Xanax-Ψυχοφάρμακα: Λύση ή καταστροφή;

xanax-psihofarmaka-lysi-i-katastrofi

Xanax-Ψυχοφάρμακα: Λύση ή καταστροφή;

Αφορμή για το παρόν σχόλιο, ένα mail από μια φίλη, που αφορούσε ένα «φάρμακο». Όχι απλό, όπως ας πούμε η παρακεταμόλη, αλλά το ίδιο δημοφιλές..

Τι είναι το Xanax και τι προσφέρει;

Η αλπραζολάμη (alprazolam) είναι μία τρια-ζολο-βενζο-διαζεπίνη που ενισχύει τη δράση των GABA υποδοχέων.. οδηγώντας έτσι στην αναστολή της νευρικής λειτουργίας. Παρουσιάζει κατασταλτικές, υπνωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και επιπρόσθετα εμφανίζει αντισπασμωδική και κεντρική μυοχαλαρωτική δράση.
Πηγή: www.galinos.gr

Το Xanax ανήκει στα φάρμακα, που τα αποκαλούμε ηρεμιστικά, (όπως να πούμε λέμε τη «Μαύρη Θάλασσα», Εύξεινο πόντο..). Πιο συγκεκριμένα σε μια κατηγορία ψυχοτρόπων (φαρμάκων) που ονομάζονται βενζο-διαζεπίνες , και που σίγουρα έχετε ακούσει γι’ αυτές.. πολλά κακά, και λιγότερο καλά λόγια..

Όλοι ξέρουμε πως καταπίνοντας ένα ηρεμιστικό, ξεφεύγουμε για λίγο απ τους καημούς και τα προβλήματα, που μας αφήνουν ξάγρυπνους.. Κανείς όμως από τους καθημερινούς χρήστες των βενζο-διαπινων, δεν αναρωτήθηκε ποτέ ..για τον τρόπο δράσης αυτών των φαρμάκων..

ας πούμε λοιπόν δυο λόγια γι’ αυτά..

Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, επιδρούν στους υποδοχείς του Κύριου Ανασταλτικού Νευροδιαβιβαστή, που διαθέτει ο εγκέφαλος και που είναι Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή απλώς GABA.

Τί είναι αυτός ο σπουδαίος.. GABA

Κατ’ αρχάς. Όλοι Οι Νευροδιαβιβαστές και ο GABA Είναι χημικές ουσίες που πηγαίνουν από το ένα κύτταρο στο άλλο και προκαλούν «βιοχημικές αντιδράσεις».
γ-αμινοβουτυρικό οξύ-GABA: Τι είναι, πως επιδρά στον εγκέφαλο, επιπτώσεις έλλειψης 

Η ντοπαμίνη, ας πούμε, είναι ο νευροδιαβιβαστής που προκαλεί την ευχαρίστηση ή την επιβράβευση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για μια χημική ουσία που ευαισθητοποιεί κάποιους υποδοχείς που δέχονται ηρεμιστική, ναρκωτική, ή άλλη, ουσία που μεταφέρεται στον εγκέφαλο και δημιουργείται έτσι μια τεράστια αίσθηση ευχαρίστησης, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
μπορείτε να δείτε και Φυσική αύξηση ντοπαμίνης για απομάκρυνση της απάθειας, άγχους και κατάθλιψης 

Αυτοί οι υποδοχείς λέγονται.. D3. και έχουν και την ικανότητα, να πολλαπλασιάζονται, ανάλογα με τη δοσολογία των ηρεμιστικών, αυτό σημαίνει ότι όση μεγαλύτερη δόση παίρνει κάποιος, τόσο περισσότεροι υποδοχείς ντοπαμίνης D3 ενεργοποιούνται.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δρα η ντοπαμίνη χαρίζοντας ευχαρίστηση, άρα και την εξάρτηση μας από μια δραστική ουσία.

Από την άλλη πλευρά, τελείως αντανακλαστικά, με αυτορρυθμιζόμενο τρόπο, αναστέλλεται η διαδικασία αυτή. Τη δουλειά κάνει εν προκειμένω το Γ – αμινοβουτυρικό οξύ, που όταν διεγείρεται μπλοκάρει τη διαδικασία της ντοπαμίνης.

Στην περίπτωση χρήσης ηρεμιστικών, εκείνο που ουσιαστικά προκαλεί την εξάρτηση είναι η αδυναμία ενεργοποίησης παραγωγής του Γ- αμινοβουτυρικού οξέως, και γι’ αυτό σε ορισμένους, εμφανίζεται τόσο γρήγορα η εξάρτηση…

Η σύνδεση με τέτοιους υποδοχείς (GABA) επιτρέπει στις βενζοδιαζεπίνες (και σε άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ), να καταστέλλουν, σε έναν βαθμό, τη μεταφορά νευρικών σημάτων.

Αυτή η λειτουργία προσδίδει τις ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητές τους.

Διόλου τυχαία,

το Xanax είναι γνωστό στο εξωτερικό και με το προσωνύμιο «αλκοόλ σε χάπι»..

Οι βενζοδιαζεπίνες διαφέρουν στον χρόνο δράσης τους. Το Xanax έχει σύντομο χρόνο δράσης και γι’ αυτόν το λόγο είναι πολύ ισχυρό, και εξαιρετικά εθιστικό. Το Xanax έχει εγκεκριμένη θεραπευτική ένδειξη στη βραχυπρόθεσμη και συμπτωματική αντιμετώπιση του άγχους και της διαταραχής κρίσεων πανικού.

Προορίζεται κυρίως για τη χορήγηση άπαξ, επί οξέων συμπτωμάτων, και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια της αγωγής δεν πρέπει να ξεπερνάει τις τέσσερις εβδομάδες. Σπάνια ενδείκνυται η χρήση για μεγαλύτερο διάστημα, έως λίγους μήνες, και πάντως υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση μέχρι και τη σταδιακή διακοπή.

Κι εδώ, ακριβώς, ξεκινάει αυτό που λέμε «ιατρογενής μπελάς» με το Xanax,

καθώς συνταγογραφείται «αδόκιμα» για μεγαλύτερες περιόδους (από ψυχιάτρους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων), οπότε ο θεραπευόμενος εμπλέκεται σ’ έναν εφιάλτη με ποικίλες αντιδράσεις, ενοχλητικές, σοβαρές ή πολύ επικίνδυνες.

Παρόλο που οι ψυχίατροι φωνάζουν για τις παρενέργειες της μακροχρόνιας (και υπερβολικής) χρήσης του Xanax, τα στατιστικά δεδομένα, δείχνουν ότι οι χρήστες των φαρμάκων παρόμοιας δράσης συνεχώς αυξάνονται, και μάλιστα στις πιο πολλές των περιπτώσεων η «πρώτη φορά» δεν είναι καν συνταγογραφημένη.

Κάποιος φίλος, συγγενής, γνωστός, γείτονας, συνάδελφος στη δουλειά σού προσφέρει ένα χάπι «που σε ηρεμεί» μαγικά κι άμεσα ως αντίδοτο στις κάθε είδους κακουχίες της καθημερινότητας.

Μερικά παραδείγματα της όντως τραγωδίας Xanax

Λέει η Μαρι-Άννα Ζ. Έφθασα να παίρνω.. Xanax, καθημερινά για πέντε μήνες. Ξεκίνησα μόνη μου (ο κακός εαυτός του διαδικτύου) αλλά ήταν το μόνο που με βοηθούσε να κοιμηθώ η Μαρι-Άννα Ζ. μεγάλωσε σε χωριό. Είναι 36 ετών και στην Αθήνα ήρθε στα 26 για να δημιουργήσει μια δική της ζωή, μακριά από τις προκαταλήψεις της «υπαίθρου».

Η γνωριμία μου με το Xanax ήταν εύκολη, συνεχίζει η Άννα, τα έπαιρνε μια φίλη. Σε μένα Λειτουργούσε κατευναστικά, με έκανε να κοιμηθώ. Μου άρεσε να κοιμάμαι πολλές ώρες. Πίεση, άγχος και φόβοι ήταν οι αιτίες που με οδήγησαν εκεί. Έρχονται στιγμές στη ζωή σου, που περνά από το μυαλό σου ακόμα και η σκέψη της αυτοκτονίας.

Άλλο παράδειγμα, μέσα απ την «καθημερινότητα»

«Τα ηρεμιστικά πάντα τα φοβόμουν» προσθέτει η Παναγιώτα, 42 χρονών, ευκατάστατη μεσοαστή, με οικογένεια, δουλειά, και κύκλο καλών φίλων.. Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία, στα 36 μου, και κανένας ψυχίατρος ..ποτέ δεν μου πρότεινε ψυχοφάρμακα, αρκούσαν οι «συνεδρίες». Στα 38 άρχισαν όμως κάτι κρίσεις πανικού. Είχα σταματήσει και την ψυχοθεραπεία.

Κουράσθηκα και δεν είχα ούτε όρεξη, ούτε κουράγιο να συνεχίσω..Ένας φίλος μου πρότεινε το Xanax.. Μου είπε..«είναι ελαφρύ, θα σου πάρει τους πανικούς». Το ένα, δεν μ’ έπιασε, πήρα και δεύτερο κι έτσι άρχισα να νιώθω καλύτερα. Αυτή ήταν η δόση μου. Δεν μου πήρε εντελώς τους πανικούς, αλλά ένιωθα πιο καλά, με κοίμιζε κιόλας, γιατί είχα αϋπνίες. Έτσι το ξεκίνησα και έκτοτε δεν το σταμάτησα. Μου πάει, γιατί δεν με κάνει λιώμα.
Κρίση πανικού: συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπείες 

Τρίτο δείγμα..

Ξεκίνησα να παίρνω Xanax πριν από τρία χρόνια, μουν 36 και έπασχα από τρομερές αϋπνίες. Η ψυχολόγος μου μίλησε για «άγχος θανάτου». Στο σπίτι ο πατέρας έπασχε από άνοια. Έτσι είχα βιώσει συναισθηματικά έντονα φορτισμένες καταστάσεις, κι είχα μάθει όλα τα ψυχοτρόπα, Στεντόν, Αρντάν και άλλα, που δεν θέλω να θυμάμαι. Σας δηλώνω απερίφραστα πως.. Το Xanax είναι «αθώο» μπροστά σ’ όλα τα υπόλοιπα.

Δεν μου τα συνέστησε κανείς, εγώ τα πήρα.. έτσι από έμπνευση στιγμής..πήρα το πρώτο χάπι. Η αίσθηση που είχα ήταν πως όλα μου τα ζωτικά όργανα ήταν «μέσα σ’ ένα σύννεφο». Η καρδιά, το κεφάλι, το στομάχι μου. Μπόρεσα να κλάψω (ήμουν τόσο σφιγμένη, που δεν μπορούσα.. ΠΡΙΝ). Μπόρεσα να φάω, αλλά το κυριότερο μπόρεσα να κοιμηθώ γύρω στις 12 ώρες σπάνια ξεπερνούσα τις 2 ώρες ημερησίως.

Xanax, «αξία ύπνου» ανεκτίμητη.

Σταματώ εδώ..γιατί δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνω τα ίδια..

Η θνητότητα, αλλά κυρίως η φθαρτοτητα, είναι κυρίαρχη στη ζωή μας. Δεν μένει παρά να το καταλάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να σταματήσει το άγχος, που είναι η γενεσιουργός αιτία όλων όσων, περιγραφικά, αναφέρονται πιο πάνω … Χαίρετε.

«Τροφή»: Όπως προκύπτει τα φάρμακα είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή μας: Ψυχίατρος Αποκαλύπτει: «Θεραπεύουμε» Κατασκευασμένες Ψυχασθένειες με έως και Δολοφονικά Ψυχοφάρμακα
Το Μάρκετινγκ της Τρέλας: Η Ιστορία των ψυχοφαρμάκων 1 – 2 

Για τα προβλήματα του άγχους και του στρες που μπορεί να διακατέχεστε κάποιοι και σας “φρενάρουν”, έχω να σας προτείνω

– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη και

– την βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.
Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Διαθέτω, λοιπόν, εξαιρετικής ποιότητας, βιολογική, πιστοποιημένη βαλεριάνα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ως συμπληρώματα διατροφής, ώστε να λαμβάνετε τα οφέλη τους στον μέγιστο βαθμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Πως εμπλέκονται άγχος-ορμόνες-οστεοπόρωση-ανοσοποιητικό και ψυχοσωματικές ασθένειες 

Προβιοτικά-Ψυχοβιοτικά, Απαλλάσσουν από άγχος, κατάθλιψη και στρες 

Στρες – Ψυχοσωµατικές ασθένειες και πως εκδηλώνονται στο σώμα 

Διατηρήστε το άγχος υπό έλεγχο και όχι το άγχος, εσάς 

Ποιες σωματικές ασθένειες προκαλεί το άγχος; 

μήπως, εν τέλει χρειάζεται να δούμε υπό άλλη οπτική γωνία αυτές τις καταστάσεις, αντί να τις αφήνουμε να ελέγχουν την ζωή μαςΚατάθλιψη: Ασθένεια ή… Ευλογία;

kosmaser.wordpress.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *