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας

xetriposte-tin-krifi-zahari-apo-ta-fagita-sas

Γράφει η Τζόαν Μπορισένκο, Ph.D.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των χυμών και άλλων «υγιεινών» τροφών, απελευθερώνουν περισσότερη ζάχαρη από όση μπορεί να αντιμετωπίσει ο μεταβολισμός του μέσου ατόμου.

Πώς γίνεται τόσοι πολλοί από εμάς να είμαστε παχύσαρκοι, αλλά να εξακολουθούμε να πεινάμε; Μέρος του προβλήματος είναι ότι περιβαλλόμαστε συνεχώς από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Η γλυκόζη είναι ένα μόριο που είναι ο καλύτερος φίλος μας και ο χειρότερος εχθρός μας. Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν τη γλυκόζη σε τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ) που τροφοδοτεί κάθε κύτταρο στο σώμα μας. Τα έξυπνα μικρά μιτοχόνδρια μπορούν επίσης να φτιάξουν ATP από λίπος. Είμαστε όλοι κατασκευασμένοι σαν υβριδικά οχήματα που μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές καυσίμων όταν είναι απαραίτητο. Σε περιόδους ευημερίας και απολαύσεων, καίμε γλυκόζη. Σε περιόδους νηστείας, καίμε λίπος. Η ινσουλίνη είναι το ισοδύναμο του διακόπτη επιλογέα καυσίμου του κινητήρα μας. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά, καίμε διατροφικούς υδατάνθρακες και αποθηκεύουμε οποιαδήποτε περισσεύματα ως γλυκογόνο (ένα πολυμερές της γλυκόζης) ή ως λίπος. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά, θα κάψουμε το λίπος ως καύσιμο επιλογής. Η ικανότητα να καίμε είτε υδατάνθρακες ή λίπος για ενέργεια, και να αλλάζουμε εύκολα μεταξύ των δύο, ονομάζεται μεταβολική ευελιξία. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια όχι μόνο σε περιόδους όπου υπάρχει άφθονη τροφή, αλλά και σε περιόδους λιμού.

Όσοι από εμάς έχουν το προνόμιο να διαθέτουν σταθερή προμήθεια τροφών, οι περίοδοι ευημερίας και πείνας έχουν πιο συχνά έναν ημερήσιο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τρώμε, συνήθως καίμε πρώτα γλυκόζη. Τη νύχτα, όταν δεν τρώμε, περνάμε στην καύση λίπους. Το πόσο λίπος καίμε εξαρτάται εν μέρει από τη διάρκεια της περιόδου που δεν τρώμε, το χρονικό διάστημα μέχρι το πρωινό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος αποχής από το φαγητό μεταξύ των γευμάτων, τόσο λιγότερη ινσουλίνη θα εκκρίνουμε και τόσο περισσότερο λίπος θα καίμε.

Σκεφτείτε τη γλυκόζη, την κύρια πηγή καύσιμου του σώματος, παρομοιάζοντάς τη με τη βενζίνη. Είναι υπέροχο όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο ή αποθηκεύεται σε ένα δοχείο (γλυκογόνο ή λίπος) για μεταγενέστερη χρήση, αλλά είναι δηλητηριώδης όταν απελευθερώνεται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs), που παραμορφώνουν τις πρωτεΐνες, σκληραίνουν τους ιστούς και δημιουργούν φλεγμονές. Το σώμα εξελίχθηκε για να διατηρεί πολύ αυστηρό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ένα περιβάλλον όπου οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ήταν σπάνιοι.

Δυστυχώς, τα τυποποιημένα τρόφιμα που γίνονται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες απελευθερώνουν περισσότερη ζάχαρη από αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει ο μεταβολισμός του μέσου ανθρώπου. Και όχι απλώς από γλυκά και μπισκότα, τηγανιτές πατάτες, παγωτό, ζυμαρικά και λευκό ψωμί. Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ισοδυναμεί με δύο ολόκληρες κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήθος από μόρια γλυκόζης για την ινσουλίνη σας για να οδηγηθεί μέσα στα κύτταρά σας, όπου και
ανήκει.
Δείτε: Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Αμφότερα τα κύτταρα του ήπατος και των μυών μετατρέπουν την επιπλέον γλυκόζη σε μια αλυσίδα αμυλούχων ή πολυμερές, που ονομάζεται γλυκογόνο. Όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, η γλυκόζη απελευθερώνεται από το γλυκογόνο με μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη.

Επειδή ο χώρος για την αποθήκευση γλυκογόνου είναι σχετικά περιορισμένος, τα περισσότερα από τα πρόσθετα καύσιμά σας που μεταφέρονται στην αντλία (ημερήσια παροχή υδατανθράκων σας) αποθηκεύονται ως λίπος. Ο λιπώδης ιστός ή το λίπος σας αποτελείται από κύτταρα που συρρικνώνονται ή διογκώνονται, ανάλογα με το ποσό των τριγλυκεριδίων (μορφή αποθήκευσης του λίπους), που υπάρχει στον οργανισμό ανά πάσα στιγμή. Το ήπαρ συνθέτει τα τριγλυκερίδια, τα φορτώνει σε οχήματα που αποτελούνται από πρωτεΐνες και στέλνει τις προκύπτουσες λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDLs) στην κυκλοφορία του αίματος για άμεση παράδοση στα αγαπημένα σας στρώματα λίπους.
Δείτε: Τριγλυκερίδια: Θα ακούμε όλο και περισσότερο γι` αυτά.

Αλλά η γλυκόζη δεν είναι μόνο η άμεση πηγή καυσίμων του σώματος. Μπορεί επίσης να κάψει φρουκτόζη και γαλακτοσάκχαρα. Και οι τρεις είναι μονοσακχαρίτες, ή απλά σάκχαρα. Η γαλακτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη και μεταβολίζεται από τα ίδια μεταβολικά μονοπάτια. Αλλά η φρουκτόζη δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ένα πλεονέκτημα (τουλάχιστον για τους διατροφικά αφελείς) για το πλούσιο σε φρουκτόζη νέκταρ αγαύης. Η φρουκτόζη, όταν είναι διαχωρισμένη από τις φυσικές ίνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό της, ακόμη και στη μορφή των «υγιεινών» επεξεργασμένων τροφίμων, καταστρέφει το συκώτι σας αντ’ αυτού.
Δείτε: Οι επτά πιο επεξεργασμένες και ανθυγιεινές τροφές
Αυτοάνοσες ασθένειες και επεξεργασμένα τρόφιμα.
και: 5 σημάδια που «δείχνουν» προβλήματα στο συκώτι
Αποτοξίνωση 3 ημερών για να καθαρίσει το συκώτι σας
Το συκώτι μας, μας εξομολογείται και μας συμβουλεύει…
Πως να κάνουμε έναν τονωτικό χυμό για το συκώτι μας!

Η ιστορία της φρουκτόζης
Η επιτραπέζια ζάχαρη ή σουκρόζη είναι δισακχαρίτης (δύο μόρια, φρουκτόζη και γλυκόζη, συνδεδεμένα). Το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού (HFCS) είναι ένα μίγμα φρουκτόζης και γλυκόζης – συνηθέστερα 55 τοις εκατό φρουκτόζη και 45 τοις εκατό γλυκόζη.

Η φρουκτόζη απορροφάται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της πυλαίας φλέβας στο ήπαρ, όπου επεξεργάζεται σχεδόν όλη. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό δεν προκαλεί απελευθέρωση της ινσουλίνης, που γενικά θεωρείται καλό. Ένα μέρος από τη φρουκτόζη εισέρχεται στην μεταβολική οδό για γλυκογένεση και αποθηκεύεται ως γλυκογόνο. Όμως η φρουκτόζη είναι ιδιαίτερα λιπογενής, που σημαίνει ότι γρήγορα και εύκολα μετατρέπεται σε λίπος.

Η καταπληκτική ικανότητα της φρουκτόζης να μετατρέπεται σε λίπος εμφανίζεται στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς.8 Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού του λίπους που δημιουργείται από τη φρουκτόζη αποθηκεύεται στο ίδιο το συκώτι, προκαλώντας μια παράξενη κατάσταση που ονομάζεται μη αλκοολικής λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Δείτε: Διατροφή για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι!
και: Η φρουκτόζη τρέφει τον καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο του παγκρέατος

Αυτό το ανθρώπινο ισοδύναμο του φουά γκρα, δυστυχώς, δεν αποτελεί σπανιότητα. Το ένα τρίτο του συνόλου των Αμερικανών, μεταξύ των οποίων 14 τοις εκατό είναι παιδιά, έχουν NAFLD. Είναι μια κύρια αιτία της κίρρωσης του ήπατος, και συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Στην εποχή των παππούδων μου στις αρχές του 20ου αιώνα, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε 15g (περίπου 4 κ.γ.) φρουκτόζης ημερησίως, εξ ολοκλήρου από πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά και φρούτα. Σήμερα, κατά μέσο όρο, καταναλώνουμε τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερη φρουκτόζη, και τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές. Μεγάλο μέρος αυτής της υπερβολής προέρχεται από αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Χωρίς φυτικές ίνες δεν υπάρχει τίποτα για να επιβραδύνει την απορρόφηση της φρουκτόζης στο σώμα. Και δεν υπάρχει τίποτα να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει ή να επιβραδύνει την απορρόφηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων σε λιπώδη κύτταρα. Η φρουκτόζη είναι υγιεινή μόνο όταν είναι σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.
Δείτε: Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά;
Απειλή για την υγεία τα αναψυκτικά με ζάχαρη!
Τα αναψυκτικά σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.
και: Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!
Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;
Άλλο φρούτα και άλλο χυμοί του εμπορίου, οι οποίοι συνδέονται με τον καρκίνο!

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό στη φρουκτόζη είναι η σχέση της με την αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα σίγουρο σημάδι ότι ο μεταβολισμός είναι διαταραγμένος, έτσι ώστε να αποθηκεύεται όλο και περισσότερο λίπος.
Δείτε: Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση!
Γιατί ο Διαβήτης ΔΕΝ είναι μια Νόσος του Ζαχάρου.

Το 1982, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συμβούλευε τους Αμερικανούς να μειώσουν την κατανάλωση λίπους για να μειώσουν τις καρδιακές παθήσεις. Όταν το λίπος αφαιρείται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αποτέλεσμα είναι άγευστο. Καθώς οι εταιρείες τροφίμων έχουν εκπληκτικά εργαστήρια με εξαιρετικούς χημικούς που δουλεύουν για τη δημιουργία προσθετικών για νόστιμο φαγητό, το χαμένο λίπος αντικαταστάθηκε σύντομα από τη ζάχαρη.
Και όχι μόνον ζάχαρη, αλλά και άλλες ακόμη πιο επικίνδυνες και ύπουλες ουσίες: Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής!
MSG: Το αργό δηλητήριο σε συνηθισμένες τροφές που δεν φανταζόμαστε
και: Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο!

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν βλέπετε τις λέξεις «χαμηλά λιπαρά» σε οποιοδήποτε επεξεργασμένο προϊόν διατροφής, η μόνο ασφαλής επιλογή σας είναι να τρέξετε γρήγορα μακριά.

Δείτε ακόμη: Πως η ζάχαρη προκαλεί πρόωρο θάνατο σε οργανισμούς

Επεξεργασμένη ζάχαρη: Η Πικρή Αλήθεια.

Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι (Επεξεργασμένα).

Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα!

Η Δρ Τζόαν Μπορισένκο είναι κυτταρική βιολόγος που εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ίδρυσε μια από τις πρώτες κλινικές νου-σώματος των ΗΠΑ σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ. Ως πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος, συνέγραψε πολλά βιβλία. Αυτότοαπόσπασμαείναιαπότοβιβλίοτης – The PlantPlus Diet Solution: Personalized Nutrition for Life (εκδ. Hay House).

holisticlife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.