Ξαφνική Τριχόπτωση: Αιτίες, Διατροφή και Βότανα που Βοηθάνε

xafniki-trihoptosi-aities-diatrofi-kai-votana-pou-voithane

Που οφείλεται η ξαφνική τριχόπτωση
Αυτό που όλοι έχουμε παρατηρήσει επιβεβαίωσαν Σουηδοί επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 800 εθελόντριες: τους φθινοπωρινούς μήνες χάνουμε περισσότερα μαλλιά απ’ ό,τι τους υπόλοιπους του χρόνου.

Αιτία, μια εξελικτική διαδικασία που «κατακρατά» τα μαλλιά το Καλοκαίρι, για να προστατεύεται το δέρμα του κρανίου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, και τα αφήνει να πέσουν φυσικά από τον Οκτώβριο και μετά. Ωστόσο, το Φθινόπωρο δεν είναι η μοναδική αιτία απρόσμενης απώλειας του τριχωτού της κεφαλής μας.

«Τα μαλλιά είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο βαρόμετρο για ό,τι συμβαίνει στο σώμα», λέει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». «Μπορεί να προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα νόσου».

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρειαζόμαστε τα μαλλιά μας για να επιβιώσουμε, οπότε όταν χρειάζεται ο οργανισμός να διαλέξει ανάμεσα στην διατήρησή τους ή στην συντήρηση ενός ζωτικού οργάνου, επιλέγει να τα θυσιάσει, εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και αρκετοί άντρες παρουσιάζουν απρόσμενη τριχόπτωση. Να ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες.

* Λήψη φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα, όπως η ισοτρετινοΐνη (για την ακμή), οι βήτα-αναστολείς (για την υπέρταση), τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση σε μικρό ποσοστό των ατόμων που τα παίρνουν, λέει ο κ. Ρηγόπουλος. Αιφνίδια τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και όταν μια γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες και μετά αποκαθίσταται πλήρως.
Δείτε και Απλοί τρόποι για να σταματήσετε την ακμή φυσικά 
Με λίγες κουταλιές αποχαιρετήστε φραγμένες αρτηρίες, υπέρταση, χοληστερόλη 
Θρόμβος: Μια σοβαρή απειλή της υγιείας. Αιτίες και προφύλαξη 
6 σημάδια που προδίδουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη 
Πονώ υπερβολικά. Δεν θέλω να πάρω μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τι να κάνω;

* Ανεπάρκεια σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, κατά τον κ. Ρηγόπουλο. Ο περισσότερος σίδηρος που βρίσκεται αποθηκευμένος στον οργανισμό είναι δεσμευμένος με την φερριτίνη – μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση. Αν χάνετε 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν χάνετε περισσότερο, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας – και αν είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, να αναζητήσετε μαζί με τον γιατρό σας την αιτία και να κάνετε την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Δείτε Τι σημαίνουν τα επίπεδα της Φερριτίνης στο αίμα
και Έλλειψη Σιδήρου: Αιτίες, Συμπτώματα, Επιπτώσεις 
Σίδηρο και η απορρόφησή του!

* Πολυκυστικές ωοθήκες. Η δεύτερη συχνότερη αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένη επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλούν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση, η οποία αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (είναι γνωστή και ως «ανδρική φαλάκρα»), η οποία είναι επίμονη, δυσίατη και σε μερικές περιπτώσεις μόνιμη.
Δείτε και Επιπτώσεις μειωμένης τεστοστερόνης – Με ποιες τροφές θα την ενισχύσετε

* Δίαιτες-αστραπή. Τα ιδιαίτερα στερητικά διαιτολόγια που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά), βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή δεν τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Δείτε Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας 
Η πρωτεΐνη που διατηρεί την νεότητα και βελτιώνει την υγιεία
και Σημάδια που δείχνουν πως έχετε έλλειψη βιταμινών
Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών & χημικών στοιχείων

* Προβλήματα θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Η τριχόπτωση εξαιτίας τους είναι πολύ συνηθισμένη όταν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας. Τα καλά νέα είναι πως όταν ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, η τριχόπτωση αντιστρέφεται.
Δείτε και Εκατομμύρια γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς. Εσείς; 
Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε 
Ο θυρεοειδής αδένας και η σχέση του με τη διατροφή!

* Παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Η αυξημένη ινσουλίνη όμως μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τεστοστερόνη – και στις γυναίκες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φαλάκρας. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το να έχει κανείς «ζάχαρο», μειωμένη «καλή» ή HDL χοληστερόλη, αυξημένη πίεση και μεγάλη περίμετρο μέσης.
Δείτε Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση! 
Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις
και Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σας;

* Στρες. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά). Υπάρχουν θεραπείες για την γυροειδή αλωπεκία, αν και συχνά υποχωρεί μόνη της.
Δείτε και Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε 
Στρες – Ψυχοσωµατικές ασθένειες και πως εκδηλώνονται στο σώμα

* Δερματολογικές παθήσεις. Διάφορες παθήσεις, όπως βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα κ.λ.π. μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση ή απώλεια των μαλλιών και αραίωσή τους. Τα καλά νέα είναι πως με την αντιμετώπιση της δερματοπάθειας, διορθώνεται και το πρόβλημα των μαλλιών.
Δείτε Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα: Εναλλακτική αντιμετώπιση
και Έκζεμα: 10 Φυσικές θεραπείες και πως να τις χρησιμοποιήσετε

* Γονίδια. Έχει διαπιστωθεί πως οι άντρες με ιστορικό φαλάκρας στην οικογένειά τους για 2-3 γενιές, έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κι αυτοί φαλάκρα. Οι άντρες αυτοί, μόλις δουν να αραιώνουν τα μαλλιά τους, πρέπει να επισκεφτούν τον δερματολόγο, για να δει σε ποιο στάδιο της αλωπεκίας βρίσκονται και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες τροφές είναι καλύτερες για την υγεία των μαλλιών;

Οι στατιστικές φανερώνουν πως το 90% των περιστατικών με τριχόπτωση καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες, λίγο νερό και παραλείπουν το πρωινό ή ένα γεύμα την ημέρα.Η υγεία των μαλλιών μπορεί να προέλθει και από τα κατάλληλα βότανα. Το γεγονός ότι προέρχονται αποκλειστικά από το φυτικό και ζωικό κόσμο, χωρίς τροποποίηση ή ανθρώπινη παρέμβαση, τους δίνει σαφές πλεονέκτημα. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βότανα που κάνουν καλό στα μαλλιά και όχι όλα. 

Αυτά είναι

• Το μαύρο πιπέρι
• Η γύρη από τις μέλισσες, ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με απορρόφηση σιδήρου από άλλες τροφές
• Τα φύλλα δάφνης, όπως και το δαφνέλαιο
• Το φασκόμηλο και
• το δεντρολίβανο

Η χρήση τους δεν χρειάζεται να γίνεται όλο τον χρόνο αλλά σε περιόδους τριχόπτωσης.
Δείτε ακόμη: Κρατείστε τα μαλλιά σας επί… κεφαλής!
Έχετε αϋπνίες, εύθραυστα νύχια και χάνετε μαλλιά; Σας έχουμε λύση

Επειδή τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν είναι άμεσα ορατά αλλά σε βάθος χρόνου, είναι καλό να ακολουθούμε το διαιτητικό μοντέλο που ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες και απαιτήσεις του δικού μας οργανισμού.
 

«Τροφή»: Εάν χρειάζεστε να συμπληρώσετε τα θρεπτικά στοιχεία που αναγράφονται παραπάνω, οφείλετε να το κάνετε με κάτι ΦΥΣΙΚΌ, ώστε να το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τροφή και να το απορροφάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να το βιο-διαθέτει και να ΜΗΝ προσπαθεί να το αποβάλλει!! 

Ιδανικά, έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Βότανα για την φροντίδα των μαλλιών!

Συνταγές με βότανα για τα Μαλλιά! 

Καροτέλαιο: Φτιάξτε το λάδι για τα μαλλιά και το δέρμα 

Τέλος, δυναμώνει τα μαλλιά και μειώνει την τριχόπτωση: Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις

Στοιχεία από:
ygeia.tanea.gr
medlabgr.blogspot.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *